”Ai että vaakaraita lihottaa, tatuointeja ei sitten saa pois ja laihduttamalla olisin laihempi? Kiitos informaatiosta, Sherlock.” Kuva: Shutterstock
”Ai että vaakaraita lihottaa, tatuointeja ei sitten saa pois ja laihduttamalla olisin laihempi? Kiitos informaatiosta, Sherlock.” Kuva: Shutterstock

”Onnittelut perheenlisäyksestä!” Kiitos, mutta mahassani on ruokaa eikä vauva. 

Ulkonäön kommentoiminen on hankala asia. Vartaloon, painoon ja ulkonäköön kohdistuvat kommentit voivat tarkoitusperistä riippumatta jäädä kommentoinnin kohteen takaraivoon kummittelemaan pitkäksi aikaa. Siksi joskus suositellaan, että ulkonäköä ei kommentoitaisi ollenkaan. Toisaalta tuntuu ankealta ajatella, ettei toisen viehättävää ulkomuotoa tai iloista olemusta saisi mitenkään kehua.

Kysyimme Me Naisten lukijoilta, millaisia kommentteja ulkonäöstä he ovat saaneet. Ja olihan niitä tullut, hyvässä ja pahassa.

Satojen kyselyyn vastanneiden kirjoituksissa toistuivat eri aikakaudet. Nuoruus, jossa moni joutui tottumaan painoon ja ulkonäköön liittyvään huuteluun. Aikuisikä, jolloin onnekkaimmat saivat ystäviltä ja kumppaneilta korjaavia kehuja ja hyväksyntää – huonommalla tuurilla taas lyttäämistä ja halveksuntaa, joka vaikuttaa pitkään. Keski-ikä, jonka jälkeen ulkonäköön liittyvä kommentointi tuntui monien mukaan täysin lakkaavan. 

”Nuorena sain paljon kohteliaisuuksia kauneudesta, viehättävyydestä ja tyylikkäästä pukeutumisesta. Nykyisin en mitään,” kertoo kuusikymppinen vastaaja.

Kyselyyn vastanneiden mukaan tökerösti valitut sanat ja ilkeily satuttavat, tulivat ne sitten ventovieraalta tai lähipiiristä. Samoin monen itsetuntoa ovat korjanneet niin tuntemattomilta saadut kehut kuin esimerkiksi oman puolison arvostus. 

Vastausten perusteella ulkonäön kommentoinnilla voi saada paljon tuhoa aikaan, mutta vilpittömät ja erikoiset kehut jäävät hyvällä tavalla mieleen. Harva ilahtuu painon kommentoimisesta, mutta vaikkapa kauniiden silmien huomaaminen tai kumppanin kommentti mahtavasta takapuolesta lämmittävät.

Ei näin! 

Kanssaihmisen paino on yleensä hänen itsensä tiedossa, eikä asian ääneen toteamisesta ole kenellekään mitään hyötyä. Esimerkiksi tällaisia tökeröjä kommentteja kyselyyn vastanneet olivat saaneet:

 • ”Mieleenpainuvin on erään tutun toteamus: Et näköjään ole aloittanut laihduttamista.” Nallukka
 • ”Onpas sinusta tullut iso ihminen.” Päärynä
 • ”Olin pienenä lihava, läski ja kaikkea siitä välistä. Nykyään olen kuulemma väsynyt ja kuihtunut.” Escapist
 • ”Pitäisikö sinun unohtaa jo jäätelö? Miten sinä, joka muuten pidät itsestäsi hyvää huolta, olet päästänyt itsesi tuohon kuntoon? Sääli, että noin kauniilla päällä on noin rujo ruumis.” Leidi
 • ”Ne raskauskyselyt...” Aijuli
 • ”Söisit vähemmän sipsiä.” Kaneli
 • ”Esimieheni kommentoi jatkuvasti ruokavaliotani. Olen ilmoittanut hänelle, että niin kauan kuin hän ei takapuoltani kanna, voi pitää suunsa kiinni.” Minsku

Näistä mallia!

Joskus vilpitön kehu voi ilahduttaa saajaansa pitkään. Esimerkiksi näitä kommentteja muistellaan hyvällä:

 • ”Nuorilta: olisipa minullakin samanlaista virtaa vielä sinun ikäisenäsi.” Tupu
 • ”Ystävien kesken emme arvostele toistemme vartaloita vaan kehumme toistemme ulkonäköä, esimerkiksi vaatteita ja hiustyyliä jne.” Hepp85
 • ”Olet aina niin kaunis, kun hymyilet.” Nainen 20+
 • ”Mieleenpainuvin kommentti kautta aikojen: ihana ryhti.” Pieni eikä edes kovin pippurinen
 • ”Minun ystäväpiirissäni ei arvostella eikä pahemmin kommentoida. Ihminen hyväksytään päineen ja karvoineen.” Lupiini
 • ”Olet hyvä juuri nyt.” Kirri

Kysely

Saako toisten ulkonäköä mielestäsi kommentoida?

Kehua saa. Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, kannattaa olla hiljaa.
Kehua saa. Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, kannattaa olla hiljaa.
61.7%
Vaikka vaatevalintoja tai kauniisti laitettuja hiuksia saa kommentoida, mutta ei painoa.
Vaikka vaatevalintoja tai kauniisti laitettuja hiuksia saa kommentoida, mutta ei painoa.
23.0%
Ei. Olisi parempi, jos toisten ulkonäköön ei puututtaisi mitenkään.
Ei. Olisi parempi, jos toisten ulkonäköön ei puututtaisi mitenkään.
11.7%
Saa. Kaikesta ei pidä loukkaantua niin herkästi.
Saa. Kaikesta ei pidä loukkaantua niin herkästi.
3.5%
Ääniä yhteensä: 256
Positiivisuudella eteenpäin

Saako toisen ulkonäköä kommentoida? Naiset kertovat mieleenpainuvimmat kommentit – hyvässä ja pahassa

Nuoruudessani sain ikäviä kommentteja,olin ruma ja näin luulin pitkään. Pahin oli kommentti kun poika,kultalusikalla syntynyt, sanoi ettei voi seurustella työläiskakaran kanssa. Kävin lukiota ja suvussa oli korkeassa asemassa olevia ja koskaan en ollut kokenut vastaavanlaista. Vanhempani olivat erittäin lahjakkaita ja saimme kaikki käydä kouluja yliopistoon asti. Voi Jussi, toivottavasti sinulla menee hyvin. Olen kaunis ja sutjakka ja mieheni prinsessa ja erittäin onnellinen akateemikko, kiitos...
Lue kommentti

Jos aikuinen lapsi on etäinen, siihen saattaa vaikuttaa yhdeksän asiaa vanhemman käytöksessä.

Kuin mököttävä teini tai kiukutteleva pikkukakara. Taannutko sinäkin, kun menet lapsuudenkotiisi tai vietät aikaa vanhempiesi kanssa pidempään kuin päivällisen verran. Jos taannut, et ole ainoa. Psykologi Merja Kokkonen on nimittäin kertonut, että aika moni aikuinen taantuu vanhempiensa seurassa – ja varsinkin omassa lapsuudenkodissaan. 

– Kun palaamme tuttuun paikkaan, loksahdamme helposti vanhoihin rooleihimme. Olemme kuitenkin viettäneet lapsuudenkodissamme 15–20 vuotta ja tottuneet toimimaan vuosikaudet tietyllä tavalla ja ajattelemaan vanhemmista vanhasta muistista kaikenlaista. Vaikka lapsuudenkotiin olisi ottanut etäisyyttä, jo pelkät tutut­ tuoksut ja tavarat riittävät laukaisemaan vanhat toiminta- ja ajattelu­tapamme, Marja Kokkonen on kertonut Me Naisten jutussa. 

Joskus on myös niin, että vanhempi ei itse päästä irti vanhasta roolistaan, jolloin se on aikuiselle lapsellekin lähes mahdotonta. Psychology Today -sivustolla sosiaalipsykologi Jane Adams keksii useita syitä, miksi aikuinen lapsi saattaa kantaa kaunaa vanhemmilleen. Listasta voi olla hyötyä myös vanhemmalle, jos miettii, miksi oma lapsi käy vain harvoin kylässä eikä reagoi viesteihin tai soittoihin.

9 syytä, miksi aikuinen lapsi saattaa olla nihkeä

 1. Haluat aina olla oikeassa

   

 2. Et tunne lastasi.
 3. Et päästä lastasi irti hänen lapsuuden roolistaan
 4. Luulet, että käsittelemätön avioero/lapsuuden riidat eivät vaivaa lastasi enää.
 5. Puutut jatkuvasti hänen elämäänsä, etkä anna elää omaa elämää. 
 6. Et kunnioita hänen rajojaan.
 7. Kysyt, mutta et kuuntele häntä.
 8. Asetut jonkun puolelle.
 9. Otat vapauksia, joihin sinulla ei oikeastaan ole oikeutta.

Tutkijoiden mukaan viehättävyys vaikuttaa mieleenpainuvuuteen, muttei sillä tavalla kuin ehkä ajattelit. 

Jos näet suuren joukon ihmisiä, keiden kasvot painuvat mieleesi? Kun saksalaisen Jenan yliopiston tutkijat selvittivät asiaa, vastaus oli aavistuksen yllättävä. 

Tutkijoille oli selvää, että tavalla tai toisella joukosta erottuvat ihmiset jäävät muistiin kaikkein helpoiten. Erikoisten kasvonpiirteiden mieleenpainuvuus ei ole kovin yllättävää, joten he tutkivat kasvojen mieleenpainuvuutta erityisesti suhteessa kasvojen viehättävyyteen. 

Selvisi, että kaikkein viehättävimpinä pidetyt ihmiset eivät ole erityisen mieleenpainuvia. Tavalliset, ei erityisen hyvännäköisiksi koetut ihmiset sen sijaan painuivat tutkimuksen koehenkilöiden mieliin. 

Kuinka jäädä mieleen

Jos siis mielit tehdä pysyvän muistijäljen ihmisten mieleen pelkällä olemuksellasi, helpoin keino on lisätä ulkonäköön jotakin odottamatonta ja erikoista. Asiaa auttaa, jos et ole sitä tyyppiä, jota kulttuurissamme pidetään kaikkein kauneimpana tai komeimpana. 

Yleensä on onneksi mahdollista jäädä ihmisten mieleen myös käytöksellään ja puheillaan, ei pelkillä kasvoillaan. Jos sanan säilä on käytettävissä, hyvän vaikutelman luomiseen voi kokeilla esimerkiksi Benjamin Franklinin menetelmää tai jotakin muuta pientä psykologista kikkaa, jolla saat ihmiset puolellesi.

Viehättävä huomataan

Vaikka viehättävästä ulkonäöstä ei ole etua muistetuksi tulemisessa, siitä on muuta hyötyä. Psychology Todayssa huomautetaan, että ihmiset kiinnittävät tutkitusti huomionsa kauniisiin henkilöihin, ja huomaavat siksi heistä muutakin kuin ulkonäön. 

Viehättävä fyysinen olemus kiinnittää huomion ja kutsuu tutustumaan. Niinpä hyvännäköisinä pidetyillä ihmisillä on mahdollisuus jäädä mieleen vaikkapa käytöksellään, vaikka heidän kasvonsa eivät olisi eityisen mieleenpainuvat.