Neljä vuotta sitten Karoliina Jylhä, 26, kohtasi luolassa hollantilaisen örkkisoturin, Jeroen Streefkerkin, 24. Sitten rakastavaiset muuttivat fantasiamaailmasta Seinäjoelle.

Kuva Oskari Onninen

Vappuna 2008 Karoliina Jylhä piileskeli Helsinki-Vantaan lentoasemalla valtavan tolpan takana ja tarkkaili saapuvia matkustajia. Ystäviensä mielestä hän oli uhkarohkea, kun oli lupautunut majoittamaan hollantilaisen Jeroen Streefkerkin luokseen viikoksi. "Entä jos se tyyppi on joku raiskaaja!" kaverit varoittivat.

Karoliinaakin jännitti, mutta Jeroen tuntui niin kiinnostavalta mieheltä, että hän halusi ottaa riskin.

– Olimme jutelleet Jeroenin kanssa webbikameran välityksellä pitkin kevättä, mutta eihän se välttämättä tarkoita sitä, että kasvotusten synkkaisi. Siksi sovimmekin, että tapaamme aluksi vain ystävinä, Karoliina kertoo.

Kun tummahiuksinen, urheilullinen Jeroen lopulta astui lentoaseman tuloaulaan, Karoliina tunnisti hänet heti. Mies oli juuri niin komea kuin hän oli kuvien perusteella päätellytkin.

– Jeroen tuli luokseni ja halasi lujasti. Se oli ihmeellinen hetki, sillä hän tuntui yhtä aikaa tutulta ja vieraalta. Sydämeni taisi heittää samantien voltin, Karoliina muistelee.

– Minulle kävi ihan samoin. Tunnistin Karoliinan heti ihanasta hymystä, Jeroen sanoo ja luo hellän katseen tyttöystäväänsä.

Haarniskamies chatissa

Parin ensikohtaamisesta oli hymy kaukana. Se oli tapahtunut vain muutamaa kuukautta aiemmin maailman suosituimmassa verkkoroolipelissä, World of Warcraftissa tai WoW:ssa, kuten kymmenen miljoonaa rekisteröitynyttä käyttäjää peliä kutsuu.

– Karoliina oli valinnut pelihahmokseen papin, jolla oli parantamisen kyky. Hän osui taistelukentälle juuri sopivaan aikaan auttamaan minun haavoittunutta örkkisoturiani. Tuosta hetkestä lähtien Karoliinasta tuli tiivis osa meidän pelikiltaamme ja tiimiämme, Jeroen kertoo.

Oikeassa elämässä Karoliinan ja Jeroenin välillä oli vielä tuolloin parin tuhannen kilometrin välimatka: Jeroen asui vanhempiensa luona Etelä-Hollannissa, Karoliina opiskelijaboksissaan Jyväskylässä.

– Olin muuttanut juuri uuteen kämppään, eikä minulla ollut vielä nettiyhteyttä, joten lainasin naapurin langatonta verkkoa päästäkseni pelaamaan. Siihen aikaan olin kyllä aika koukussa pelaamiseen, Karoliina tunnustaa.

World of Warcraftissa jokainen pelaaja saa itse määritellä, kuinka paljon hän itsestään paljastaa. Sosiaalinen Karoliina laittoi itsestään kuvallisen esittelyn pelikillan foorumisivulle. Kun Jeroen näki sen, hän lähetti tiimin uudelle jäsenelle viestin chatin kautta.

– Huomasin heti, että Karoliina on hengenheimolainen: ajattelimme asioista samalla tavalla ja tykkäsimme molemmat metallimusiikista. Seuraavat neljä kuukautta pelailimme yhdessä viikoittain ja höpöttelimme chatissa, kertoo Jeroen.

Vaikka Jeroenin soturi näyttikin haarniskassaan julmalta tappajalta, Karoliina oppi pian tuntemaan miehen pelihahmon takana.

– Jeroenilla oli suoraviivainen pelityyli, eikä hän WoW:ssa koskaan turhia lörpötellyt. Juuri noin hillitty hän on oikeastikin. Minä taas olen tällainen höpöttäjä ja nautin enemmän pelin sosiaalisuudesta kuin sotimisesta, hän nauraa.

Yllätyksiäkin WoW:ssa voi tulla: on täysin mahdollista, että kurvikas naismetsästäjä onkin nelikymppinen australialainen mies tai paksuun haarniskaan pukeutunutta soturia ohjastaa nuori brittityttö.

– Oman pelikillan porukat oppii silti tuntemaan aika pian, sillä heidän kanssaan saattaa viettää monta tuntia viikossa. Siinä tulee juteltua paljon muustakin kuin pelaamisesta, Jeroen huomauttaa ja kertoo tuntevansa monia WoW:n kautta tavanneita pariskuntia.

– Varsinkin kahden kulttuurin suhteet ovat todella yleisiä.

Sinkkunaisen markkinat

Kun Karoliina kertoi vanhemmilleen, että oli tavannut nettiroolipelissä yhden hollantilaisen pojan", isä piti tyttärelleen lempeän puhuttelun.

– Hän ihmetteli, että miksi sitä sulhasta pitää ulkomailta lähteä etsimään, kun Suomessa on hirvittävät määrät vapaita maajusseja, joilla on paljon peltoa. Isä asuu Kaustisella ja on sitä sukupolvea, joka on löytänyt elämänkumppanin oman kylän raitilta. Hänelle koko nettimaailma on vieras.

Jeroenin kotona seurusteluilmoitus ei tullut yllätyksenä, sillä hänen vanhempansa tunsivat jo Karoliinan. Streefkerkin perheessä jokainen on pelannut World of Warcraftia samassa tiimissä Karoliinan ja Jeroenin kanssa. Jeroenin viisikymppinen isä on yhä fanaattinen WoW-pelaaja, mutta äiti on jo kyllästynyt ja siirtynyt naputtelemaan vanhaa palikkaklassikkoa, Tetristä. Netissä tietenkin.

– Kasvoin tietokoneiden maailmaan jo lapsena, sillä isäni työskentelee it-alalla. Ensimmäinen koneeni oli legendaarinen Commodore 64, ja siitä lähtien olen käynyt läpi kaikki mahdolliset pelit. Hollannissa on tyypillistä, että koko perhe pelaa, Jeroen kertoo.

Karoliinalle konsolit ja tietokoneet ovat tulleet tutuiksi kolmen pikkuveljen myötä. Ala-asteella kovin juttu oli netin IRC-messenger, jossa hän saattoi viestitellä tuntikausia kavereidensa kanssa. World of Warcraftiin Karoliina loi pelaajatilin vuonna 2006.

– Moni luulee, että tyypillinen WoW-pelaaja on joku teinipoika, mutta siellä on ihmisiä laidasta laitaan: eri ikäisiä ja eri kansallisuuksia. Peli on loistava tapa pitää yllä kielitaitoa, sillä kaikki kommunikointi tapahtuu englanniksi, Karoliina kehuu ja sanoo, että sinkkunaiselle miesvaltainen World of Warcraft on oikea paratiisi.

– Parasta on, että nettipeleissä pystyt tapaamaan ison määrän ihmisiä kerralla kotoa käsin. Ravintolassa otos on suppeampi, ja ihmiset arvioivat toisiaan enemmän ulkonäön perusteella. Siellä ilta menee aina jossain vaiheessa siihen, että joku humalainen äijä tuijottaa tissejäsi baaritiskillä.

Pelaaminen loppui häihin

Jeroenkin kiinnitti ensimmäisellä Suomen-vierailullaan huomiota täkäläiseen alkoholinkäyttöön. Kun Karoliina esitteli hollantilaiselle vieraalleen Helsinkiä vappuna 2008, puistot olivat täynnä hoipertelevia juhlijoita.

– Kyllä Hollannissakin nuoret bilettävät mutta eivät näin rankasti. Oli järkyttävää nähdä varsinkin nuoria tyttöjä sellaisessa humalassa, Jeroen muistelee.

Rakkauden roihun keskellä kulttuurisokkikin laimeni. Jeroen ja Karoliina tiesivät ensitapaamisesta, ettei suhde jäisi pelkästään kaveripohjalle. Seuraavan kahden vuoden ajan nuoripari sukkuloi tiiviisti Hollannin ja Suomen välillä. Sitten jatkuva reissaaminen alkoi käydä hermoille.

Maaliskuussa 2010 Jeroen muutti Karoliinan luokse Jyväskylään ja sieltä edelleen Seinäjoelle, josta Karoliina sai maatalouslomittajan paikan.

– Tiedän, että työllistyisin Hollannissa helpommin, mutta perheen perustan mieluummin Suomessa. Täällä on puhdasta ja rauhallista, ja nautin jopa pimeästä kaamosajasta, Jeroen perustelee.

Verkkopelien värikäs fantasiamaailma on pohjalaisesta maisemasta kaukana. Taivas ei lyö tulta eikä lakeuksilla jolkota peikkoja, shamaaneja saati kuolonritareita. Pizzeria kodin kupeesta löytyy, samoin kauppa, josta suomalaisisännät löntystävät ulos pahvisten mäyräkoirien kanssa.

Jeroen myöntää, että elämä Seinäjoella on vaatinut totuttelua.

– Välimatkat täällä ovat pitkiä, ja työnhaku tyssää aina siihen, etten osaa suomea. Toivon, että tilanne paranee, kunhan olen oppinut kielen kunnolla. Sen jälkeen haluaisin opiskella urheiluohjaajaksi ja tehdä töitä liikunnan parissa, aiemmin metallialalla työskennellyt Jeroen suunnittelee.

World of Warcraftin pelaamisen Karoliina ja Jeroen lopettivat jo muutama vuosi sitten, koska harrastus alkoi viedä liikaa aikaa muulta elämältä. Tällä hetkellä pariskunnan aika menee häiden suunnitteluun. Niitä juhlitaan ensi kesänä Kaustisella hollantilaisten ja suomalaisten sukujen voimin.

– Häissämme on fantasiateema, mutta sen voin luvata, että haarniskapukuja ja miekkoja siellä ei nähdä, Karoliina nauraa.

Erimielisyydet pitäisi käsitellä puhumalla, mutta välillä jotakuta saattaa lapsettaa.

Mykkäkoulu on varmaan kaikille tuttu jostain ihmissuhteesta. Mökötät ehkä itse tai tuskastut, kun joku muu menee mykäksi. Tiedetään: aikuisten tulisi käsitellä erimielisyydet puhumalla. Välillä riita kuitenkin kärjistyy niin, että jotakuta alkaa lapsettaa ja suut vedetään suppuun.

Mykkäkoulu on herättänyt Vauvan keskustelupalstalla kiivasta mielipiteenvaihtoa, ja kokosimme kommentoijien joukosta useimmin tavattavat mykkäkoululaiset.

1. Marttyyri

Marttyyri olettaa, että muut tietävät, miksi hän on hiljaa. Vaikka häneltä kysyttäisiin syytä, marttyyri ei vastaa.

”Mieheni ennätys on 10 päivää. Itkin ja anelin puhumaan, muttei puhua pukahtanut. En edes tiennyt, mistä oli suuttunut! Asutaan nykyään erillään, saa olla puhumatta rauhassa yksinäisinä iltoinaan.”

2. Turhautuja

Mykkäkoulu alkaa, kun turhautujalta loppuvat keinot. Turhautujasta tuntuu, että toinen sanaharkan osapuoli ei osaa riidellä.

”En tykkää tavastani itsekään, mutta kotoa tullutta epätervettä tapaa on vaikea kitkeä. Pikkuhiljaa opettelen tavasta pois, kohti kypsää ja aikuista keskustelemista. Minun on vain vaikea ilmaista itseäni vihaisena, kun en tykkää edes riitelystä. Kuitenkin, vaikka tämä tapa onkin varmasti helvetin ärsyttävä, niin on tämä kuitenkin ´parempi´ kuin se, että huudetaan kurkku suorana, ja tavarat lentelevät, tai jopa käydään käsiksi toiseen.” 

3. Tasapainoilija

Tasapainoilija on usein riitojen sovitteleva osapuoli. Välillä tuntuisi reilulta, että toinenkin joutuisi hyvittelemään käytöstään riitatilanteessa. Silloin tasapainoilija turvautuu mykkäkouluun.

”Mieluummin olen hiljaa kuin henkisesti hakkaan päätä seinään ja kuuntelen, kuinka mieleni pahoittamista vähätellään.”

”Äitini on mykkäkoulujen kuningatar.”

4. Mykkämaratonin mestari

Nyt puhutaan jo kovan luokan mykkäkoululaisesta. Hän voi venyttää vaitioloa jopa päivien tai yli viikon pituiseksi. Mykkäkoulu on kuitenkin henkistä väkivaltaa ja varsinkin pitkittyneenä todella raskasta sen kohteelle.

”Vanhempieni mykkäkoulu kesti vuosia. Siis yli 10 vuotta! Päättyi, kun toinen heistä pakkasi tavaransa. Minä valitsin miehen, joka osaa puhua.”

5. Puhelias

Mykkäkoulu tuntuu hyvältä idealta, mutta juttua riittää niin, että siinä pitäytyminen on hankalaa. Puhelias vaikenee alkuun, mutta alkaa aina jossain vaiheessa jutella, tahallaan tai vahingossa.

”Rehellisesti, olen ollut mykkäkoulussa alle tunnin. En pysty olemaan hiljaa.”

6. Väärän kohteen valinnut

Tämä hahmo saattaa mennä hiljaiseksi ja vetäytyä vaikka makuuhuoneeseen vähäksi aikaa. Yleensä tilanne päättyy siihen, että tyyppi palaa mykkäkoulun kohteen luo ihmetellen: ”Mikset tullut kysymään, mikä vaivaa?”

”Mun mies on mykkäillyt itseksekseen ties kuinka kauan, en vain ole huomannut, kun ei muutenkaan puhu.”

7. Ainainen riitelijä

Ainaisella riitelijällä on melkein aina jotain kränää jonkun kanssa, ja hän pitää lukua, kenelle ei milloinkin puhu. 

”Äitini on mykkäkoulujen kuningatar. Hänellä pitää aina olla jotain kähinää jonkun kanssa menossa, ja kun ei osaa tai pysty käsittelemään ja säätelemään tunteitaan, pitää mykkäkouluja. Kotona asuessani meillä oli kuukausia puhumattomuutta.”

”Kun huomasin missä taas mennään, lakkasin puhumasta minäkin.”

8. Katoaja

Sen lisäksi, että katoaja ei puhu, hän lähtee kokonaan menemään ovet paukkuen, eikä vastaa puheluihin tai viesteihin. Siinä on kääntöpuolensa. Hän voi vain toivoa, että joku on vielä odottamassa, kun katoaja päättää palata.

”Tajusin, että en muuten helvetissä mene enää takaisin kiukuttelevan miehen luo enkä ilmoita erostakaan, kun ei kerran ole asiaa voitu selvittää kuin aikuiset. Käytiin isän kans hakemassa mun kamat, ja muutin kotiin kunnes löysin uuden kämpän.”

9. Mykän vastarinnan harjoittaja

Mykän vastarinnan harjoittaja ei itse aloita mykkäkoulua, mutta jos hänelle ei puhuta, ei vastarintalainenkaan puhu. Syntyy pattitilanne.

”Kun huomasin missä taas mennään, lakkasin puhumasta minäkin. Olin kuin häntä ei olisikaan. Ei tullut syömään kun laitoin ruokaa, niinpä sitten jäin keittiöön istumaan ja lukemaan sanomalehteä. Tiskasin, puuhailin kaikenlaista kunnes ruoat jäähtyi ja laitoin ne jääkaappiin. Kun menin olohuoneeseen, hän livahti keittiöön etsimään ruokaa!”

Psykoterapeutti Heli Vaaranen kertoo, että myös mustasukkaisuuden tunteita kannattaa kuunnella.

Parisuhde ei koskaan ala puhtaalta pöydältä, sillä sen osapuolilla on aina aiempia kokemuksia ihmissuhteista.

Aiemmat ikävät kokemukset voivat tuntua painolastilta, joka estää heittäytymästä uuteen suhteeseen täysillä tai herättää mustasukkaisuuden tunteet.

Miten uuteen kumppaniin oikein voisi oppia luottamaan, jos on aiemmin tullut petetyksi, jätetyksi tai hylätyksi? 

Väestöliiton parisuhdetiimin esimies, psykoterapeutti ja parisuhdetutkija Heli Vaaranen sanoo, ettei eksän tekoja saa kaataa nykyisen kumppanin niskaan.  

– On tärkeää käsittää, ettei pettäjän sukupuolelle voi antaa elinkautista tuomiota. Täytyy antaa uusi mahdollisuus.

Aiempien suhteiden tapahtumista kannattaa silti keskustella uuden kumppanin kanssa. Myös siitä kannattaa puhua, mitä luottamus ja uskollisuus kellekin merkitsevät.

Erityistason seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen on neuvonut Me Naisten jutussa, että luottamusta voi rakentaa tarkastelemalla parisuhdesopimusta.

– Epäluottamus on sitä, että tuntuu, ettei toinen pidä yhteistä sopimusta. Silloin täytyy puhua siitä, mikä se sopimus on ja tarvitseeko sitä päivittää tai tarkentaa, Tanskanen on sanonut.

Itsehoitoa mustasukkaisuuteen

Mustasukkaisuuden ja hylätyksi tulemisen tunteet kumpuavat usein heikosta itsetunnosta. Heli Vaaranen muistuttaa, että itsetuntoa ei pidä rakentaa kenenkään toisen varaan. 

– Yleensä syvälle epävarmuuden tunteelle on jokin syy, ja sitä tulee tarkastella. Asiaa ei kannata hävetä tai lakaista maton alle, vaan sitä tulee tutkia. 

Ensi vuonna mustasukkaisuuteen voi saada apua myös netistä. Väestöliitto julkaisee ensi vuoden puolella verkossa mustasukkaisuuden omahoito-ohjelman, joka sisältää mustasukkaisuuden syiden pohtimista ja erilaisia harjoituksia. 

– Ensimmäinen askel parempaan itsetuntoon on se, että tuntee itsensä, Vaaranen sanoo.

Tunteet kuulolla

Joskus voi olla vaikea erottaa, onko mustasukkaisuudessa kyse omista petetyksi tulemisen kokemuksista vai siitä, että kumppanilla ei oikeasti ole vain puhtaita jauhoja pussissaan. 

”Ihmissuhteet ovat tunnesuhteita, ei niitä voi järjellä ratkaista.”

Vaaranen neuvoo kuuntelemaan omia tunteita ja antamaan niille painoarvoa.

– Jos on ahdistunut olo, kaikki ei ole kunnossa, Vaaranen sanoo.

– Pariterapiassa huomaa, että ihmiset yrittävät järjellä ratkaista ihmissuhdepulmia. Ihmissuhteet ovat tunnesuhteita, ei niitä voi järjellä ratkaista.

Ahdistuksen tunteet eivät tietenkään ole suora merkki puolison uskottomuudesta, mutta ne kertovat siitä, että ainakin luottamuksen kanssa on ongelmia.

Toistatko kaavaa?

Jotkut meistä hakeutuvat Heli Vaarasen mukaan toistuvasti suhteisiin, joissa on draamaa ja vaaran tuntua. Jos on lähtenyt alun perinkin epäluotettavan oloisen kumppanin matkaan, uusien luottamuskuprujen ei pitäisi tulla yllätyksenä.

– Myös ihmissuhteissa saa sitä, mitä tilaa, Vaaranen toteaa. 

Toistuviin luottamusongelmiin voi johtaa muukin kaava kuin se, jossa haetaan suhteisiin vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Jotkut löytävät itsensä uudelleen ja uudelleen parisuhteista, joissa asioista keskusteleminen on vaikeaa.

– Jos itse välttelee vaikeita asioita, saattaa vaistomaisesti valita kumppaneita, jotka eivät myöskään jaa asioita.

Luottamuspulassa voi siis olla kyse kumppanin valinnasta. Vaaranen toteaa, että virheet kuuluvat elämään, mutta niistä on tarkoitus oppia. 

– Ihmisen pitäisi aina tarkkailla, että mikä on se kaava, jota toistan. Kun sen huomaa, antaa itselleen mahdollisuuden kasvaa ja kehittyä. 

vähättelyä

Miten oppia luottamaan, jos on aiemmissa suhteissa tullut petetyksi? Asiantuntija vastaa

Vaaranen on niin kaukana todellisuudesta, ettei sen juttuja jaksa edes lukea. Miksi aina puhutaan pettämisestä tai jättämisestä, miten selvitä väkivaltaisen suhteen jälkeen? Ja Vaarasen "sitä saa mitä tilaa", on todella pas**a. Psykoterapeutiina luulisi tietävän ettei väkivalta näy aina päällepäin tai suhteiden alussa.
Lue kommentti