Myönteisistä ajatuksista syntyy hyvä kierre, kurjista ankea. Kuva: Shutterstock
Myönteisistä ajatuksista syntyy hyvä kierre, kurjista ankea. Kuva: Shutterstock

Ne voivat muutenkin johtaa onnelliseen elämään.

Rakentavat ajatukset, niiden toteuttaminen käytännössä, hyvät ihmissuhteet. Nämä asiat vaikuttavat tutkitusti siihen, että on onnellinen. Vaikka peruspalikat eivät olisi täysin kunnossa juuri nyt, ikinä ei ole liian myöhäistä vaikuttaa niihin.

Koostimme eri lähteistä asioita, joilla elämänlaatua arjessa voi parantaa. Mikä parasta: voit tehdä sen ihan itse!

1. Hallitse omia ajatuksiasi

Omat ajatukset saavat meidät tuntemaan tunteita. Ja tunteet taas saavat meidät toimimaan.

Jos soimaa ja vähättelee itseään jatkuvasti, on mahdotonta olla itsevarma ja luottavainen. Jos on ajatellut itsestään kielteisesti koko elämänsä, ei käsitystä itsestään välttämättä pystykään hetkessä muuttamaan. Huomiota siihen kyllä voi alkaa kiinnittää.

Mieti, millaisia ajatuksia sinulla on. Onko niistä sinulle apua? Vievätkö ne sinua eteenpäin vai vetävätkö vain syvemmälle kurjaan oloon?

Mitä jos kirjoittaisit joka päivä muistiin vaikka kolme hyvää piirrettä tai asiaa, joissa olet onnistut?

2. Erota tunteet toiminnasta

Tunteet! Niitähän riittää meillä kaikilla, eikä niitä pidä kieltää, näin neuvovat asiantuntijatkin. Mutta on eri asia tiedostaa ja hyväksyä tunteensa kuin toimia päättömästi niiden johdattelemana.

Kun kriisiä pukkaa, hermothan siinä menee. Mutta aina voi opetella toimimaan niin, ettei myöhemmin tarvitse katua.

Kas näin:

Hengitä. Kun tunteet pääsevät valtaan, minimoimme automaattisesti hapen ottamisen, mikä on huonompi homma keholle ja aivoille. Vähällä hapella järkipohjainen ajattelu ei rullaa.

Tarkkaile, miltä kropassa tuntuu. Kun tarkastelet fyysistä olotilaasi, puuha vie jalansijaa tunneryöpyltä, joka pääsisi muuten purkautumaan sensuroimattomana.

Odota hetki ennen kuin kilahdat muille. Älä reagoi heti ja vaistolla. Mieti, mitä olotiloja tilanne sinussa herättää ja miksi. Heti ei tarvitse tehdä mitään. Reaktion lykkääminen myöhemmäksi on aina hyvä idea.

Puhu tunteistasi, älä tilanteesta. Jätä tilanteen suora kommentointi toistaiseksi ja kerro sen sijaan toisille, mikä olo sinulle siitä tulee. Se toimii todennäköisesti paremmin kuin toisten solvaaminen.

Harjoittele. Psykologi Leslie Becker-Phelpsin mukaan tunteiden hallitsemista kannattaa treenata vaikkapa vähemmän hankalissa tilanteissa. Näin ei jää temperamenttinsa armoille vuosisadan raivarin iskiessä.

3. Lopeta vertailu

Aina joku on sinua menestyneempi, rikkaampi, kauniimpi – ja kaikilla tavoilla onnellisempi.

Mutta mitä sitten? Toisen onni ei ole itseltä pois – eikä se ole este omalle onnelle. Jatkuva vertailu ja kateus sen sijaan saattavat ollakin, sillä ne vievät turhaan energiaa hyvien ajatusten tieltä.

4. Järjestä itsellesi aikaa heti aamulla

Aamuvirkuille se saattaa olla helppoa, mutta tämä on iltavirkkujenkin hyvä tietää. Se, miten päivä alkaa, ei ole yhdentekevää. Esimerkiksi Michelle Obama on kertonut heräävänsä hyvissä ajoin voidakseen hemmotella itseään hetken ajan ennen päivän koitoksia. Oprah Winfrey puolestaan sanoo meditoivansa joka aamu 20 minuuttia, koska sen jälkeen hän tuntee olevansa täynnä toivoa, iloa ja tyytyväisyyttä.

Mieti, mikä takaisi sinulle mukavan päivänaloituksen.

Lue myös: Tällainen aamu tuo mielenrauhaa koko päiväksi: 5 vinkkiä guruilta

5. Kokeile jotain uutta joka viikko

Se voi olla mitä tahansa: uusi ruoka, uusi järjestys olohuoneessa, käynti uudessa kahvilassa tai vaikka uusi reitti matkalla töistä kotiin.

6. Kuuntele toisia

Kuunteleminen on yksi tehokkain tapa tehdä vaikutus toiseen ihmiseen. Se on myös yksi tärkeimmistä taidoista, jos haluaa luoda tasapuolisia ja kestäviä ihmissuhteita. Ja mikä parasta: jos malttaa kuunnella toista, saattaa saada uusia ajatuksia, jotka eivät itselleen olisi ikinä tulleet mieleen.

Lue myös: Älä kysy, jos et jaksa kuunnella! Ja 5 muuta vinkkiä sosiaalisiin tilanteisiin

7. Aina ei tarvitse olla oikeassa

Barack Obama on kertonut, että 15 vuoden jälkeen hän viimein tajusi, että hänen Michelle-puolisonsa todella on aina oikeassa.

No, harvalla on tuollaista puolisoa. Sitä paitsi ainainen oikeassa olemisen halu voi vahingoittaa hyvääkin suhdetta – olipa se kumppanin, ystävän tai työkaverin kanssa. Siksi joskus on hyvä kysyä itseltään, kumpi on tärkeämpää: se, että on aina oikeassa vai se, että on onnellinen.

Lähteet: SuccessPsychology TodayIndependent

On trendikästä hankkiutua eroon energiasyöpöistä ihmisistä – mutta keitä ne sellaiset oikein ovat?

Näin vuoden alussa sitä on liikkeellä: energiasyöpöistä ihmisistä eroon hankkiutumista. Heitä luvataan karistaa uudenvuodenlupauksissa, heitä kehotetaan välttelemään oman hyvinvoinnin nimissä – mutta tärkeä kysymys odottaa vastaustaan. Mikä hitsin energiasyöppö? Joku henkilö, joka uuvuttaa, selvästikin. Mistä tiedän, olenko se minä?

Psykologi Taru Helenius toteaa, että kyseessä olisi melkein gallupin paikka: eri ihmisten mielestä eri tyypit ovat kuluttavia.

– Mikä kellekin sopii! Minä saatan kokea kovin puheliaat ihmiset energiasyöppöinä, sinusta he ovat virkistäviä. Äänekkäät, huomiohakuiset ihmiset ovat monien mielestä kuluttavia. Samoin sellaiset, jotka valittavat paljon omista ongelmistaan kuuntelematta toista. Entäs arvaamattomasti käyttäytyvät tyypit – välillä ystävälliset, välillä piittaamattomat? Hekin voivat imeä energiaa.

”Mikä kellekin sopii!”

Energiasyöppö ei siis ole aivan pomminvarma diagnoosi. Joskus kysymys voi olla persoonallisuushäiriöstä tai poikkeuksellisen pahasta itsekeskeisyydestä, mutta ei aina. Saatan hyvinkin olla jonkun ihmisen uudenvuodenlupauslistalla kohdassa ”hankkiudu eroon”, vaikka olen mielestäni erittäin hyvä tyyppi enkä tietääkseni edes narsisti. On ilmeisesti vain tarkkailtava, vastataanko viesteihini enää.

Saako heitä karistaa elämästään?

On myös niin, että vaikea elämäntilanne saattaa tehdä kenestä tahansa tarvitsevan energiasyöpön, ainakin väliaikaisesti. Sellaista energiasyöppöparkaa ei ole reilua hylätä antamatta ensin palautetta. Yllättävän moni pystyy muuttamaan käytöstään.

Taru Heleniuksen mielestä voisi silti olla ihan fiksukin idea tehdä välillä inventaariota omasta elinpiiristään: siinä olisi hyvä olla mahdollisimman hapekkaita ja tasapainoisia ihmissuhteita.

–  Radikaaleja välirikkoja en kannata, mutta pehmeitä pesäeroja kyllä! Ystävyydessä on kyse saamisesta ja antamisesta. Aikaa on muutenkin niin vähän, että turhaa sitä on tuhlata ihmisiin, joiden seurasta jää paha mieli. 
 

Yksi sai tietää puolison pettämisestä, toinen löysi itselleen uuden rakkaan. Naiset kertovat, mistä saivat voimaa erota huonosta suhteesta.

Vaikka tietäisi, että parisuhde on tuhoon tuomittu, ei eroaminen ole välttämättä helppoa. Huonoissa, jopa väkivaltaisissa, suhteissa pysytellään muun muassa pelon, taloudellisen epävarmuuden ja lasten takia – ja siksikin, että toivotaan tilanteen vielä kääntyvän hyväksi.

Eronneet ovat kertoneet Me Naisissa suhteen päättyneen johonkin yksittäiseen viimeiseen niittiin, kuten salatupakoimisen paljastumiseen, yhtäkkiseen reissuilmoitukseen – tai kuraisiin saappaisiin

Aina eron taustalla ei ole mitään yksittäistä hetkeä, joka olisi johtanut välittömään lähtöön. Osa eronneista on kertonut sinnitelleensä pitkään tuhoon tuomitussa suhteessa odottaessaan esimerkiksi tarvittavien rahavarastojen karttumista, asunnon löytymistä tai lasten kasvua. 

Kun kysyimme, mistä eronneet ovat saaneet voimaa lähteä vahingollisesta suhteesta, saimme hyvin vaihtelevia vastauksia. Muutama toistuva teema kuitenkin on: monelle eropäätökseen herättävä hetki on jokin puolison väkivallanteko, mutta eron lopullinen toteuttaminen on vaatinut ystävien tai muiden läheisten apua. 

”Viimeisellä pahoinpitelykerralla ymmärsin, että tulen lopulta pääsemään hengestäni, mikäli suhteeseen vielä jään. Tällä kertaa mies myös potki koiraani, ja se vain oli liikaa”, nelikymppinen nainen kirjoittaa kyselyvastauksessaan.

Hän kertoo saaneensa voimaa erota työtoveriltaan, jolle lopulta uskoutui.

Moni muukin vastaaja korostaa vastauksissaan, että läheisiltä ja jopa kaukaisemmiltakin tuttavilta on mahdollista saada apua lähtemiseen ja eron jälkeisen elämän aloittamiseen, jos vain uskaltaa kertoa tilanteestaan. 

Tällaisista asioista Me Naisten kyselyyn vastanneet suomalaisnaiset saivat voimaa lähteä huonosta suhteesta:

1. Halusin paremman elämän 

”Olen alkoholistin lapsi ja ajattelin, että koko elämäni ei voi mennä alkoholistin kanssa. Ensin isä, sitten puoliso.”

”Viimeinen lyönti oli lopullinen niitti. Ymmmärsin ettei hän pysty muuttumaan. Tärkeimpänä syynä silloiseen päätökseen pidän kuitenkin sitä, että ansaitsen parempaa. Parempi olla yksin. Onneksi löysin lopulta ihanan aviomiehen.”

”Olin jo pitkään tajunnut, ettei suhde ole terve eikä tule toimimaan, koska mies ei koskaan nähnyt itsessään mitään vikaa. Kysyin itseltäni, pystynkö olemaan loppuelämäni tai viiden vuoden päästä vielä hänen kanssaan ja haluanko tällaisen elämän, jossa minulla ei mitään arvoa. Vastaus oli aina ei. Tiesin, että eron jälkeen oloni ei voisi olla ainakaan huonompi. Päivääkään en ole katunut.”


2. Terapia herätti

”Kävin itse terapiassa. Siellä jossain vaiheessa ymmärsin, ettei rakastamaansa ihmistä saa kohdella noin ja että vuosien työ itseni kanssa oli romahtamassa nopeasti hänen kohtelunsa takia. Tapahtui myös väkivaltatapaus, jossa tajusin, että haluan elää ja olla olemassa. Suhde jatkui vielä sen jälkeen, mutta se herätti jotain minussa.”

”Sain uuden rakkauden myötä rohkeuden tehdä päätöksen.”

”Terapeuttini avulla ymmärsin, kuinka olen toiminut koko aikuisikäni puolisoani palvellen ja kadottaen itseni kokonaan. Terapeutin kysymys: ”Mikä tekee sinut onnelliseksi?” ja se, etten osannut vastata siihen, oli niin silmiä avaava, että eroprosessi lähti käyntiin.”

3. Puoliso jäi kiinni

”Vuosien jahkaaminen sai viimeisen niitin, kun ystäväni parikymppinen tytär ilmoitti minulle, että hän joutui hätistelemään miestäni kimpustaan työmatkani aikana. Tyttö näytti myös mieheni hänelle lähettämät rasvaiset tekstiviestit. Olen ikuisesti kiitollinen tytölle siitä, että hän kertoi asiasta minulle, jotta sain vihdoin voimaa erota.”

”Mies jäi kiinni pettämisestä, kun toinen tai oikeastaan kolmas nainen lähetti minulle viestin. Jotenkin tajusin, etten vain voi elää niin. Pettäminen, ja tapa jolla se tehtiin, oli myös niin iso loukkaus, että ymmärsin, että miehellä on isoja ongelmia ehkä myös itsensä kanssa. Muutama ystäväni tuki minua prosessissa tosi paljon.”

4. Rakastuin toiseen

”Olin jo vuosia haaveillut erosta, mutta päätöksen tein, kun tapasin uuden miehen. Uusi rakkaus tuli yllättäen ja kolahti kovaa, en ollut tiennyt, millaista rakkaus kahden ihmisen välillä voi olla. En elänyt päivääkään missään salasuhteessa, vaan ilmoitin heti silloiselle miehelleni, että tämä oli nyt tässä. Sain uuden rakkauden myötä rohkeuden tehdä päätöksen. Uusi rakkaus on nyt kestänyt melkein 10 vuotta, ja päivääkään en ole katunut.”

”Asioista ei voinut keskustella, ja viimeinen niitti oli käsiksi käyminen, jota en anna ikinä anteeksi. Tein eroa mielessäni useamman vuoden ja tapasin ihmisen, jonka kanssa pystyin keskustelemaan kaikesta. Tämä ihminen on tällä hetkellä elämäni sielunkumppani.”

”Ilman tätä ihanaa työkaveriani olisin tässä suhteessa varmaan edelleenkin, jos edes olisin hengissä.”

”Sain voimaa kolmannesta osapuolesta sekä ajatuksesta, että minä ja poikani olemme ansainneet onnellisen elämän ja että karmea suhde on lapseni lapsuutta. Uusi ihastus auttoi. Minulla ei olisi ikinä ollut voimaa lähteä suhteesta ilman, että sain toisesta voimaa  ja jotenkin myös itsekunnioitukseni takaisin.”

5. Sain ulkopuolisen näkökulman

”Salasin pitkään kaikilta sen, mitä neljän seinän sisällä tapahtuu. Jossain kohtaa aloin puhua asioista työkaverilleni, joka auttoi minua ymmärtämään, että kaikki vika ei ollut minussa ja etten ollutkaan niin paska, että minua oli vain pakko aina hakata. Ilman tätä ihanaa työkaveriani olisin tässä suhteessa varmaan edelleenkin, jos edes olisin hengissä. Kiitos hänelle siitä.”

”Pidin yhden kerran pääni ja lähdin siskojeni ja äitini avustamana siskoni tupareihin kotipaikkakunnalle. Sinä iltana tajusin, miten paha minun oli olla siinä suhteessa, ja miten suhde oli tuhonnut oman persoonani ja luonteeni. Vielä yksi keskustelu miehen exän kanssa, ja seuraavana päivänä pakkasin kamani ja muutin pois.”

”Eräs ilta miespuolisen ystävän seurassa antoi minulle voiman, jota tarvitsin. Sitä iltaa ennen suhde oli oikeastaan jo kuollut, mutta kulissia pidettiin yllä. Kun ymmärrys siitä iski tajuntaan, että en ollut vuoteen nauranut niin vapautuneesti ja tuntenut oloani niin rennoksi, sain vihdoin voimaa sanoa viimeisen kerran, että tämä oli tässä.”

6. Terveyteni petti

”Terveyteni oli jo kuukausia ollut todella huono. Ruoka ei pysynyt sisällä eikä lopulta edes maistunut. Laihduin yli kymmenen kiloa kuukaudessa. Tultuani sairaalasta kotiin makasin sohvalla huilaamassa, kun mies tuli sisälle ja sanoi jotain todella ikävää. Se oli se viimeinen niitti, silloin päätin tämän avioliiton olevan nyt tässä. Ja se päätös oli aivan kristallinkirkas.”

”Olin lopulta niin loppu henkisesti, että seuraava askel olisi ollut oma totaalinen romahdukseni. Vain itse tiedän, kuinka viimeisillä voimillani päätin pelastaa itseni ja lapseni.”

”Olin vain henkisesti niin loppu, että fyysinen terveyskin alkoi reistailla. Tuli muun muassa rytmihäiriöitä, joille ei löytynyt syytä.”