Avioero on aina suuri elämänmuutos. Me Naisten lukijat kertovat, miten ero mullisti elämän. – Kehitin itseäni työpuolella ja arvostan omaa pärjäämistäni paljon, Tuulia kertoo.

Olen nyt henkisesti vahvempi

”Mieheni ilmoitti minulle yhtäkkiä, että hänellä on toinen nainen ja hän haluaa avioeron. Ero oli dramaattinen ja yllättävä myös kotona asuville lapsillemme, he järkyttyivät tapahtumista. Olin ahdistunut ja masentunut. Myös taloudellisesti ero oli kova paikka, sillä menetin kotimme eron myötä. 

Kehitin itseäni työpuolella ja arvostan omaa pärjäämistäni paljon. Olen henkisesti vahvempi ihminen. Vuosien jälkeen löysin myös uuden kumppanin. Entinen mieheni on edelleen saman ihmisen kanssa, jonka kanssa hänellä oli salasuhde. Olisin kaivannut lapsilleni onnellisen lapsuuden ydinperheessä, mutta mitään muuta en entisestä suhteestani kaipaa.”  Tuulia, 43 

”Naisellinen pukeutuminen korostui, pärjääminen ja omilla jaloilla seisominen oli tärkeää. ”

Muutto toiseen kaupunkiin oli voimaannuttava kokemus

”Aluksi eroaminen oli vaikeaa, tuntui kuin koko elämäni olisi ollut huijausta ja feikkiä. Kyseenalaistin kaiken. Pikkuhiljaa alkoi helpottaa, puhuminen luotettujen läheisten kanssa auttoi paljon. Aloin suunnitella muuttoa ja työpaikan vaihtamista, sain niistä sisältöä ja energiaa uuden elämän aloittamiseen. Itse muutto toiseen kaupunkiin oli hyvin voimaannuttava kokemus. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Taloudellinen elintaso putosi, mutta pärjäsin silti. Ero aiheutti minussa voimaannuttavia ajatuksia. Naisellinen pukeutuminen korostui, pärjääminen ja omilla jaloilla seisominen oli tärkeää. Olen vapaa, eikä minun tarvitse pelätä enää pettämistä. En kärsi enää pelon tunteesta.” Maija, 49 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Nautin siitä, että sain tehdä juuri kuten haluan, eikä minun tarvinnut enää pelätä pettämistä. ” 

Olen oman talouteni kuningatar

”Mies jäi kiinni pettämisestä, jota oli jatkunut jo pitkään. Minä käskin miehen pakata laukkunsa ja lähteä. Lapsia asia ei pahemmin hetkauttanut, sillä isä oli muutenkin paljon poissa kotoa. Meistä oli tullut lasten kanssa niin yhteen hitsautunut kolmikko.

Olin vihainen ja surullinen, sillä olin kuvitellut, että hän oli elämäni rakkaus. En ymmärtänyt, miten kukaan voisi jättää vaimonsa ja lapsensa ja muuttaa monen sadan kilometrin päähän uuden naisen luo. Toisaalta nautin siitä, että sain tehdä juuri kuten haluan, eikä minun tarvinnut enää pelätä pettämistä. Taloudellisesti ero ei vaikuttanut minuun mitenkään. Olen oman talouteni kuningatar. Ruokalasku toki pieneni, kun yksi suursyömäri lähti tyhjentämään rakastajattarensa jääkaappia.” Roosa, 39 

Ero oli taloudellinen katastrofi

”Taloudellisessa mielessä ero oli katastrofi. Ex-miehelläni oli hyvä palkka, minulla on todella pieni. Nyt joudun maksamaan vuokran ja kaikki kulut yksin. Olen haaveillut leivänpaahtimen ostamisestakin jo puoli vuotta, ei vain ole ollut ylimääräistä kolmeakymmentä euroa siihen. Välillä hurvittelen ja käyn syömässä työpaikan ruokalassa, vaikka todellisuudessa minulla ei olisi mitenkään varaa viiden euron lounaaseen. Sillä saa jo paljon makaronia ja halvinta jauhelihaa kaupasta.

Köyhyydestä huolimatta olen onnellinen ja kiitollinen niistä asioista, jotka ovat nyt hyvin.” Linda, 40 

Kuin kivi olisi nostettu harteilta

”Olimme täysin eriluontoiset ihmiset, ja jossain vaiheessa ei enää rakkaus riittänyt. Olimme jollain tapaa onnettomia molemmat, ja sitten kuvioon tuli miehen uskottomuus. Päätös erota oli kurja ja kivulias. Toisaalta se oli myös helpottava päätös: tuntui, kuin kivi olisi nostettu harteilta. 

Olin hoikka jo, kun aloimme tekemään avioeroa. Laihduin todella paljon prosessin aikana. Olin ihan liian laiha, ja kun aloin toipumaan erosta, minun piti lihottaa itseni takaisin normaalipainoiseksi. Nykyään ainoastaan taloudellinen tilanne on huonompi kuin suhteessa, kaikki muut asiat ovat paremmin.” Eeva, 47

”Seksi uuden miesystävän kanssa on jännittävämpää kuin ex-miehen kanssa.”

Elämä eronneena on sata kertaa kivempaa

”Sain vahingossa selville, että avomiehelläni oli ollut suhde työkaveriinsa jo noin kahdeksan kuukauden ajan. Samaan syssyyn kävi ilmi, että avomieheni oli ollut kyllästynyt minuun ja suhteeseemme jo liki kymmenen vuoden ajan. Ei vaan ollut koskaan tullut maininneeksi asiasta tai tehneeksi mitään asian eteen. Selvisi myös, että hän oli vuosien varrella pettänyt minua jatkuvasti, lukuisten eri naisten kanssa. Eipä siinä muuta vaihtoehtoa ollut kuin erota. 

Alkusokista päästyäni ja omaan asuntoon muutettuani tajusin hyvin pian, että uusi elämäni eronneena naisena onkin itse asiassa sata kertaa helpompaa ja hauskempaa kuin vanha elämäni. Olen paljon onnellisempi kuin ennen eroa. Omaa aikaa on valtavasti enemmän, kerrankin pystyn harrastamaan ja rentoutumaan. Seksi uuden miesystävän kanssa on jännittävämpää ja parempaa kuin ex-miehen kanssa. Olen myös päässyt eron jälkeen festareille ja muihin viikonlopputapahtumiin, joista aiemmin saatoin vain haaveilla. Aikaisemmin vain ex-mieheni juhli ja minä huolehdin lapsista. Koti on paljon siistimpi ja kauniimpi, kun siellä ei ole mitään ex-miehen sotkuja ja roinaa. Eikä tarvitse kuunnella päättymätöntä jalkapallo- ja jääkiekkolähetystä tv:stä, vaan voi rauhassa katsella pelkkiä Sinkkuelämää- ja Kumman kaa -uusintoja.” Karoliina, 40 

Pienet tulot

Minäkin käyn töissä ja saan siitä palkkaa, mutta ei minulla silti ole varaa käydä jatkuvasti syömässä työpaikan ruokalassa. Omat eväät tulevat paljon halvemmaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla