Liisa Santala ja Bror Eklund ovat olleet hyviä ystäviä monta vuotta. "Yövymme joskus toistemme luona."
Liisa Santala ja Bror Eklund ovat olleet hyviä ystäviä monta vuotta. "Yövymme joskus toistemme luona."

Kampin palvelukeskuksen päivätansseissa pyörähtelevät todelliset parisuhteen asiantuntijat. Millaisia neuvoja heillä on nuoremmilleen?

Tanssikaa

Tanssiminen on hyvä tapa lähestyä naista. Rokki on kuitenkin liian aggressiivista, sillä tanssin pitää olla kevyttä ja lempeää. Valssit ja tangot ovat parhaita tahtilajeja, koska niissä ollaan lähellä toista.
Kalervo, 86. Viimeksi 12-vuotinen parisuhde, puoliso menehtyi.

Tanssikaa ja matkustelkaa. Silloin näette, miten toinen käyttäytyy eri tilanteissa. Parisuhdeasiat ovat kaiken kaikkiaan tosi tärkeitä.
Väinö, 89. Jäi leskeksi viime vuonna 61 aviovuoden jälkeen.

Unohtakaa viina

Älkää käyttäkö alkoholia ja huumeita. Bror, 80, ja Liisa

Kannattaa valita raitis, tupakoimaton ja hyvätapainen puoliso. Mutta kukaan ei ole enkeli, se on faktaa. Erkki, 74

Harkitkaa aviota

Aina ei ole pakko mennä naimisiin. Nykyinen miesystäväni olisi halunnut naimisiin, minä en. Emme myöskään asu yhdessä, mutta tapaamme paljon esimerkiksi täällä tansseissa.
Liisa. Eronnut 50-vuotiaana, uudessa suhteessa viisi vuotta.

Parempi ilman kuin Hilman. Hilman oli ennen vanhaan auto, jota piti aina lykätä.
Pirjo

Pitäkää hyvänä

Pitäkää toisianne hyvänä. Sillä me tulemme suhteessamme toimeen, sillä siihen sisältyy niin paljon. Meillä on ollut ihana elämä. Olemme käyneet tällä parketilla tanssimassa yli seitsemänsataa kertaa kahdeksan vuoden aikana.
Anja, 80, ja Kauko, 75. Avopari, 13 vuotta yhdessä.

Jos sitä rakkaudeksi kutsutaan, niin se vain kasvaa iän myötä. Meillä näin kävi erityisesti, kun sairastuin ja mieheni hoiti minua.
Helena, 75. Naimisissa 56 vuotta.

Huomaavaisuudesta palkitaan.
Eikka, 79. Naimisissa 56 vuotta.

Olkaa väleissä

Ei saa olla vihainen yhtä aikaa. Toinen toisena ja toinen toisena päivänä.
Jaska, 73

Ei saa suuttua, jos toinen sanoo, ettei ruoka ole mieleistä.
Hannele

Toisen touhuja pitää katsoa sormien välistä eikä niin, että aina on ristiriitaa. Kun toisella on huono hetki, toisen pitää joustaa ja myötäillä.
Raimo, 72. Avioliitossa yli 40 vuotta, vaimo nukkunut pois.

Jos esimerkiksi mies tekee ruokaostoksissa virheen, se on aika pieni virhe. Tällaisiin virheisiin ei kannata puuttua, sillä niitä tulee tuhkatiheään parisuhteessa.
Eikka, 79

Lopettakaa huono suhde

Koskaan ei ole myöhäistä romuttaa rakkautta, joka vie hakoteille.
Erkki

Erosin viisikymmentävuotiaana. Elämäni olisi mennyt pilalle, jos olisin katsellut sitä suhdetta. Iloni olisivat loppuneet siihen. Sen päätin, että lapsia en jätä yksin. Olin naimisissa niin kauan, että poika meni sotaväkeen.
Liisa

Pitäkää kiinni

Kun olet löytänyt omasi, pidä hänestä kiinni.
Erkki

Vali, vali. Ja vielä kerran vali.

