Me Naiset
|
Tiina Tuppurainen
Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Lomalla harva pariskunta välttyy riidoilta. Kokosimme yhteen onnistuneen loman aakkoset.

Pöydässä on hiljaista.

Puolisot imevät drinkkejään pillistä äänettöminä. Taustalla kuohuva meri on häikäisevän turkoosi, mutta molempien mielestä kaikki on ihan päin helvettiä. Pitikö taas tulla tänne asti riitelemään? Miksi tuo alkoi puhua siitä vanhasta jutusta? Vastapuoli miettii, miksi toisen piti tilata jo viides juoma. Tästä ei hyvää seuraa.

Tilanne on tuttu monelle pariskunnalle. Pitkään suunniteltu ja odotettu loma on vihdoin totta, mutta fiilis on laskenut pohjaan heti hotellihuoneeseen kirjautumisen jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mutta miksi? Lomanhan pitäisi olla ihanaa aikaa. Aikaa, jolloin voi päästää irti arkistressistä ja ongelmista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Parit riitelevät lomalla usein väsymystään. He kaipaavat toisiltaan lempeyttä, tukea ja erityiskohtelua. Sitä, että arjen tahdin saisi pysäytettyä. Jos huomiota ei saa, lomasta tulee uusi suoritus arjen päälle, sanoo Väestöliiton parisuhdekeskuksen johtaja Heli Vaaranen.

Usein riitoja syntyy, kun pariskunnat eivät osaa ilmaista toisilleen toiveitaan eivätkä ota toisiaan tarpeeksi huomioon.

– Sanat ovat suomalaisille vaikeita. Jos puolisot odottelevat turhaan toisen sanovan, että kaikki on hyvin, nyt rauhoitutaan yhdessä, molemmat kiukustuvat.

Vaarasen mukaan ei ole epärealistista odottaa, että loma auttaisi ratkomaan parisuhteen ongelmia. Jokaisella on oikeus toivoa, että reissussa on tavallista enemmän yhteistä aikaa, seksiä ja läheisyyttä.

– Ympäristön vaihdos, lepo, valo ja kodista irtautuminen tekevät monelle parille tosi hyvää.

Useimmiten lomariitoja voi ehkäistä, jos hieman suunnittelee ja joustaa omista toiveistaan. Toisinaan taustalla piilee kuitenkin ongelmia, joihin ennakointi ei auta.

– Toisen halveksunta, väheksyntä ja henkinen väkivalta ovat kiellettyjä. Yleensä riitojen taustalla on hätä: ajatus siitä, että sinä et välitä minusta enää.

– Vakaviin parisuhdeongelmiin tarvitaan usein ulkopuolista apua, kuten pariterapiaa, Vaaranen muistuttaa.

Onnistuneen loman aakkoset

1. Tehkää kompromisseja.

Jos haaveilette erilaisista lomista, valitkaa paikka, jossa on molemmille jotakin. Toinen vaihtoehto on vuorotella lomakohteiden valinnassa.

2. Suunnitelkaa.

Säästäkää ainakin jonkin verran rahaa lomaa varten. Tehkää loma­budjetti, joka sallii myös nautiskelun.

3. Älkää pingottako. ­

Joskus arjen paineet eivät  purkaannu heti ensimmäisenä loma­päivänä. Se ei ole katastrofi: stressistä ei kannata stressata. Välttäkää liian tiivistä aikataulua, jotta aikaa jää myös pelkälle olemiselle.

4. Puhukaa.

Tehkää sitä ympäri vuoden, ettei kynnys keskustella tunteista kasva liian suureksi. Kertokaa lomalla toiveistanne syyllistämisen sijaan.

5. Antakaa huomiota.

Kosketus, hellyys ja kaikenlainen läheisyys vähentävät riitoja. Mieti, mistä asioista kumppanisi  tulisi lomalla iloiseksi ja osallistu hänen mielikseen myös juttuihin, joita et ehkä itse valitsisi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla