Se, joka keksi sanonnan ”vastakohdat viehättävät toisiaan” ei luultavasti ollut patologisen sotkijan kanssa pariutunut siisteysneurootikko.

Jos ihastuksesta haluaa kasvattaa pitkän parisuhteen, samankaltaisuuksista tietyillä elämänalueilla on iloa, todetaan Psych Central -sivustolla. Erilaisuudessa on viehätyksensä, mutta yhtenäiset arvot, tavat ja toiveet tekevät parisuhteesta kestävän.

Mikään suhde ei ole täydellinen. Näiden Psych Centralin listaaman kuuden elämänalueen tsekkaaminen ennen sitoutumista saattaa kuitenkin säästää monelta surulta.

1. Aikakäsitys

Jos olitte molemmat puoli tuntia myöhässä ensitreffeiltänne, onnittelut. Ainakaan eri käsitykset täsmällisyydestä eivät tule tuhoamaan suhdettanne. Täsmälliseksi muuttuminen tai rennon "huomennakin ehtii" -asenteen omaksuminen aikuisena on vaikeaa. Aikakäsitykseen kannattaa siis kiinnittää huomiota viimeistään, kun ollaan ensimmäisen kerran lähdössä johonkin niin, että toinen vasta etsii puhtaita alusvaatteita ja toinen uhkailee erolla takki päällä eteisessä.

2. Siisteys

Siisteyttä ja järjestystä arvostavan silmissä se, mikä näyttää aluksi boheemilta ja kotoisalta epäjärjestykseltä, voi nopeasti muuttua ahdistavaksi likaisuudeksi ja sotkuisuudeksi. Huolimattomamman osapuolen taas on usein vaikea ymmärtää, kuinka suuri merkitys lattialle potkituilla sukilla voi olla toisen henkiselle hyvinvoinnille. Tiskattavaa, pyykättävää ja imuroitavaa on varsinkin lasten kanssa eläessä niin paljon, että yhteneväinen siisteyskäsitys on kaikkea muuta kuin pikkuseikka.

3. Raha

Rahasta ei ehkä kannata puhua ensitreffeillä, mutta hamaan tulevaisuuteenkaan tätä tärkeää keskustelua ei pidä siirtää. Rahan määrää huomattavasti olennaisempaa on se, miten kukin sitä haluaa käyttää. Jos toinen on tuhlaaja ja toinen säästäjä, ongelmia on tiedossa viimeistään, kun hankitaan yhteistä autoa tai asuntoa.

4. Seksi

Monelle pariskunnalle rahasta puhuminen on vaikeaa, mutta seksistä puhuminen vielä vaikeampaa. Seksuaalisen yhteensopivuuden havaitsemista vaikeuttaa se, että alkuhuuma harvoin näyttää, kuinka paljon ja millaista seksiä toinen myöhemmin haluaa.

Teineille opetetaan, että ekaan kertaan on valmis vasta sitten, kun seksistä uskaltaa puhua. Aikuisille sovellettuna sama neuvo voisi kuulua: parisuhteeseen on valmis vasta sitten, kun seksistä uskaltaa puhua.

5. Elämänrytmi

Aamuvirkku ja iltavirkku voivat kyllä löytää yhteisen sävelen. Hankalampaa on parisuhteessa, jossa toinen haluaa vakityön ja lapset mahdollisimman pian ja toinen haaveilee pitkitetystä nuoruudesta ja sitoutumisesta sitten joskus. Ikäerolla on vähemmän merkitystä kuin sillä, millaisessa elämäntilanteessa on ja mitä toivoo tulevaisuudelta.

6. Uskonto

Eri kulttuureja ja uskontoja yhdistävä parisuhde ei ole helppo vaihtoehto, vaikka voikin onnistua hienosti. Paitsi uskonto, myös uskonnollisuus vaikuttaa parisuhteeseen. Tapakristitty ja kirkosta eronnut eivät saa perheen sisäistä uskonsotaa aikaiseksi yhtä helposti kuin kaksi syvästi uskonnollista mutta täysin eri asioihin uskovaa ihmistä.

Lue myös:

Avioliiton kestävyyden voi ennustaa vasemmasta nimettömästä

10 seksisääntöä, joista ei koskaan puhuta

Bloggari kokeili: Seksiä siipan kanssa joka päivä – mitä tapahtui?

Tästä perheriidat johtuvat: Hirveä nälkä!

Nämä asiat tekevät suhteesta onnellisen

Aina biseksuaaliksi itsensä mieltänyt Anni halusi kertoa heti suhteen alussa miehelleen, että on kiinnostunut myös naisista. 

”Kaikki naiset ovat joko lesboja tai biseksuaaleja.” Näin sanoo brittitutkimus, jonka mukaan suurinta osaa heteronaisista kiihottavat yhtä lailla miehet ja naiset.

Vaikka tänä päivänä homouden tai biseksuaalisuuden ei pitäisi olla mikään tabu, ei aiheesta ole vieläkään helppoa puhua täysin avoimesti ääneen.

Sen tietää Anni, 41, joka omien sanojensa mukaan on aina tiennyt olevansa biseksuaali. Vaikka tällä hetkellä asiasta tietää kourallinen läheisiä ihmisiä, Anni ei puhu esimerkiksi töissään seksuaalisuudestaan, koska ei koe jatkuvaa asian selittelyä tarpeelliseksi. Eivät heterotkaan tee seksuaalisesta suuntautumisestaan numeroa.

Kumppaneilleen Anni on kuitenkin kertonut olevansa kiinnostunut molemmista sukupuolista. Toisen pitkäaikaisen miesystävänsä kanssa Anni kehittikin ratkaisun, jonka avulla hän pystyi toteuttamaan molempia puolia itsestään: Anni alkoi tapailla naista parisuhteensa sivussa.

– Toin ex-miesystävälleni heti suhteemme alussa biseksuaalisuuteni esille. Mieheni mielestä seksuaalisuuteni oli kiehtovaa, ja hän sanoi heti alusta alkaen, että hyväksyisi asian, jos haluaisin joskus elää jonkin naiskokemuksen, Anni kertoo.

”Silloin vielä ajattelin, että en haluaisi pysyvään parisuhteeseen naisen kanssa.”

– Silloin vielä ajattelin, että en haluaisi pysyvään parisuhteeseen naisen kanssa, että se ei ole minun juttuni. En tiedä, mistä tällaisen päähänpinttymän olin itselleni kehittänyt. Ajattalin vahvasti niin vielä silloinkin, kun aloin tapailla naista. Hänellekin kerroin, etten ole hakemassa parisuhdetta enkä halua rakastua.

Anni ja miesystävä sopivat, että Anni saa tapailla ja viettää aikaa naisen kanssa, kunhan miesystävä tietää siitä eikä asiaa salailla.

– Kun olin tavannut naisen, josta pidin, kerroin siitä heti miehelleni. Hän rohkaisi etenemään asian kanssa. Mieheni ja naisystäväni halusivat myös molemmat tavata keskenään ja keskustella minusta ja suhteistamme. Sitten miehen ”siunauksella” pystyin tapailemaan naisystävääni, kun mieheni oli tietoinen siitä, missä milloinkin mennään.

Ei saa rakastua

Aluksi kaikki sujui hyvin ja naisen tapailu sopi sekä Annille että miesystävälle. Vaikeuksia alkoi kuitenkin syntyä, kun yksi tärkeimmistä säännöistä – ei saa rakastua – alkoi tuntua hankalalta.

– Jossain vaiheessa tuli vastaan tilanne, jossa oli punnittava uudelleen omia tunteita ja ajatuksia. Olin jopa hämmästynyt, kuinka vahvoja tunteeni toista naista kohtaan lopulta olivatkaan, Anni sanoo.

– Kun tajusin, että olen rikkonut sovittuja sääntöjä, tuli todella paha olo. Samalla oli kuitenkin taisteltava tunteiden välillä ja ymmärrettävä, että loppupeleissä on vastuussa vain itsestään ja omasta elämästään. Taistelu itsen sisällä siitä, mitä kuuluu tehdä, kesti pitkän aikaa.

Lopulta Anni päätyi lopettamaan suhteen mieheensä. Ero oli vaikea, mutta välttämätön.

”Taistelu itsen sisällä siitä, mitä kuuluu tehdä, kesti pitkän aikaa.”

Annin suhde naisen kanssa puolestaan jatkui, ja nyt pariskunta asuu yhdessä ja suunnittelee häitä. Tulevaisuudensuunnitelmat ovat muutenkin vakaat.

