Joskus yhden illan juttu voi tulla enemmän kuin tarpeeseen ja tarjota parasta mahdollista seksiä. Pyysimme lukijoita kertomaan yhden yön kokemuksiaan.

”Olin ystäväni kanssa kahvilla hotellin aulabaarissa. Viereisessä pöydässä istui mies, jonka kanssa aloin käydä kiivasta silmäpeliä. Olo oli aivan hervoton. Tullessani pois vessasta, mies odotti oven takana ja antoi lapun, jossa oli hänen huoneensa numero. Hetken mietittyäni huijasin ystävääni valkoisella valheella ja lähdimme samaan aikaan pois.

Odotin kuitenkin ulkona nurkan takana ja livahdin salaa takaisin hotelliin. Koputin varovasti ovea ja mies tuli suihkunraikkaana avaamaan. Aluksi pyrähdimme molemmat nauruun – olihan tilanne kuin hauskasta rakkauskomediasta. Pian kuitenkin tilanne kuumeni ja vietin elämäni parhaat tunnit! Aamuyöstä palasin kotiin ja sen koommin en ole miestä tavannut.”
Satumaa

”Elettiin kuumaa kesää 1993. Serkkuni ja minä biletettiin joka
viikonloppu hurjasti läheisessä kaupungissa, ja yökortteerikin oli
kivasti järjestetty: toinen serkku asui läheisessä  yliopistokylässä ja majoitti meidät. Eräänä lauantaina serkkuni joi liikaa, ja koska emme jaksaneet toisen serkun kanssa kantaa melkein tajutonta naista, minun oli ’pakko’ pokata mukaan kantaja.

Sopiva urho löytyikin, ja serkkutyttö raahattiin kämpille.
Oli tietysti selvä, että mies jää myös sinne nukkumaan. Pienen keskustelun jälkeen kävi ilmi, että olimme ajaneet edellisenä iltana paikallisella moottoritiellä kilpaa. Sillä kertaa minä olin voittanut ja päässyt karkuun, tällä kertaa en päässyt enkä olisi tahtonutkaan. Seksi oli jumalaista ja mies upea. Yhden yön juttumme päättyi aamulla yhteiseen suihkuun ja suukkoon.”
Samuli

”Tapahtui jokunen vuosi sitten eräillä festareilla. Naapureiksi oli eksynyt komea miesporukka pääkaupunkiseudulta, joista eräs rastapäinen komea nuori mies miellytti erityisesti silmääni. Illan kuluessa siinä sitten rohkeuden lisääntyessä lähestyttiin toisiamme, ja päädyimme samaan makuupussiin keskelle vieressä olevaa ohrapeltoa. Yö oli ikimuistettava, ja varsinkin kun vielä viikon jälkeenkin oli jalat aivan naarmuilla ohrien jäljiltä.”
Sitä en ikinä unohda

”Olen nyt 51-vuotias naimaton yhden lapsen yksinhuoltaja.  Elin 36-vuotiaaksi asti ilman miessuhteita, nuorena tyttönä olin viimeksi ollut miehen kanssa. Sitten tapasin ystävieni luona miehen, joka herätti minussa tunteita. Lähdimme yhdessä sinä iltana ja päädyimme sänkyyn. Oikeastaan yön tapahtumista ei ole mitään ihmeellistä sanottava, ihan tavallista se oli. Mutta tulin raskaaksi! Hän olisi halunnut, että tekisin abortin, sen kommentin jälkeen en ottanut enää yhteyttä. Minä pidin lapsen, oman pienen poikani, joka nyt on kohta 14 vuotias.”
Onnellinen

”Tulin uimasta turkoosit bikinit päällä ja huomasin, että rannalle oli tullut moottoripyörällä komea uros. Jutustelun jälkeen päädyimme yhdessä järveen pienelle vilvoittelu-uinnille. Tultuamme vedestä mies kosketti minua hellästi alaselkään, tunsin kuinka käsi siveli ihoani. Olin myyty...

Autoja kulki hiljakseen ohi, mutta se ei häirinnyt meitä. Painauduimme toisiamme vasten vain kuuma hiekka allamme ja nautimme intiimistä ja kiihkeästä hetkestä aurinkoisena kesäpäivänä.”
Kesäheila

”Nuorena olin jo pitkään tykännyt eräästä pojasta, ihaillut ja haaveillut salaa. Kun viimein uskalsin mennä juttusille, olimme heti samalla aaltopituudella. Jatkoimme iltaa hänen teltalleen. Yön jälkeen minulle jäi muistoksi puseroni, johon oli tarttunut pojan tuoksu. Ikävässäni usein painoin puseroa nenääni vasten ja haaveilin olevani hänen kanssaan. En raskinut edes pestä paitaa, ettei tuoksu katoaisi.”
Kaisu

”Olin ollut eräästä miehestä jo jonkin aikaa kiinnostunut, samoin
hän minusta. Olin päättänyt esittää vaikeasti tavoiteltavaa, mutta murruin kun hän tuli keskellä yötä ikkunani alle ja lauloi serenadeja monta tuntia. Antauduimme toisillemme yhdeksi yöksi ja se kannatti.”
Kati

”Olin odottanut pitkään, mutta ennen sitä hetkeä en tiennyt, mitä todella odotin. Kävelit luokseni, halasit ja sanoit ne sanat, jotka olin halunnut kuulla. Sinäkään et tiennyt, miten paljon olin odottanut, mutta kun paljastin sen sinulle, et silti nauranut. Veit sinä yönä neitsyyteni. Veit sen, eikä sitä voi tuoda takaisin. Silti olin iloinen.

Emme seurustelleet, mutta välitimme toisistamme ja siitä mitä teimme. Kysyit monta kertaa, että haluanko. Ja minä halusin. Vaikka et ole puhunut yöstä sen jälkeen, tiedän, että et ole unohtanut niitä hetkiä. Et halunnut satuttaa minua. Ja sitä et myöskään tehnyt.”
Haaveilija

”Kutkuttavin yhden yön juttu tapahtui yli kymmenen vuotta sitten viettäessäni hurjaakin hurjempaa sinkkukauttani. Työkaverini oli itsekäs ja hemmoteltu pikku pissis. Hän jäi mammalomalle ja sai lapsen. Hänen miehensä oli viettämässä kavereittensa kanssa varpajaisia samassa ravintolassa kuin me tyttöporukalla, ja niinhän siinä kävi, että samojen vällyjen alle päädyttiin. Hauskaa oli, vielä aamullakin. Hyi meitä.”
Äikkis tuikkis

”En ollut nähnyt miestä eromme jälkeen, melkein viiteen kuukauteen. Sitten törmäsimme yökerhon tiskillä. Lävitseni kulki
väristys, joka asettui iholleni sähköksi. Mies katsoi minuun, ja tiesin, ettei se olisi koskaan ohi. ’Vielä kerran?’ hän kysyi. Vaikka tiesin antavani itsestäni yhden palan liikaa, suostuin.

Suhteemme alkoi yhden yön jutulla ja sellaiseen se päättyikin – tosin jäähyväiset olivat elämäni parasta seksiä, rauhallista, kiihkeää ja ehdottoman intiimiä. Aamulla mies oli poissa, mutta
hänen tuoksunsa, näkymätön jälkensä jäi iholleni. Siihen sanattomaan yhteisymmärrykseen ei ole kukaan yltänyt enkä usko kenenkään yltävänkään.”
Kolibri

”Yhden yön kokemus, jota en unohda, on kun partnerini sai minut niin hekumaan, että G-piste löytyi. Olin ekstaasissa, kuin seitsemännessä taivaassa. Toista kertaa en ole tällaista kokenut, mutta tiedän nyt, että sellainen on mahdollista, kun kaikki osuu estoitta kohdalleen.”
Kerran kokenut

