Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Asiantuntijat kertovat, mitä riidellessä kannattaa välttää ja mitkä merkit kertovat, että suhde kestää myös vaikeat ajat.

Riitely ei ole aina merkki siitä, että suhde on tulossa tiensä päähän.

Tutkimusten mukaan on täysin normaalia tuntea samaan aikaan sekä rakkautta että vihaa, sillä sama alue aivoissa tuottaa sekä siirappisia että raivoisia tunteita.

– Kinastelu voi olla myös merkki siitä, että suhde on vahva ja intohimoinen. Se kertoo myös, että kumppanit uskaltavat näyttää tunteensa ilman, että heidän tarvitsee pelätä menettävänsä toisensa, tohtori ja Make Up, Don't Break Up -kirjan kirjoittaa Bonnie Eaker Weil kertoo Women's Health -lehden verkkosivuilla.

On kuitenkin hyviä ja huonoja tapoja riidellä. Asiantuntijat neuvovat, miten kiistat ratkeavat.

Kuuntele, älä jankuta

Saitko itsesi kiinni siitä, että sama nauha pyörii kerta toisensa jälkeen? Sulje suusi ja kuuntele, mitä kumppanisi haluaa sanoa.

Tutkimusten mukaan pariskunnat, joiden liitto on onneton, jankuttavat turhautumistaan toisilleen. Se ei kuitenkaan ole tuottoisaa, sillä ongelmista pitäisi valittamisen sijaan keskustella.

Älä mene henkilökohtaisuuksiin

Riidellessä tulee helposti loukattu olo, jolloin tekee mieli sivaltaa myös omaa rakastaan julmilla loukkauksilla. Se ei kuitenkaan kannata.

Chicagon yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan aivomme reagoivat voimakkaammin huonoihin uutisiin. Toimintamekanismi on peruja luolamiesajoilta, jolloin vaistojen tehtävä oli suojella ympäristön vaaroilta.

Riitelyn tavoite ei kuitenkaan ole satuttaa toista, vaan puhdistaa ilma ja saavuttaa sovinto. Haukkumisen sijaan kerro puolisollesi, kuinka hänen tekonsa vaikuttavat sinuun.

Kumpikaan ei voita

Riidellessä moni sortuu inttämään siitä, kumpi on oikeassa, ja kina vain jatkuu.

Miettikää ensin, mistä asiasta olette samaa mieltä. Voi olla, että toinen joutuu myöntämään, ettei pidä tarpeeksi yhteyttä tai odottaa toiselta liikaa. Yrittäkää sen jälkeen löytää kultainen keskitie niin, että molemmat tuntevat olonsa mukavaksi.

Rakastavaisten riidassa voittaja ei ole se, joka satuttaa toista pahemmin.

Muista rakkaus

Jos pystyt ilmaisemaan jonkin positiivisen tunteen riidan aikana, teillä on keskivertoa parempi suhde vielä muutaman vuoden kuluttuakin, kertoo tutkimus.

Positiivisten merkkien, kuten läheisyyden, kiintymyksen tai huumorintajun osoittaminen riidan keskellä vähentää tunteiden kuumentamien sanojen merkitystä ja muistuttaa siitä, että kaikesta huolimatta rakastatte toisianne.

Myös leikkimielinen kiusoittelu kinan keskellä on merkki siitä, että suhde voi hyvin.

Elämäni surkeimmat treffit, Iida Åfeldt ajattelee ja hörppii kahvia. Mies on kutsunut Åfeldtin kaljalle, vaikkei Iida edes pidä oluesta. Kun laskun aika tulee, mies toteaa jämptisti, että hänen kahdeksan euron kaljansa ja Åfeldtin euron kahvi maksetaan erikseen...

Uhriutumista kotitöistä, kisaa ja kiistaa vapaa-ajan käytöstä... Kilpailuasetelma muodostuu parisuhteeseen helposti. 

Huomasiko hän, että raadoin jälleen keittiössä? Kuka saikaan viime viikolla vaihtaa kotityöt kavereiden kanssa rillutteluun? Menevätkö nallekarkit tasan? 

Parisuhteeeseen syntyy helposti kilpailuasetelma. Tietoista tai tiedostamatonta kisaa käydään vapaa-ajasta, kotitöistä, rahasta ja siitä, kuka on oikeassa milloin mistäkin pikkuasiasta lähteneessä väittelyssä.

Väestöliiton parisuhdetutkija ja psykoterapeutti Heli Vaaranen arvioi, että kilpailuasetelma johtuu usein arvostuksen puutteesta parisuhteessa.

– Olemme Suomessa huonoja jakamaan arvostusta omalle puolisolle. Ihmettelen aina, että keneltä se olisi pois.

”Mieheni ajattelee, että voittaja on se, jolla on isompi palkka, eli hän.”

Kehun, kiitoksen ja arvostuksen puute nousi esiin myös Me Naisten kysyessä naisilta siitä, millaiset asiat ja teot loukkaavat parisuhteessa eniten. Näin kolmekymppiset naiset kuvailivat Me Naisten jutussa arvostuksen puutetta:

”Minua loukkaa, kun puolisoni ei arvosta tekemisiäni. Hän ei kehu minua koskaan eikä ymmärrä vitsailujani.” 

”Eniten satuttaa kumppanin tapa antaa ymmärtää, että minun työni tai harrastukseni ovat aina toisella sijalla. Ensimmäisenä tulevat hän ja hänen uransa.”

Kumpikin voi huonosti

Parisuhteessa kisaaminen voi myös olla riitelemisen synonyymi. Kilpailua tulee samoista aiheista kuin riitaa, eli rahasta, kotitöistä ja vapaa-ajasta. Esimerkiksi tällaisista aiheista suomalaisnaiset kertovat ottavansa matsia parisuhteissa:

”Meillä on klassinen kilpailuasetelma uhriutumisesta, aiheena mikäpä muukaan kuin kotityöt. Kumman marttyyrinviitta heilahtaa uljaimmin?”

”Mieheni ajattelee, että voittaja on se, jolla on isompi palkka, eli hän. Sen mukaan päätetään, missä asutaan ja miten koko elämä menee. En ole tähän suostunut, ja niinpä asumme eri maissa.”

”Ajankäytöstä on tullut riitaa sen jälkeen, kun suhteeseen tuli lapsia.”

”Kilpailemme siitä, kumpi on käyttänyt enemmän aikaa elämästään lasten hoitamiseen. Tai vaippojen vaihtamiseen.”

”Kun ostin sijoitusasunnon, mieheni halusi ostaa oman.”

”Aina Trivial Pursuitia pelatessa alamme kilvoitella kohti voittoa: kumpi tässä onkaan fiksumpi? Tyhmää, tiedän!”

”Ajankäytöstä on tullut riitaa sen jälkeen, kun suhteeseen tuli lapsia. Lasketaan niitä iltoja, joita toinen saa olla ulkona, kun toinen jumittaa kotona lasten kanssa.”

Eroon kisaamisesta

Lautapeliä pelatessa tai lenkkipolulla huhkiessa heräävä kilpailuvietti ei yleensä aiheuta mökötystä kummempaa parisuhdekriisiä. Jatkuva ja joka asiaan ulottuva kisaaminen sen sijaan tekee elämästä vaikeaa. 

– Silloin kumpikaan ei voi hyvin, ei edes se, joka siellä tunkiolla kukkoilee, Heli Vaaranen sanoo. 

Ensimmäinen askel kilpailuasetelman keskeyttämisessä on ongelman huomaaminen. 

– Toinen askel on juttelu kumppanin kanssa ja sen ymmärtäminen, että kilpaileminen ei voi jatkua loputtomasti, Vaaranen toteaa.

Peliä ei ole menetetty, vaikka kumppani ei heti muuttaisi käytöstään vähemmän kilpahenkiseen suuntaan. Yksipuolinenkin päätös siitä, ettei enää ryhdy kilpailemaan oman rakkaan kanssa, voi Vaarasen mukaan auttaa.