"Kaikkea oli, mutta jotain puuttui", Kaisu Jouppi tiivistää ajatuksensa ennen eroa. Kuvat: Liina Aalto-Setälä
"Kaikkea oli, mutta jotain puuttui", Kaisu Jouppi tiivistää ajatuksensa ennen eroa. Kuvat: Liina Aalto-Setälä

Eroamiseen pitäisi yleensä olla edes yksi pätevä syy, varsinkin jos parilla on lapsia. Kaisu Joupilla ei ollut. Onko hän itsekäs?

Vuosi sitten juhannuksena Kaisu Jouppi tajusi tekevänsä perinteisiä juhannus­asioita suhteessaan viimeistä kertaa. Hän meni appivanhempiensa mökille vähän muuta perhettä myöhemmin, ­näki miehensä seisovan kalliolla ja tunsi olonsa haikeaksi ja surulliseksi.

– Ei meillä ollut sinällään mitään ­ongelmia missään vaiheessa. Meillä oli tosi hyvä suhde, ja mies oli hirmu kiltti. Meillä oli ihana asunto, lapset ja töitä, ja mummokin aina ylisti, miten hieno mies minulla on. Pikkuasioista vain alkoi kasvaa jäätävän kokoinen möntti, Kaisu, 29, kertaa tunteitaan.

Kun ero sitten loppuvuodesta tapahtui, taakse jäi yli yksitoista vuotta ­parisuhdetta. Yksitoista hyvää vuotta, joissa ei ollut mitään vikaa.

– Erosin itsekkäistä syistä, Kaisu ­sanoo suoraan.

Se on aika pysäyttävä ja rohkea kommentti. Nimittäin jos taustalla ei ole niitä ­tavallisia hyväksyttyjä erosyitä, kuten ­alkoholismia, väkivaltaa tai pettämistä, eroa on yleensä tapana selitellä kierrellen ja kaarrellen, omaa vastuuta etäännyttäen.

Vaikka erot ovat yleistyneet ja yleistyvät koko ajan, lähtemistä paheksutaan silti. Ikuisesti yhdessä olevan ydinperheen vanhempien ihanne elää sitkeästi.

Erityisen kevytkenkäisenä pidetään eroamista itsekkäistä syistä, siis sen ­takia, että itsestä vain tuntui siltä.

– Kaikki eroavat siitä syystä, että itsestä tuntuu siltä. Mitä muita syitä eroamiseen on! huudahtaa psykologi, Eron keskellä -kirjan kirjoittanut Ilona Rauhala, joka on itsekin eronnut kaksi kertaa.

– Itsekkyys ei missään tapauksessa ole paha asia. Se liittyy ihmisen kykyyn huolehtia omista tarpeistaan, Ilona sanoo.

Läpsystä vaihto -elämää

Kaisu Jouppi asuu nyt tyylikkäästi ­remontoidussa ja sisustetussa järvenpääläisessä rivitaloasunnossa 8- ja 3,5-vuotiaiden poikiensa kanssa. Ex-avopuoliso muutti reilut puoli vuotta sitten muutaman sadan metrin päähän.

Kaisu alkoi olla miehensä kanssa ­yhdessä 16-vuotiaana, ja pari eteni suhteessa tyypilliseen tahtiin.

– Muutimme yhteen, kun olimme seurustelleet vuoden. Kun ensimmäinen lapsi syntyi, olimme olleet yhdessä neljä vuotta.

Toinen lapsi syntyi vajaat viisi vuotta esikoisen jälkeen. Kaisu oli juuri valmistunut valokuvaajaksi ja perustanut oman yrityksen. Siitä alkoivat perheen ruuhkavuodet.

– Kolme päivää synnytyksen jälkeen olin työkeikalla. Puoli vuotta meni läpsystä vaihto -menetelmällä. Mies työskenteli vuorotöissä ja Jouppi järjesteli työnsä niin, että ne osuivat puolison vapaille.

Arki oli työteliästä mutta sujuvaa.

– Vaikka välillä meillä oli kausi, että toinen häipyi ovesta, kun toinen tuli ­sisään, aina ne tiukimmat tilanteet ­menivät ohi ja arki tasaantui.
Jonkinlaista veroa hektinen lapsi­perhe-elämä kuitenkin Kaisun mielestä vaati.

– Aloimme tosi nopeasti yrittää kolmatta lasta. Kun sitä ei vain kuulunut puoleentoista vuoteen, kävin tutkimuksissa. Lääkäri sanoi, että olemme yksinkertaisesti liian väsyneitä.

Pian sen jälkeen eroajatukset alkoivat pulpahdella Kaisun mieleen. Nuorimmainen oli mennyt päivähoitoon, ja Kaisulla oli aikaa miettiä, mitä suhteelta oikeastaan haluaa.

– Kun on mennyt yhteen jonkun kanssa 16-vuotiaana, silloin ei paljon ajattele, että onko meillä tarpeeksi yhteistä. On vain ihan onnessaan siitä, että joku tykkää musta.

Kun Kaisu alkoi pyöritellä mielessään sitä, ettei tämä suhde ehkä sittenkään ole se loppuelämän suhde, hän avautui varovasti ystävilleen.

– Yhtäkkiä tosi moni tuttu ja tutun­tuttu tuntui olevan samassa tilanteessa. Se tuntui helpottavalta. Aloin puhua ­asiasta yhä enemmän.

Ne pikkuasiat

Kaisun puolisossa ei ollut mitään vikaa, päinvastoin. Mies osallistui täysillä perheen arkeen, pyykkäsi, teki ruokaa ja hoiti poikia. Kaisu halusi käydä nukkumaan joka ilta niin, että vähintään jalat koskettivat toisiaan.

Ärsyttävät pikkuasiat olivat niitä ­tavallisia asioita. Kaisu olisi halunnut puhua ja keskustella, mutta hänestä tuntui, että häntä ei kuunneltu. Kosketusta ei ollut Kaisun mielestä tarpeeksi. Ja kun mies loppuaikoina kyseli, miten päivä on mennyt, se tuntui Kaisusta teennäiseltä.

– Pinnallisia, tyhmiä syitä, Kaisu ­toteaa.

– En vain voinut nähdä sellaista tulevaisuutta, että olisin ystävän kanssa ­parisuhteessa.

Psykologi Ilona Rauhalan mielestä tällaiset, ”meistä tuli kämppiksiä” -syyt eroamiseen ovat ihan normaaleja.

– Me elämme sellaisessa maailmassa, jossa on mahdollista kuunnella omia tunteitaan ja pyrkiä kohti onnellisuutta, hän sanoo.

Rauhala viittaa kuuluisaan Maslow’n tarvehierarkiaan, jonka mukaan ihmisen pitää ensin saada tyydytettyä perus­tarpeensa, kuten riittävä ravinnon, unen ja turvan tarve, ja kun ne ovat kunnossa, voidaan ruveta toteuttamaan ylevämpiä, henkisiä tarpeita.

– Koska meillä ei ole sotaa eikä nälänhätää, yhteiskunnassamme ovat nyt keskiössä nämä korkeammat tarpeet. Ei se ole mitenkään yksilön syytä, että nyt voi tavoitella omaa onnea. Yksilö vain heijastelee yhteiskunnan tilaa.

Omat tunteet ensin

Kaisu on kertonut erostaan avoimesti blogissaan Muutama hetki. Blogin kautta ja tutuiltaan hän on saanut paljon palautetta siitä, että on ollut rohkea, kun ­uskalsi erota.

Ja kun hän alkoi puhua tuntemuksistaan, hän törmäsi useampaankin samassa tilanteessa olevaan.

– Blogin kautta löysin vertaistuki­henkilön, toisen ihan samassa tilanteessa olevan pienten lasten äidin, joka on eronnut syystä, ettei ole mitään syytä.

– Täällä ollaan vain tämä yksi elämä. On pakko luottaa omiin tunteisiin ja toimia niiden mukaan.

Kun Kaisu kypsytteli eroajatustaan, pari kokeili muutaman viikon erillään asumista. Se tuntui sujuvan. Kaisu sai nukuttua ­paremmin kuin aikoihin, ja hän ryhtyi vaivihkaa ottamaan selvää asuntolaina-asioista.

Erokokeilun aikana hän sanoo saaneensa vahvan intuition, että ratkaisu on ­oikea.

– Aloin todella voimakkaasti uskoa siihen, että minulle on olemassa vielä ­joku toinen ihminen ja että tämä ero ­menee hyvin.

Parisuhdeterapia ei Kaisun mielestä ollut siinä vaiheessa enää ratkaisu.

– Olin odotellut tunteiden heräämistä jo niin kauan. Toivoin, että toista olisi tullut ikävä mutta ei tullut. En jaksa ­uskoa, että tunteet olisivat terapiassa enää heränneet. Ja jos en olisi lähtenyt silloin, olisin lähtenyt vuoden päästä.

Lopulliseen eroon vaadittiin hysteerinen ilta, jolloin Kaisu nauroi ilmoittaessaan lopullisesta päätöksestään, välillä itki ja sanoi ainakin viidesti, että on ­oikeasti nyt ­tosissaan. Illan lopuksi Kaisun olo oli helpottunut: päätös oli nyt sanottu ääneen.

– Tärkeintä oli, että sain tehtyä päätöksen. Muuten ehkä jahkailisin vieläkin.

Onnellisuus on perustarve

Erossa mentiin sikäli lasten ehdoilla, ­että Kaisu jäi asumaan perheen entiseen ­yhteiseen asuntoon ja puoliso muutti ­lähelle, jotta poikien olisi helppo olla ­molemmilla vanhemmillaan.

– Lapsille korostettiin, että mikään ei muutu eikä kukaan häviä heidän elämästään.

– Pojat ovat meidän molempien silmäterät. Mutta eropäätös on itsekäs, koska lapset oli tietyllä tavalla pakko unohtaa ja ajatella ­itseään. Muutenhan ei pysty tekemään mitään elämäänsä koskevia päätöksiä, jos aina miettii, mitä muut ajattelevat ja miten se muihin vaikuttaa.

Erosta on nyt kahdeksan kuukautta. Kaisu on tyytyväinen eikä kadu päätöstään. Kaikki ei tietenkään ole ollut ruusuilla tanssimista.

Raha-asioissa on tiukkaa, kun entistä kahden ihmisen lainaa pitää maksaa yksin ja asumiskustannukset ovat kaksinkertaistuneet. Lasten kustannukset jaetaan. Vapaasti vanhempiensa välillä liikkuvien lasten hoito­asioita on toisinaan hankala sumplia molempien töihin sopiviksi.

Mutta kuten tunnettu pariterapeutti Kari Kiianmaa nettisivuillaan toteaa, ero itsessään ei tuo kaivattua parannusta elämään. Eron myötä elämä voi parantua, kun ottaa itse uudenlaista vastuuta omasta elämästään.
Ero otti tietysti koville myös Kaisun lähipiirissä, joka oli tiivis. Sukulaiset pelkäsivät, miten välien käy. Toistaiseksi on käynyt ihan hyvin.

– Äitini ensin suuttui, että ’mitä sulta muka puuttuu’, mutta myöhemmin käänsi sitten kelkkansa ja sanoi ymmärtävänsä minua.

Psykologi Ilona Rauhala muistuttaa, että ihmisen tehtävä ei ole tehdä muita onnelliseksi tai uhrautua suhteen takia.

– Ihmisen on tehtävä itse itsensä ­onnelliseksi. Siinä ei ole mitään itsekästä, että haluaa olla onnellinen. Se on ­perustarve.

”Nyt tiedän mitä haluan”

– Joitakin sellaisia itsesäälisiä hetkiä on tullut, että löydänköhän itse koskaan ­ketään, kun ex-mies löysi uuden, Kaisu Jouppi sanoo.

Ennen eromietteitä Kaisu tunnustaa ”kavahtaneensa” ajatusta, että ”joku muu nainen” hoitaa hänen lapsiaan.

– Mutta nyt olen onnellinen eksäni puolesta ja vilpittömästi toivon, että lapset tykkäävät hänen uudesta kumppanistaan.

Vanhaan ei olekaan enää paluuta.

– Nyt olen aikuinen ja ainakin tällä hetkellä tiedän, mitä suhteelta ­haluan.

Kaisu on nyt ensimmäistä kertaa elämässään totutellut olemaan yksin, kun pojat ovat isällään.

– On ollut rankkaa yksinäisyyden tunnetta, mutta myös hauskaa. Olen nauttinut olostani ja ollut vain tekemättä mitään, lojunut ja katsonut televisiota.

Hän on myös varovasti tapaillut uusia kumppanikandidaatteja.

– Kun on eronnut näinkin itsekkäistä syistä, on löydettävä sellainen, joka vastaa kumppanitoiveitani. Ettei näin käy uudelleen.

Kaisu ei haaveile ylitsevuotavan ­ihmeellisestä tyypistä vaan sellaisesta, joka tulee toimeen hänen lastensa kanssa ja viihtyy kotona, kuten hän itsekin.

– Sellainen, jonka kanssa voisi jutella ja olisi läheisyyttä. Ja se jaksaisi puuhata ja pelata jalkapalloa lasten kanssa. Sellainen ihan tavallinen tyyppi, koska olen itse vähän tällainen luova hullu.

Mutta klikata pitää.

Tee niin kuin haluat

Ajattele perhettä ja ­lähimmäisiäsi, mutta ajattele myös itseäsi. Nykyaika on täynnä hyvää tarkoittavia asiantuntija- ja amatöörineuvoja siitä, kuinka parisuhteessa täytyy elää. Jopa keskenään täysin ristiriitaisia.

Vallitseva käsitys lienee, että ennen eroamista on tehtävä kaikkensa ja vielä pikkuisen päälle suhteen eteen. ”Ei vain enää nappaa”, on pinnallinen, heppoinen, keskenkasvuinen ja ennen kaikkea itsekeskeinen syy erota. Vai onko?

– On olemassa niin sanottua tervettä itsekkyyttä ja sellaista itsekkyyttä, joka menee överiksi. Niiden välinen raja voi olla ­veteen piirretty viiva, sanoo Ilona Rauhala.

– Ihmisillä on erilaisia käsityksiä, mikä on sosiaalisesti hyväksyttyä itsekkyyttä. Se on meissä aika syväänrakennettuna.

Rauhalan mukaan tämänkin asian kokeminen on yhteydessä lapsuuteen.

– Jos lapsi ei ole saanut ­ilmaista tunteitaan ja tehdä omia valintojaan, hän voi aikuisena koko ajan skannata muiden odotuksia. Jos lapsi taas on saanut tilaa tunteilleen, hän ymmärtää, että on ok kuunnella itseään.
Tervettä itsekkyyttä voi toki opetella aikuisena myöhemminkin.
Kun ihminen etsii elämässä omaan onneaan, vaikka nyt sitten eroamalla, kyse ei Rauhalan mukaan ole itsekkyydestä.

– En käyttäisi sitä termiä tässä yhteydessä ollenkaan.

Nykymaailmassa ihmisellä on Rauhalan mukaan kolme velvollisuutta tai tehtävää. Ne ovat ­kyky rakastaa itseään ja muita, kyky tehdä töitä ja kyky kestää vastoinkäymisiä.

– Terveen ihmisen on osallistuttava yhteiskuntaan. Kun pitää noista asioista huolta, on ihan sama, mitä omassa elämässään haluaa puuhastella oman onnensa saavuttamisen eteen.

Lue myös:

Harkitsetko eroa? Muista nämä asiat

Ville Niinistö avioerostaan Kodin Kuvalehdessä: "Piinaavin oli jahkailuvaihe"

Laulaja Sani erostaan: "Olin suhteessamme yksin jo pitkään"

Hän, <3, etunimi + sukunimi. Rakkaalla lapsella – mutta myös puolisolla – on monta nimeä.

Isi. Tällä nimellä kansanedustaja Laura Huhtasaari on tallentanut Teemu-puolisonsa numeron puhelimeensa. Suurin osa Me Naisten kyselyyn vastanneista pitää erikoisena, jos omaa kumppaniaan puhuttelee ”isinä” tai ”äitinä” muuten kuin lapselle puhuttaessa.

– Jos puolisoa kutsutaan isiksi tai äidiksi, en ihmettelee, jos ei lapsiperheissä seksielämä toimi! Vaikka se rakas siinä onkin lastesi toinen vanhempi, sinulle hänen pitäisi olla kumppani, ystävä ja rakastaja, nimimerkki Söpö, 32, sanoo.

”En ole mieheni äiti, eikä hän isäni.”

– En ole mieheni äiti, eikä hän isäni. Olemme puolisoita – ja mielestäni romantiikka katoaa, jos ruvetaan äitittelemään tai isittelemään puolisoa, nimimerkki Vaimo83 miettii.

