Hyvä terveys
Opiskellessaan seksuaaliterapeutiksi Anu Kinnunen, sinkku itsekin, päätti alkaa pitää parisuhteettomien puolta. Kuva Juha Salminen
Opiskellessaan seksuaaliterapeutiksi Anu Kinnunen, sinkku itsekin, päätti alkaa pitää parisuhteettomien puolta. Kuva Juha Salminen

Tänäkin iltana moni menee nukkumaan yksin – ja onnellisena. Toisin kuin usein luullaan, yllättävän moni elää yksin mieluummin kuin huonossa parisuhteessa, tietää seksuaaliterapeutti ja tutkija Anu Kinnunen.

Kun Anu Kinnunen aloitti vuonna 2012 seksuaaliterapeutin opinnot, hän hämmentyi. Luennoilla puhuttiin enimmäkseen parisuhteesta: mustasukkaisuudesta, haluttomuudesta, kommunikaatiovaikeuksista. Missä olivat sinkut? Luulisi, että hekin kaipaisivat apua ihmissuhde- ja seksiongelmiinsa.

Havainto, jonka Kinnunen teki, kuvastaa hänen mielestään koko yhteiskunnan suhtautumista sinkkuuteen. Sitä pidetään välivaiheena, josta seestytään jossain vaiheessa parisuhteeseen.

Puoliso onnen edellytys?

Vuoden 2015 Finsex-kyselyn mukaan lähes joka neljäs naispuolinen sinkku ilmoitti elävänsä mieluiten kokonaan ilman parisuhdetta. Miespuolisista sinkuista vain seitsemän prosenttia halusi elää ilman minkäänlaista suhdetta, mutta heistäkin ainoastaan puolet kaipasi avo- tai avioliittoon.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Käsitys puolisosta onnen edellytyksenä selittyy osittain sillä, että useimmat aikuiset elävät parisuhteessa. Kun ihmisjoukolta kysytään, mikä heidät tekee onnelliseksi, moni mainitsee puolisonsa ja lapsensa. Yleisin vaihtoehto ei ole kuitenkaan ainoa vaihtoehto.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Ei ole yhtä tietä olla onnellinen. Eivät parisuhteettomat ole onnettomia tai epäonnistuneita vaan he ovat eri asioista onnellisia, Kinnunen sanoo.

Omasta tahdosta vai uhrina?

Jos parisuhteettomuus on itse valittua, sinkkuna voi paremmin. Suunnilleen niin voisi tiivistää Kinnusen väitöskirjatutkimuksen tähänastiset tulokset. Kun Kinnunen vertaili Finsex-kyselyyn vastanneita sinkkumiehiä, hän huomasi, että ne, jotka olivat sinkkuja vapaaehtoisesti, kärsivät muita harvemmin erilaisista psykosomaattisista oireista, kuten ahdistuksesta ja univaikeuksista.

Kun elämä on hyvää yksinkin, ei kaipaa puolisoa sekoittamaan kuvioita.

Kumppania toivovien joukossa taas on niitä, jotka pitävät parisuhdetta pelastusrenkaana kurjuudesta.

– Taustalla voi olla jonkinasteinen tyytymättömyys omaan elämään. Ihminen saattaa ajatella, että on tehnyt virheitä. Hän on voinut myös mennä uhrikertomukseen: minua on käytetty hyväksi, ja minulle on tehnyt väärin. Tyytymättömän uhrin tarina voi aiheuttaa huonoa vointia ja unettomuutta, unettomuus taas ärtyneisyyttä ja keskittymiskyvyn puutetta, Kinnunen sanoo.

Tieto oman asenteen merkityksestä on lohduttava. Kaikki eivät voi valita parisuhteen ja sinkkuuden väliltä, mutta jokainen voi vaikuttaa siihen, miten omaan tilanteeseensa suhtautuu. Vaikka olisi tullut torjutuksi, yksin elämisessä voi opetella näkemään hyviä puolia.

– Kannattaa ajatella, mitä asioita kumppanin tai perheen puuttuminen mahdollistaa. Meillä on klassinen sitoutumisen ja vapauden välinen ristiriita. Me haluamme olla vapaita ja me haluamme sitoutua. Vapaudessa on omat hyvät puolensa, Kinnunen sanoo.

Vaikkapa se, että sinkkuna ei tarvitse neuvotella ajankäytöstään puolison kanssa. Vapaa-aikansa voi käyttää tärkeinä pitämiinsä asioihin, oli se sitten koodaamista tai puutarhanhoitoa.

Kinnunen kannustaa seksuaaliterapiaan tulevia sinkkuja rakentamaan arkea, joka tuntuu itsestä merkitykselliseltä. Silloin sinkkuna on hyvä olla. Nurinkurisesti se saattaa edistää myös parisuhteen löytymistä.

– Kun on rauha itsensä kanssa, on rauha myös toisen tulla. Rakkaus ei tule ahdistuneeseen sydämeen, jolla on kova tarve ripustautua. Toisen ihmisen onnellisuustyhjiön täyttäminen on kauhea vastuu, Anu Kinnunen sanoo.

Lue koko Anu Kinnusen haastattelu Hyvä terveys 2/19. Tilaajana voit lukea lehden maksutta digilehdet.fi-palvelusta.

Tämä on Hyvä terveys -lehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Hyvän terveyden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/hyväterveys.

Kirjoita sinkkuudestasi, mies

Anu Kinnunen, 45, on seksuaaliterapeutti, sosiaali- ja terveyspolitiikan väitöskirjatutkija ja tuotantotalouden diplomi-insinööri. Kirjoittaa väitöskirjaa, jossa käsitellään ilman parisuhdetta elävien onnellisuuteen ja hyvinvointiin liittyviä tekijöitä. Tutkimusta rahoittaa Suomen Kulttuurirahaston Etelä-Savon rahasto. Hän pitää lisäksi seksuaaliterapeutin vastaanottoa Helsingissä ja vetää satunnaisesti joogatunteja kylpylä Järvisydämessä Rantasalmella

Anu Kinnunen kerää väitöstutkimuksensa aineistoksi ilman parisuhdetta elävien miesten kirjoituksia. Tutkimukseen voivat osallistua sekä vapaaehtoisesti että vastentahtoisesti sinkkuina elävät 25–64-vuotiaat miehet. Kokemuksiaan sinkkuudesta voi jakaa täällä.

HennaK

Minua ärsyttää lähinnä tämä sinkut vastaan parisuhde asettelu. Jo ensimmäisessä kappaleessa puhutaan että moni elää mielummin yksin kun huonossa parisuhteessa. Eikö tämä ole aika selvää🤔 Mutta kuinka moni elää mielummin yksin kuin hyvässä parisuhteessa? Itse uskon että tärkeintä on se miten voi toteuttaa itseään ja olla onnellinen. Toiset tykkäävät että siinä on joku jakamassa sotä onnea, toiset ovat onnellisempia yksin😘

Rusinat pullasta

Miksi parisuhde ymmärretään aina vähintään avoliitoksi, niin että asutaan yhdessä? Parisuhdehan voi olla minkälainen tahansa, ei vain se perinteinen. Sellainen, että on joku jossakin jotenkin. Sellainen että ollaan yhdessä säännöllisesti ja tehdään yhdessä kaikenlaista, mm. harrastetaan seksiä, mutta on myös omaa aikaa ja tilaa, ilman että se olisi jokin välivaihe eikä pyrkimystä, että se "johtaisi" yhdessä asumiseen tai naimisiin.

On jopa paremmat mahdollisuudet onnistua, kun sellaisia asioita, jotka ehkä alkaisivat ärsyttää saman katon alla asuessa, ei tule vastaan tai niistä ei tarvitse välittää.

Eivät sinkkuus ja parisuhde ja perhe ole vaihtoehtoja. Voi olla eronnut sinkku tai leskisinkku, jolla on perhe. Ihmisiä on niin eri ikäisiä ja eri elämönvaiheissa. Tyhmiä tuollaiset yleistykset.

Sisältö jatkuu mainoksen alla