Se, joka keksi sanonnan ”vastakohdat viehättävät toisiaan” ei luultavasti ollut patologisen sotkijan kanssa pariutunut siisteysneurootikko.

Jos ihastuksesta haluaa kasvattaa pitkän parisuhteen, samankaltaisuuksista tietyillä elämänalueilla on iloa, todetaan Psych Central -sivustolla. Erilaisuudessa on viehätyksensä, mutta yhtenäiset arvot, tavat ja toiveet tekevät parisuhteesta kestävän.

Mikään suhde ei ole täydellinen. Näiden Psych Centralin listaaman kuuden elämänalueen tsekkaaminen ennen sitoutumista saattaa kuitenkin säästää monelta surulta.

1. Aikakäsitys

Jos olitte molemmat puoli tuntia myöhässä ensitreffeiltänne, onnittelut. Ainakaan eri käsitykset täsmällisyydestä eivät tule tuhoamaan suhdettanne. Täsmälliseksi muuttuminen tai rennon "huomennakin ehtii" -asenteen omaksuminen aikuisena on vaikeaa. Aikakäsitykseen kannattaa siis kiinnittää huomiota viimeistään, kun ollaan ensimmäisen kerran lähdössä johonkin niin, että toinen vasta etsii puhtaita alusvaatteita ja toinen uhkailee erolla takki päällä eteisessä.

2. Siisteys

Siisteyttä ja järjestystä arvostavan silmissä se, mikä näyttää aluksi boheemilta ja kotoisalta epäjärjestykseltä, voi nopeasti muuttua ahdistavaksi likaisuudeksi ja sotkuisuudeksi. Huolimattomamman osapuolen taas on usein vaikea ymmärtää, kuinka suuri merkitys lattialle potkituilla sukilla voi olla toisen henkiselle hyvinvoinnille. Tiskattavaa, pyykättävää ja imuroitavaa on varsinkin lasten kanssa eläessä niin paljon, että yhteneväinen siisteyskäsitys on kaikkea muuta kuin pikkuseikka.

3. Raha

Rahasta ei ehkä kannata puhua ensitreffeillä, mutta hamaan tulevaisuuteenkaan tätä tärkeää keskustelua ei pidä siirtää. Rahan määrää huomattavasti olennaisempaa on se, miten kukin sitä haluaa käyttää. Jos toinen on tuhlaaja ja toinen säästäjä, ongelmia on tiedossa viimeistään, kun hankitaan yhteistä autoa tai asuntoa.

4. Seksi

Monelle pariskunnalle rahasta puhuminen on vaikeaa, mutta seksistä puhuminen vielä vaikeampaa. Seksuaalisen yhteensopivuuden havaitsemista vaikeuttaa se, että alkuhuuma harvoin näyttää, kuinka paljon ja millaista seksiä toinen myöhemmin haluaa.

Teineille opetetaan, että ekaan kertaan on valmis vasta sitten, kun seksistä uskaltaa puhua. Aikuisille sovellettuna sama neuvo voisi kuulua: parisuhteeseen on valmis vasta sitten, kun seksistä uskaltaa puhua.

5. Elämänrytmi

Aamuvirkku ja iltavirkku voivat kyllä löytää yhteisen sävelen. Hankalampaa on parisuhteessa, jossa toinen haluaa vakityön ja lapset mahdollisimman pian ja toinen haaveilee pitkitetystä nuoruudesta ja sitoutumisesta sitten joskus. Ikäerolla on vähemmän merkitystä kuin sillä, millaisessa elämäntilanteessa on ja mitä toivoo tulevaisuudelta.

6. Uskonto

Eri kulttuureja ja uskontoja yhdistävä parisuhde ei ole helppo vaihtoehto, vaikka voikin onnistua hienosti. Paitsi uskonto, myös uskonnollisuus vaikuttaa parisuhteeseen. Tapakristitty ja kirkosta eronnut eivät saa perheen sisäistä uskonsotaa aikaiseksi yhtä helposti kuin kaksi syvästi uskonnollista mutta täysin eri asioihin uskovaa ihmistä.

Lue myös:

Avioliiton kestävyyden voi ennustaa vasemmasta nimettömästä

10 seksisääntöä, joista ei koskaan puhuta

Bloggari kokeili: Seksiä siipan kanssa joka päivä – mitä tapahtui?

Tästä perheriidat johtuvat: Hirveä nälkä!

Nämä asiat tekevät suhteesta onnellisen

Rakkauskikat pelastavat, kun tuntuu, että suhde jää kaiken muun jalkoihin.

Hyvästäkin parisuhteesta voi tulla huono, jos sen pitäminen korkealla tärkeysjärjestyksessä unohtuu. Joskus elämässä kuitenkin tulee kiirettä tai vaikea vaihe, ja suhde tipahtaa väkisinkin alemmas prioriteettilistalla.

Silloinkin voi tehdä edes ihan vähän, jotta suhde pelastuisi tai voisi paremmin!

Psykologi Eli Finkelin love hacksit eli rakkauskikat ovat tekniikoita, jotka onnistuvat vähällä vaivalla ja jopa ilman suhteen toisen osapuolen yhteistyötä. Hän on testannut niiden toimivuutta tutkiessaan tuhansia parisuhteita.

– Se vie vain muutaman minuutin kuukaudessa. Avioliitosta ei tule upeaa, mutta asiat paranevat selvästi, Finkel sanoo The New York Timesin jutussa, jossa esitellään myös muutama kokeilemisen arvoinen kikka.

Myönnettäköön, että nämä ”kikat” ovat helppoja ja nopeita, jos niitä vertaa vaikkapa pitkään putkeen pariterapiaistuntoja. Mutta ei omien ajatusmalliensa muuttaminen aina niin helppoa ole. Siinä kuitenkin auttaa, että alkaa kiinnittää huomiota omiin tekoihinsa sekä mietteisiinsä ja pohtii, mistä ne johtuvat. Rakkauskikat pakottavat miettimään näitä asioita.

1. Riidan tarkkailu ulkopuolelta

Eli Finkel seurasi avioparien elämää kahden vuoden ajan ja huomasi, että ensimmäisen vuoden aikana parien tyytyväisyys suhdettaan kohtaan väheni. Sen jälkeen osa pareista sai pienen tehtävän. Riitatilanteissa heitä kehotettiin kuvittelemaan itsensä riidan ulkopuoliseksi, neutraaliksi tarkkailijaksi, joka haluaa molemmille osapuolille vain hyvää. Mitä tämä henkilö ajattelisi parin välisestä erimielisyydestä? Löytäisikö hän siitä jotain positiivista?

Uudenlainen suhtautuminen riitoihin sai aikaan sen, että parien tyytyväisyys suhdettaan kohtaan säilyi. Niiden parien, joille ei annettu riitelyohjeistusta, tyytyväisyys laski edelleen.

”Se vie vain muutaman minuutin kuukaudessa.”

2. Parisuhteen kiitollisuuspäiväkirja 

Toisessa kokeessa parisuhteessa olevia neuvottiin kirjoittamaan kerran viikossa ylös, mitä heidän puolisonsa on tehnyt suhteen eteen. Toisen ryhmän henkilöitä pyydettiin kirjaamaan, mitä he itse ovat tehneet suhteensa hyväksi.

Omien hyvien tekojen huomioinen lisäsi sitoutuneisuutta hieman, mutta kumppanin panostuksen arvostaminen vahvisti sitoutumista huomattavasti. Arjessa ei välttämättä tule huomanneeksi asioita, joista on kumppanilleen kiitollinen, joten kerran viikossa on hyvä pysähtyä ja miettiä, mikä upea tyyppi vierellä onkaan!

3. Innostu vaikka väkisin

Olemme kirjoittaneet useaan otteeseen parisuhdetutkija John Gottmanista. Hänen mukaansa parhaiten pärjäävät ne, jotka suhtautuvat puolisonsa lähestymisyrityksiin myönteisesti. Ihan sama mitä kumppani sanoo, pitäisi osoittaa kuunnelleensa ja vielä vastatakin innostuneesti.

Ihan sama mitä kumppani sanoo, pitäisi osoittaa kuunnelleensa.

Myös Eli Finkel on samoilla linjoilla. Hänkin on huomannut, että positiiviset keskustelut lähentävät pariskuntia. Siksi hän neuvookin, että kun kumppani kertoo päivän onnistumisistaan, olisi parempi näyttää innostuksensa äänensävyn ja reaktioidensa avulla. Jaettu ilo on molempien ilo. Nosta siis katseesi kännykästä ja väännä hymy naamallesi vaikka väkisin – aito ilo yleensä seuraa perässä, kun edes vähän yrität.

4. Hyvät yöunet prioriteettilistan kärkeen

Tämä ei ole mikään varsinainen rakkauskikka, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan univaje nakertaa parisuhteita erittäin tehokkaasti. Mitä paremmin saa levättyä, sitä todennäköisemmin riitatilanteisiin osaa suhtautua lämmöllä ja kärsivällisyydellä.

Nukkuminen kannattaa siis ottaa tosissaan! Pelkän väsymyksestä valittamisen sijaan kannattaa järjestää arkensa niin, että uni on laadukasta ja sitä saa riittävästi. Voi vaikka päättää, että alkaa pitää kiinni järkevistä nukkumaanmenoajoista. Hyviä vinkkejä löydät esimerkiksi tästä jutustamme: ”Viisas ihminen arvottaa unen erittäin korkealle”

Onko mitään hienompaa kuin olla kaveri oman äitinsä kanssa? Listasimme syyt, miksi ystävyys oman äidin kanssa on parasta ikinä.

  1. Äiti pitää aina puolesi. Hän on tässä maailmassa se, johon voit kaikkein eniten luottaa. Vaikka tunnustaisit kaikki kauheimmat syntisi hänelle, hän ei hylkää sinua.
  2. Äiti syö ravintola-annoksesi loppuun. Kehtaisitko pyytää samaa kaveriltasi?
  3. Äiti uskaltaa nostaa kissan pöydälle. Liian moni ystävä kiertelee ja kaartelee, eikä sano suoraan, jos jokin häiritsee. Äiti uskaltaa sanoa asiat niin kuin ne ovat.
  4. Äiti uskoo sinuun aina. Vaikket itsekään uskoisi itseesi.
  5. Voitte heittää miten hurttia huumoria tahansa. Huonoja vitsejä ei tarvitse häpeillä, sillä olette huumorintajultanne yhtä kieroutuneita.
  6. Tykkäätte samoista ruoista. Ei turhaa kinastelua siitä, mikä maistuu kenellekin. Olettehan syöneet samaa ruokaa yhdessä aikojen alusta asti.
  7. Äiti maksaa shoppailusi. Jos löydätte yhdessä ihanan paidan, on melkein itsestäänselvyys, että äiti tarjoutuu maksamaan sen.
  8. Äiti näkee heti, jos jokin on vialla. Äidille ei tarvitse selitellä, jos sinulla on huono päivä. Hän myös tietää, mitä tehdä, että päiväsi paranisi.
  9.  Äidin silmissä olet hienointa, mitä tässä maailmassa on. Vähempikin ihailu vetää nöyräksi.
  10. Äiti rakastaa sinua ehdoitta. Äidinrakkautta ei tarvitse ansaita. Se vain on.