Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Haaveiletko rakkauden löytämisestä? Rakkausvalmentaja neuvoo, kuinka treenaat mielen lemmelle avoimeksi.

Valoisat kesäillat voivat olla pitkiä yksin vietettäviksi. Mitä tehdä, kun yksikään kiinnostava tyyppi ei tunnu kävelevän vastaan? Tai kun tyyppi toisensa perään vain katoaa maisemasta, koska et uskalla avata suutasi?

Rakkausvalmentaja Jenni Kauppila muistuttaa, että toiseen voi rakastua vasta sitten, kun on oppinut rakastamaan itseään. Jos kukaan ei siis tunnu kolahtavan, syynä voivat olla mielessäsi pyörivät, romanssia sabotoivat ajatukset. Vasta kun tiedostat, kuinka ajatuksesi vaikuttavat toimintaasi, voit päästä eroon sabotoijista.

– Tärkeintä on tunnistaa omat ajatuksensa ja esteensä rakkaudelle ja muistuttaa itseään siitä, etteivät ne välttämättä ole totta, Kauppila sanoo.

Se vaatii rohkeutta, sillä rakastumista rajoittavat uskomukset eivät ole niitä mieluisimpia. Voi joutua vaikka toteamaan, että pelkää sisimmässään tulevansa torjutuksi, jos paljastaa toiselle todellisen itsensä. Mutta rakkaus ei olekaan pelkureiden laji. Jos kuitenkin haluat jättää sinkkuuden taaksesi, aloita tutkimusmatka sisimpääsi.

Pyydystä ikävät ajatukset

On helpompi kiirehtiä treffeiltä toisille kuin pysähtyä miettimään, voisiko syynä jatkuviin pettymyksiin olla omat ajatukset. Ehkä ongelma onkin omassa mielessä, eikä vääränlaisissa kumppaniehdokkaissa?

– Kirjoita viikon ajan ylös omia ajatuksiasi. Niitä ei tarvitse yrittää muuttaa. Riittää, että tiedostat ne, rakkausvalmentaja neuvoo.

Mieleesi voi pulpahtaa hokemia, kuten ”kukaan ei huomaa minua” tai ”en ikinä onnistu parisuhteessa”. Kirjaa ajatuksesi ylös kuin tutkimusmatkailija.

Kun olet tiedostanut ne, voit alkaa kyseenalaistaa ajatteluasi. Huomaat myös, millaisia tunteita uskomuksesi herättävät. Uskalla kohdata ikävätkin tunteet, niin ne alkavat menettää vaikutusvaltaansa. Ajatusten kirjaaminen paljastaa senkin, onko mielessäsi tilaa romanssille. Ehkä et olekaan jättänyt taaksesi aiempaa suhdetta.

Päästä irti menneistä

Moni haikailee tiedostamattaan eksäänsä tai tuntee katkeruutta erosta. Mitä tehdä, jos menneisyys kummittelee mielessä?

– Kysy itseltäsi, mitä sellaista oli edellisessä suhteessasi tai erossa,  jota et ole hyväksynyt, Kauppila neuvoo.

Vasta kun hyväksyt menneen ja päästät siitä irti, voit päästä eteenpäin. Jos olet esimerkiksi tullut petetyksi, asian hyväksyminen tarkoittaa, että myönnät itsellesi tapahtuneen ja uskallat kohdata tunteesi. Olla vaikka vihainen.

– Tukahdutettu viha muuttuu katkeruudeksi. Silloin voi alkaa ajatella, ettei esimerkiksi enää koskaan löydä rinnalleen ketään.

Mielen puhdistamiseksi Kauppila kehottaa kirjoittamaan kirjeen eksälle. Vuodata paperille kaikki, minkä haluaisit sanoa hänelle. Kirjettä ei tarvitse lähettää. Riittää, että tunteet saa purettua. Voit myös kirjoittaa itsellesi kirjeen tunteistasi. Näin on helpompi antaa itselleen anteeksi, jos esimerkiksi antoi toisen kohdella itseään kaltoin.

Lähesty vapaana

Kun mieli on puunattu vanhasta, se on valmis uuteen kipinään. Mutta entä jos aloitteen tekeminen tuntuu yhä ahdistavalta? Rakkausvalmentajalla on lohdullinen viesti: itseään ei tarvitse muuttaa väkisin.

– Jos omaa käyttäytymistään yrittää muuttaa hampaat irvessä, se on aina vain vaikeampaa. Kun kykenee hyväksymään itsensä, oma toimintakin alkaa muuttua. Ihan itsestään.

Jos kiinnostavan henkilön luokse käveleminen tuntuu yhtä vaikealta kuin spontaanin katuperformanssiesityksen tekeminen, on paras hyväksyä tuntemuksensa. Voit todeta joka kerta kiinnostavan tyypin kohdattuasi, että haluaisit todella pyytää tuota ihmistä kahville mutta et vain pysty.

– Kun olet tiedostanut asian tarpeeksi monta kertaa, niin joku kerta toimit toisin, Kauppila vakuuttaa.

Rohkeuden takana on vapaa tahto. Kun et enää vaadi itseltäsi ylitsepääsemätöntä, teet lopulta aloitteen vapaasta tahdosta.

– Kun hyväksyy oman pelkonsa, toinen ihminen ei välttämättä edes huomaa sitä, Kauppila muistuttaa.

Avoimena tutkimusretkelle!

Kun treffi-ilta vihdoin koittaa, paras asusteesi on tyhjä mieli.

– Yritä lähestyä toista ilman odotuksia ja vaatimuksia, Kauppila neuvoo.

Jos heti ensimmäiseksi alat kauhistella mielessäsi treffikumppanin rumia kenkiä, saatat hylätä helmen pelkän kenkävalinnan perusteella. Ihannekumppania kuvaileva vaatimuslista kannattaa jättää kotiin. Kauppila muistuttaa, että lista kertoo usein sen tekijän peloista. Jos vaikka tuntee olonsa taloudellisesti turvattomaksi, toivoo kumppaniltaan varakkuutta ja vakaata työpaikkaa.

– Kun toista ei hae täydentämään omia puutteitaan, vaatimuslista jää lyhyeksi. Näin ihmissuhteista ei myöskään muodostu riippuvuussuhteita. Treffeillä on hyvä tarkkailla itseään. Solahdatko johonkin rooliin, esimerkiksi kriittiseksi epäilijäksi tai miellyttämishaluiseksi kyselijäksi? Mitä paremmin tiedostat roolisi, sitä helpompi siitä on irtaantua. Ajatusten sijaan kannattaa keskittyä siihen, millaisia tuntemuksia treffiseurasi sinussa herättää. Älä heitä hanskoja tiskiin, vaikka perhosia ei heti lentelisikään vatsassa.

– Yhteentoimivat kemiat tuntuvat eri ihmisten kehoissa eri tavoin. Toisella kädet hikoilevat, jollakin tulee vatsa kipeäksi…

Itselle sopiva tyyppi voi myös saada ihokarvat pystyyn ärtymyksestä. Tämä johtuu siitä, että ihmiset toimivat peileinä toisilleen. Tyyppi ärsyttää sinua, koska jokin hänessä heijastaa sinulle omia pelkojasi. Hän saa sinut pois mukavuusalueeltasi.

Mutta tuleeko tästä mitään?

Jos vaativaa mieltään ei saa hiljennettyä, se alkaa helposti etsiä vakuuksia jo ensimmäisten treffien aikana: onko tämä se tyyppi, jonka kanssa voisin kuvitella käveleväni alttarille? Sitten sanotaankin heipat, jos toinen ei tunnu heti täydelliseltä.

Kauppila tietää, että useimmat kaipaavat parisuhteelta varmuutta, koska epävarmuus on epämiellyttävä tunne. Seurauksena on onnen estävä noidankehä.

– Ihmiset eivät uskalla antautua suhteelle, koska eivät tiedä, toimiiko se.

Eivätkä he saa tietää sitä, koska antavat toiselle vain osan itsestään. Parisuhteessa ei voi pitää toista jalkaa oven välissä. Elämään kuuluva epävarmuus on hyväksyttävä. Asiaa voi harjoitella panemalla omien ajatusten perään kysymysmerkin. Sen sijaan, että mietit ”tästä ei tule mitään”, mieti: ”Voiko olla, ettei tästä tule mitään?” Jätä kysymys avoimeksi ja luota siihen, että saat vastauksen myöhemmin. Ennen treffeille lähtöä voi muistuttaa itseään: treffailun ei tarvitse olla vakavaa.

– Tutkitte yhdessä, tuleeko tästä mitään vai ei. Tärkeintä on kohdata toinen avoimesti ja nauttia hetkestä yhdessä.

Luulitko, että kiinnostus toiseen ihmiseen vain lopahtaa? Usein taustalla on aivan looginen selitys.

Ensimmäiset treffit sujuvat hyvin, ehkä vielä seuraavat niiden jälkeenkin. Saatitte jopa päättää, että aletaan seurustella. Jossakin vaiheessa orastava suhde kuitenkin lopahtaa siihen, että jompikumpi menettää kiinnostuksensa. Joskus se tapahtuu molemmille.

Psykologi ja tutkija Kelly Campbell kertoo Psychology Today -sivuston kirjoituksessaan, mistä kiinnostuksen katoaminen yleensä johtuu. Hänen mukaansa todennäköisiä syitä on neljä.

1. Heikko itsetunto

Campbellin mukaan huono itsetunto on yksi yleisimmistä syistä siihen, että suhde kariutuu alkuvaiheessa. Ihmisestä näkee helposti, jos hänellä ei ole hyvä olla itsensä kanssa, eikä sitä ole välttämättä kovin mukavaa seurata.

Campbell suosittelee miettimään, mitä asioita elämässään voisi muuttaa, jotta tuntisi olonsa varmemmaksi. Monesti jo se riittää, että tietää pyrkivänsä kohti tavoitteitaan. Jos asioille ei ole tehtävissä mitään, ne kannattaa opetella hyväksymään. Jokainen voi myös kehittää taitoaan selviytyä vastoinkäymisistä. Sitä kutsutaan resilienssiksi.


2. Tarrautuminen

Kuinka ollakaan: sekään ei ole kovin toivottavaa kumppanilta, että hän haluaa vain pakonomaisesti olla yhdessä jonkun kanssa. Jotkut ihmiset etsivät jatkuvasti rinnalleen puolisoa, koska ovat onnettomia ilman. Se ei välttämättä ole kestävä perusta uudelle suhteelle. Sen sijaan ihminen, joka on sinut itsensä kanssa myös yksin, kykenee todennäköisemmin kykenee, jossa molemmat seisovat omilla jaloillaan.

3. Kehno ajoitus

Jos joku sanoo ”vika ei ole sinussa, vaan minussa”, kyse on Campbellin mukaan todennäköisesti elämäntilanteesta, jossa suhteella ei vain ole edellytyksiä toimia kunnolla. Edellisestä suhteesta saattaa esimerkiksi olla liian vähän aikaa tai elämässä voi olla jotain muuta, joka panee kapuloita sinänsä hyvin yhteensopivan parin rattaisiin.

Campbell suosittelee hyväksymään, että kaikkia asioita elämässä ei voi selittää. Ajoitukseltaan oikeaa suhdetta odotellessa kannattaa keskittyä nauttimaan niistä asioista, joista saa nautintoa.

4. Liika vauhti

Joskus käy niinkin, että suhteen alku on yhtä vaaleanpunaista hattaraa. Sieltä ei voi olla kuin yksi suunta: alas. Joillakin se koituu suhteen kohtaloksi.

Campbell muistuttaa, että tasapaino on hyvä muistaa, vaikka fyysinen vetovoima olisi kuinka vahva ja tekisi mieli olla koko ajan uuden tuttavuuden kanssa. Etäisyys tekee hyvääkin ja aiheuttaa kutkutuksia vatsanpohjaan. Pidä yhteyttä vanhoihin ystäviin ja etsi uudesta suhteesta myös kumppanuutta.

– Kaikkein tyydyttävimmissä, kestävissä suhteissa intohimo ja kumppanuus ovat tasapainossa, tutkija toteaa.

Moni mies on lähisuhdeväkivallan uhri, mutta kokemukset hiljennetään vähättelyllä. Tuomasta käskettiin lopettamaan ”ruikuttaminen”.

– Oikeuslaitos on aina ollut vaimoni puolella, kun oikeudessa on ruodittu yhteisten lasten huoltajuutta tai suhteessa tapahtunutta väkivaltaa. Viranomaisiin ei ole ollut luottamista, jos sana on sanaa vastaan.

Näin kertoo eräs nimettömänä pysyttelevä mies Miessakit-järjestön tiloissa Helsingin keskustassa. Hän on lähisuhdeväkivallan uhri, joka kertoo kohdanneensa viranomaisten vähättelyä miesten kokemaa väkivaltaa kohtaan. 

Miessakit on miesten hyvinvointia tukeva järjestö. Sen Väkivaltaa kokeneet miehet -hanke tarjoaa apua miehille, jotka ovat kokeneet henkistä tai fyysistä väkivaltaa kotona tai kadulla. Tähän mennessä hanke on auttanut Suomessa jopa 200 miestä, joille väkivallan vähättely on arkipäivää.

Nais- ja miesuhritutkimusten mukaan naiset ja miehet kokevat lähes yhtä usein väkivaltaa parisuhteessaan. Vuonna 2010 tehdyn tutkimuksen mukaan naisista 17 ja miehistä 16 prosenttia on kokenut fyysistä väkivaltaa tai sillä uhkailua jossain vaiheessa nykyistä parisuhdettaan.

”Kun yritin puhua ongelmista, se oli ruikuttamista”

Myös helsinkiläinen Tuomas, 58, turvautui kokemustensa vuoksi Miessakit-järjestöön. Hän kertoo Me Naisille eläneensä parikymmentä vuotta avioliitossa, jossa hän koki jatkuvaa henkistä väkivaltaa. Tuomas ei esiinny jutussa omalla nimellään aiheen arkaluontoisuuden vuoksi.

Ongelmat nousivat hiljalleen esiin: jatkuva syyllistäminen ja demonisointi oli osa arkea. Kumppani löysi sanomisen aihetta kaikesta, mitä Tuomas teki. Pienistä asioista tuli isoja reaktioita ja rajuja riitoja.

– Puhuin aina väärällä äänensävyllä. Ja kun yritin puhua näistä ongelmista vaimolle, se oli ruikuttamista tai minäkeskeistä, Tuomas kertoo.

Miessakien mukaan väkivalta voi ilmetä joko suoraan fyysisesti kehoon kohdistuvana tai sanallisesti tapahtuvana mitätöintinä tai alistamista.

”Jos tilanne olisi ollut päinvastoin, se olisi ollut täysi katastrofi.”

Tuomas ajatteli pitkään, että kaikki tämä kuuluu normaaliin käyttäytymiseen ja parisuhteeseen. Hänellä kesti kauan ymmärtää, ettei suhde ei ole sellainen kuin pitäisi.

Kerran vaimo kävi myös käsiksi. Anteeksipyyntöä Tuomas ei koskaan saanut, vaan lisää alistamista ja vähättelyä.

– Jos tilanne olisi ollut päinvastoin, se olisi ollut täysi katastrofi. Suhdeväkivalta on molemminpuolista, se vain esiintyy eri tavoin, hän sanoo.

Naisten ja miesten kokemassa lähisuhdeväkivallassa on eroja. Miessakit-järjestön koordinaattori Jussi Pekkola kertoo, että naisten kokema väkivalta johtaa selvästi useammin naisen kuolemaan. Miehille on yleisempää tulla lyödyksi kotona.


”Skarppaa”

Kulttuuriimme on syöpynyt ajatus, että väkivalta kohdistuu ainoastaan naisiin. Esimerkiksi Googlen kuvahaussa hakusana domestic violence (perheväkivalta) tuottaa tulokseksi lähes yksinomaan kuvia pahoinpidellyistä naisista.

Tämän vuoksi miesten kokemaan väkivaltaan liittyy suurta häpeää. Apua ei uskalleta saada tai pyytää, koska kulttuurissamme miestä ei ole totuttu mieltämään uhrina.

Tuomas sai eron jälkeen apua terapiasta ja Miessakeilta. Hän kokee, että miesten ei ole helppo tuoda tämänkaltaisia asioita esiin. Hän on aiemmin itse tukeutunut vääriin ihmisiin – sellaisiin, jotka ojentavat ja käskevät skarpata. Jotkut miehet eivät edes jaksa kuunnella tämmöisiä ongelmia.

”Ainoa vaihtoehto on lähteä pois.”

– Pitää olla tarkka, kenelle avautuu. Siinä on mennyt myös arvokkaita ihmissuhteita rikki, kun ystävä on reagoinut vähättelemällä.

Tuomaksella kesti pitkään päästä eroon suhteesta ja sen mukanaan tuomista ongelmista. Hänellä on vahva viesti miehille, jotka kärvistelevät väkivaltaisissa suhteissa.

– Väkivaltaiset suhteet eivät korjaannu mihinkään, joten ainoa vaihtoehto on lähteä pois.

Yleinen hätänumero 112.

Nettiturvakoti: myös chat-mahdollisuus.

Ensi- ja turvakotien liitto: päivystävät turvakodit.

Miessakit: päivystyspuhelin p. 044 751 1340 on avoinna ma-­ke kello 9­-12. Muina aikoina voit jättää viestin vastaajaan, niin sinuun otetaan yhteyttä. Sähköposti: vakivaltaa.kokeneet.miehet(at)miessakit.fi

Naisten linja: p. 0800 02400, maksuton tukinumero ma-pe 16-20, la-su 12-16

Rikosuhripäivystys: auttava puhelin p. 116 006 suomeksi ma–ti klo 13–21 ja ke–pe klo 17–21 sekä ruotsiksi keskiviikkoisin klo 13–17. Myös chat.

Lisäksi mm:

  • Kuntien sosiaalipäivystykset (kiireelliset asiat myös virka-ajan ulkopuolella)
  • Terveyskeskukset
  • Äitiys- ja lastenneuvolat
  • Työterveyshuolto
  • Mielenterveystoimistot
  • Perheneuvolat
  • A-klinikat
  • Sosiaalitoimistot
  • Seurakunnat
  • Oikeusaputoimistot

Lähde: Väestöliitto.