Me Naiset
|
Heidi Heino

Ei tietenkään, se ei riitä mihinkään. Yritä jotain yksityiskohtaisempaa ensi kerralla.

Muistatko vielä?

"V***u sä näytät hyvältä."

"Katselen täällä töissä kuvaasi ja hivelen ihanaa vasenta hymykuoppaasi."

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Meinasin taas haljeta ylpeydestä, kun hoidit sen riitatilanteen niin hienosti."

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Et muista? No sen unohtaa helposti, mutta usko pois: jotain vastaavaa sinäkin olet kuiskaillut siipallesi silloin ennen wanhaan, kun suhteenne oli vielä tuore ja dinosaurukset käyskentelivät kesätaivaan alla.

Ihanuudesta tasaisuuteen

Myös toisiinsa jo tottuneet pariskunnat tekevät monesti toisilleen nättejä rakkauden tekoja. He keittävät vaniljalla maustetut aamukahvit, etsivät irtosukalle pyytämättä parin ja sanovat joskus rakastavansa.

Miksi silti tuntuu, että huomiota ei tule tarpeeksi? Siksi, että ihanuus asuu yksityiskohdissa. Psykologi-kirjailija Harriet Lerner toteaa Psychology Todayn blogissa, että aikuisten kannattaisi viljellä parisuhteessaan samantyyppisiä, tarkkoja kannustuksia kuin mitä he osaavat luonnostaan jaella lapsille: Mukava, kun annoit Elsan leikkiä sinun paloautollasi, se oli hienosti tehty! Olit tosi urhea, kun kerroit Matille, miksi sinulle tuli paha mieli ja pyysit anteeksi!

Aikuisten tarve saada positiivista palautetta ei katoa mihinkään pituuskasvun loputtua. Seuraava kerta elämänkaaressa, kun kehuja tulee pienistäkin piirteistä, on rakastumisvaihe – silloin bongaa automaattisesti rakkaansa hienot puolet ja tajuaa mainita niistä ääneen. Sitten kehut laantuvat, ja jonkun ajan päästä palautetta annetaan pelkästään häiritsevistä asioista. Kohteliaisuuksien jano jää kalvamaan.

Kehu ällöttävyyden uhallakin

Joten anna mennä. Tee ihmiskoe. Kuuntele ensin, kuinka monta kertaa päivässä annat kumppanillesi kritiikkiä ja kokeile, pystyisitkö vähentämään kertoja. Testaa sitten, pystyisitkö tuottamaan jokaista negatiivista palautetta kohti yhden yksityiskohtaisen kehun: "Sinulla oli eilen hyvä ilta niissä bileissä, juttusi naurattivat vielä aamullakin." "Mukavaa, kun annoit Elsan leikkiä paloautollasi, se oli kauniisti tehty." "Tuo parta on kyllä edelleen sairaan seksikäs."

Kokeen tuloksena huomaat outoja asioita: alat uskoa kehuihisi ja arvostaa kumppaniasi entistä enemmän. Älä hätäänny! Se on hyvä juttu.

Jos olo tuntuu entistä onnekkaammalta, kerro ihmeessä kumppanillesikin ihmiskokeesta. Sieltä saattaa tulla vaikka vastapalveluksia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla