Se, joka keksi sanonnan ”vastakohdat viehättävät toisiaan” ei luultavasti ollut patologisen sotkijan kanssa pariutunut siisteysneurootikko.

Jos ihastuksesta haluaa kasvattaa pitkän parisuhteen, samankaltaisuuksista tietyillä elämänalueilla on iloa, todetaan Psych Central -sivustolla. Erilaisuudessa on viehätyksensä, mutta yhtenäiset arvot, tavat ja toiveet tekevät parisuhteesta kestävän.

Mikään suhde ei ole täydellinen. Näiden Psych Centralin listaaman kuuden elämänalueen tsekkaaminen ennen sitoutumista saattaa kuitenkin säästää monelta surulta.

1. Aikakäsitys

Jos olitte molemmat puoli tuntia myöhässä ensitreffeiltänne, onnittelut. Ainakaan eri käsitykset täsmällisyydestä eivät tule tuhoamaan suhdettanne. Täsmälliseksi muuttuminen tai rennon "huomennakin ehtii" -asenteen omaksuminen aikuisena on vaikeaa. Aikakäsitykseen kannattaa siis kiinnittää huomiota viimeistään, kun ollaan ensimmäisen kerran lähdössä johonkin niin, että toinen vasta etsii puhtaita alusvaatteita ja toinen uhkailee erolla takki päällä eteisessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Siisteys

Siisteyttä ja järjestystä arvostavan silmissä se, mikä näyttää aluksi boheemilta ja kotoisalta epäjärjestykseltä, voi nopeasti muuttua ahdistavaksi likaisuudeksi ja sotkuisuudeksi. Huolimattomamman osapuolen taas on usein vaikea ymmärtää, kuinka suuri merkitys lattialle potkituilla sukilla voi olla toisen henkiselle hyvinvoinnille. Tiskattavaa, pyykättävää ja imuroitavaa on varsinkin lasten kanssa eläessä niin paljon, että yhteneväinen siisteyskäsitys on kaikkea muuta kuin pikkuseikka.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Raha

Rahasta ei ehkä kannata puhua ensitreffeillä, mutta hamaan tulevaisuuteenkaan tätä tärkeää keskustelua ei pidä siirtää. Rahan määrää huomattavasti olennaisempaa on se, miten kukin sitä haluaa käyttää. Jos toinen on tuhlaaja ja toinen säästäjä, ongelmia on tiedossa viimeistään, kun hankitaan yhteistä autoa tai asuntoa.

4. Seksi

Monelle pariskunnalle rahasta puhuminen on vaikeaa, mutta seksistä puhuminen vielä vaikeampaa. Seksuaalisen yhteensopivuuden havaitsemista vaikeuttaa se, että alkuhuuma harvoin näyttää, kuinka paljon ja millaista seksiä toinen myöhemmin haluaa.

Teineille opetetaan, että ekaan kertaan on valmis vasta sitten, kun seksistä uskaltaa puhua. Aikuisille sovellettuna sama neuvo voisi kuulua: parisuhteeseen on valmis vasta sitten, kun seksistä uskaltaa puhua.

5. Elämänrytmi

Aamuvirkku ja iltavirkku voivat kyllä löytää yhteisen sävelen. Hankalampaa on parisuhteessa, jossa toinen haluaa vakityön ja lapset mahdollisimman pian ja toinen haaveilee pitkitetystä nuoruudesta ja sitoutumisesta sitten joskus. Ikäerolla on vähemmän merkitystä kuin sillä, millaisessa elämäntilanteessa on ja mitä toivoo tulevaisuudelta.

6. Uskonto

Eri kulttuureja ja uskontoja yhdistävä parisuhde ei ole helppo vaihtoehto, vaikka voikin onnistua hienosti. Paitsi uskonto, myös uskonnollisuus vaikuttaa parisuhteeseen. Tapakristitty ja kirkosta eronnut eivät saa perheen sisäistä uskonsotaa aikaiseksi yhtä helposti kuin kaksi syvästi uskonnollista mutta täysin eri asioihin uskovaa ihmistä.

Lue myös:

Avioliiton kestävyyden voi ennustaa vasemmasta nimettömästä

10 seksisääntöä, joista ei koskaan puhuta

Bloggari kokeili: Seksiä siipan kanssa joka päivä – mitä tapahtui?

Tästä perheriidat johtuvat: Hirveä nälkä!

Nämä asiat tekevät suhteesta onnellisen

Sisältö jatkuu mainoksen alla