Laura Ahokas lämpeni kaksimetriselle biitsilentisvuorelle vasta Facebook-kuvat nähtyään. Kuva Panu Pälviä
Laura Ahokas lämpeni kaksimetriselle biitsilentisvuorelle vasta Facebook-kuvat nähtyään. Kuva Panu Pälviä

Laura Ahokas ja Mika Vuorensola eivät olleet haku päällä treeneihin lähtiessään. Mutta rakkaus yllätti pelikentällä.

Jouluaattona 2011 Lauran ja Mikan chattilinjat kävivät kuumina kuin kinkut uunissa. Tuntikausien viestittelyn jälkeen Mikan kinkku olikin kärähtänyt, mutta pari oli ehtinyt sopia yhteisen Rooman-matkan sekä ensimmäiset varsinaiset treffit samalle illalle.

Pari viikkoa aiemmin oli biitsilentiskentällä eri tunnelma. Todella ärsyttävä tyyppi, se oli Lauran ensivaikutelma Mikasta. Parimetrinen amerikkalaisen jalkapallon pakki virnuili hänelle lentisverkon takaa. 156-senttinen nainen sai taistella pallosta tosissaan, kun mies vain läppäsi sen hiekkaan.

– Varo, ettet kompastu käsiisi, Laura kuittaili vastustajalleen. Hän ei tiennyt, että Mika oli jo huomannut hänen minisortsinsa ja selän feenikslinnun, tatuoinnin. Eikä sitä, että lyhyet tummat naiset olivat miehen heikkous.

Matsin jälkeen kaveri­porukka lähti jatkamaan pikkujoulunviettoa ravintolaan. Siellä suorasanainen nainen teki vaikutuksen. Mies piiritti Lauraa illan ja vetäisi vielä karaokessa selvinpäin Pepe Willbergin  Aamu-biisin. Mutta Laura näki vain ruman pikeepaidan.

Kun Mika tarjosi Lauralle kyytiä kotiin, hän kieltäytyi. Mutta Mika ei aikonut luovuttaa: samana yönä lähti Facebook-kaveripyyntö.

Facebookissa Laura pani merkille Mikan positiiviset kommentit. Joistakin hänen kuvistaan selvisi, mitä ruman pikeepaidan alla oli: upea urheilullinen kroppa. Mieshän on tosi hyvännäköinen!

Alkoi ahkera yökyläily. Kun lentisporukka tapasi uudelleen, pari ei ollut kertonut kenellekään tilanteen muuttumisesta. Erätauolla Mika antoi Lauralle kunnon kielarit.

– Ohhoh! Tällaista sitten näissä peleissä, joku heitti.

Enää Lauraa ei ärsyttänyt kuin verkko. Mutta onneksi sen läpi pystyi pussailemaan.

Miksi rakkaani on paras treenikaverini?

Laura: ”Vaikka kroppamme ovat erikokoiset, pystymme haastamaan ja tukemaan toisiamme treeneissä. Mikalla on voimaa ja ulottuvuutta, minulla nopeutta ja sinnikkyyttä. Biitsilentiksessä olemme hyvä tiimi, koska Mika osaa lukea minua ja tietää, mitä aion seuraavaksi. Yhteiset harrastukset tuovat lisäaikaa yhdessäoloon. Häämatkalla innostuimme myös sukelluksesta.”

Mika: ”Biitsilentiksessä Laura piikittelee mokistani ja kehuu onnistumisiani. Hänen hurtti huumorinsa toimii! Tämän karjalaisen naisen piilokettuilun taitoa voi vain ihailla. Jos en jaksa lähteä salille, Laura vetää minut sohvalta treeneihin. Hän osaa myös antaa hyviä tekniikkavinkkejä salitreeniin.”

Laura Ahokas on 37-vuotias kampaaja-meikkaaja. Mika Vuorensola on 35-vuotias urheiluhieroja ja ovimies. Hän pelaa amerikkalaista jalkapalloa Vantaan Taftissa. He ovat naimisissa ja asuvat Helsingissä.

Perheeseen kuuluvat Lauran 10-vuotias tytär ja 7-vuotias poika sekä Mikan 8-vuotias tytär ja 6-vuotias poika. Tapasivat kaveriporukan rantalentopallopelissä 2011. Häät maaliskuussa 2014. Pelaavat biitsilentistä ja käyvät kuntosalilla.

Rakkauskikat pelastavat, kun tuntuu, että suhde jää kaiken muun jalkoihin.

Hyvästäkin parisuhteesta voi tulla huono, jos sen pitäminen korkealla tärkeysjärjestyksessä unohtuu. Joskus elämässä kuitenkin tulee kiirettä tai vaikea vaihe, ja suhde tipahtaa väkisinkin alemmas prioriteettilistalla.

Silloinkin voi tehdä edes ihan vähän, jotta suhde pelastuisi tai voisi paremmin!

Psykologi Eli Finkelin love hacksit eli rakkauskikat ovat tekniikoita, jotka onnistuvat vähällä vaivalla ja jopa ilman suhteen toisen osapuolen yhteistyötä. Hän on testannut niiden toimivuutta tutkiessaan tuhansia parisuhteita.

– Se vie vain muutaman minuutin kuukaudessa. Avioliitosta ei tule upeaa, mutta asiat paranevat selvästi, Finkel sanoo The New York Timesin jutussa, jossa esitellään myös muutama kokeilemisen arvoinen kikka.

Myönnettäköön, että nämä ”kikat” ovat helppoja ja nopeita, jos niitä vertaa vaikkapa pitkään putkeen pariterapiaistuntoja. Mutta ei omien ajatusmalliensa muuttaminen aina niin helppoa ole. Siinä kuitenkin auttaa, että alkaa kiinnittää huomiota omiin tekoihinsa sekä mietteisiinsä ja pohtii, mistä ne johtuvat. Rakkauskikat pakottavat miettimään näitä asioita.

1. Riidan tarkkailu ulkopuolelta

Eli Finkel seurasi avioparien elämää kahden vuoden ajan ja huomasi, että ensimmäisen vuoden aikana parien tyytyväisyys suhdettaan kohtaan väheni. Sen jälkeen osa pareista sai pienen tehtävän. Riitatilanteissa heitä kehotettiin kuvittelemaan itsensä riidan ulkopuoliseksi, neutraaliksi tarkkailijaksi, joka haluaa molemmille osapuolille vain hyvää. Mitä tämä henkilö ajattelisi parin välisestä erimielisyydestä? Löytäisikö hän siitä jotain positiivista?

Uudenlainen suhtautuminen riitoihin sai aikaan sen, että parien tyytyväisyys suhdettaan kohtaan säilyi. Niiden parien, joille ei annettu riitelyohjeistusta, tyytyväisyys laski edelleen.

”Se vie vain muutaman minuutin kuukaudessa.”

2. Parisuhteen kiitollisuuspäiväkirja 

Toisessa kokeessa parisuhteessa olevia neuvottiin kirjoittamaan kerran viikossa ylös, mitä heidän puolisonsa on tehnyt suhteen eteen. Toisen ryhmän henkilöitä pyydettiin kirjaamaan, mitä he itse ovat tehneet suhteensa hyväksi.

Omien hyvien tekojen huomioinen lisäsi sitoutuneisuutta hieman, mutta kumppanin panostuksen arvostaminen vahvisti sitoutumista huomattavasti. Arjessa ei välttämättä tule huomanneeksi asioita, joista on kumppanilleen kiitollinen, joten kerran viikossa on hyvä pysähtyä ja miettiä, mikä upea tyyppi vierellä onkaan!

3. Innostu vaikka väkisin

Olemme kirjoittaneet useaan otteeseen parisuhdetutkija John Gottmanista. Hänen mukaansa parhaiten pärjäävät ne, jotka suhtautuvat puolisonsa lähestymisyrityksiin myönteisesti. Ihan sama mitä kumppani sanoo, pitäisi osoittaa kuunnelleensa ja vielä vastatakin innostuneesti.

Ihan sama mitä kumppani sanoo, pitäisi osoittaa kuunnelleensa.

Myös Eli Finkel on samoilla linjoilla. Hänkin on huomannut, että positiiviset keskustelut lähentävät pariskuntia. Siksi hän neuvookin, että kun kumppani kertoo päivän onnistumisistaan, olisi parempi näyttää innostuksensa äänensävyn ja reaktioidensa avulla. Jaettu ilo on molempien ilo. Nosta siis katseesi kännykästä ja väännä hymy naamallesi vaikka väkisin – aito ilo yleensä seuraa perässä, kun edes vähän yrität.

4. Hyvät yöunet prioriteettilistan kärkeen

Tämä ei ole mikään varsinainen rakkauskikka, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan univaje nakertaa parisuhteita erittäin tehokkaasti. Mitä paremmin saa levättyä, sitä todennäköisemmin riitatilanteisiin osaa suhtautua lämmöllä ja kärsivällisyydellä.

Nukkuminen kannattaa siis ottaa tosissaan! Pelkän väsymyksestä valittamisen sijaan kannattaa järjestää arkensa niin, että uni on laadukasta ja sitä saa riittävästi. Voi vaikka päättää, että alkaa pitää kiinni järkevistä nukkumaanmenoajoista. Hyviä vinkkejä löydät esimerkiksi tästä jutustamme: ”Viisas ihminen arvottaa unen erittäin korkealle”

Onko mitään hienompaa kuin olla kaveri oman äitinsä kanssa? Listasimme syyt, miksi ystävyys oman äidin kanssa on parasta ikinä.

  1. Äiti pitää aina puolesi. Hän on tässä maailmassa se, johon voit kaikkein eniten luottaa. Vaikka tunnustaisit kaikki kauheimmat syntisi hänelle, hän ei hylkää sinua.
  2. Äiti syö ravintola-annoksesi loppuun. Kehtaisitko pyytää samaa kaveriltasi?
  3. Äiti uskaltaa nostaa kissan pöydälle. Liian moni ystävä kiertelee ja kaartelee, eikä sano suoraan, jos jokin häiritsee. Äiti uskaltaa sanoa asiat niin kuin ne ovat.
  4. Äiti uskoo sinuun aina. Vaikket itsekään uskoisi itseesi.
  5. Voitte heittää miten hurttia huumoria tahansa. Huonoja vitsejä ei tarvitse häpeillä, sillä olette huumorintajultanne yhtä kieroutuneita.
  6. Tykkäätte samoista ruoista. Ei turhaa kinastelua siitä, mikä maistuu kenellekin. Olettehan syöneet samaa ruokaa yhdessä aikojen alusta asti.
  7. Äiti maksaa shoppailusi. Jos löydätte yhdessä ihanan paidan, on melkein itsestäänselvyys, että äiti tarjoutuu maksamaan sen.
  8. Äiti näkee heti, jos jokin on vialla. Äidille ei tarvitse selitellä, jos sinulla on huono päivä. Hän myös tietää, mitä tehdä, että päiväsi paranisi.
  9.  Äidin silmissä olet hienointa, mitä tässä maailmassa on. Vähempikin ihailu vetää nöyräksi.
  10. Äiti rakastaa sinua ehdoitta. Äidinrakkautta ei tarvitse ansaita. Se vain on.