Tunnekylmän ihmisen seurassa olo saattaa tuntua siltä, kuin olisi yhtäkkiä heitetty jäätikölle. Kuva: Shutterstock
Tunnekylmän ihmisen seurassa olo saattaa tuntua siltä, kuin olisi yhtäkkiä heitetty jäätikölle. Kuva: Shutterstock

Tunnekylmä ihminen ei tee kompromisseja tai pahoittele omaa käytöstään. Ominaisuus ei kuitenkaan tarkoita sitä, että olisi paha ihminen. 

Tunneälykkyyttä pidetään usein menestyjän piirteenä, joka antaa puhtia elämän jokaisella alueella. Hyvät tunnetaidot omaava tyyppi on kiva kaveri, mainio kollega ja usein myös loistava esimies.

Lue myös: Nämä merkit paljastavat, että sinulla on tunneälyä

Ihmisiä on kuitenkin myös päinvastaiseen junaan. Jokainen meistä tuntee sellaisen tyypin, joka ei vaikuta piittaavan muiden tunteista ollenkaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mutta missä menee tunnekylmän ja normaalin käytöksen raja?

Lifehack ja Psychology Today -sivustot ovat listanneet tunnekylmyyden merkkejä:

  1. Kompromissien tekeminen on tunnekylmälle ihmiselle vaikeaa. Esimerkiksi aikataulumuutokset voivat saada hänet raivostumaan, koska hän ei kykene ajattelemaan asiaa toisen näkökulmasta.
  2. Tunnekylmä ihminen ei ymmärrä, että virheet kuuluvat elämään. Koska hän ei pysty samastumaan toisten pettymykseen tai häpeään, hän suhtautuu toisten mokiin varsin tuomitsevasti.
  3. Muiden kritisoiminen on tunnekylmälle helppoa. Tämä johtuu siitä, ettei tunnekylmä ihminen ymmärrä sanojensa vaikutusta. Hän ei pysty samastumaan toisen tunteeseen.
  4. Tunnekylmä ei ota huomioon muita ihmisiä. Siksi hän saattaa olla esimerkiksi jatkuvasti myöhässä, eikä pahoittele käytöstään.
  5. Hän saattaa udella puolituntemattomilta ihmisiltä mitä tahansa. Tämä johtuu siitä, ettei hän ymmärrä sosiaalisia rajoja ja sitä, että tietyt asiat eivät kuulu kaikille.
  6. Toisaalta tunnekylmä saattaa salailla asioita läheisiltään, koska ei ymmärrä, että niistä täytyisi kertoa toiselle.
  7. Jos tunnekylmä loukkaa toisia ihmisiä, hän ei tunne katumusta tai syyllisyyttä.
  8. Luottaminen on tunnekylmälle haastavaa. Siksi hän usein vetäytyy omiin oloihinsa.
  9. Tunnekylmä saattaa helposti raivostua tai ilmaista itseään jopa aggressiivisesti. Tämä johtuu siitä, että tunnekylmyyden ytimessä on ongelmia tunteidenkäsittelyn kanssa.

Tunnekylmä ei ole paha ihminen

Vaikka tunnekylmän kanssa voi olla vaikeaa, hän ei ole paha ihminen. Hän ei myöskään ole psykopaatti, vaikka tunnekylmyys toki yhdistetäänkin luonnehäiriöön. Psykopaatteja on väestöstä noin yksi prosentti – jonkinasteista tunnekylmyyttä on huomattavasti enemmän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Psykopaatteja on väestöstä noin yksi prosentti – jonkinasteista tunnekylmyyttä on huomattavasti enemmän.

Mistä tunnekylmyys yleensä kumpuaa?

Usein tunnekylmyys johtuu lapsuudessa koetuista tunne-elämän ongelmista. Jos nuoruuden kodissa ei saa ilmaista normaalilla tavalla tunteitaan tai joutuu jatkuvasti kuritetuksi, se vaikuttaa myös myöhempään elämään. Helsingin Sanomien mukaan jopa 3–7 prosenttia 5–18-vuotiaista näyttää tunnekylmyyden merkkejä.

Tunteidensa kanssa painivan lapsen leimaaminen psykopaatiksi voi olla todella haitallista.

– Psykopatia näyttää olevan pitkälti biologinen häiriö. Kyse on todennäköisesti usean geenin yhteisvaikutuksesta. Kasvatukselliset tekijät vaikuttavat, mutta enemmänkin sanoisin, että hyvä vanhemmuus pystyy lieventämään psykopaattista kehitystä, Helsingin Uutisten haastattelema psykiatrian ja oikeuspsykiatrian erikoislääkäri Alo Jüriloo kertoo.

Onko tunnekylmyydelle olemassa diagnoosia?

Ei oikeastaan. Tunnekylmä ihminen saattaa tosin kärsiä tunnesokeudesta, eli olla psykologisin termein ilmaistuna aleksityyminen. Aleksitymia ei kuitenkaan ole sairaus vaan persoonallisuuden piirteiden yhdistelmä. Aleksityymikolle on vaikeaa kokea, kuvata ja ilmaista tunteita.

Aleksityymikolle on vaikeaa kokea, kuvata ja ilmaista tunteita.

Hyvä Terveys -lehden mukaan aleksitymia vaihtelee eri ihmisillä. Osalla se ilmenee niin voimakkaasti, etteivät he ymmärrä omia tai toisten tunteita ollenkaan. Voimakkaat tunteet ilosta suruun aiheuttavat heille vapinaa, hikoilua ja hengitysvaikeuksia. Osa kuitenkin ymmärtää tunteita jollain tasolla ja kykenee esimerkiksi hahmottamaan, että tietyt fyysiset reaktiot kehossa tarkoittavat erilaisia tunteita.

Vai ihan vaan introvertti?

Vaikka joku ei nauti muiden seurasta tai suhtaudu kaikkeen empaattisesti ja tunteella, hän ei välttämättä ole tunnekylmä. Esimerkiksi introvertti saattaa vaikuttaa kylmältä, vaikkei hänellä olisi pienintäkään ongelmaa tunteiden käsittelyssä.

Vaikka ihminen ei nauti muiden seurasta tai suhtaudu kaikkeen empaattisesti ja tunteella, hän ei välttämättä ole tunnekylmä.

– Introvertti tarvitsee enemmän aikaa pohtia asioita, eikä hän välttämättä nauti seurasta. Tämä ei tarkoita tunneongelmia vaan toisenlaista tapaa käsitellä asioita, Anna-lehden haastattelema työterveyspsykologi Antti Kauppi kuvaa.

On lisäksi hyvä huomioida, että tunnekylmyys ei ole pelkästään negatiivinen piirre.

Erikoislääkäri Alo Jüriloon mukaan joissain esimerkiksi pelastustehtävissä toimivien täytyy kyetä pitämään vaikeassa paikassa tunteensa jäässä.

leva

Asianajajana toimiessani minun täytyy siirtää tunteet syrjään voidakseni auttaa asiakastani parhaalla mahdollisella tavalla.  Mielestäni kyse on ammattitaidosta, vaikka jotkut väittävät minua psykopaatiksi.

Siinäpä miettimistä kallonkutistajilla, läheisteni mielestä olen hyvinkin empaattinen tyyppi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla