Tuskin löytyy maailmasta yhtäkään ihmistä, joka ei koskaan töksäytä turhan suorasanaisesti kumppanilleen. Töräyksistä huolimatta yhteisen sävelen löytäminen on täysin mahdollista, Ensitreffit alttarilla -pari Heikki ja Miina osoittaa. Kuva: MTV3
Tuskin löytyy maailmasta yhtäkään ihmistä, joka ei koskaan töksäytä turhan suorasanaisesti kumppanilleen. Töräyksistä huolimatta yhteisen sävelen löytäminen on täysin mahdollista, Ensitreffit alttarilla -pari Heikki ja Miina osoittaa. Kuva: MTV3

Puolison tyyliin voi vaikuttaa niin huomaamattaan kuin ihan tarkoituksellakin. Kysyimme lukijoiltamme, missä toisen ulkonäköön vaikuttamisen raja menee. 

Jos puolison tyyli ei miellytä, saako siitä sanoa suoraan? Millä tavoilla toisen tyyliä kannattaa kommentoida – vai kannattaako ollenkaan? Entä miltä se oikeasti tuntuu, jos kumppani kommentoi omaa ulkonäköä suorasanaisesti?

Näihin kysymyksiin haimme vastausta teiltä lukijoiltamme Ensitreffit alttarilla -ohjelmasta tutun Heikin inspiroimina. Ja tehän vastasitte!

50 eri-ikäisen naisen vastausten perusteella voisi sanoa, että kyllä: kumppanin tyylin kommentoiminen on aivan hyväksyttävää. Ei kuitenkaan ole ensinkään se ja sama, millä tavoilla toisen ulkomuotoa kommentoi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kokosimme naispaneelimme vastausten pohjalta vinkit, jotka kannattaa ottaa huomioon, jos haluaa tokaista sanasen kumppaninsa tyylistä:

1. Suu auki, mutta vain pyydettäessä

Ensitreffit alttarilla -psykologi Tony Dunderfelt kertoi ohjelmassa, että ”puolison stailaaminen” on kaksipiippuinen juttu. Toisaalta ihmisluonnolle on ominaista yrittää muokata toista itsensä kaltaiseksi ja omien halujen kohteeksi. Vinkkien jakamisessa pitäisi kuitenkin muistaa hienotunteisuus:

– A ja O on se, että tykkääkö toinen siitä. Antaako toinen luvan sille? Siinä täytyy olla tahdikas, Dunderfelt totesi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kyselyyn vastanneiden mielestä Ensitreffit-psykologin neuvo on varsin passeli. Moni vastaaja peräänkuuluttaa toisen kunnioitusta tyyliasioissa.

46-vuotias Tuija myöntää huomautelleensa varsin tiukasti edelliselle kumppanilleen pukeutumisesta ja parturissa käynnistä. Puoliso otti kommentit nöyränä vastaan. Suhteen päätyttyä Tuija havahtui omaan käytökseensä. Eron jälkeen hän päätti, ettei ”tulevissa suhteissa päsmäröi” samalla tavalla.

– Nykyään kerron vaate- ja hiusasioihin mielipiteeni ainoastaan pyydettäessä. Keskustelu ja mielipiteiden vaihto tyylistä on suotavaa. Mutta jos toinen on sellaisenaan kelvannut kumppaniksi, haluan arvostaa ja kunnioittaa hänen makuaan, hän kertoo.

2. Mieti motiiviasi

Kyselymme vastaajat peräänkuuluttavat toisen tyylin kommentoimisessa myös omaan sisimpään kurkistamista. Ennen kuin arvostelee vaikkapa toisen laukkuvalintaa, kannattaa miettiä, miksi tekee niin.

Miksi minulle on merkityksellistä, että toisella on juuri tietynlainen asu? Onko toisen valitsema paita aidosti huonompi kuin se, minkä itse toivoisi toisen päälle? Onko sillä ratkaisevaa merkitystä? Voisiko omasta mielipiteestä joustaa?

– Jos tarkoituksena on muuttaa toista oman mielen mukaiseksi, kommentit ovat usein tarpeettomia. Mutta jos tavoitteena on rohkaista toista uusiin, hänelle sopiviin asioihin, se voi olla hyväksyttävää ja tervetullutta, Riitta, 53, kiteyttää.

3. Ajattelepa omalle kohdalle!

Moni kyselyymme vastanneista naisista kertoo huomanneensa, että homma voi mennä myös toisinpäin: mieskin yrittää vaikuttaa puolisonsa tyyliin – pyytämättä. 

Kommentoinnin todelliset vaikutukset huomaa yleensä vasta siinä vaiheessa.

– Kun kumppanini on kommentoinut tyyliäni, minulle on tullut olo, etten kelpaa sellaisena kuin olen. On myös tullut tunne, että minusta muokataan puolison eksien kaltaista, Tiina, 48, kertoo.

”Kun kumppanini on kommentoinut tyyliäni, minulle on tullut olo, etten kelpaa sellaisena kuin olen.”

Myös Anne, 25, on huomannut, että oman tyylin kommentointi saattaa tuntua varsin ikävältä, jos toinen ei mieti sanojaan:

– Kumppanini mielestään pukeuduin liian miesmäisesti. Liian homssuisesti sekä erikoisesti ja liikaa mustaan. Kommenttien kuuleminen tuntui pahalta.

Voikin olla hyvä miettiä ennen mielipiteensä laukomista, miltä kommentit tuntuisivat omalla kohdalla. Jos niiden kuuleminen olisi loukkaavaa ja ikävää, saattaa olla parasta jättää sanat lausumatta. Tai ainakin muotoilla ne uudelleen.

4. Keskity kannustamaan

Kyselyymme vastanneiden mielestä tärkeintä tyyli- ja ulkonäköasioissa on selvästi se, ettei tuputa toiselle mielipiteitään ja vinkkejään. Kohtelias, keskusteleva ja positiivinen palaute on sen sijaan aivan hyvä idea. Yksi hyvä tapa on käyttää kannustavaa minä-viestintää, vinkkaa 57-vuotias Tarja.

– Rakentavaa palautetta ja kohteliaita ehdotuksia voi antaa. Esimerkiksi tyylillä: ”Minusta olisi mukava, jos käyttäisit pukeutumisessa vaikka vähän enemmän keltaista”.

5. Keskusteleminen kannattaa aina

Jotkut kyselyyn vastanneet ovat saaneet erinomaisia vinkkejä pukeutumiseen kumppaniltaan. Kumppanin tyyliin vaikuttaminen voi hyvin olla myös toivottu asia. Suin päin kommentoimaan ei kuitenkaan kannata lähteä.

Kyselyymme vastanneella Kaisalla, 49, on perin järkevä toimintamalli. Hän kertoo keskustelevansa tyyliasioista puolisonsa kanssa pyydettäessä ja ehdottavansa välillä myös tyylinmuutoksia. Keskusteleminen ja toisen fiilisten tunnusteleminen on tärkeää.

Samalla Kaisa pitää mielessään yhden tärkeän asian:

– Jokaisen pitää itse saada valita ainakin vapaa-ajan tyylinsä, kunhan on jotensakin asianmukaisesti pukeutunut. Lopullinen päätös vaatteista ja muusta tyylistä on aina niiden kantajan oma.    

Prinssi haki kotoa

Olin laihtunu 25kg ja pidin edelleen vanhoja roikkuvia vaatteitani. Säälittävän totta. Mies ystäväni nuoruuden ajoilta tuli etsimiseni jälkeen kylään. Sanoi myöhemmin järkyttyneensä. Mulle puhui töksäytellen ja rumasti. Lopetettiin yhteydenpito kun loukkaannuin. Vaatevarasto vaihtui ja rupesin jälleen huolehtimaan itsestäni. Nyt ollaankin naimisissa, loppuelämän, jos onni suo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla