Laura Ahokas lämpeni kaksimetriselle biitsilentisvuorelle vasta Facebook-kuvat nähtyään. Kuva Panu Pälviä
Laura Ahokas lämpeni kaksimetriselle biitsilentisvuorelle vasta Facebook-kuvat nähtyään. Kuva Panu Pälviä

Laura Ahokas ja Mika Vuorensola eivät olleet haku päällä treeneihin lähtiessään. Mutta rakkaus yllätti pelikentällä.

Jouluaattona 2011 Lauran ja Mikan chattilinjat kävivät kuumina kuin kinkut uunissa. Tuntikausien viestittelyn jälkeen Mikan kinkku olikin kärähtänyt, mutta pari oli ehtinyt sopia yhteisen Rooman-matkan sekä ensimmäiset varsinaiset treffit samalle illalle.

Pari viikkoa aiemmin oli biitsilentiskentällä eri tunnelma. Todella ärsyttävä tyyppi, se oli Lauran ensivaikutelma Mikasta. Parimetrinen amerikkalaisen jalkapallon pakki virnuili hänelle lentisverkon takaa. 156-senttinen nainen sai taistella pallosta tosissaan, kun mies vain läppäsi sen hiekkaan.

– Varo, ettet kompastu käsiisi, Laura kuittaili vastustajalleen. Hän ei tiennyt, että Mika oli jo huomannut hänen minisortsinsa ja selän feenikslinnun, tatuoinnin. Eikä sitä, että lyhyet tummat naiset olivat miehen heikkous.

Matsin jälkeen kaveri­porukka lähti jatkamaan pikkujoulunviettoa ravintolaan. Siellä suorasanainen nainen teki vaikutuksen. Mies piiritti Lauraa illan ja vetäisi vielä karaokessa selvinpäin Pepe Willbergin  Aamu-biisin. Mutta Laura näki vain ruman pikeepaidan.

Kun Mika tarjosi Lauralle kyytiä kotiin, hän kieltäytyi. Mutta Mika ei aikonut luovuttaa: samana yönä lähti Facebook-kaveripyyntö.

Facebookissa Laura pani merkille Mikan positiiviset kommentit. Joistakin hänen kuvistaan selvisi, mitä ruman pikeepaidan alla oli: upea urheilullinen kroppa. Mieshän on tosi hyvännäköinen!

Alkoi ahkera yökyläily. Kun lentisporukka tapasi uudelleen, pari ei ollut kertonut kenellekään tilanteen muuttumisesta. Erätauolla Mika antoi Lauralle kunnon kielarit.

– Ohhoh! Tällaista sitten näissä peleissä, joku heitti.

Enää Lauraa ei ärsyttänyt kuin verkko. Mutta onneksi sen läpi pystyi pussailemaan.

Miksi rakkaani on paras treenikaverini?

Laura: ”Vaikka kroppamme ovat erikokoiset, pystymme haastamaan ja tukemaan toisiamme treeneissä. Mikalla on voimaa ja ulottuvuutta, minulla nopeutta ja sinnikkyyttä. Biitsilentiksessä olemme hyvä tiimi, koska Mika osaa lukea minua ja tietää, mitä aion seuraavaksi. Yhteiset harrastukset tuovat lisäaikaa yhdessäoloon. Häämatkalla innostuimme myös sukelluksesta.”

Mika: ”Biitsilentiksessä Laura piikittelee mokistani ja kehuu onnistumisiani. Hänen hurtti huumorinsa toimii! Tämän karjalaisen naisen piilokettuilun taitoa voi vain ihailla. Jos en jaksa lähteä salille, Laura vetää minut sohvalta treeneihin. Hän osaa myös antaa hyviä tekniikkavinkkejä salitreeniin.”

Laura Ahokas on 37-vuotias kampaaja-meikkaaja. Mika Vuorensola on 35-vuotias urheiluhieroja ja ovimies. Hän pelaa amerikkalaista jalkapalloa Vantaan Taftissa. He ovat naimisissa ja asuvat Helsingissä.

Perheeseen kuuluvat Lauran 10-vuotias tytär ja 7-vuotias poika sekä Mikan 8-vuotias tytär ja 6-vuotias poika. Tapasivat kaveriporukan rantalentopallopelissä 2011. Häät maaliskuussa 2014. Pelaavat biitsilentistä ja käyvät kuntosalilla.

Mistä tietää, rakastaako toista ihmistä vai onko vain rakastunut? Eroasiantuntija vastaa mieltä askarruttaviin kysymyksiin rakkaudesta. 

Mitä rakastuminen on? 

– Rakastuminen on reaktio, joka tapahtuu kehossa ja mielessä, määrittelee erotutkija Marika Rosenborg. 

Hän on julkaissut vastikään kirjan Sinä selviät kyllä (Hidasta elämää), jossa käy läpi rakkautta erojen näkökulmasta.

”Rakastuminen haihtuu aina.”

Rosenborgin mukaan keskuudessamme on sarjarakastujia, jotka lähtevät helposti hormonivirtojen vietäväksi uudelleen ja uudelleen. Tällaiset ihmiset tarvitsevat aina uuden annoksen rakkautta ja jäävät helposti koukkuun tunteeseen. 

– Rakastuminen on mielestäni ainoana syynä huono pohja parisuhteelle tai naimisiin menemiselle, sillä rakastuminen haihtuu aina. Sen sijaan tarvitaan rakastamisen taitoja. 

Rakastaminen merkitsee pysyvyyttä, turvallisuutta ja kumppanuutta. Onnistuneiden parisuhteiden kannalta olisi tärkeää, että ihmiset puhuisivat siitä, mitä tarvitsevat parisuhteilta. 

Mistä sitten tietää, rakastaako toista ihmistä vai onko vain rakastunut?

Rosenborgin mukaan ei ole kehitetty mittareita, joka auttaisi tietämään onko rakkaus "oikeaa". Ihmisellä on oikeus määritellä se itse.

Monesti rakastuneena hehkutetaan: ”Minusta ei ole koskaan aiemmin tuntunut tältä”. Aika usein ihminen pystyy vasta jälkikäteen arvioimaan, oliko kyseessä aito rakkaus vai esimerkiksi pyörremyrskyromanssi. 

Kuinka montaa ihmistä voi rakastaa elämänsä aikana? 

– Vaikka kuinka montaa! Ei sille ole mitään rajaa. Osa ihmisistä on alttiimpia rakastumisen prosessille kuin toiset, Rosenborg kertoo. 

Onko mahdollista elää saman kumppanin kanssa koko loppuelämä? 

– Koko elämän kestävä parisuhde saman ihmisen kanssa on edelleen monen ihmisen toivelistan kärjessä, ja haluamme uskoa siihen, Rosenborg kertoo.

Hänen mukaansa elinikäinen parisuhde ei ole mahdoton, mutta sellaisen ylläpitäminen on entistä haastavampaa, kun ihmiset elävät yhä vanhemmiksi.

– Ihmisten parisuhdekäsitys on monimuotoistunut, ja nykyään on entistä enemmän polyamorista rakkautta ja avoimia suhteita. 

Rosenborg kuitenkin uskoo, että oikein rakennettu parisuhde voi kestää vaikka läpi elämän. 

Oliko tavoitteissasi kivuliaaseen eroon kiinnijääminen? Tästä muistilistasta on hyvä lähteä liikkeelle.

1. Pidä yhteyttä.

Lähde liikkeelle vaivaannuttavan tiiviistä yhteydenpidosta. Käytä kaikkia mahdollisia viestimiä rajoittamatta kommunikointia pelkkiin pitkiin puheluihin. Myös hänen työsähköpostinsa ja Instgraminsa ovat kelpo osoitteita muistutuksille olemassaolostasi.

2. Kiellä kaikki.

Sulkeudu täysin ja anna negatiivisten tunteidesi patoutua. Purkautumisvaiheesta tulee paljon jännempää.

3. Ehdota yhteenpalaamista…

…joka toinen päivä. Muuta mieltäsi niin usein kuin mahdollista ja jätä viimeisistä käänteistä hänen vastaajaansa vuoroin syyllistäviä, vuoroin rakastavia ääniviestejä.

4. Puhu ex-kumppanistasi pahaa.

Kerro vahvasti väritetty ja eksääsi demonisoiva versio tapahtumista kaikille, jotka suostuvat kuuntelemaan. Sujauta joukkoon henkilökohtaisia salaisuuksia, joita olette jakaneen keskenänne onnellisina aikoina.

5. Avaudu hänen lähipiirilleen.

Hänen kavereihinsa törmätessäsi anna palaa. Onhan heidän hyvä tietää näkökulmasi asiaan.

6. Vakoile.

Tarkista päivittäin hänen kuulumisensa somesta. Pidä samalla silmällä hänen perheensä, futiskavereidensa ja lukioaikaisen ihastuksen puuhia.

7. Sulje ystäväsi ulos elämästäsi.

Pysyttele kaukana ymmärtäväisistä kuuntelijoista. Heillä on tapana nopeuttaa erosta selviämistä huolestuttavan paljon.

8. Tee itsellesi soittolista yhteisistä biiseistänne.

Kuuntele sitä aina hereillä ollessasi.

9. Lukittaudu kotiisi.

Älä lähde ulos. Ihmisten tapaaminen saattaa viedä ajatuksesi pois olennaisesta ja pahimmillaan piristää.

10. Laiminlyö itseäsi.

Jätä syöminen ja nukkuminen vähemmälle. Kärsiminen asiaan.