Kulta, auttaisiko tähän luottamuspulaan aika vai sittenkin jokin ihan muu? Kuva: Shutterstock
Kulta, auttaisiko tähän luottamuspulaan aika vai sittenkin jokin ihan muu? Kuva: Shutterstock

Luottamus kumppaniin voi mennä rikki monesta syystä. Kysyimme asiantuntijoilta, kuinka sen voi rakentaa uudestaan.

Minne se nyt menee? Kelle se nyt tekstaa? Vai taasko se lähtee salaa yhdelle tai pelaamaan?

Kun luottamus alkaa parisuhteessa rakoilla, voi arjesta tulla epätoivoista toisessa roikkumista, kyräilyä ja riitelyä pienistäkin asioista. Luottamuksen pettänyt voi joka päivä saada muistutuksen omista teoistaan ja kantaa niistä syyllisyyttä, toinen osapuoli taas joutuu pelkäämään, mitä seuraavaksi tapahtuu. Luottamuksen rikkoutuminen aiheuttaa myös surua ja pettymystä siitä, ettei suhteen todellisuus ollutkaan sellainen kuin oli toivonut ja luullut.

Suuria säröjä luottamukseen voivat tehdä esimerkiksi uskottomuus, valehtelu tai asioiden pimittäminen. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Koska luottamusta on vaikea rakentaa uudelleen, kysyimme asiantuntijoilta, mitä luottamuspulalle kannattaa tehdä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Neuvottele parisuhteesta”

”Kuulostele, mitä tarvitset kumppanilta, ja pyydä häneltä tarvitsemiasi asioita. Usein ihmiset tarvitsevat paljon aikaa, avoimia keskusteluja ja kokemuksia, että he tulevat ymmärretyksi ja että heitä kunnioitetaan. Monesti on tarpeen, että luottamusta koetellut kumppani antaa jonkin aikaa toiselle ekstrahuomiota ja toimii korostetun läpinäkyvästi.

Jos ei ole varma, miten suhteessa luottamuspulan jälkeen etenisi, kehotan puhumaan ainakin parisuhdesopimuksesta. Ihmiset tekevät suhteessaan yleensä sanattomia sopimuksia, eli olettavat, että parisuhteessa toimitaan tietyllä tavalla. Kumppanit voivat kuvitella sopineensa asioista samalla tavalla, mutta tarkoittavatkin ihan eri asioita.

”Kumppanit voivat kuvitella sopineensa asioista samalla tavalla, mutta tarkoittavatkin ihan eri asioita."

Epäluottamus on sitä, että tuntuu, ettei toinen pidä yhteistä sopimusta. Silloin täytyy puhua siitä, mikä se sopimus on ja tarvitseeko sitä päivittää tai tarkentaa. Parisuhteen pitää olla sellainen, että molemmilla osapuolilla hyvä olo.

Olen iloinen, että erilaisista parisuhdemuodoista puhutaan yhä enemmän. Esimerkiksi jollakin tavalla avoin suhde voi olla joillekuille oikea ratkaisu.”

Logoterapeutti ja erityistason seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen

”Yritä ymmärtää, miksi asiat tapahtuivat”

”Luottamus lähtee rakentumaan vähitellen, kun se, jonka luottamus on petetty, pystyy kertomaan toisen aiheuttamasta pettymyksestä ja kivusta. Sen, joka on pettänyt luottamuksen, täytyy pystyä vilpittömästi vastaanottamaan toisen kertomat asiat, olemaan pahoillaan ja näkemään, että on toiminnallaan rikkonut jotain suhteessa.

Luottamus ei korjaannu sillä, että pyydetään anteeksi, ja sitten asia on ok. Se rakentuu pikkuhiljaa, kun tulee korjaavia kokemuksia. Luottamusta lisää, jos pettynyt osapuoli kokee, että toinen ymmärtää aiheuttaneensa kipua ja yrittää tehdä asiat toisella tavalla.

”Täytyy pystyä näkemään, että on toiminnallaan rikkonut jotain suhteessa.”

On hyvä pyrkiä ymmärtämään, miksi on toiminut niin kuin on toiminut. Onko esimerkiksi pimittänyt asioita, koska on halunnut välttää konfliktia? Miksi konflikti pelottaa niin, ettei uskalla kohdata toista? Ihminen tarvitsee ymmärryksen siitä, miksi luottamuksen rikkoutumiseen johtaneet asiat tapahtuivat. Selitykseksi ei riitä, että olin humalassa ja joku tuli iskemään.”

Väestöliiton psykologi ja psykoterapeutti Anna Salmi

”Luota itseesi”

”Luottamus ei ole itseisarvo, vaan se täytyy ansaita. Luotettava kumppani osoittaa luotettavuutta arjessa: on siellä, missä on luvannut, ja silloin, kun on luvannut, hoitaa sovitut askareet ja kantaa vastuuta rakkaittensa hyvinvoinnista.

”Omaa hyvinvointiaan ei pidä määritellä toisen kautta.”

On tärkeää kyetä sanomaan ei, kun maailman melskeet kutsuvat. Silloin kumppani näkee, että toinen osaa tehdä parisuhteen hyvinvointiin tähtääviä päätöksiä silloinkin, kun ne eivät ole esimerkiksi kavereille ja työnantajalle mieluisia. 

Omaa hyvinvointiaan ei pidä määritellä toisen kautta. Tärkein luottamuksen muoto on luottamus itseen. Kun on hyvät selviytymisen taidot, pärjää myös kriisien ja luopumisten hetkellä."

Terapiatalon ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti Silva Hatakka

Sisältö jatkuu mainoksen alla