Vielä hymyilyttää. Kuva: Shutterstock
Vielä hymyilyttää. Kuva: Shutterstock

Olipa suhde vanhempiisi millainen tahansa, voi joulusta selvitä kunnialla.

Mieti ensin sinun ja vanhempiesi suhdetta. Ovatko ne lämpimät ja läheiset vai muistuttaako yhteydenpitonne lähinnä kylmää sotaa? Valitse sitten näistä neljästä toimintaohjeet pyhiksi.

Perushyvä

Suhde vanhempiisi: Välit vanhempiisi ovat perushyvät. Olette viikoittain yhteydessä, mutta äidin ja isän seura sopii sinulle vain pieninä annoksina.

Näin se sujuu: Aatto menee vielä leppoisasti. Tapaninpäivänä tilanne on toinen: isän vitsit ruokapöydässä eivät paljon naurata. Joulun jälkeen tarvitset vähintään kuukauden tauon ennen kuin pystyt tapaamaan vanhempasi.

Joulunvietto vanhempiesi kanssa on perinne, mutta pitkät joulunpyhät lapsuudenkodissasi ärsyttävät sinua jo etukäteen. Vanhempiesi mielestä on ihanaa vaalia yhteisiä tapoja, mutta sinun hermosi venyvät sitä tiukemmalle mitä pidemmälle pyhät etenevät. Toisaalta et halua vanhemmille pahaa mieltä.

Tunnustele ennen joulua, pystytkö rentoutumaan. Kun arki on hektistä, lomalla on tärkeää levätä. Sosiaalinen vuorovaikutus kuormittaa jokaista eri tavalla. Aikuiset alkavat yleensä tarvita omaa tilaa, jos eri-ikäiset ihmiset ovat pitkään yhdessä. Mieti siis tarkkaan, kannattaako kaikki joulunpyhät viettää vanhempien kanssa vain tavan vuoksi, jos silloin ei oikeasti nauti lomasta.

Jos joulunpyhistä kertyy liian iso annos vanhempien seuraa, on ratkaisu yksinkertainen: sopikaa etukäteen, että tänä vuonna ette vietä koko joulua saman katon alla. Järjestäkää niin, että ehditte viettää aikaa sekä yhdessä että eri porukoissa. Luultavasti vanhempasikin keräävät mielellään voimia jouluna, vaikka he näyttäisivät jaksavan leikkiä loputtomasti lapsenlastensa kanssa.

Asenne auttaa. Päätä olla takertumatta pikkuasioihin. Kun eri sukupolvet viettävät aikaa yhdessä, kaikki ei aina mene putkeen. Joulukinkku voi toisen mielestä olla kuiva ja toisen mielestä sopiva, mutta se ei saa viedä joulumieltä pois.

Jos silti tunnet hermojesi kiristyvän, vedä henkeä ja lähde kävelylle tai ota päiväunet. Ulkoilma ja liikunta piristävät, ja pienten päikkäreiden jälkeen voi herätä uusilla fiiliksillä jatkamaan joulunviettoa.

MUISTA NÄMÄ:

1. Järjestä joulu niin, että aikaa jää rentoutumiselle vain oman perheen kesken.

2. Älä odota, että joulu sujuu täydellisesti isossa porukassa.

3. Kun alkaa ottaa päähän, lähde ulos haukkaamaan raitista ilmaa.

Pientä vääntöä

Suhde vanhempiisi: Vanhemmillasi on mielipide kaikesta, mitä teet, ja yleensä teet väärin. Pidätte kuitenkin säännöllisesti yhteyttä.

Näin se sujuu: Tässä sitä taas ollaan. Teit lanttulaatikon pieleen, rosollin suolakurkut ovat vääränkokoisia, ja lapsesi saivat liian paljon tai liian vähän joululahjoja.

Vietitpä joulusi miten tahansa, vanhempasi valittavat. He haluaisivat viettää joulunpyhät kanssasi, mutta kokemuksesta tiedät, etteivät tapaamiset ole aina iloisia jälleennäkemisiä.

