Kun on oikeasti rakastunut, uskaltaa aina olla oma itsensä. Kuva: Shutterstock
Kun on oikeasti rakastunut, uskaltaa aina olla oma itsensä. Kuva: Shutterstock

Joskus on vaikea olla täysin varma omistakaan tunteista. Tietyt seikat auttavat tunnistamaan aidon rakkauden.

Syvät tunteet toista ihmistä kohtaan ovat ihania, mutta ne voivat myös huijata. Rakkaudestaan toista kohtaan saattaa olla satavarma, ja siltikin tunne voi pettää. Joskus tajuaa, että rakkaudeksi kuvitellut tunteet olivatkin vain ihastusta.

Lue myös: 5 myyttiä rakkaudesta – älä mene halpaan

Ihmiset käsittävät rakkauden hiukan eri tavoin. Toiset ajattelevat sen olevan rauhallista ja hellää, toiset mieltävät sen intohimoiseksi ja palavien tunteiden vuoristoradaksi. Psychology Today kertoo, että ”täydellinen” rakkaus on kuitenkin samaan aikaan sekä rauhallista että intohimoista. Aidolla rakkaudella on myös monia muita piirteitä, jotka on mahdollista tunnistaa.

Kokosimme 10 tunnusmerkkiä, joiden avulla voi päätellä, onko todella rakastunut:

1. Rakkaan seurassa voit olla oma itsesi.

Kun kokee helpoksi olla täysin oma itsensä kumppaninsa seurassa, kyse on usein aidosta rakkaudesta. Pariskunnat, jotka vaalivat rehellisyyttä ja avointa keskustelua salailun sijaan, ovat usein suhteessaan onnellisimpia.

2. Arkipäiväisetkin asiat tuntuvat hauskoilta yhdessä.

Romanttiset viikonlopputreffit ja yhteiset lomamatkat ovat suhteen harvinaisia huippuhetkiä, mutta enimmäkseen sitä tallataan hiljaisissa arki-illoissa sekä tavallisilla kauppareissuilla. Kun kumppaniin on todella rakastunut, oikeastaan kaikki asiat tuntuvat mukavilta hänen seurassaan, ja arkisuus on ennemmin ihanaa ja hauskaa kuin tylsää.

3. Petipuuhia seuraa mukava jälkihehku.

Rentoutunut, tyytyväinen ja onnellinen olo seksin jälkeen – olotila, jonka lähinnä rakastuneet kokevat. Rakastuneiden välillä seksi ei ole pelkästään fyysistä, vaan sen kautta välittyvät kokemukset ja tunteet ovat yhtä lailla tärkeitä.

Lue myös: Psykoterapeutilla yllättävä neuvo pariskunnille: hankkikaa lukittava pakopaikka, jossa ei ole puhelimia

4. Olet motivoitunut tekemään kumppanisi elämästä vaivatonta.

Parisuhteessa olennaisessa osassa on molemminpuolinen huolenpito. Pariskunnan rakkaus syvenee, kun molemmat saavat kokea aitoa anteliaisuutta ja huolenpitoa sekä todella tuntevat, että toinen välittää. Aito huolehtiminen erottaa syvän rakkauden pelkästä intohimoisesta ihastumisesta.

5. Otat riskejä kumppanisi hyväksi.

Vaikka usein olisi helpompi vaieta vaikeista asioista, riskien ottaminen intiimeissä asioissa on kuitenkin positiivinen tekijä hyvässä parisuhteessa. Aidosti rakastuneena olo on niin turvallinen, että ihan kaikesta on mahdollista keskustella kumppanin kanssa.

Lue myös: Naiset kertovat: tästä syystä seksiongelmista on vaikea puhua

6. Vastoinkäymiset tuovat teitä vain lähemmäksi toisianne.

Kun aidosti rakastunut pariskunta kokee erilaisia vastoinkäymisiä ja pääsee niistä yhdessä läpi, suhde tuntuu vain syventyvän entisestään kolhuista huolimatta. Ongelmat kuuluvat elämään, ja jos toiseen on aidosti rakastunut, vastoinkäymisiä haluaa selvittää mieluummin yhdessä kuin yksin. Rakastuneena tuntee, että toisen kanssa selviää mistä tahansa.

7. Suunnittelet yhteistä elämäänne pitkälle eteenpäin.

Rakastuneena on melkein vaikeaa olla suunnittelematta yhteistä tulevaisuutta. Toki on niitäkin, jotka jokaisen söpön ihastuksen kohdatessaan maalaavat mielessään yhteisen loppuelämän, mutta rakastuneena suunnitelmat ovat sellaisia, että ne ovat oikeasti toteutettavissa. Yhtäkkiä sitä löytää itsensä kumppaninsa kanssa keskellä yötä pohtimassa, mikä nimi ensimmäiselle lapselle kannattaisi antaa.

8. Rakastat myös kumppanisi huonoja piirteitä.

Kukaan ei ole täydellinen, ja rakastuneena senkin osaa myöntää. Jos kumppanin ärsyttäviä piirteitä ja outoja tapoja voi jopa arvostaa, kertoo se syvästä rakkaudesta. Silloin kumppaniaan ei halua muuttaa, vaan epämiellyttävimmät ominaisuudet hyväksyy osana kumppanin luonnetta.

9. Ällöttävät asiat eivät tunnu rakkaan tekeminä kovin kummoisilta.

Rakastuneena puolison ällöjutut on helpompi sietää. Pahassa räkä- tai oksennustaudissakin häntä hoitaa mielellään. Pitkässä suhteessa kumppanin piereskelystä tulee tavallista kuultavaa. Kohta siihen ei jaksa reagoida mitenkään – paitsi ehkä antamalla samalla mitalla takaisin.

Lue myös: Napanöyhtä, hien haju, harottavat silmät – naiset kertovat oudoista asioista, joita rakastavat kumppaneissaan

10. Kumppanin näkeminen on päivän kohokohta.

Syvästi rakastuneena yhteinen aika kumppanin kanssa tuntuu päivän parhaalta osuudelta. Tietenkin arkeen kuuluu muitakin tärkeitä ihmisiä ja tehtävää, mutta siltikin: kotiinpaluu rakkaan luo tuntuu aina kaikkein ihanimmalta.

Rakkauskikat pelastavat, kun tuntuu, että suhde jää kaiken muun jalkoihin.

Hyvästäkin parisuhteesta voi tulla huono, jos sen pitäminen korkealla tärkeysjärjestyksessä unohtuu. Joskus elämässä kuitenkin tulee kiirettä tai vaikea vaihe, ja suhde tipahtaa väkisinkin alemmas prioriteettilistalla.

Silloinkin voi tehdä edes ihan vähän, jotta suhde pelastuisi tai voisi paremmin!

Psykologi Eli Finkelin love hacksit eli rakkauskikat ovat tekniikoita, jotka onnistuvat vähällä vaivalla ja jopa ilman suhteen toisen osapuolen yhteistyötä. Hän on testannut niiden toimivuutta tutkiessaan tuhansia parisuhteita.

– Se vie vain muutaman minuutin kuukaudessa. Avioliitosta ei tule upeaa, mutta asiat paranevat selvästi, Finkel sanoo The New York Timesin jutussa, jossa esitellään myös muutama kokeilemisen arvoinen kikka.

Myönnettäköön, että nämä ”kikat” ovat helppoja ja nopeita, jos niitä vertaa vaikkapa pitkään putkeen pariterapiaistuntoja. Mutta ei omien ajatusmalliensa muuttaminen aina niin helppoa ole. Siinä kuitenkin auttaa, että alkaa kiinnittää huomiota omiin tekoihinsa sekä mietteisiinsä ja pohtii, mistä ne johtuvat. Rakkauskikat pakottavat miettimään näitä asioita.

1. Riidan tarkkailu ulkopuolelta

Eli Finkel seurasi avioparien elämää kahden vuoden ajan ja huomasi, että ensimmäisen vuoden aikana parien tyytyväisyys suhdettaan kohtaan väheni. Sen jälkeen osa pareista sai pienen tehtävän. Riitatilanteissa heitä kehotettiin kuvittelemaan itsensä riidan ulkopuoliseksi, neutraaliksi tarkkailijaksi, joka haluaa molemmille osapuolille vain hyvää. Mitä tämä henkilö ajattelisi parin välisestä erimielisyydestä? Löytäisikö hän siitä jotain positiivista?

Uudenlainen suhtautuminen riitoihin sai aikaan sen, että parien tyytyväisyys suhdettaan kohtaan säilyi. Niiden parien, joille ei annettu riitelyohjeistusta, tyytyväisyys laski edelleen.

”Se vie vain muutaman minuutin kuukaudessa.”

2. Parisuhteen kiitollisuuspäiväkirja 

Toisessa kokeessa parisuhteessa olevia neuvottiin kirjoittamaan kerran viikossa ylös, mitä heidän puolisonsa on tehnyt suhteen eteen. Toisen ryhmän henkilöitä pyydettiin kirjaamaan, mitä he itse ovat tehneet suhteensa hyväksi.

Omien hyvien tekojen huomioinen lisäsi sitoutuneisuutta hieman, mutta kumppanin panostuksen arvostaminen vahvisti sitoutumista huomattavasti. Arjessa ei välttämättä tule huomanneeksi asioita, joista on kumppanilleen kiitollinen, joten kerran viikossa on hyvä pysähtyä ja miettiä, mikä upea tyyppi vierellä onkaan!

3. Innostu vaikka väkisin

Olemme kirjoittaneet useaan otteeseen parisuhdetutkija John Gottmanista. Hänen mukaansa parhaiten pärjäävät ne, jotka suhtautuvat puolisonsa lähestymisyrityksiin myönteisesti. Ihan sama mitä kumppani sanoo, pitäisi osoittaa kuunnelleensa ja vielä vastatakin innostuneesti.

Ihan sama mitä kumppani sanoo, pitäisi osoittaa kuunnelleensa.

Myös Eli Finkel on samoilla linjoilla. Hänkin on huomannut, että positiiviset keskustelut lähentävät pariskuntia. Siksi hän neuvookin, että kun kumppani kertoo päivän onnistumisistaan, olisi parempi näyttää innostuksensa äänensävyn ja reaktioidensa avulla. Jaettu ilo on molempien ilo. Nosta siis katseesi kännykästä ja väännä hymy naamallesi vaikka väkisin – aito ilo yleensä seuraa perässä, kun edes vähän yrität.

4. Hyvät yöunet prioriteettilistan kärkeen

Tämä ei ole mikään varsinainen rakkauskikka, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan univaje nakertaa parisuhteita erittäin tehokkaasti. Mitä paremmin saa levättyä, sitä todennäköisemmin riitatilanteisiin osaa suhtautua lämmöllä ja kärsivällisyydellä.

Nukkuminen kannattaa siis ottaa tosissaan! Pelkän väsymyksestä valittamisen sijaan kannattaa järjestää arkensa niin, että uni on laadukasta ja sitä saa riittävästi. Voi vaikka päättää, että alkaa pitää kiinni järkevistä nukkumaanmenoajoista. Hyviä vinkkejä löydät esimerkiksi tästä jutustamme: ”Viisas ihminen arvottaa unen erittäin korkealle”

Onko mitään hienompaa kuin olla kaveri oman äitinsä kanssa? Listasimme syyt, miksi ystävyys oman äidin kanssa on parasta ikinä.

  1. Äiti pitää aina puolesi. Hän on tässä maailmassa se, johon voit kaikkein eniten luottaa. Vaikka tunnustaisit kaikki kauheimmat syntisi hänelle, hän ei hylkää sinua.
  2. Äiti syö ravintola-annoksesi loppuun. Kehtaisitko pyytää samaa kaveriltasi?
  3. Äiti uskaltaa nostaa kissan pöydälle. Liian moni ystävä kiertelee ja kaartelee, eikä sano suoraan, jos jokin häiritsee. Äiti uskaltaa sanoa asiat niin kuin ne ovat.
  4. Äiti uskoo sinuun aina. Vaikket itsekään uskoisi itseesi.
  5. Voitte heittää miten hurttia huumoria tahansa. Huonoja vitsejä ei tarvitse häpeillä, sillä olette huumorintajultanne yhtä kieroutuneita.
  6. Tykkäätte samoista ruoista. Ei turhaa kinastelua siitä, mikä maistuu kenellekin. Olettehan syöneet samaa ruokaa yhdessä aikojen alusta asti.
  7. Äiti maksaa shoppailusi. Jos löydätte yhdessä ihanan paidan, on melkein itsestäänselvyys, että äiti tarjoutuu maksamaan sen.
  8. Äiti näkee heti, jos jokin on vialla. Äidille ei tarvitse selitellä, jos sinulla on huono päivä. Hän myös tietää, mitä tehdä, että päiväsi paranisi.
  9.  Äidin silmissä olet hienointa, mitä tässä maailmassa on. Vähempikin ihailu vetää nöyräksi.
  10. Äiti rakastaa sinua ehdoitta. Äidinrakkautta ei tarvitse ansaita. Se vain on.