”Opiskeluaikoina tapasin baarissa erään toisen opiskelijan. Mies opiskeli pelastusopistossa ja oli hyväkroppainen, mahtikuntoinen ja perhanan komea! Sähkö kipinöi välillämme ja jatkot luonani olivat mahtavat! Huippuseksiä! Yhteinen sävel seksiin löytyi heti ilman kyselyjä ja wow! Tiesin, että hänellä oli tyttöystävä kotikaupungissaan, mutta oma oli asiansa, että petti naistaan. En tunne asiasta mitään omantunnon tuskia.”
Ilolintu

”Olin toipumassa vaikeasta ihmissuhteesta täysin loppuunpalaneena. Entinen työkaverini sai houkuteltua minut ihmisten ilmoille, vaikka lähteminen oli vaikeaa; ei huvittanut tälläytyä eikä maistaa edes viiniä.

Ravintolassa olin edelleen surkeana, kunnes pohjoiskarjalainen lupsakka rekkamies haki yllättäen tanssiin. Keskustelimme ja sulimme toistemme silmiin. Sanomattakin oli selvää, että yöstämme tuli yhteinen. Sain kokea hellyyttä pitkästä aikaa. Aamuyöstä joimme kahvit, ja hän jatkoi matkaansa minun käydessä nukkumaan. Ihana mies, ilman sopimuksia ja sitoumuksia – täyden kuun paistaessa sain elämänhaluni takaisin.”
Kuutar

”Olin ollut pitkään töissä samassa paikassa ja lähdimme usein porukalla viettämään iltaa töiden jälkeen. Eräänä lauantaina lähdimme töiden jälkeen yksille, mutta tunnelma oli niin mukava, että yhdet venyivät myöhään yöhön. Lopulta huomasin istuvani pöydässä kaksin erään miespuolisen kollegani kanssa. En ollut aikaisemmin katsonut häntä sillä silmällä, nyt kuitenkin välillämme oli jotain erilaista.

Päädyimme luokseni ja vietimme kiihkeän yön nukkumatta silmällistäkään. Emme koskaan puhuneet asiasta ja ihme kyllä, töissäkin asiat sujuivat entiseen malliin. Muisto yöstä on kuitenkin piirtynyt syvälle mieleeni, enkä ole katunut hetkeäkään.”
Annie

”Vuosia sitten yksin asuessani tunsin eräänä talvisena yönä itseni yksinäiseksi ja kaipasin miestä sänkyyni. Kello oli jo varmaan kaksi yöllä, ja ajattelin, ettei siihen aikaan ketään löydä. Menin tietokoneella chattiin, ja sieltä löytyikin juttukumppaniksi eräs nuori mies, joka oli työkeikalla kymmenisen kilometrin päässä. Hän kertoi voivansa hyvin lähteä pienelle yöjuoksulle.

Puolen tunnin päästä avasin oven, ja katselimme toisiamme kovassa talvisessa puhurissa. Hän kysyi: ’No, kelpaako’. Hän oli suloinen näky seistessään lumisena työvaatteissaan. Hän oli todella kaunis. En ole niin kaunista miehen vartaloa sen jälkeen nähnytkään.”
Lucky Girl, 35

”Tapasin ihanan miehen kuumana kesäpäivänä terassilla. Flirttailimme ja kohta juttelimme kuin vanhat tuttavat. Kuin yhteisestä sopimuksesta hyppäsimme taksiin ja menimme miehen asunnolle. Kerrostalon piha oli tyhjä, ja hassuttelimme pitkään pihakeinuissa, kunnes jano ja kuumuus ajoivat meidät sisälle.

Joimme parvekkeella kylmää valkoviiniä toisiimme nojaillen. Miehen viileät kädet lähtivät vaeltamaan ihollani, eikä minulla ollut mitään sitä vastaan. Toisiimme liimaantuneina menimme sisälle ja suoraa päätä isoon vuoteeseen. Koko yön nautimme toisistamme. Nälkä oli loputon. Aamulla nilkutin kaula syötynä ja nuutuneena, mutta ah niin onnellisena kotiin.”
Nainen -67

”Olin jo pitkään katsellut kaiholla erästä suloista nuorta miestä, johon silloin tällöin törmäsin kaupungilla. Paras ystäväni järjesti bileet kotonaan kartanossa, ja voi sitä kihelmöintiä, joka hameen alla syntyi, kun huomasin tämän himoitsemani miehen olevan paikalla. Tietoisia katseita vaihdettiin puolin ja toisin. ’Pete’ flirttaili minulle aika avoimesti, mutta silti suloisen arastellen.

Lähdin käymään alakerrassa vessassa ja porrastasanteella törmäsin Peteen. Yllättäen hän painoi minut seinää vasten ja suuteli. Olin aivan huumassa. Menimme yhteen saliin, ja fiinissä ympäristössä Pete otti minut riettaasti takaapäin salin lattialla. Pikapano oli aivan parhaasta päästä. Siinä himossa eivät esileikit tulleet edes mieleen. Pete otti minut myös toisen kerran samana iltana rajusti ja varmoin ottein ilman turhia lepertelyjä, ah! Illan jälkeen emme koskaan enää vaihtaneet sanaakaan.”
Laura

”Se oli klassinen häätapaus, morsiamen sukulaisen kanssa päädyimme samaan hotellihuoneeseen. Kivaa oli!”
Katri

”Kesäinen yö, mansikkainen samppanja. Menimme tummasilmäisen komistuksen kanssa paikallisen
risteilijän kannelle ja rakastelimme tulisesti, kuten Titanic-elokuvan päätähdet. Minulla oli punaruutuinen paitamekko ja
viileä tuuli kutitti. Ei jäänyt huonoa omatuntoa, koska kumpikin
tiesimme sen olevan vain yhden yön paluu nuoruuteen.”
Winnifred

”Olin risteilyllä. Eksyimme ystävättäreni kanssa discoon, jossa
tapasimme ruotsinkielisiä poikia. Minä ihastuin erääseen mukavaan ja punapaitaiseen kundiin. Jatkoimme discon jälkeen iltaa porukalla hytissä, jossa jo kuumat väreet kulkivat meidän välillä.

Lopulta päätimme lähteä ’nukkumaan’ ja vetäydyimme kaksistaan pojan hyttiin. Siinä yössä oli jotain ainutlaatuista, intohimoa, jota en ole sen jälkeen kokenut kenenkään kanssa. Aamulla karkasin. Jälkeenpäin on kaduttanut, että
en pyytänyt puhelinnumeroa.”
Sunshine 07

Onnellisia ja onnettomia parisuhteita ei erota se, kuinka paljon riidellään, vaan miten riidellään. Pariterapeutti kommentoi hyväksi havaittuja lausahduksia, joilla riidan voi saada loppumaan.

Pariterapeutti Hanna Kinnusen mukaan riiteleminen on hyväksi parisuhteelle. Tunteita ei kannata jättää ilmaisematta, sillä tunteet tulevat jopa ilmi käytöksestä, eleistä ja ilmeistä.

– Onnellisia ja onnettomia parisuhteita ei erota se, kuinka paljon riidellään, vaan miten riidellään, Kinnunen kertoo.

Mikä on sitten hyvää riitelyä? 

– Hyvässä riidassa osapuolet haluavat ymmärtää toista ja päästävät irti olettamuksesta, että he tietävät kaiken. Osapuolet tekevät sovinnon eleitä, kuten koskettavat, hymyilevät tai pyytävät anteeksi, ja hyväksyvät toisen osapuolen sovinnon eleet. Jos tunteet siitä huolimatta ylikuumenevat, on tärkeää ottaa pieni aikalisä, Kinnunen kuvailee hyvän riidan tunnuspiirteitä. 

– Emme ole 2-vuotiaita, joiden tunnekontrolli ei vielä toimi. Viha ja kiukku ovat hyviä tunteita, mutta emme voi ilmaista niitä miten vain. Emme saa ruoskia tai oksentaa pahaa oloa toisen päälle, emmekä puhua luokkaavasti tai halventavasti. 

Pyysimme Hanna Kinnusta kuvailemaan lauseita, jotka toimituksen jäsenet ovat havainneet hyväksi riidan lopettamisessa. 

1. ”Nyt rauhoitutaan kumpikin”

Kinnunen: Monesti riidassa tunteet lähtevät viemään, ja keho reagoi muun muassa sykkeen ja adrenaliinitason nousulla, jolloin päätös rauhoittua voi olla paikallaan. Lause kuulostaa minun korvaani hyvin käskevältä, ylipäätänsä asian ilmaiseminen pehmeästi on parempi tapa myös riitojen yhteydessä.

2. ”Mitä tapahtuu, miksi riitelemme?”

Kinnunen: Erinomainen kysymys. Kun olemme riitatilanteessa, molemmilla on oma tarina ja oma kokemus asiasta. Avainasia on hyväksyä, että sekä minun tarinani ja puolison kokemus voivat olla tosia, eikä tarvitse etsiä kumpi on väärässä. Tämän kysymyksen esittäessä tarkastellaan yhdessä, mitä on tapahtunut. Kun menee syvemmälle, voi tarkastella sitä, mitä kumpikin on tarkoittanut, ja mistä riidassa on kyse itselle ja toiselle. 

3. ”Voita välliin!”

Kinnunen: Tämä lause toimii korjausliikkeenä. Kun vuorovaikutamme puolison kanssa, se on kuin tanssissa: joskus astutaan toisten varpaille ja askeleet pitää korjata. Pari voi sopia myös yhteisen turvasanan, jonka voi sanoa riitatilanteessa. Nämä sanat voivat muistuttaa, että tarkoitus ei ole riidellä, vaan päästä sovintoon. Voita väliin voi toimia tällaisena turvasanana. 

4. ”Vaikka minä sanon väärin, sinun täytyy ymmärtää se oikein”

Kinnunen: On tärkeää sanoa, että peruutetaan vähän, anna kun tarkistan, että ymmärrän, mitä sinä olet sanomassa. Jos puoliso on ymmärtänyt jonkun asian väärin, kannattaa kysyä ja selventää. Välttäisin sanaa täytyy, koska se on käskevä. Puolisoa ei saa muuttumaan käskemällä, vaan käskyllä on usein päinvastainen vaikutus. 

5. ”Anteeksi”

Kinnunen: Anteeksi toimii aina, se on korjausliike ja rauhanmerkki. Voi esimerkiksi pyytää anteeksi oma ylireagoimista tai liioittelemista. Usein ajattelemme, että me itse olemme oikeassa ja puoliso väärässä ja ihmettelemme, miksi meille rakas ihminen ei voi meitä ymmärtää. Monet ihmiset eivät halua pyytää anteeksi, koska he ajattelevat samalla häviävänsä riidan. Anteeksipyyntö ei kuitenkaan tarkoita sitä, että ottaisi kaikki syyt omille niskoilleen. Asiat eivät ole koskaan mustavalkoisia, eikä koskaan ole riitaa, joka olisi täysin toisen osapuolen syy. 

6. ”Sä oot oikeessa”

Kinnunen: Puolisoa voi ymmärtää, vaikkei olisikaan hänen kanssaan samaa mieltä. Aina kannattaa suhtautua toiseen uteliaisuudella, jotta hänelle tulee olo, että häntä on kuultu ja ymmärretty. Kannattaa myös validoida toisen ihmisen sanomat asiat: toinen on oikeassa omassa kokemuksessaan ja sille pitää antaa painoarvoa. Voi sanoa toiselle, että ymmärtää että häntä harmittaa. 

7. ”Anteeksi, kun en kuunnellut sinua”

Kinnunen: On tärkeää pyytää anteeksi, jos ei kuunnellut toista ihmistä. Tätä voisi jatkaa kysymällä, että voisitko kertoa uudelleen, sillä haluan kuunnella ja ymmärtää, olen tässä. 

8. ”Anteeksi, kun yritin painostaa sinua” 

Kinnunen: Jos on painostanut toista ihmistä, niin on tärkeää pyytää anteeksi. Anteeksipyyntöjen tulee tietenkin olla vilpittömiä.

Pariterapeutti Hanna Kinnunen. 

Kinnunen suosittelisi itse seuraavia lauseita: 

”Hei, kerro minulle, miltä sinusta tuntuu.”

”Mitä tahtoisit minulta nyt? Mitä toivoisit minun tekevän tai sanovan?”

”Rakastan sinua. En halua riidellä kanssasi. Aloitetaanko alusta ja yritetään löytää yhteinen ymmärrys?”

Hän kuitenkin muistuttaa, ettei ole taianomaisia yleispäteviä lauseita, jotka lopettaisivat riidan. Hän suosittelee riidassa puhumaan aina itsestään ja omista kokemuksistaan, ja pyrkiä ymmärtämään riitaa puolison näkökulmasta. 

Kuuma kaupunkiloma paikallisoppaan johdolla tai ikimuistoinen ilta työmatkalla? Lotta ja Anna kertovat, miten deittisovelluksesta saa kaiken irti reissussa.

1. Merta edemmäs kannattaa lähteä

Samoja naamoja ja matcheja, jotka eivät laita viestiä. Tätä on Tinderin tarjonta ehkä kotimaassa, mutta reissussa sovellus voi olla kultakaivos. Ei tarvitse matkustaa läntistä naapurimaata pidemmälle, kun uusia tarjokkaita ja mukavia viestejä alkaa ropista.

Tinderiä käyttävät reissunaiset Lotta, 35, ja Anna, 40, tietävät, että maailmalla seuraa löytää halutessaan vaikka joka illalle. Jos Helsingissä samat tyypit kiertävät kaverilta toiselle, Lontoossa sitä vaaraa ei ole. Toisaalta isossa lammessa uiskentelevat erikoisemmatkin kalalajit.

2. Kevyellä mielellä reissusta saa irti enemmän…

Paljon matkustava Anna on sinkkuna testannut Tinderiä yli kymmenessä maassa Euroopassa, Aasiassa ja Australiassa.

–  Suomessa aikani on sen verran kortilla, etten jaksa tavata satunnaisia tyyppejä. Mutta ulkomailla yksin matkustaessa olen aina valmis tapaamaan uusia ihmisiä kahvittelumielessä.

Ulkomaanreissuilla Annan profiilissa lukee: ”En etsi romanttista suhdetta, mutta mielelläni tutustun uusiin ihmisiin – eihän sitä koskaan tiedä, mitä tapahtuu.”

”Yksiäkään treffejä en ole joutunut katumaan – uusien ihmisten tapaaminen on hauskaa!”

Anna tietää, että teksti saattaa rajata pois potentiaalisia kandidaatteja.

–  En sano jyrkästi ei romansseillekaan, mutta olen päätynyt tekstiin itsesuojelun kannalta. Haluan tutustua toiseen ilman pariutumispaineita. Ehkä pelkään, että haavoitun, jos lähden treffeille ruusunpunaiset lasit päässä.

Tinderin lisäksi Anna käyttää Couchsurfing-sovelluksen hangout-toimintoa, jossa voi ilmoittaa muutamaksi tunniksi eteenpäin olevansa vapaa kahville, leffaan, tapahtumiin tai melkein mihin tahansa.