Jos taas jätät vanhempiesi tapaamisen kokonaan väliin, saat varmasti kuulla, kuinka yksinäinen ja hiljainen joulu heillä olikaan. Olet oppinut välttämään pahimmat riidat, mutta oikean joulumielen tavoittaminen tuntuu vaikealta.

Terve itsekkyys on sallitua joulunakin. Suunnittele joulu oman perheesi ja elämäntilanteesi mukaan. Jos koko joulu porukoiden kanssa tuntuu raskaalta, kerro päätöksestäsi jämäkästi mutta kauniisti vanhemmillesi. Elämäntilanteet muuttuvat, ja vanhempiesikin täytyy hyväksyä se. Voitte varmasti vaihtaa jouluna kuulumiset puhelimen tai Skypen välityksellä ja tavata vaikkapa vasta joulun jälkeen.

Jos päätätte kuitenkin viettää joulua yhdessä, asioiden suunnittelu etukäteen voi vähentää kahnausta. Yritä ymmärtää vanhempiasi. Jouluperinteet herättävät tunteita kaikissa, varsinkin vanhemmassa sukupolvessa. Tuskin haluat vanhempiesi tuntevan oloaan täysin vieraaksi jouluna. Sopikaa, mitä vanhempiesi perinteitä kunnioitetaan tänä jouluna ja mitä uutta sinä saat tuoda juhlintaan. Jos asioiden tarkka suunnittelu stressaa, keskity miettimään, että näin joulunpyhät sujuvat aiempaa mukavammin.

Jos ruokapöydässä tai joulusaunassa kuuluu yhteisistä kompromisseista huolimatta napinaa, vedä syvään henkeä ja totea, että sinulle oli tärkeää kokeilla jotain uutta tänä vuonna. Älä syyttele vanhempiasi ja hauku heidän mielipiteitään vääriksi, vaan ilmaise itseäsi esimerkiksi kertomalla, mikä sinua harmittaa ja miltä sinusta tuntuu tilanteessa.

Kinastelut tuovat usein esiin taustalla vaivaavat asiat, jotka tekevät sinun ja vanhempiesi välit vaikeiksi. Jos uskot keskustelun onnistuvan, ota ongelmat puheeksi vanhempiesi kanssa. Solmujen avaaminen voi kirpaista, mutta pidemmän päälle se auttaa.

MUISTA NÄMÄ:

1. Ole tarvittaessa itsekäs.

2. Yritä löytää vanhempiesi kanssa sellaisia kompromisseja, joihin kaikki ovat tyytyväisiä.

3. Jos saat silti kuulla arvostelua, sano reippaasti, että sinä halusit tehdä tänä jouluna asiat juuri tällä tavalla.

Kylmä sota

Suhde vanhempiisi: Sinun ja vanhem-piesi välillä on suuria erimielisyyksiä, ettekä ole puhuneet viime vuosina toisillenne.

Näin se sujuu: Ei todellakaan suju. Et nimittäin voi kuvitellakaan, että viettäisit joulua vanhempiesi kanssa. Edellinen yhteinen joulunne päättyi siihen, että lähdit ovet paukkuen ennen lahjojen avaamista. Sen jälkeen ei ole lähetetty edes joulukortteja.

Erimielisyyksiä on vaikea unohtaa. Joulun alla tunnet silti pienen piston sydämessäsi. Pitäisikö kuitenkin yrittää uudestaan?

Vaatii rohkeutta ottaa yhteyttä pitkän tauon jälkeen, mutta se voi tuottaa tulosta. Usein molemmat osapuolet kaipaavat toisiaan ja yhteydenottoon suhtaudutaan hyvillä mielin.

Joulun alla on helppo lähettää joulukortti tai kirjoittaa kirje kuulumisistaan. Jos olet rohkea, soita. Kerro, että lähestyvä joulu on saanut sinut miettimään vanhempiasi ja heidän elämäänsä. Voit myös pyytää anteeksi, jos olet viime tapaamisellanne sanonut tai tehnyt jotain harkitsematonta.

Jouluksi voi sopia lyhyen tapaamisen, jos se tuntuu sekä sinusta että vanhemmistasi sopivalta. Saavu silloin tapaamiseen avoimin mielin ja muista, että ihmiset muuttuvat. Elämässä tapahtuu joka päivä uusia asioita, jotka vaikuttavat ajatuksiimme. Siksi pitkän välirikon jälkeen voi hämmästyä siitä, miten toinen ajattelee asioista nykyään.

Erimielisyydet on hyvä purkaa auki jossain vaiheessa, mutta kannattaa harkita, onko joulu oikea hetki siihen. Joulu on suomalaisille herkkää aikaa, kun perinteet ja lapsuuden muistot ovat vahvasti läsnä. Joululle ei kannata kasata liikaa paineita, vaan silloin jokaisen täytyisi pystyä myös rauhoittumaan.

Jos kaikesta huolimatta yhteydenottosi torjutaan, toinen ei ollut vielä valmis siihen. Ei auta kuin hyväksyä, että jokainen meistä tekee omat valintansa. Sitä saa myös surra.

Tuntuuko siltä, ettet ole vielä valmis lähettämään jouluterveisiä? Se on ihan ok. Kannattaa kuitenkin muistaa, että jonain päivänä ei ole enää mahdollista ottaa yhteyttä. Mieti, jäätkö katumaan, jos et yritä korjata välejänne.

MUISTA NÄMÄ:

1. Tuo yhteydenotossa esiin lämpö, jolla olet ajatellut vanhempiasi viime aikoina.

2. Muista, että ihmiset voivat muuttua.

3. Ongelmat on hyvä selvittää, mutta joulu ei välttämättä ole paras hetki siihen.

Sopuidylli

Suhde vanhempiisi: Vanhempasi ovat sinulle läheisiä ja pidätte yhteyttä päivittäin.

Näin se sujuu: Mitkä kiristyvät perhesuhteet? Vanhempasi ovat itsestäänselvä osa perheesi joulua. Vietätte pyhät tiiviisti yhdessä, eikä joulutunnelma ole kadonnut tapaninpäivänäkään. Ystäväsi yrittävät joka vuosi houkutella sinua jouluksi Thaimaan lämpöön, mutta tähän asti olet kieltäytynyt perinteiseen joulunviettoon vedoten.

Pitäisikö joskus tempaista ja viettää joulu ihan eri tavalla?

Lämpimät välit omiin vanhempiin ovat hieno asia. Vaikka kaikki nauttivat yhteisistä hetkistä, voi vaihtelu kuitenkin piristää. Ihmiset muuttuvat koko ajan, joten uusia asioita kannattaa kokeilla rohkeasti.

Vanhemmille voi selittää kauniisti mutta jämäkästi, että kokeilet tänä jouluna jotain uutta. Erilainen joulu ei tarkoita, että yhteinen joulunvietto vanhempien kanssa pitäisi jättää kokonaan väliin. Voitte virittäytyä yhdessä joulutunnelmaan ennen varsinaisia pyhiä tai tavata uutenavuotena.

Koska perinteistä poikkeaminen on jännittävää, kannattaa uudenlaiseen jouluun valmistautua henkisesti. Mitkä asiat voivat mennä nyt eri tavalla kuin aiempina vuosina? Esimerkiksi lahjoista on hyvä sopia etukäteen, jos jouluksi lähdetään matkalle usean ystäväperheen kanssa. Pettymys voi olla suuri, jos muut lapset saavat röykkiöittäin paketteja ja itse olet ottanut mukaan jokaiselle vain yhden lahjan.

Joulun jälkeen voit huomata jännittäneesi muutosta turhaan. Parhaassa tapauksessa olette onnistuneet luomaan perheellesi uusia jouluperinteitä.

MUISTA NÄMÄ:

1. Vietä joulua perinteiseen malliin jo ennen aattoa.

2. Käy läpi uudenlainen joulu etukäteen, niin muutokset on helppo kohdata.

3. Mieti, mitä uusia perinteitä tästä joulusta voisi ammentaa tulevia vuosia varten.

Neuvot antoi psykologi ja psykoterapeutti Suvi Laru Väestöliiton Vanhemmuuskeskuksesta.

Lue myös:

Tässä todiste: lapset eivät kaipaa kalliita joululahjoja

Näistä asioista jouluna riidellään – tunnistatko itsesi?

Hyasintti aivastuttaa – mikä joulukukka sopii allergikolle?

Hei sinkku, haasta itsesi kokeilemaan deittiguru Ali Binazirin rakkausvinkkejä!

Jokainen sinkkunainen sen tietää: usein rakkaan löytyminen on kiinni hyvästä tuurista, monimutkaisista kemioista ja tähtien oikeasta asennosta. Mutta rakkauden löytämistä ja syntymistä voi myös itse edistää muutamilla kikoilla.

Nämä kikat tietää amerikkalainen lääkäri Ali Binazir, joka on kirjoittanut yhden kaikkien aikojen myydyimmistä deittailukirjoista Tao of Dating. ”Onnellisuusinsinööri” on rakkauden löytämisen ja vastaanottamisen ammattilainen. Deittailukirjansa hän on kuulemma kirjoittanut moderneille, fiksuille naisille, jotka etsivät rakkautta.

Selvää on: amerikkalainen tapailukulttuuri poikkeaa suomalaisesta. Me suomalaiset emme välttämättä ole yhtä helposti lähestyttävissä, eikä small talk lennä hersyvästi amerikkalaisittain. 

Tämä heijastuu myös ihmisten tapaamiseen ja rakkauden löytämiseen – kumppania voi olla vaikea löytää sosiaalisesti varautuneessa kulttuurissa. 

Nyt Binazir kertoo Me Naisille, miten suomalainen heteronainen voi maksimoida todennäköisyytensä kumppanin löytymiseen. 

Oletko huono deittailussa? Väärä vastaus

Aluksi Binazir muistuttaa, että kukaan ei ole luonnostaan ammattilainen deittailussa.

– Monikaan ihminen ei puhu näistä asioista kotona vanhempiensa kanssa, joten miten me voisimme osata deittailla ja etsiä rakkautta, kun sitä ei ole koskaan opetettu meille? Kyse on taidoista, jotka jokaisen täytyy opetella, Binazir sanoo.

”Jos sinulla on vähän enemmän lahjoja deittailussa, kuin muilla naisilla, the world is your oyster.”

Hänen mukaansa kannattaa ajatella, että korkea kynnys lähestyä ihmisiä on enemmänkin mahdollisuus, eikä uhka. Jos ihmiset eivät juurikaan harrasta small talkia tuntemattomien kanssa, sehän tarkoittaa, että jokainen mies on vapaa sinun jutustelullesi. 

Ja jos sinulla on vähän enemmän lahjoja deittailussa, kuin muilla naisilla, the world is your oyster, kuten Binazir sanoo.

– Nämä ovat pieniä asioita, joilla on helppo leikkiä ihmisiä kohdatessa. Ne tekevät deittailusta hauskaa ja luovat jokaisesta kohtaamisesta hieman paremman. Näin ympäristö on otollinen rakkauden löytämiselle.

Binazirin vinkkejä voi soveltaa esimerkiksi yöelämässä, terassilla tai vaikkapa ihan vaan liikennevaloissa!

1. Anna itsellesi lupa: Mene juttelemaan ihan kelle tahansa miehelle, kenelle haluat jutella. Mutta mieti myös, miksi haluat jutella juuri sille miehelle.

– Siinä ei ole mitään kiusallista kysyä vaikka, missä on vessa. Mikset voisi mennä muuten vaan juttusille? Salaisuus on se, että naisena voit sanoa mitä tahansa keskustelun aloittamiseksi. Mies sen sijaa ajattelee, että ”wau, nainen puhuu minulle”, Binazir sanoo.

Jos nämä miehet eivät haluaisi jutella sinulle, he olisivat luultavasti kotona tuijottamassa televisiota. Eli sisimmissään, he ovat jollain tasolla kiinnostuneita tuntemattomille juttelusta.

”Ajattele mitä oikeasti haluat tietää siitä tyypistä. Itse keskustelu ei ole itseisarvo, jos jutustelulla ei ole mitään sisältöä.”

2. Kysy kysymys: Hei, mitä drinkkiä juot? Olen ensimmäistä kertaa täällä, mitä suosittelet? Tai kysy vaikka miehen vaatteista: hei, kivat kengät, mistä nuo ovat? 

Tärkeintä on vain saada keskustelu alkuun ja sen jälkeen jatkaa kysymysten esittämistä. Ihmiset rakastavat puhua itsestään.

Kun luot keskustelua, ajattele mitä oikeasti haluaisit tietää siitä tyypistä. Itse keskustelu ei ole itseisarvo, jos jutustelulla ei ole mitään sisältöä.

3. Eikö juttu luista? Hiljainen hetki? Jos olette baarissa, ei kannata odottaa jutustelun luistavan heti loppuiltaa. Käy lyhyt keskustelu miehen kanssa, jonka jälkeen esittele itsesi ja palaa ystäviesi luokse. Eli vieraile hänen luonaan.

– Ja avot, sinulla on yksi uusi tuttavuus baarissa, jonka luokse on tämän jälkeen helpompi palata yhä uudelleen ja uudelleen, Binazir sanoo.

Treffeille? Kääk!

Kun homma on edennyt ensitreffeiksi, on syytä muistaa pari niksiä deittien onnistumiseksi. Treffeillä tavoitteena on saada hyödylllistä tietoa treffikumppanista: kuka hän on, mistä hän pitää ja ennen kaikkea – sopiiko hän minulle?

1. Valitse siis oikea ympäristö: Jos ympärillänne on meluisaa, et saa tarpeeksi informaatiota tyypistä. Jos molemmilla on rohkaisuryypyt alla, et luultavasti kysy hyviä kysymyksiä, eikä hän anna hyviä vastauksia. Ettekä lopulta muista mitään treffeistänne. 

”Kysy kysymyksiä, jotka saavat ihmiset sille tuulelle, millä tuulella haluat heidän olevan. Eli hyvälle.”

2. Heitä ennakkoluulot romukoppaan: Jos jo ennen treffejä ajattelet, että hän on maailman älykkäin ja komein ilmestys, olet jo valmiiksi myyty ajatukselle, että hän on täydellinen kumppani. Silloin et kysy hyviä kysymyksiä tai saa oikeanlaista informaatiota – sillä ei ole siis enää väliä, koska olet jo miehen pauloissa, eikä se ole hyvä asia.

Lue myös: Älä tee asioista vaikeita: 10 toimivaa treffi-ideaa

3. Kultainen kysymys: Mikä sinulle on merkityksellistä tässä? Se on sama kysymys kuin miksi, mutta sävy on vähemmän tuomitseva. Miksi pidät tästä asiasta, mikä sinua tässä asiassa kiehtoo, mikä sinulle on merkityksellistä? Mies menee vastauksissaan syvemmälle, mikä paljastaa hänen arvojaan ja päämääriään elämässä.

– Tärkeää on kysyä kysymyksiä, jotka saavat ihmiset sille tuulelle, millä tuulella haluat heidän olevan. Eli hyvälle. Jos puhutte välittömästi vaikeista ja ikävistä asioista, tunnelma latistuu ja keskustelukumppani muistaa keskustelun ikävissä merkeissä, Binazir sanoo.

Kun osaat johdatella keskustelua oikeaan suuntaan, voit saada miehestä kiinnostavaa tietoa ja sen lisäksi vielä saada hänen olonsa mukavaksi.

”Mukailemalla kehonkieltä luot treffeille intiimin kuplan. jossa olette vain te kaksi.”

4. Kehonkieli. Mukaile hänen kehonkieltään. 

– Kun läheiset ihmiset keskustelevat syvällisesti, he matkivat alitajuisesti toistensa kehonkieltä. 

Käännä siis itsesi häntä kohden, luo katsekontakti. Mukailemalla luot treffeille intiimin kuplan, jossa olette vain te kaksi.

