Tero ja Vuokko Suutari tapaavat usein työmaalla. Kuva: Lauri Rotko
Tero ja Vuokko Suutari tapaavat usein työmaalla. Kuva: Lauri Rotko

Helppoa se ei ole, mutta jotkut siinä onnistuvat: onnellisen parisuhteen rakentamisessa.

1. Vuokko & Tero: Puhua pitää, edes uutisista tai säästä

Ei voi ainakaan sanoa, ettei tämä pariskunta tekisi asioita yhdessä: Vuokko ja Tero Suutarilla on maatila, joten he ovat yhdessä sekä töissä että vapaalla. Yhteisessä yrityksessä on huonot puolensa.

– Kun työyhteisö on näin pieni, voi jäädä saamatta se positiivinen palaute, mitä moni muu saa työelämässä, Vuokko miettii.

Kuiva kesä vei monelta viljelijältä sadon, ja voi kuvitella, miten hyvin menee parisuhteessa, jos perheen talous kaatuu. Suutareiden luomutilallakin vuosi oli taloudellisesti huono, mutta puskureiden avulla pärjäillään. Ajan puute on isompi ongelma: miten raaskii lähteä vapaalle, jos se tarkoittaa sitä, että tilalla jää jokin asia tekemättä?

Vuokko ja Tero ovat huomanneet, että aikaa on järjestettävä. Havainto tuli jo 2000-luvun alussa, kun perheessä oli neljä lasta ja kierrokset korkealla. Eräällä automatkalla Vuokkoa vain itketti ja Tero totesi:

– Eikö meillä ole enää mitään puhuttavaa?

”Kirjasimme yhteisen ajan tilan laatukäsikirjaan: kahden kuukauden välein vietämme yön kahdestaan.”

Suutarit päättivät, että on pakko toimia. He ilmoittautuivat parisuhdeleirille ja virkistyivät. Tuntui isolta jutulta viettää aikaa kahdestaan, ilman mitään melua ympärillä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Kirjasimme yhteisen ajan tilan laatukäsikirjaankin: kahden kuukauden välein vietämme yön kahdestaan. Yrittäjänä se pitää ajatella niin, ettei irtiotto ole pois yrityksen menestyksestä vaan päinvastoin, Tero sanoo.

Vuokko ja Tero ovat molemmat alun perin mykkäkouluihmisiä, ja puhumaan on pitänyt opetella. Vuokolle oli apua siitä, että hän kirjoitti vihkoon fiiliksiään päivän ajalta ja antoi vihkon Terolle.

– Olemme tietoisesti kehittäneet puhumista. Sillä saa yhteyden pidettyä auki: kun vain puhuu vaikka uutisista tai säästä, voi tarvittaessa puhua vaikeammistakin asioista.

Parisuhteen hoitamisesta on tullut Suutareille vähän kuin harrastus: leireillä vietetään yhteistä aikaa. Nykyään he toimivat vetäjinä myös itse.

Miten se tehdään? Suutareiden vinkit

  • Tehkää joka viikko jotain sovittua yhdessä, vaikka kävelylenkki tai juokaa kahvit ABC:llä.
  • Kerro puolisolle illalla jotain positiivista hänestä. Kunhan nyt jotain!
  • Ole utelias – tiedätkö, mitä sille tyypille oikeasti kuuluu?
  • Hakekaa apua ajoissa. Siinä ei ole mitään noloa nykyään; jos ei ensimmäisestä paikasta löydy niin toisesta löytyy. Parisuhdekursseja ja -leirejä järjestää esimerkiksi Kataja ry.

2. Anni & Hymy: Pieniä palveluksia toiselle, vaikkei huvittaisikaan

Anni (istumassa) ja Hymy uskovat hyviin käytöstapoihin. Kuva: Kaisu Jouppi
Anni (istumassa) ja Hymy uskovat hyviin käytöstapoihin. Kuva: Kaisu Jouppi

Anni Halen sai juuri parkkisakot, ihan omaa tyhmyyttään. Pyörittelikö puoliso silmiään? Ei!

– Me naurettiin sille yhdessä. Luulen, että siinä on toimivan jutun yksi salaisuus: kumpikaan ei arvostele toisen tekemisiä tai ajattele olevansa jotenkin fiksumpi tai parempi, Anni sanoo.

Anni ja Hymy Mäki ovat seurustelleet pari vuotta. Alusta asti on tuntunut helpolta olla yhdessä. Arvot ovat samanlaiset, kemia toimii, mutta on taustalla muutakin: kumpikin on päättänyt, että tätä suhdetta vaalitaan eikä toisteta aikaisempien suhteiden virheitä. Yllättäen jopa vanhan puutalon remontointi sujui ilman pahempia konflikteja. Miten se on mahdollista?

– Ihan yleiset käytöstavat toimivat. Että miettii vähän, miten toiselle puhuu ja koettaa asettua hänen asemaansa, Hymy sanoo.

Annin edellisessä suhteessa oli riitoja, joissa haukuttiin toista. Tässä suhteessa Anni on päättänyt olla sanomatta pahasti. Hymy taas on aina ollut huono kommunikoimaan ja kertomaan fiiliksistään, mutta koettaa tsempata.