–  Olen saanut monia illallisdeittejä sitä kautta sekä paikallisten että muiden reppureissaajien kanssa. Vaikka en ole vielä kokenut romanttisia hetkiä, yksiäkään treffejä en ole joutunut katumaan – uusien ihmisten tapaaminen on hauskaa!

Japanissa Anna sopi illallistreffit tunnin varoitusajalla.

–  En ehtinyt hermoilla. Mies osoittautui mukavaksi ja jakoi intohimoni teehen. Hänellä oli myös oma teefarmi, joten opin paljon japanilaisesta teekulttuurista. Emme käyneet toisilla treffeillä, mutta olemme pitäneet yhteyttä somessa.

Anna kehottaakin lähtemään rohkeasti treffeille jo parin viestin jälkeen. Uudessa paikassa kannattaa myös lyödä kaksi kärpästä sopimalla kävelytreffit. Mikä sen parempaa kuin tutustua uuteen kohteeseen paikallisoppaan avulla!

3. …mutta toisella voi olla eri ajatukset

Ei kiitos poikaystävää, mutta muuta miespuolista seuraa, kavereita ja ehkä bisneskontakteja. Tämä oli juuri eronneen Lotan toiveena, kun hän avasi Tinderin muutettuaan Lontooseen. Heti samana iltana alkoi tulla viestejä: ”Kiva hymy!”, ”Tänään bisselle?”

William erottui matcheistä. Hänellä ei ollut profiilikuvaa, mutta muita taiteellisia kuvia. Hän työskenteli samalla luovalla alalla ja vaikutti mukavalta. Hän myös kertoi pystyvänsä auttamaan Lottaa tämän työprojektissa.

Kun Lotta saapui treffipaikalle, miestä ei näkynyt missään. Sitten puhelin soi ja miesääni kysyi, mitä Lotalla oli päällä.

–  Tuli todella outo viba. Kun mies sitten ilmestyi nurkan takaa, hän oli selvästi vanhempi kuin oli kertonut.

Treffeillä juteltiin vain työasioita, ja mies lupasi auttaa Lotan työprojektissa. Mutta tapaaminen sai uuden käänteen jo samana iltana.

–  William lähetti minulle pitkän kirjoituksen otsikolla ”Sielunkumppanit”. Vastasin viestiin ”kiinnostava juttu”, josta hän päätteli, etten tuntenut ihan samoin. Toisia treffejä ei tullut.

4. Profiili ei ole koko totuus

Tinderin kuvatarjonta maailmalla on usein hyvinkin erilaista kotimaahan verrattuna. Suomessa ei ole tavatonta, että mies poseeraa olutpullon kanssa tai esittelee sixpackiaan. Aasiassa kuvaetiketti on toinen.

– Singaporessa, Kuala Lumpurissa ja Hongkongissa miehet poseeraavat puku päällä tarkkaan harkitussa asennossa. Aluksi se toi paineita itselleni ja hylkäsin pukumiehet. Sitten tajusin, että se on paikan tyyli ja kertoo siitä, että mies pitää huolta itsestään, Anna kertoo.

Balilla taas miesten profiileista löytyy paljon kuvia heistä ja heidän perheestään, mutta sanalliset kuvailut ovat jääneet vähemmälle. Jos miehellä ei ole profiilitekstiä, Anna pyyhkäisee hänet yleensä vasemmalle. Mutta Balilla hän teki poikkeuksen sääntöön.

–  Päätin lähteä treffeille lähiravintolan kokin kanssa, jonka olin nähnyt livenä aiemmin. Onneksi menin, sillä ilta oli mukava ja tyyppi superhauska!

5. Huomioi kulttuurierot

Lotta ja Anna ovat yhtä mieltä siitä, että ulkomaalaiset miehet ovat keskimäärin suomalaisia kohteliaampia.

–  Pienet jutut, kuten oven avaaminen ja tuolin ojentaminen ovat jääneet mieleen, Anna sanoo.

Suomessa treffit sovitaan usein baariin, mutta esimerkiksi Aasiassa alkoholi kuuluu vain harvoin ensitreffeille. Annan mukaan vesilinja on toimivin ja yleisin käytäntö Aasiassa.

Intiassa, Indonesiassa ja Sri Lankassa Tinder-treffit länsimaalaisen naisen kanssa mielletään usein lupaukseksi seksistä ja vakavasta suhteesta. Näissä maissa Anna on sopinut treffit aina julkiselle paikalle ja kertonut jollekin paikalliselle olevansa treffeillä.

Intiassa Annan sovellus täyttyi Super-tykkäyksistä, joiden antajat erottuvat kuvavirrasta. Sri Lankassa hän taas latasi maksullisen premium-version Tinder Goldin, jossa näkee heti, kuka on tykännyt.

–  Heti aamulla puhelin piippasi viestejä: tykkääjiä tuli yhdessä yössä parhaimmillaan sata!

Balilla Anna kohtasi erikoisempia haasteita. Pitkään sinkkuna olleilla miehillä oli niin kiire pariutua, että he ehdottivat vanhempiensa tapaamista jo ensitreffeillä.

–  Niin suuria tunteita en ole vielä kokenut, että haluaisin saman tien treffeille wanna-be-appivanhempien kanssa, Anna nauraa.

6. Muutakin kuin reissurakkautta

Lontoossa moni kertoi Lotalle haluavansa parisuhdetta, mutta viestittelyn jälkeen totuus paljastui: mies tahtoikin vain seksiä. Onneksi poikkeuksiakin löytyi, ja muutaman epäonnisen kokemuksen jälkeen alkoi tapahtua.

–  Mies kommentoi kuvaani ’Tykkäätkö ruuasta?’, johon vastasin ’Rakastan ruokaa!’ Pitkän viestittelyn jälkeen hän kutsui minut illalliselle.

”Vaikka romanttiset kemiat eivät kohtaisikaan, jokaisesta kohtaamisesta oppii jotain.”

Ensitreffeistä lähtien oli selvää, että suhteessa oli sekä kaveruutta että vetovoimaa. Lopulta vetovoima voitti, ja nyt pariskunta asuu Suomessa.

– Ehkä kaikki etsivät Tinderissäkin pohjimmiltaan jotain enemmän, Lotta uskoo.

Naiset toivoisivat, että palvelussa voisi paremmin rajata haluamaansa seuraa – oli se sitten bisneskontakteja, koiraihmisiä, illallisdeittejä tai seksiseuraa.

Ja oli treffit reissussa sovittu Tinderin kautta tai livenä, niille kannattaa ehdottomasti lähteä.

–  Ihmiset tekevät reissun. Vaikka romanttiset kemiat eivät kohtaisikaan, jokaisesta kohtaamisesta oppii jotain – itsestään, toisesta tai paikallisesta kulttuurista, Anna sanoo.

Väestöliiton psykoterapeutti Heli Vaaranen muistuttaa, ettei Tinderissä voi räätälöidä itselleen sopivaa lomaromanssia.

–  Kyseessä on aina kaksi ihmistä, joilla on oma tahto. Vasta sitten, jos kahden ihmisen tahto kohtaa, jotain voi tapahtua.

–  Somedeittailu on hyvin seksualisoitunutta ja flirttailevaa. Vakavasti liikkeellä oleva voi tulla antaneeksi itsestään ja toiveistaan väärän kuvan. Ihmisillä on yhä samat toiveet kuin ennenkin: pitkä, pysyvä parisuhde ja rakkaus.

Vaaranen kehottaa myös miettimään, kuinka paljon aikaansa haluaa kuluttaa nettideittailuun.

–  Some kannustaa rohkeaan kirjoitteluun, mutta siihen menee myös paljon aikaa ja vaivaa. Jos taas lähtee harrastamaan ja kohtaamaan ihmisiä tuttujen piirien ulkopuolelle, näkee heti, klikkaako juttu vai ei.