Jos molemmat ovat samassa tilanteessa, yhdessä jauhaminen voi olla terapeuttistakin. ”Yhdessä voidaan myös sopia, että tämä taitaa olla vain laastarisuhde. Toinen voi silti ihastua oikeasti enemmän”, psykologi Minna Martin sanoo.
Jos molemmat ovat samassa tilanteessa, yhdessä jauhaminen voi olla terapeuttistakin. ”Yhdessä voidaan myös sopia, että tämä taitaa olla vain laastarisuhde. Toinen voi silti ihastua oikeasti enemmän”, psykologi Minna Martin sanoo.

Jos deittikumppani jauhaa jatkuvasti erostaan, hän on tuskin valmis uuteen suhteeseen.

Kivatkin treffit lässähtävät helposti, jos treffikumppanin puhe palaa jatkuvasti entiseen suhteeseen. Miten se eksä olikin niin ihana, kamala tai jotain siltä väliltä.

Se on inhimillistä, mutta usein epäreilua sille, joka vuodatusta kuuntelee. Hänestä voi tulla vain terapeutti tai laastari, vaikka se ei olisi tarkoitus.

Jos erosta on kovin lyhyt aika, kannattaa miettiä rehellisesti, onko valmis siirtymään eteenpäin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Pitäisikö saavuttaa tila, jossa toinen ei pyöri enää mielessä 24/7? Se on uudelle ihmiselle reilumpi lähtökohta, sanoo psykologi ja psykoterapeutti Minna Martin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tyhjyyden kauhu

Martinin mielestä kukaan ulkopuolinen ihminen ei voi sanoa, mikä on sopiva aika toipua erosta.

– Jollain toipumiseen menee kolme vuotta, jollain kolme tuntia, Martin sanoo.

– Se riippuu esimerkiksi siitä, kumpi osapuoli olet. Jättäjä on saattanut työstää tunteitaan jo kauan. Jätetty saattaa rynnistää uuteen suhteeseen työstämättä eroa ollenkaan.

”Aikuisen ihmisen pitää oppia kestämään myös yksinäisyyttä.”

Kiire rynnätä uuteen suhteeseen kesken vanhasta toipumisen voi johtua esimerkiksi yksinäisyyden pelosta.

– Jos on aina ollut suhteessa, voi olla niin kauhea tyhjyyden kauhu, että se täytyy täyttää seuraavalla suhteella, Martin sanoo.

– Silloin ei saa mahdollisuutta tajuta, että ei ole niin vaarallista olla hetken yksinäinen. Aikuisen ihmisen pitää oppia kestämään myös yksinäisyyttä.

Deitti vai terapeutti?

On tietenkin luonnollista käsitellä kipeitä asioita puhumalla, mutta jos deittikumppani ei pysty puhumaan muusta kuin erostaan tai entisestään, hän on tuskin päässyt vielä yli.

Uusi treffikumppani on oiva kohde avautumiselle varsinkin silloin, kun ystävät ovat jo kyllästyneet kuuntelemaan jauhamista.

Aina avautuja ei ole ainoa, jolla on taka-ajatuksia: jos kuuntelija on kovin ihastunut, hän voi haluta olla juuri se tyyppi, joka nostaa sydänsuruissa kierivän suosta.

Jos toisen jauhamisen kuuntelu kuitenkin vain rasittaa, on parasta puhua suoraan. Oletko valmis olemaan toiselle vain tuki? Pohjautuuko suhde aitoon kiinnostukseen vai onko se auttamissuhde, jossa toinen on potilas ja toinen terapeutti?

Oletko valmis olemaan toiselle vain tuki?

– Haluaako niskaansa sen, että tuo ei ehkä haluakaan tutustua minuun ihmisenä? Onhan siinä se riski, Martin sanoo.

Hän uskoo, että jumiin jääneen ihmisen kyllä tunnistaa – esimerkiksi siitä, onko hänellä kiinnostusta tai aikaa uudelle ihmiselle. Aiheesta voi myös jutella: Milloin toinen on ollut viimeksi suhteessa? Kuinka kauan erosta on aikaa? Millainen kokemus ero oli?

– Toiset saattavat tietoisesti nostaa uuden ihmisen avulla kolhiintunutta itsetuntoaan. Silloin kannattaa miettiä, onko elämässä oikeasti tilaa toiselle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla