Kulta, auttaisiko tähän luottamuspulaan aika vai sittenkin jokin ihan muu? Kuva: Shutterstock
Kulta, auttaisiko tähän luottamuspulaan aika vai sittenkin jokin ihan muu? Kuva: Shutterstock

Luottamus kumppaniin voi mennä rikki monesta syystä. Kysyimme asiantuntijoilta, kuinka sen voi rakentaa uudestaan.

Minne se nyt menee? Kelle se nyt tekstaa? Vai taasko se lähtee salaa yhdelle tai pelaamaan?

Kun luottamus alkaa parisuhteessa rakoilla, voi arjesta tulla epätoivoista toisessa roikkumista, kyräilyä ja riitelyä pienistäkin asioista. Luottamuksen pettänyt voi joka päivä saada muistutuksen omista teoistaan ja kantaa niistä syyllisyyttä, toinen osapuoli taas joutuu pelkäämään, mitä seuraavaksi tapahtuu. Luottamuksen rikkoutuminen aiheuttaa myös surua ja pettymystä siitä, ettei suhteen todellisuus ollutkaan sellainen kuin oli toivonut ja luullut.

Suuria säröjä luottamukseen voivat tehdä esimerkiksi uskottomuus, valehtelu tai asioiden pimittäminen. 

Koska luottamusta on vaikea rakentaa uudelleen, kysyimme asiantuntijoilta, mitä luottamuspulalle kannattaa tehdä. 

”Neuvottele parisuhteesta”

”Kuulostele, mitä tarvitset kumppanilta, ja pyydä häneltä tarvitsemiasi asioita. Usein ihmiset tarvitsevat paljon aikaa, avoimia keskusteluja ja kokemuksia, että he tulevat ymmärretyksi ja että heitä kunnioitetaan. Monesti on tarpeen, että luottamusta koetellut kumppani antaa jonkin aikaa toiselle ekstrahuomiota ja toimii korostetun läpinäkyvästi.

Jos ei ole varma, miten suhteessa luottamuspulan jälkeen etenisi, kehotan puhumaan ainakin parisuhdesopimuksesta. Ihmiset tekevät suhteessaan yleensä sanattomia sopimuksia, eli olettavat, että parisuhteessa toimitaan tietyllä tavalla. Kumppanit voivat kuvitella sopineensa asioista samalla tavalla, mutta tarkoittavatkin ihan eri asioita.

”Kumppanit voivat kuvitella sopineensa asioista samalla tavalla, mutta tarkoittavatkin ihan eri asioita."

Epäluottamus on sitä, että tuntuu, ettei toinen pidä yhteistä sopimusta. Silloin täytyy puhua siitä, mikä se sopimus on ja tarvitseeko sitä päivittää tai tarkentaa. Parisuhteen pitää olla sellainen, että molemmilla osapuolilla hyvä olo.

Olen iloinen, että erilaisista parisuhdemuodoista puhutaan yhä enemmän. Esimerkiksi jollakin tavalla avoin suhde voi olla joillekuille oikea ratkaisu.”

Logoterapeutti ja erityistason seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen

”Yritä ymmärtää, miksi asiat tapahtuivat”

”Luottamus lähtee rakentumaan vähitellen, kun se, jonka luottamus on petetty, pystyy kertomaan toisen aiheuttamasta pettymyksestä ja kivusta. Sen, joka on pettänyt luottamuksen, täytyy pystyä vilpittömästi vastaanottamaan toisen kertomat asiat, olemaan pahoillaan ja näkemään, että on toiminnallaan rikkonut jotain suhteessa.

Luottamus ei korjaannu sillä, että pyydetään anteeksi, ja sitten asia on ok. Se rakentuu pikkuhiljaa, kun tulee korjaavia kokemuksia. Luottamusta lisää, jos pettynyt osapuoli kokee, että toinen ymmärtää aiheuttaneensa kipua ja yrittää tehdä asiat toisella tavalla.

”Täytyy pystyä näkemään, että on toiminnallaan rikkonut jotain suhteessa.”

On hyvä pyrkiä ymmärtämään, miksi on toiminut niin kuin on toiminut. Onko esimerkiksi pimittänyt asioita, koska on halunnut välttää konfliktia? Miksi konflikti pelottaa niin, ettei uskalla kohdata toista? Ihminen tarvitsee ymmärryksen siitä, miksi luottamuksen rikkoutumiseen johtaneet asiat tapahtuivat. Selitykseksi ei riitä, että olin humalassa ja joku tuli iskemään.”

Väestöliiton psykologi ja psykoterapeutti Anna Salmi

”Luota itseesi”

”Luottamus ei ole itseisarvo, vaan se täytyy ansaita. Luotettava kumppani osoittaa luotettavuutta arjessa: on siellä, missä on luvannut, ja silloin, kun on luvannut, hoitaa sovitut askareet ja kantaa vastuuta rakkaittensa hyvinvoinnista.

”Omaa hyvinvointiaan ei pidä määritellä toisen kautta.”

On tärkeää kyetä sanomaan ei, kun maailman melskeet kutsuvat. Silloin kumppani näkee, että toinen osaa tehdä parisuhteen hyvinvointiin tähtääviä päätöksiä silloinkin, kun ne eivät ole esimerkiksi kavereille ja työnantajalle mieluisia. 

Omaa hyvinvointiaan ei pidä määritellä toisen kautta. Tärkein luottamuksen muoto on luottamus itseen. Kun on hyvät selviytymisen taidot, pärjää myös kriisien ja luopumisten hetkellä."

Terapiatalon ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti Silva Hatakka

Älypuhelinten tuoma etäisyys on tehnyt ystävien näkemisen perumisesta ja myöhästelystä vähän liian helppoa.

”Tuun ihan pian, tulin hetki sitten kotiin ja vaihdoin vaatteet, niin lähden ihan just!”

”Metrossa!”

”Nähdäänkö ravintolan edessä vai sisällä?”

”Mä myöhästyn kans jonkin verran.”

”Soitellaan, kun jompikumpi on perillä.”

Edelliset ovat otteita WhatsApp-keskusteluista ystävieni kanssa. Tällaista on ystävien tapaamisten sopiminen ja niihin saapuminen 2010-luvulla: kohtaamisten ajankohtaa ”katellaan” ja ”sovitaan lähempänä” päivätolkulla, ja juuri ennen sovittua tapaamisaikaa alkavat sinkoilla viestit, joissa raportoidaan myöhästymisistä. 

Silmänsä peittänyttä apinaa esittävä emoji ja hätäinen sori-sana saavat hoitaa pahoittelun virkaa, kun kumpikaan ei oikeasti ole kovin pahoillaan siitä, että lähti taas kerran kotoa myöhässä. Viestillä on helppo sinkauttaa tilannetiedotus viivästymisestä, ja kahvilan edessä päivystävä ystävä voi käyttää odotteluajan selaamalla luuriaan – ellei itsekin ole myöhässä. 

Nykyteknologian ansiosta treffipaikalla ei tarvitse haahuilla turhaan, jos ystävälle on sattunut ylitsepääsemätön este. Toisaalta, aika harvoin myöhästely tai tapaamisen peruminen johtuu jostakin aivan yllättävästä ja ylitsepääsemättömästä. Viestittelyn helppous, sosiaalisessa mediassa kevyesti sinkoilevat kutsut ja kiireisyyden ihannointi vain ovat tehneet myöhästelystä ja viime hetken peruutuksista houkuttelevan helppoa.

Kuten toimittaja Elizabeth Kiefer kirjoittaa Glamourissa, tapakulttuuri on muuttunut siihen suuntaan, että kaverien näkemisen voi skipata introverttikortin heilautuksella, eivätkä viime hetken peruutukset ole niin vakava juttu. Perumiskuume leviää ja uhkaa ystävyyksiä, Kiefer maalailee. 

Nykyään voi säilyttää kasvonsa ja jäädä sohvalle makaamaan parilla anteeksipyytävällä emojilla. 

WhatsApp-myöhästelyn ja -perumisen lisäksi hermoja kiristävät Facebook-kutsut. Facebookissa juhlakutsut on helppo naputella koko kaveriporukalle – mutta kutsu on myös helppo jättää roikkumaan Ehkä-tilaan tai unohtaa vastaaminen kokonaan.

Älypuhelinsovellusten tuoma etäisyys on tehnyt kieltäytymisestä  ja kutsujen huomiotta jättämisestä vähän liian helppoa. Lankapuhelimitse esitettyyn kutsuun olisi ollut törppöä vastata, että katsellaan miltä loppuviikosta näyttää, ja jättää sitten tulematta. Nykyään voi säilyttää kasvonsa ja jäädä sohvalle makaamaan parilla anteeksipyytävällä emojilla. 

Siispä teen muistilistan itselleni ja vähän muillekin:

 1. Jos et pääse tai et halua tulla, kieltäydy heti kohteliaasti.
 2. Suhtaudu Facebook-kutsuihin vakavasti, jos kyse on ystävälle tärkeästä tapahtumasta. 
 3. Lähde ajoissa kotoa. Oikeasti. 
 4. Lakkaa lähettelemästä tilanneraportteja tyyliin: Bussissa! Kohta siellä! Pyöräkellarissa! Katso sen sijaan kohta kolme uudestaan. 

Keräsimme naisten arviot siitä, millainen tyyppi ei pääse jatkoon deittisovelluksessa – ei ole helppoa kellään.

Kuka väitti, että tinderöinti on helppo tapa tutustua uusiin ihmisiin? Näistä syistä nainen sivuuttaa Tinder-ehdokkaan:

 1. Profiilikuva on ryhmäkuva. Harva nainen vaivautuu aukaisemaan profiilin tarkistaakseen, kuka kuvan tyypeistä mies oikein on.
 2. Kuva on otettu likaisen peilin kautta. Ei jatkoon.
 3. Paidaton kuva. Pullistelu ei ole kuumaa, vaikka moni salimarkku saattaisi luulla niin.
 4. Liika poseeraaminen, duckface tai muu yliyrittäminen kuvissa eivät toimi miehellä eikä naisella. Aitous katoaa, kun profiili muistuttaa malliportfoliota.
 5. Rasittavan aktiiviset kuvat. Ensimmäisessä kuvassa surffilauta kainalossa, toisessa hyppää laskuvarjohyppyä ja kolmannessa valloittaa vuorta. Onko sellainen tavallinen kuolevainen ollenkaan? 
 6. Negatiivinen ensivaikutelma. Tyyppi tuomitsee naiset jo biossa sutkautuksellaan ”Swaippaa suosiolla vasemmalle, jos olet feministi, heko heko”. Onnea rakkauden etsintään, hei!
 7. Biossa ainoa kuvaus on pituus. Sekö todella on tärkein tai kiinnostavin seikka?
 8. Suttuinen ja rakeinen profiilikuva luo helposti kriippailevat vibat.
 9. Murjottava profiilikuva, tuo miesten kansantauti. Antaa luotaantyöntävän kuvan.
 10. Alaviistosta otettu selfie korostaa leukaa eikä näytä varsin imartelevalta.
 11. Kaksi edellistä niin, että samanlaisia kuvia on viisi kappaletta peräkkäin.
 12. Superliken käyttäminen tarkoittaa yksinkertaisesti liian innokasta.
 13. Imelät Live, laugh, love -voimalauseet tai Marilyn Monroen siteeraaminen. Vähänpä tiesit, jos luulit, että vain naiset sortuvat niihin. 
 14. Jos miehen täytyy profiilissaan kertoa olevansa huumorintajuinen, hän ei luultavasti ole sitä. Oikeasti huumorintajuinen kirjoittaa profiiliinsa jotain nokkelaa.
 15. Sydäntä lähellä "ruoka, matkustus ja urheilu.” Todella omaperäistä, pitäisikö tässä kiinnostua.
 16. Vain yksi kuva. Ainoastaan uhka, ei mahdollisuus.
 17. Liian vanha kuva. Tähän kategoriaan kuuluvat armeija- ja ylppärikuvat. Ihan hellyttäviä, mutta todennäköisesti antavat väärän vaikutelman.
 18. Profiilissa ei ole mitään tietoja Herra Salaperäisestä. On vaikea aloittaa keskustelua, jos ei voi tarttua mihinkään faktaan.
 19. Söpösteleviä yhteiskuvia naisten kanssa. Herättää kysymyksen, seurusteleeko hän, esittääkö vaikeasti tavoiteltavaa vai yrittääkö tehdä naiset mustasukkaiseksi.
 20. Biossa käytetään sana hipsutus. Ei jatkoon.

Jos onnistut läpäisemään tämän vaativan seulan, olet aikamoinen deittiguru!