Kesäromanssi on sellaisenaan ihana, eikä sen kehittymistä parisuhteeksi kannata pelätä. Kuva: Shutterstock
Kesäromanssi on sellaisenaan ihana, eikä sen kehittymistä parisuhteeksi kannata pelätä. Kuva: Shutterstock

Haaveiletko kuumasta kesäromanssista? Anna palaa! – Kesäromanssin ideana on pitää hauskaa ja ottaa ilo irti elämästä. Sinänsä se onkin suhteena oikein mainio, eikä kesäromanssia pidä arvottaa huonommaksi kuin muut suhteet, seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen sanoo.

Päivät lämpenevät ja lomat alkavat, mikä tarkoittaa, että on uusien kesäromanssien aika. Mieli tekee pitää hauskaa ja tutustua kevyin mielin uusiin ihmisiin – ilman lupauksia yhteisestä loppuelämästä.

Miten siis varmistaa, että kesäromanssi myös pysyy kesäromanssina – vai kannattaako edes yrittää varmistaa?

Lue myös Me Naisten lukijoiden ihanimmat festariromanssikokemukset.

Erityistason seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen kuvailee kesäromansseja yhdeksi suhdetyypiksi, joka ei ole sen vähäpätöisempi kuin muutkaan suhdemuodot.

– Kesäromanssi on kevyt suhde, joka on sidottu tiettyyn vuodenaikaan ja mielentilaan. Ideana on pitää hauskaa ja ottaa ilo irti elämästä. Sinänsä se onkin suhteena oikein mainio, eikä kesäromanssia pidä arvottaa huonommaksi tai kyseenalaisemmaksi kuin muut suhteet.

Hauskanpitoon pyrkivässä kesäsuhteessa on kuitenkin sudenkuoppansa. Suhteen määrittely voi tuntua väkinäiseltä, ja vaikka suhteen laadusta saisikin sovittua, toiselle voi silti kehittyä voimakkaampia tunteita kuin toiselle. Tanskanen korostaa reiluutta ja suorapuheisuutta kesäromanssin kulmakivinä: potentiaaliselle kumppanille kannattaa aina kertoa suoraan, mitä suhteelta toivoo.

– Tärkeää on, että toimii reilusti kesäromanssikumppania kohtaan. Lisäksi itse kannattaa miettiä etukäteen, mitkä omat toiveet, tarpeet ja syyt ovat. Kun omat ajatukset suhteesta ovat selvillä, niistä on helpompi kertoa toiselle.

– Reiluuden näkökulmasta korostan, että pitää ottaa melko alkuvaiheessa esille, mitä suhteelta hakee. Ei ehkä ihan ensimmäisten hetkien aikana, mutta sitä ei myöskään kannata pantata kovin pitkään. Se, että vasta pitkän ajan kuluttua kertoo omista toiveistaan ja tarpeistaan, voi tuntua toisesta epäreilulta ja jopa harhaanjohtamiselta. Vaikka tarkoitus ei ole sitoutua, toista ei saa pitää minään kesäkissana, vaan on muistettava toisen ihmisen kunnioitus.

”Toimiva ja sitoutunut suhde voi hyvinkin saada alkunsa kevyestä kesäromanssista.”

Entäs jos kumppani antaa ymmärtää, että haluaisi sittenkin jotain vakavampaa suhteelta? Sekin tulee Tanskasen mukaan ottaa ajoissa keskustelunaiheeksi.

– Jos toinen alkaa kiintyä tai elätellä toivoa vakavammasta suhteesta, on vastuullista ottaa asia rohkeasti puheeksi. Ylipäätään on järkevää, että ottaa romanssin aikana välillä hetkiä missä mennään -keskustelua varten – keskusteluista ei tarvitse tehdä isoa numeroa, vaan asiasta voi kysäistä ohimennen. Muuten suhteessa voi tulla herääminen, että hei, ollaan kolmen kuukauden aikana harrastettu seksiä, käyty piknikeillä ja festareilla, mutta ei tiedetä, mistä jutussa lopulta todella on kyse, kun aihetta kierrellään ja kaarrellaan.

Tanskanen myös huomauttaa, että täysin ei tarvitse sulkea pois mahdollisuutta, että suhteesta tulisikin vakavampi. Toimiva ja sitoutunut suhde voi hyvinkin saada alkunsa kevyestä kesäromanssista.

– On paljon sellaisia suhteita, että ollaan hyvissä lomafiiliksissä kesällä ja elämä maistuu, ja kun syksy sitten pukkaa, tuloksena onkin kaksi ihmistä, joilla on todella kivaa yhdessä ja suhde vakavoituu. Se on oikeastaan ihan hyvä tapa rakentaa parisuhdetta: kesän jälkeen on voitu saada jo paljon tärkeää informaatiota toisesta ihmisestä, kuten ollaanko seksuaalisesti yhteensopivia ja ovatko elämäntyylit samanlaisia. Vaikka suhde olisikin aluksi kevyt ja epävirallinen, se voi olla hyvä tapa tunnustella tilannetta siitä, olisiko toisesta kumppaniksi vakavaan suhteeseen.

Rakkauskikat pelastavat, kun tuntuu, että suhde jää kaiken muun jalkoihin.

Hyvästäkin parisuhteesta voi tulla huono, jos sen pitäminen korkealla tärkeysjärjestyksessä unohtuu. Joskus elämässä kuitenkin tulee kiirettä tai vaikea vaihe, ja suhde tipahtaa väkisinkin alemmas prioriteettilistalla.

Silloinkin voi tehdä edes ihan vähän, jotta suhde pelastuisi tai voisi paremmin!

Psykologi Eli Finkelin love hacksit eli rakkauskikat ovat tekniikoita, jotka onnistuvat vähällä vaivalla ja jopa ilman suhteen toisen osapuolen yhteistyötä. Hän on testannut niiden toimivuutta tutkiessaan tuhansia parisuhteita.

– Se vie vain muutaman minuutin kuukaudessa. Avioliitosta ei tule upeaa, mutta asiat paranevat selvästi, Finkel sanoo The New York Timesin jutussa, jossa esitellään myös muutama kokeilemisen arvoinen kikka.

Myönnettäköön, että nämä ”kikat” ovat helppoja ja nopeita, jos niitä vertaa vaikkapa pitkään putkeen pariterapiaistuntoja. Mutta ei omien ajatusmalliensa muuttaminen aina niin helppoa ole. Siinä kuitenkin auttaa, että alkaa kiinnittää huomiota omiin tekoihinsa sekä mietteisiinsä ja pohtii, mistä ne johtuvat. Rakkauskikat pakottavat miettimään näitä asioita.

1. Riidan tarkkailu ulkopuolelta

Eli Finkel seurasi avioparien elämää kahden vuoden ajan ja huomasi, että ensimmäisen vuoden aikana parien tyytyväisyys suhdettaan kohtaan väheni. Sen jälkeen osa pareista sai pienen tehtävän. Riitatilanteissa heitä kehotettiin kuvittelemaan itsensä riidan ulkopuoliseksi, neutraaliksi tarkkailijaksi, joka haluaa molemmille osapuolille vain hyvää. Mitä tämä henkilö ajattelisi parin välisestä erimielisyydestä? Löytäisikö hän siitä jotain positiivista?

Uudenlainen suhtautuminen riitoihin sai aikaan sen, että parien tyytyväisyys suhdettaan kohtaan säilyi. Niiden parien, joille ei annettu riitelyohjeistusta, tyytyväisyys laski edelleen.

”Se vie vain muutaman minuutin kuukaudessa.”

2. Parisuhteen kiitollisuuspäiväkirja 

Toisessa kokeessa parisuhteessa olevia neuvottiin kirjoittamaan kerran viikossa ylös, mitä heidän puolisonsa on tehnyt suhteen eteen. Toisen ryhmän henkilöitä pyydettiin kirjaamaan, mitä he itse ovat tehneet suhteensa hyväksi.

Omien hyvien tekojen huomioinen lisäsi sitoutuneisuutta hieman, mutta kumppanin panostuksen arvostaminen vahvisti sitoutumista huomattavasti. Arjessa ei välttämättä tule huomanneeksi asioita, joista on kumppanilleen kiitollinen, joten kerran viikossa on hyvä pysähtyä ja miettiä, mikä upea tyyppi vierellä onkaan!

3. Innostu vaikka väkisin

Olemme kirjoittaneet useaan otteeseen parisuhdetutkija John Gottmanista. Hänen mukaansa parhaiten pärjäävät ne, jotka suhtautuvat puolisonsa lähestymisyrityksiin myönteisesti. Ihan sama mitä kumppani sanoo, pitäisi osoittaa kuunnelleensa ja vielä vastatakin innostuneesti.

Ihan sama mitä kumppani sanoo, pitäisi osoittaa kuunnelleensa.

Myös Eli Finkel on samoilla linjoilla. Hänkin on huomannut, että positiiviset keskustelut lähentävät pariskuntia. Siksi hän neuvookin, että kun kumppani kertoo päivän onnistumisistaan, olisi parempi näyttää innostuksensa äänensävyn ja reaktioidensa avulla. Jaettu ilo on molempien ilo. Nosta siis katseesi kännykästä ja väännä hymy naamallesi vaikka väkisin – aito ilo yleensä seuraa perässä, kun edes vähän yrität.

4. Hyvät yöunet prioriteettilistan kärkeen

Tämä ei ole mikään varsinainen rakkauskikka, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan univaje nakertaa parisuhteita erittäin tehokkaasti. Mitä paremmin saa levättyä, sitä todennäköisemmin riitatilanteisiin osaa suhtautua lämmöllä ja kärsivällisyydellä.

Nukkuminen kannattaa siis ottaa tosissaan! Pelkän väsymyksestä valittamisen sijaan kannattaa järjestää arkensa niin, että uni on laadukasta ja sitä saa riittävästi. Voi vaikka päättää, että alkaa pitää kiinni järkevistä nukkumaanmenoajoista. Hyviä vinkkejä löydät esimerkiksi tästä jutustamme: ”Viisas ihminen arvottaa unen erittäin korkealle”

Onko mitään hienompaa kuin olla kaveri oman äitinsä kanssa? Listasimme syyt, miksi ystävyys oman äidin kanssa on parasta ikinä.

  1. Äiti pitää aina puolesi. Hän on tässä maailmassa se, johon voit kaikkein eniten luottaa. Vaikka tunnustaisit kaikki kauheimmat syntisi hänelle, hän ei hylkää sinua.
  2. Äiti syö ravintola-annoksesi loppuun. Kehtaisitko pyytää samaa kaveriltasi?
  3. Äiti uskaltaa nostaa kissan pöydälle. Liian moni ystävä kiertelee ja kaartelee, eikä sano suoraan, jos jokin häiritsee. Äiti uskaltaa sanoa asiat niin kuin ne ovat.
  4. Äiti uskoo sinuun aina. Vaikket itsekään uskoisi itseesi.
  5. Voitte heittää miten hurttia huumoria tahansa. Huonoja vitsejä ei tarvitse häpeillä, sillä olette huumorintajultanne yhtä kieroutuneita.
  6. Tykkäätte samoista ruoista. Ei turhaa kinastelua siitä, mikä maistuu kenellekin. Olettehan syöneet samaa ruokaa yhdessä aikojen alusta asti.
  7. Äiti maksaa shoppailusi. Jos löydätte yhdessä ihanan paidan, on melkein itsestäänselvyys, että äiti tarjoutuu maksamaan sen.
  8. Äiti näkee heti, jos jokin on vialla. Äidille ei tarvitse selitellä, jos sinulla on huono päivä. Hän myös tietää, mitä tehdä, että päiväsi paranisi.
  9.  Äidin silmissä olet hienointa, mitä tässä maailmassa on. Vähempikin ihailu vetää nöyräksi.
  10. Äiti rakastaa sinua ehdoitta. Äidinrakkautta ei tarvitse ansaita. Se vain on.