”Huonoina päivinä pitää keskittyä, että jaksaa olla kärsivällinen.”

– Toki meillä on suht helppo elämänvaihe. Minun lapseni ovat jo niin isoja, että meillä riittää sekä yhteistä että omaa aikaa ilman, että siitä tarvitsisi taistella, Anni sanoo.

Aina ei ole helppoa heilläkään. Jokainen tuo parisuhteeseensa omat ongelmansa, ja niitä on Annilla ja Hymylläkin: Annilla MS-tauti, jonka vuoksi hän on välillä uupunut ja voimaton. Hymy taas sairastaa fibromyalgiaa, johon liittyy kipuja ja voimakasta väsymystä.

– Huonoina päivinä pitää keskittyä, että jaksaa olla kärsivällinen. Auttaa, kun tajuaa, että toinen ei ole tahallaan ärsyttävä. Häntä ehkä sattuu tai väsyttää.

Ilman sairauksia Annin ja Hymyn elämä olisi varmasti aktiivisempaa. Kumpikin tykkää käydä kaupungilla ja keikoilla, mutta aika usein he ovat vain kotona, tekevät yhdessä ruokaa tai puuhailevat jotain pientä. Kämpänkin voi antaa rauhassa räjähtää, jos ei jaksa: pitää keskittyä tärkeimpään.

Miten se tehdään? Annin ja Hymyn vinkit:

  • Älä tee kompromisseja puolison valinnassa. Ota sellainen, jonka kanssa voit olla oma itsesi.
  • Epäitsekkyys toimii! Kannattaa kokeilla käyttää koira lenkillä, vaikkei huvittaisikaan – ihan vain jotta sen toisen ei tarvitsisi.
  • Rankan päivän jälkeen toiselle voi tehdä voileivän valmiiksi.

3. Johanna & Perttu: Toisen oma aika ei ole itseltä pois

Se on muuten lakupötkö, jota Johanna juuri jakaa Pertun kanssa. Kuva: Juha Salminen
Se on muuten lakupötkö, jota Johanna juuri jakaa Pertun kanssa. Kuva: Juha Salminen

Jos ihmisellä on oma ohjelmatoimisto, kahvila, catering-yritys ja vapaa-ajalla useampi musiikkiharrastus, miten siihen enää jää aikaa parisuhteelle? Ei oikein mitenkään, sanoo Johanna Sauramäki. Kiireisen elämän takia parisuhteen pitää olla sellainen, että aikaa ei tarvitse käyttää keskinäiseen säätämiseen tai sen miettimiseen, suuttuikohan toinen jostain. Johannalla on sellainen suhde. Salaisuus sopuun on ehkä Perttu, joka ei riitele.

– Johanna joskus ylirasittuneena räjähtää. Minä otan sen vastaan rauhallisesti, koska tiedän, että se menee ohi, Perttu toteaa.

Johanna tarkentaa:

– Perttu on kuin joku pumpulipussi, johon voi sulloa raivon. Hän ei horju. Sitten hän nerokkaasti ajoitetulla, juuri oikealla hetkellä sanoo jotain, joka saa minut nauramaan.

Sauramäillä on yksi parisuhdevinkki yli muiden: kannattaa kunnioittaa aivan hirveän paljon kummankin omia juttuja – vaikka se olisi pois yhteisestä lomasta tai yhteisistä rahoista.

– Luulen, että monille koituu ongelmaksi se, että ajattelee toisen harrastusten ja oman ajan olevan itseltä pois. Ei se ole niin! Ihminen säilyy yksilönä parisuhteessakin. Kun on tasapaino oman työn, harrastusten ja parisuhteen välillä, on onnellinen, Johanna miettii.

”Perttu on kuin joku pumpulipussi, johon voi sulloa raivon. Hän ei horju.”

Pertulla on oma IT-konsultin työnsä, oma vapaa-ajan tarpeensa, ja aika paljon harrastusluontoista Johannan bisnesten auttamista. Jos ilmaantuu yhteinen vapaailta, Johanna ja Perttu käyvät syömässä jossain kiinnostavassa ravintolassa. Ja yhdestä ei luovuta: saunomisesta.

– Me lämmitämme saunan useampana iltana viikossa. Siellä jutellaan ja lauletaan. Saunan lisäksi vietämme yhteistää aikaa tietysti myös sängyssä – mutta siellä yleensä nukutaan, Johanna sanoo.

Niin, miten seksiä ehtii harrastaa, jos tekee öisinkin töitä?

– No se on ainoa sellainen asia, jota meidän on pakko vähän suunnitella, sanoo Johanna.

– Työ on vielä kesken, Perttu toteaa.

Miten se tehdään? Sauramäkien vinkit

  • Toisen omat harrastukset eivät ole sinulta pois. Kunnioita niitä, ne ovat parisuhteenkin etu.
  • Varatkaa vakiosaunavuoro tai vakioaika oman saunan lämmitykseen – ja tarpeeksi saunomisaikaa jutteluun!
Sisältö jatkuu mainoksen alla