5. Keskity! Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta todellisuudessa moni ihminen ei keskity treffikumppaniinsa täysin. Helpoin tapa olla keskittymättä on pitää puhelin näköisällä, sillä se heikentää välittömästi toiselle antamaasi huomiota. Pistä puhelin pois ja äänettömälle, äläkä tekstaa tai soita puheluita treffien aikana. Anna huomiosi täysin treffikumppanille, ja hän kyllä tulee huomaamaan sen.

Ali Binazir esiintyy Helsingissä Magnesia Festivalilla 4.–5. elokuuta 2018.

Mistä tietää, rakastaako toista ihmistä vai onko vain rakastunut? Eroasiantuntija vastaa mieltä askarruttaviin kysymyksiin rakkaudesta. 

Mitä rakastuminen on? 

– Rakastuminen on reaktio, joka tapahtuu kehossa ja mielessä, määrittelee erotutkija Marika Rosenborg. 

Hän on julkaissut vastikään kirjan Sinä selviät kyllä (Hidasta elämää), jossa käy läpi rakkautta erojen näkökulmasta.

”Rakastuminen haihtuu aina.”

Rosenborgin mukaan keskuudessamme on sarjarakastujia, jotka lähtevät helposti hormonivirtojen vietäväksi uudelleen ja uudelleen. Tällaiset ihmiset tarvitsevat aina uuden annoksen rakkautta ja jäävät helposti koukkuun tunteeseen. 

– Rakastuminen on mielestäni ainoana syynä huono pohja parisuhteelle tai naimisiin menemiselle, sillä rakastuminen haihtuu aina. Sen sijaan tarvitaan rakastamisen taitoja. 

Rakastaminen merkitsee pysyvyyttä, turvallisuutta ja kumppanuutta. Onnistuneiden parisuhteiden kannalta olisi tärkeää, että ihmiset puhuisivat siitä, mitä tarvitsevat parisuhteilta. 

Mistä sitten tietää, rakastaako toista ihmistä vai onko vain rakastunut?

Rosenborgin mukaan ei ole kehitetty mittareita, joka auttaisi tietämään onko rakkaus "oikeaa". Ihmisellä on oikeus määritellä se itse.

Monesti rakastuneena hehkutetaan: ”Minusta ei ole koskaan aiemmin tuntunut tältä”. Aika usein ihminen pystyy vasta jälkikäteen arvioimaan, oliko kyseessä aito rakkaus vai esimerkiksi pyörremyrskyromanssi. 

Kuinka montaa ihmistä voi rakastaa elämänsä aikana? 

– Vaikka kuinka montaa! Ei sille ole mitään rajaa. Osa ihmisistä on alttiimpia rakastumisen prosessille kuin toiset, Rosenborg kertoo. 

Onko mahdollista elää saman kumppanin kanssa koko loppuelämä? 

– Koko elämän kestävä parisuhde saman ihmisen kanssa on edelleen monen ihmisen toivelistan kärjessä, ja haluamme uskoa siihen, Rosenborg kertoo.

Hänen mukaansa elinikäinen parisuhde ei ole mahdoton, mutta sellaisen ylläpitäminen on entistä haastavampaa, kun ihmiset elävät yhä vanhemmiksi.

– Ihmisten parisuhdekäsitys on monimuotoistunut, ja nykyään on entistä enemmän polyamorista rakkautta ja avoimia suhteita. 

Rosenborg kuitenkin uskoo, että oikein rakennettu parisuhde voi kestää vaikka läpi elämän. 

Vierailija

Rakastuminen on huono pohja naimisiinmenolle – eroasiantuntija kertoo syyn

Minua viisaampi on sanonut, että rakkaus tulee ja menee, ystävyys on ikuista. Itse menin naimisiin rakkauden huumassa ja eihän se jatkunut sitä kahta vuotta kauempaa. Lopulta olimme avioliitossa, jossa molemmat ihmettelivät, miksi alunperinkään kuvittelimme voivamme elää onnellisina ikuisesti. Onneksi erosimme, ennen kuin teimme toistemme elämästä pahemman helvetin. Nyt muutamien "rakastumisten" ja niiden hiipumisten jälkeen olen vasta käsittänyt, että puolison pitäisi ennemmin olla se...
Lue kommentti