Äiti ja isä sanat ovat siis ainakin Me Naisten lukijoilla pannassa – myös puhelinten yhteystiedoissa. Sen sijaan näitä sanoja ja nimiä yhteystiedoista löytyy:

Etunimi + sukunimi

Moni suosii perinteistä – ja melko virallista – tapaa tallentaa kumppani koko nimellä.

– Olen tallentanut kaikki nimet samalla kaavalla. Ehkä se on järjestelmällisyyttä. Jos haluan soittaa nopeasti rakkaalleni, minulla on pikakuvake näytöllä, 28-vuotias nainen kertoo.

”Jopa äitini on tallennettu etu- ja sukunimellä.”

Myös nimimerkki MKH, 38, sanoo samaa:

– Kaikki henkilöt on tallennettu etunimellä ja sukunimellä puhelimeeni, jopa äitini ja perheenjäsenet.

Nimimerkki Söpö taas perustelee, että kyseinen tapa on selkeä – ja aikuismaista.

AarreRakas ja Jussi-kulta

Hiljattain tehdyn tutkimuksen mukaan 43 prosenttia tallentaa rakkaansa numeron puhelimeensa hellittelynimellä, kuten ”kulta” tai ”rakas”. Myös Me Naisten lukijoista jotkut kertovat käyttävänsä näitä hellittynimiä, mutta monet ovat lisänneet siihen kumppanin etunimen tai jonkin toisen sanan.

– Olen tallentanut mieheni nimellä AarreRakas. Mieheni on ja on ollut 42 vuotta elämäni aarre ja suuri rakkaus, Kristiina, 61, perustelee valintaansa.

– Kumppanini on puhelimessani nimellä Jussi-kulta. Nimi on pysynyt samana seurustelun alkuajoista lähtien, noin 12 vuotta. Nimeä ei ole tarvinnut muuttaa, koska hän on edelleen kulta, nimimerkki Vaimo83 kertoo.

”Olin juuri kuullut radiosta J. Karjalaisen Hän-biisin.”

Elämäni rakkaus, Hän ja <3

Jotkut pitävät hieman omaperäisimmistä hellittynimistä.

Nimimerkki Sellulaarin kumppani on tämän puhelimessa nimellä Elämäni rakkaus.

– Hän on ollut sitä 20 vuotta – ja toivottavasti on elämäni loppuun asti.

Nimimerkki Norppa, 38, tallensi aikoinaan rakkaansa nimellä Hän.

– Kun tapasimme, olin tuhottoman ihastunut. Olin juuri kuullut radiosta J. Karjalaisen Hän-biisin ja siksi päätin tallentaa kumppanini tällä sanalla, Norppa kertoo. 

”Sydän-symbolin tunnistan missä mielentilassa tahansa.”

Nimimerkki Topo, 28, on tallentanut kumppaninsa pelkällä sydän-emojilla eli <3.

– Kaikki muut yhteystiedot ovat puhelimeni muistissa sukunimi + etunimi -tyylillä, mutta puolisoni olen tallentanut <3:llä. Tunnistan puolisoni lyhyen ja ytimekkään nimimerkin noin viidenkymmenen henkilön listalta heti. Kärsin keskittymishäiriöstä, joten kiireessä tai stressissä saatan lukea ihmisen nimen montakin kertaa sisäistämättä, kenestä on kyse. Yksinkertaisen sydän-symbolin tunnistan missä mielentilassa tahansa.

 

Suvaitsevaisuuteen kyllästynyt.

”Ei ihme, kun seksielämä ei toimi, jos puolisoa kutsutaan isiksi” – näillä nimillä suomalaiset tallentavat kumppaninsa nimen puhelimeen......

Tosi typerän esimerkin löysitte. Kuinka ollakaan, Lauran. Ei tullut ketään muuta mieleen, jota voisitte julkisesti -muka- nolata? Niin sitä tulee itsekin puolisoa monesti sanottua, onhan hän meidän lasten äiti, ja lapset ovat monesti kuuntelemassa, mikäs sen luontevampaa on kun kuntua äidiksi/isäksi.
Lue kommentti

Riitelyn pohjimmainen tarkoitus ei ole pahoittaa kumppanin mieltä. Se voi auttaa löytämään kultaisen keskitien.

Harva selviää parisuhteestaan riitelemättä, ja vaikka välillä kinattaisiinkin, suhde voi olla silti onnellinen. Toiset parisuhdeasiantuntijat ovat sitä mieltä, että aina kannattaisi edes pyrkiä riitelemättömyyteen, mutta toisten mielestä riitely voi jopa viedä suhdetta eteenpäin, olla suorastaan tarpeellista.

Riitelyn puolesta puhuu muun muassa se, että siten pariskunta saa laadittua välilleen säännöt – jos siis niitä ei ole tullut laadittua ennakkoon keskustelemalla. Prevention-sivusto listaa viisi asiaa, joista jokaisessa suhteessa olisi hyvä vääntää kättä ainakin kerran.


1. Raha

Minkälaisia summia on ok vinguttaa kortilta kenkäostoksilla? Kuinka paljon televisio saa maksaa? Vai tarvitaanko uutta telkkaria oikeastaan ollenkaan? Raha-asioissa riidellään harvemmin materiasta, vaikka sanailu sen ympärillä pyörisikin.

– Kyse on oikeastaan arvoista, korostaa perheterapeutti Jane Greer.

Rahankäyttöön heijastuvat kotona opetetut ajatusmallit ja matkan varrella opittu elämänhallinta. Siksi toisen ostoskäyttäytymisen moittiminen saattaa olla yllättävän kivuliasta.

”Raha-asioissa riidellään harvemmin materiasta.”

2. Seksi

Sänkypuuhat ovat oma lukunsa riidoissa – etenkin, jos ne loistavat poissaolollaan. Yksi klassisista riidanaiheista on seksitiheys, joka nousee usein puheenaiheeksi vasta sen muodostuttua jo ongelmaksi. Seksistä tarvitsee harvoin kinata suhteen alkuhuumassa, mutta ennemmin tai myöhemmin aiheeseen on hyvä tarttua.


3. Riitelytapa

Jopa riitelemisestä on syytä ottaa yhteen jossain vaiheessa. Jokaisen parin tulisi löytää pelisäännöt, joiden rajoissa molempien on turvallista ilmaista itseään.

– Pyrkimyksenä pitäisi olla yhteinen keskustelu riitelemisen sijaan, sanoo parisuhdeneuvoja Susan Heitler.

Sävelet voivat olla joissain suhteissa selvät heti alkuunsa, jos saman katon alla asuu kaksi suorakurkkuhuutajaa. Sen sijaan jos toinen on äänen korottamista kavahtava itseensä vetäytyjä ja toinen ovia paiskova raivariekspertti, asiasta on parasta puhua pikaisesti.

4. Sukulaiset

Kiusallisen usein soitteleva anoppi on omiaan aiheuttamaan jännitteitä. On tärkeää, että suhteen yksityisyyden rajat ovat selvät molemmille sekä lähisukulaisille.

Susan Heitler neuvoo jättämään toisen sukulaisten arvostelemisen väliin. Jos kumppanin tungettelevat sukulaiset haluaa ottaa puheeksi, asia kannattaa ilmaista diplomaattisesti hänen perhettään loukkaamatta.

– Kerro, että olosi käy tukalaksi, koska kyse on yksityisalueestasi, asiantuntija ehdottaa.

”Pyrkimyksenä pitäisi olla yhteinen keskustelu riitelemisen sijaan.”

5. Kotityöt

Viimeistään yhdessä asuminen tuo pöytään kysymyksen siisteydestä. Harvempi pariskunta on tasan tarkkaan samalla aaltopituudella siitä, kuinka kauan likaiset astiat saavat virua tiskialtaassa tai miten usein pölyt pitäisi pyyhkiä. Huutokisalta tai mykkäkoululta välttyy, kun asiasta alkaa puhua jo suhteen alkuvaiheessa.

Kymmeneen laskeminen ei muuten ole pelkkä hokema, vaan se myös toimii. Kehää kiertävän riidan saa Psychology Todayn mukaan katkeamaan rauhoittamalla ensin itsensä ottamalla empatian aseekseen. Sen jälkeen rakkaalle voi tehdä selväksi, että olette etsimässä ratkaisua yhteiseen asiaan, ettekä kilpailemassa oikeista vastauksista, oli kysymys mikä tahansa.