Miksi asiantuntijat syyllistävät eronneita? Eroaminen ei ole itsekkyyden huippu, vaikka toinen ei olisi hakkaava juoppo.

Psykologi ja parisuhdekouluttaja Kari Kiianmaa väittää Helsingin Sanomissa, että eroaminen on itsekästä. Hänen mielestään moni pari eroaa heppoisin perustein eivätkä vanhemmat mieti lapsen etua.

Samoilla linjoilla oli psykologi ja psykoterapeutti Pirjo Riitta Rintanen Kodin Kuvalehdessä pari vuotta sitten. Hänestä eron syyksi ei riitä se, ettei ole kivaa.

Tuntuu käsittämättömältä, että asiantuntijat syyllistävät vielä 2010-luvulla eronneita pareja ja lasten vanhempia.

Ydinperhekin voi olla onneton

Kiianmaa on kyllästynyt hokemaan siitä, että ihmisellä on oikeus olla onnellinen. Mikä järkyttävä vaatimus!

– Vanhemmat sanovat, että ajattelevat erossa eniten lapsia, mutta se ei aina ole totta. Ehjä koti on lapselle paras paikka kasvaa. Olisi toivottavaa, että lapsen elämä olisi vakaata, Kiianmaa sanoo.

Mikä on ehjä koti? Minä kasvoin mielestäni ehjässä kodissa – itse asiassa kahdessa – vaikka vanhempani erosivat.

On ummehtunutta uskoa, että ydinperhe on automaattisesti onnellisempi kuin uusperhe. Ei se, että sinnitellään yhdessä vaikka mikä olisi, ole mikään lapsen onnen takaava sankariteko.

Eronkin voi hoitaa fiksusti. Lapsella on oikeus olla joutumatta keskelle vanhempien valtataistelua, olivat vanhemmat yhdessä tai eivät.

Voi suhteessa olla paha olo, vaikkei toinen olisi narsisti tai narkkari.

Rintanen ja Kiianmaa hyväksyvät eron syyksi suuret ongelmat, kuten päihdeongelman, väkivallan, rikollisuuden tai persoonallisuushäiriön.

Eli vain hakkaavasta juoposta saa erota?

Kyllä eron syyksi pitäisi riittää esimerkiksi se, ettei ole enää aikoihin ollut rakastunut toiseen. Ja voi suhteessa olla paha olo, vaikkei toinen olisi narsisti tai narkkari.

Päätös erota voi olla palvelus myös toista kohtaan. Minä ainakin haluaisin tietää, jos toisen tunteet ovat sammuneet. Uskon, että useimmat ihmiset haluavat rinnalleen jonkun, joka välittää eikä kärvistele.

Totta kai eroa kannattaa harkita kunnolla. Totta kai jokaisessa parisuhteessa on vaikeita hetkiä ja ongelmia kannattaa ratkoa. Mutta jos suhteessa on jatkuvasti huono olla, on oikeus lähteä. Eikä se ole itsekästä.

Amelie

Saa erota! Yhdessä sinnittely ei ole mikään uroteko

Kiitos Aino! Mahtava kirjoitus! Iso kiitos! Yksi pointti on myös se, että maallikko ei välttämättä narsistia tunnista, mutta ihmettelee miksi toisen kanssa on huono olla. Jotkut suhteet ei ole tarkoitettu kestämään, ja jos et enimmäkseen nauti toisen seurasta miksi olet hänen kanssaan? Tässä inspiroiva tarina uskalluksesta lähteä suhteesta: http://www.voihyvin.fi/artikkeli/carita-ja-tommy-hellsten-lahelle-oli-pi...
Lue kommentti

On aika hemmetin vaikeaa rakastaa kroppaa, joka paisuu yhden syksyn aikana lähes seitsemän kiloa.

Kuten useimmat tuntemani naiset, olen ollut ulkonäkööni tyytymätön noin kahdeksanvuotiaasta. Nyt olen oppinut, etten saisi olla. Olisi trendikkäämpää syleillä näitä ainutkertaisia muotojani ja arvostaa sitä, mihin kehoni pystyy, ei sitä, miltä se näyttää.

Kanankakat. Siitä on kehopositiivisuus kaukana, kun yhden syksyn aikana lihoo lähes seitsemän kiloa. Yhtään ei tee mieli syleillä näitä entisten kurvien päälle kasvaneita uusia kurveja. Ne tarkoittavat, että saan kantaa taas läjän lempifarkkuja ja hintavia ulkovaatteita kirppiskeräykseen.

Paisuminen tuntui lisäksi epäreilulta. Syksyn ajan olin treenannut enemmän kuin ikinä, noin neljästi viikossa. En mässäillyt, mutta ehkä juoksukoulu kasvatti ruokahaluani samaan tahtiin kuin lähestyvät nelikymppiset hidastivat aineenvaihduntaani. (Vai hidastivatko sittenkään? Taas yksi asia, josta niillä mokomilla on kiistanalaisia näkemyksiä.)

Hetken sain kyllä uskoteltua itselleni, että lisäkilot ovat vain lihasmassaa. Ehkä viidesosa niistä onkin.

 

”Muinoin, kun vielä verhouduimme mammutinnahkoihin, 38-vuotias nainen oli lähinnä biojätettä. Minun kehoni ei ole.”

Ironista on, että biologian puolesta voisin olla kehooni aika tyytyväinen. Muinoin, kun vielä verhouduimme mukavasti väljiin mammutinnahkoihin emmekä pillifarkkuihin, 38-vuotias nainen oli lähinnä biojätettä. Minun kehoni ei ole.

Se jaksaa juosta kympin ja hiihtää kaksi. Se kyykkää neljä tuntia putkeen (suppilovahveroiden perässä, ei muuten), kiipeää leikkipuistossa hämähäkinverkon huipulle ja nostaa kymmeniä kiloja suorille käsille. Se on tehnyt lähes tyhjästä, synnyttänyt ja ruokkinut kolme uutta ihmistä. Loistokapine oikeastaan.

Saan kai silti vähän surra sitä, minkä olen menettänyt? Nimittäin luottamukseni siihen, että reippaasti liikkumalla ja fiksusti syömällä pysyn sen näköisenä kuin toivon.

”En aio olla loppuelämääni pussikeittodieetillä tai tuplata treenimäärääni nykyisestä, joten näillä mennään.”

Kun kehopositiivisuus tuntuu liian vaikealta, treenaan kehorealismia. En aio olla loppuelämääni pussikeittodieetillä tai tuplata treenimäärääni nykyisestä 3-4 kerrasta viikossa, joten näillä mennään. En ehkä enää koskaan mahdu siihen 38-kokoiseen ruusumekkoon, jossa muutama vuosi sitten juhlin veljeni häitä, mutta voin ostaa uuden ja yhtä kauniin, kokoa 42.

Ei kehoaan tarvitse joka päivä niin ylenpalttisesti rakastaa, mutta sen kanssa kannattaa tulla toimeen. Tämän minäkin yritän muistaa – myös sitten, kun (yllättävän pian) kroppani lakkaa olemasta biologinen loistokapine.

Kysely

Oletko tyytyväinen ulkomuotoosi?

Koetan kierrättää, ostaa reilun kaupan tuotteita ja kulkea joukkoliikenteellä. Ja silti tunnen syyllisyyttä, kirjoittaa kolumnissaan Ulla Virtanen.

Aina silloin tällöin törmään mainoksiin ja juttuihin yksinäisistä seuraa kaipaavista vanhuksista. Silloin minuun jysähtää yhtäkkinen syyllisyys: miksi en ole pitämässä seuraa isovanhemmilleni? Kunnes saman tien muistan, ettei minulla ole enää isovanhempia ja kohdistan syyllisyydentunteen tuntemattomiin ikäihmisiin.

Menen ruokakauppaan ja mietin, kutsuisinko kassalla asioivan vanhuksen meille kahville. Sitten tajuan sääliväni tuntematonta, joka voi oikeasti olla paraikaa ostoksilla vaikka bilehilepappojen pokeri-iltaa varten. Mistäs minä tiedän. Tämä pappaparka muuttuu minun syyllisyydentuntoni ilmentymäksi. Teoksi hän ei välttämättä muutu, sillä olen kovin arka kysymään vieraalta, mitä kuuluu.

Tunnen oloni syylliseksi, koska olen varma, että feissari ajattelee, että valehtelen.

Syyllisyys iskee myös vastatessani hyväntekeväisyysjärjestön feissarin ”olisiko sulla hetki aikaa” -kysymykseen ”sori, olen jo jäsen”. Tunnen oloni syylliseksi, koska olen varma, että feissari ajattelee, että valehtelen. Kuinka noloa onkaan juosta feissarin perässä ja huutaa ”hei oisko sulla hetki aikaa, haluaisin vain vakuuttaa, että ihan oikeasti olen jo jäsen.”

Syyllisyyttä herättävät myös avustusjärjestöjen arvat, joita postitetaan kotiin. Niitä ostamalla tukee ihmisoikeuksia Kiinassa ja voi voittaa auton. Jos arvoista ei halua maksaa, ne voi palauttaa avaamattomina. Pohdin, voisinko kurkata ensiksi voitinko. Mikäli voitto osuisi kohdalle, maksaisin arvat. Minua kiinnostaa suuresti ihmisoikeuksien parantaminen, ja aivan erityisesti, jos voitan samalla löylysetin.

Vaan sitten syyllisyys huutaa taas mielessäni: Etkö aio maksaa arvasta ennen avaamista? Tai palauttaa niitä avaamattomina? Arvat tuottavat minulle suurta ahdistusta. Päätän olla avaamatta niitä.

Koetan kierrättää, ostaa reilun kaupan tuotteita ja kulkea joukkoliikenteellä. Ja sitten keitän itselleni kapselikahvit. Samalla kun kuuma ihana kahvi valuu kurkusta alas, nousee syyllisyyden puna. Tuhoanko tässä maailmaa yksi kapseliroska kerrallaan? Kuulen jo, kuinka kalat huutavat meressä nimeäni samalla, kun vajoavat saastemutaan. Minulla ei ole mitään käsitystä, miten paljon pahaa oikeasti teen. Tunnen silti varmuuden vuoksi syyllisyyttä.

Syyllisyydentunteen tarkoitus on ohjata ihmistä erottamaan oikea ja väärä. Toki syyllisyyttä voi kantaa myös turhaan, ja pahimmillaan se voi olla lamaannuttava tila. Terveessä mielessä se voi kuitenkin olla keino muistuttaa siitä, että asioita voi muuttaa ja korjata.

Ehkä voisin lahjoittaa hieman enemmän aikaani hyväntekeväisyyteen ja ottaa paremmin selvää ekologisuudesta. Ja ostaa sen löylysetin, ettei tarvitse laskea arpojen varaan.

Kaikki Me Naisten kolumnit löydät täältä.

Vierailija

Terve syyllisyys muistuttaa siitä, että asioita voi muuttaa ja korjata

Jaa-a, tie helvettiin on kivetty... Muutenkin olen itse tuumaillut, että kannattaa viettää aikaa niiden omien vanhustensa vanhempiensa kanssa niin ei tarvitse jälkikäteen miettiä jossain tuherruksissa, että harmi kun ehtivät potkaista tyhjää. Sujuu ehkä tuo luonnollinen poistumakin hieman kepeämmin. Jotenkin sitä silti on mielenkiintoista seurata miten sitä ihminen mietiskelee syvällisesti tai vähemmän syvällisesti ongelmaa joka on ihminen itse, sivuuttaen sen asian kaikenlaiseen hömpötykseen...
Lue kommentti