Riia, 41, perusti perheen päälle nelikymppisenä, koska aika oli viimein sopiva. – Aikaisemmin olisi tuntunut, että lapsi estää minua tekemästä uraa, Riia sanoo.

Nuorena tyttönä Riia Koivisto oli varma, että 27-vuotiaana hänellä olisi oma perhe.

Vähän vanhempana hän ajatteli, että jollei hän ole 38-vuotiaana tavannut sopivaa miestä, hän tekee lapsen yksin.

Mutta vuodet vierivät, eikä Riialla ollut aikaa haaveilla perheestä. Meikkaajan päivät täyttyivät töistä ja oman yrityksen pyörittämisestä. Iltaisin Helsingissä riitti rientoja, ja monta kertaa vuodessa Riia matkusti ystäviensä kanssa ulkomaille.

Sinkkuelämä kesti pitkään. Mutta paniikki ei iskenyt edes silloin, 38-vuotiaana.

– Ei peli missään vaiheessa ollut menetetty, Riia sanoo.

– Tiesin että vauva tulee sitten, kun ihminen on oikea. Olen aika vahva nainen, ja monelle miehelle menestynyt, itsenäinen nainen voi olla pelottava asia.

Riia kurkkaa kolmikuisen Sea-tyttärensä vaunuihin. Hyväuninen pikkuihminen tuhisee siellä päiväuniaan.

– En koskaan vaipunut epätoivoon, sillä tiesin että asioilla on tapana järjestyä. Ihan turha kuumeilla sellaisesta, mikä ei ole realistista.

Tarvittiin oikea ihminen

Lopulta kaikki tapahtui nopeasti. Pari vuotta sitten Riia tapasi miehen, jonka kanssa sai olla juuri sellainen kuin oikeasti oli. Lapsiasiaa ei otettu heti puheeksi, mutta Riia muistaa toivoneensa, että mieskin haluaisi joskus perustaa perheen.

Riia on onnellinen, että malttoi odottaa oikea ihmistä.

– Vauva-aika vaatii pari suhteelta paljon. Olen onnellinen, etten pamauttanut lasta jo valmiiksi huonoon suhteeseen. Asioita helpottaa myös se, että olemme vielä rakastuneita ja suhteemme alkuvaiheessa. Emme pidä toisiamme itsestäänselvyytenä ja jaksamme hoitaa myös parisuhdettamme.

Kun päätös oli tehty, perheen perustaminen ei sujunut ongelmitta. Keskenmeno sai Riian pohtimaan ikäänsä.

– Silloin tajusin, että olen neljäkymmentä eikä lapsensaanti ole mikään itsestäänselvyys. Lääkärit eivät tosin pitäneet ikääni selityksenä keskenmenoon, vaikka yritin sitä heille tarjota.

Riia uskoo, että neljäkymmentä on hänelle juuri sopiva ikä tulla äidiksi. Tähän ikään mennessä hän on ehtinyt bilettää, matkustaa, luoda uraa ja saada ystäviä.

– Aikaisemmin olisi tuntunut, että lapsi estää minua tekemästä uraa. Nyt tuntuu, että olen tehnyt tosi paljon ja voin edelleen tehdä. Hän ei vie minulta mitään, vaan päinvastoin tuo, Riia kertoo.

Freesi ja terve vielä pitkään

Riia on myös miettinyt ikäänsä ja sitä, ettei ole ihan nuori äiti.

– Olen 60-vuotias, kun tyttäreni on 20, hän toteaa.

– Onneksi aika on kuitenkin nyt erilainen, ja tämän päivän viisi- ja kuusikymppiset ovat nuorekkaita. Koen itsekin olevani ihminen, joka pysyy ajassa kiinni elämäntyylinsä ansiosta.

Riia haluaa pitää itsensä kunnossa tekemällä itselleen tärkeitä asioita, aivan kuten ennenkin – nyt vain koko perheen voimin. Lempilajit lenkkeily ja uinti odottavat jo. Riia haluaa pitää huolta sekä itsestään että tyttärestään – vielä pitkään.

– Minulla on vastuu pitää itsestäni hyvää huolta, jotta olen freesi ja terve äiti vielä kaksikymppiselle tyttärellenikin.

Itseensä luottava äiti

Riia uskoo, että rauhallisuus ja varmuudentunne ovat iän tuomaa viisautta. Se näkyy lasta koskevissa päätöksissä: ne Riia tekee yhdessä miehensä kanssa, vaikka arvostaakin neuvolan nuoria terveydenhoitajia.

Synnytyssairaalassa kätilö yritti väkisin väkisin yhyttää itkevää vastasyntynyttä ja äidin rintaa. Silloin Riia puhalsi pelin poikki ja opetteli imettämisen omassa rauhassaan.

– Olen aikuinen vasta nyt, Riia sanoo.

– Nuorempana olisin varmasti totellut muiden ohjeita orjallisemmin. Meitä kehotettiin herättämään vastasyntynyt vauva öisin syömään. Noudatimmekin ohjeita aluksi, kunnes päätimme luottaa omaan vaistoomme.

Muutkin osaavat hoitaa

Ennen vauvan syntymistä Riian suurin pelko oli, että hän kadottaisi itsensä tullessaan äidiksi. Niinpä hän on pitänyt itsensä virkeänä tekemällä vähän töitä ja pitämällä yhteyttä ystäviinsä.

Riian mies tekee pitkiä työpäiviä, mutta molemmat isovanhemmat tulevat enemmän kuin mielellään hoitamaan lastenlastaan.

– Kävin kampaajalla, kun Sea oli kahden viikon ikäinen enkä aio ottaa sellaisesta huonoa omaatuntoa. Haluan, että muutkin hoitavat häntä, jotta hän tottuu muihinkin kuin minuun. Päätin myös jo etukäteen, että tiedän miehen pärjäävän lapsemme kanssa ihan yhtä hyvin kuin minä enkä aio ohjeistaa häntä vaikkapa siitä, mitä vaatteita hän tytölle päälle pukee, Riia nauraa.

Kaipaako Riia vielä huoletonta entistä elämäänsä, josta hän ehti nauttia pitkään? Joskus kyllä. On haikeaa miettiä, ettei hän koskaan enää ole kahden miehensä kanssa.

– Välillä myös harmittaa, kun kaikki kaverit ovat viikonloppuna baarissa ja minä laulan kotona lastenlauluja, hän myöntää.

– Mutta se menee nopeasti ohi. Olen niin vilpittömän onnellinen lapsestamme ja täynnä rakkautta.

Lue lisää:

Munasolujen pakastaminen: Entä jos nainen voisi tulla raskaaksi silloin kun huvittaa?

Maria Sid: Äitiys muutti minut aivan kokonaan

Nicole Kidman, 47, tuskailee vauvakuumeessa: Toivon joka kuukausi olevani raskaana