Mutta kaipaako Anni nyt vierelleen vastaavasti miestä?

– Olemme puhuneet ja pohtineet sitä, haluaisimmeko vielä seksiä miesten kanssa, koska olemme molemmat biseksuaaleja. Voi olla, että tulevaisuudessa haluaisimme jonkin yhteisen kokemuksen miehen kanssa, Anni sanoo.

Annin nimi on muutettu.

Onko reilua, että parisuhteessa jaetaan menot puoliksi, jos toinen tienaa rutkasti enemmän kuin toinen? Kysyimme varallisuusvalmentaja Terhi Majasalmelta.

Miten jakaa menot parisuhteessa, kun toinen tienaa merkittävästi enemmän kuin toinen? Tämä on monissa parisuhteissa yleinen ongelma. Samaa pohditaan myös Vauva.fi:ssä. Eräs keskustelija kaipaa vinkkejä tilanteeseen, jossa hän tienaa huomattavasti vähemmän kuin puolisonsa. Tällä hetkellä pariskunta maksaa perheen menot puoliksi suurista tuloeroista huolimatta.

”Musta se ei ole reilua.”

”Miehelle jää palkasta käteen 4 500 e / kk ja mulle 1 800 e / kk. Meillä oma asunto, auto ja useampi lapsi. Miten jakaisitte perheen menot, jos kuukausittaiset menot on 3 000 e / kk ja loput jää yli? Nyt molemmat maksetaan 1 500 e / kk yhteiselle tilille, mutta musta se ei ole reilua”, nainen kirjoittaa Vauva.fi:ssä.

Aihe on kerännyt yli 400 kommenttia, mutta me kysyimme asiaa varallisuusvalmentaja ja sijoittaja Terhi Majasalmelta. Hän bloggaa rahaan liittyvistä aiheista Me Naisten Rikastamo-blogissa.

– Parisuhteessa rahat voi jakaa eri tavoilla, mutta kun ero on näin merkittävä, niin suosittelen prosenttiosuutta tuloista yhteisiin kuluihin. Niin että se, joka ansaitsee enemmän myös maksaa enemmän, koska elintaso yleensä määräytyy paremmin tienaavan mukaan, Terhi Majasalmi sanoo.

Jos esimerkiksi keskustelun pariskunnan kumpikin osapuoli laittaisi yhteiselle tilille 50 prosenttia nettotuloistaan, yhteisiin menoihin kertyisi reilun 3 000 euron potti. Mies maksaisi 2 250 euroa ja nainen 900 euroa. Sen jälkeen kummallekin jäisi samassa suhteessa rahaa omaan käyttöön.

”Elintaso määräytyy yleensä paremman tienaavan mukaan.”

Toiselle jää 300, toiselle 3 000 euroa

Majasalmen mielestä parisuhteessa kannattaisi aina sopia siitä, miten hyvitetään esimerkiksi se, että toinen on kotona lasten kanssa. Samaa hän suosittelee myös kyseiselle parille.

”Lasten kanssa kotiin jääminen vaikuttaa eläke-euroihin.”

– Kun perheessä on lapsia, se vaikuttaa suoraan esimerkiksi naisen eläke-euroihin – jos siis oletetaan, että hän on ollut kotona lasten kanssa. Pariskunnan olisi kannattanut – tai kannattaisi – sopia, miten tämä kompensoidaan, koska oletettavasti molemmat ovat lapsia halunneet, Majasalmi huomauttaa.

Tällä hetkellä naiselle jää yhteisten menojen jälkeen vain 300 euroa, miehellä summa on 3 000 euroa.

”300 euroa on melko vähän.”

– En tiedä, mitä naisen pitää maksaa tuolla 300 eurolla, mutta jos hänen pitää maksaa sillä omat kulunsa sekä säästää itselleen, se on melko vähän, Majasalmi sanoo.

Toisaalta hän muistuttaa, että todennäköisesti pienituloinen pääsee nauttimaan toisen suuremmista tuloista ainakin jonkun verran.

Blogissaan Majasalmi on pohtinut, että on rakkautta haluta toiselle hyvää myös taloudellisesti. Lue lisää täältä.

Miten sinä jakaisit menot vastaavassa tilanteessa? Kerro ehdotuksesi kommenteissa!