Aina on joku huonosti! Jokainen tuntee – tai tietää – ihmisen, jolla on tapana valittaa lähes aina. Elämäntapavalittajat on ihan oma lajinsa, mutta on niitä muunkinlaisia valittajia. Psychology Todayn mukaan mukaan valittajat voidaan jakaa kolmeen eri tyyppiin. Tunnistatko itsesi tai jonkun läheisesi?

 

1. Krooninen valittaja

Krooninen valittaja on sama kuin elämäntapavalittaja. Hän näkee asioissa ensisijaisesti aina jotain kielteistä – jotain mistä valittaa. Krooninen valittaja ei välttämättä ole tullut ajatelleeksi sitä, että ajatukset muokkaavat aivoja niin, että mitä enemmän jotakin asiaa pohtii, sen vahvemmaksi kyseiseen asiaan liittyvät sidokset aivoissa muodostuvat. Niinpä valittaminen muokkaa aivoja siihen suuntaan, että kielteisiä ajatuksia syntyy entistä helpommin. Mutta tämähän pätee myös toisin päin. Mitä enemmän ruokkii aivojaan myönteisillä asioilla, sitä enemmän syntyy hyviä ja kivoja ajatuksia.

2. Puhisija

Turhautuminen, viha, pettymys ja niin edelleen. Puhisija valittaa päästämällä tunteensa ulos. Se tekee ihmiselle toki jossakin määrin hyvää, mutta puhisijan ongalmana on se, että hän keskittyy liikaa vain omiin tunteisiinsa – ja nimenomaan niihin kielteisiin tunteisiin. Raskasta puhisijan käyttäymisessä on se, että hän tarvitsee aina jonkun kuuntelijan, uskotun, jonka päälle vyöryttää tunneryöpyt. Puhisija janoaa yleensä huomiota ja sympatiaa, mutta ratkaisut eivät häntä yleensä kiinnosta. Hän vain velloo tunnemylläköissään.

3. Intrumentaalinen valittaja

Oletko valittanut siitä, miten kumppanisi luottokorttilasku on taas liian suuri? Jos kyllä, tämä on esimerkki intrumentaalisesta valittamisesta. Siinä valittamiseen on yleensä jokin hyvin konkreettinen syy. Mutta aikaisemmista valittajatyyppeistä se eroaa niin, että tarkoitus on ratkaista ongelma.

Miten sitten päästä valittajasta mahdollisimman nopeasti eroon, jos tilanteeseen joutuu yllättäen? Kerroimme jo aikaisemmin keinoista, joita voi yrittää. Tässä ne tulevat kertauksena:

1. KUUNTELE, NYÖKKÄILE, MYÖTÄILE

Vain tukemalla hänen tuntemuksiaan hiljennät valittajan. Näin se valitettavasti menee. Hyviä apukommentteja: niinpä, todellakin, kamalaa, just niin. Valitus kestää enintään minuutteja. Ehkä viisi. Tai kymmenen. Pure hammasta ja kestä! Valittajat haluavat tulla kuulluiksi. Anna heille se ilo.

2. SYMPPAA

Unohdetaan kuule kaikki sarkasmi, silmien pyörittely ja tuskastunut huokailu. Anna valittajalle aitoa sympatiaa.

3. HARHAUTA

Vaihda keskustelun aihetta, mutta viekkaasti. Käytä harhautuksen syöttinä jotain mehukasta. Mikä hänen lempielokuvansa olikaan? Oliko hänen suosikkiyhtyeensä tulossa Suomeen? Entäs pikkujoulut – eikö niistä löytyisi jotain kevyttä ja kivaa puitavaa? Kauhean vaikeaa, mutta kokeilemisen arvoista.

4. MUISTA: ÄLÄ KEKSI RATKAISUJA

Teet virheen, jos rupeat tarjoamaan valittajalle sellaisia. Valituksesta ja ratkaisuista syntyy vain loputon kierre. Miksi juuri sinun ratkaisusi ei kelpaa? No kuules! Koska... ja koska... ja koska...

Jos satut olemaan itse valittaja ja luit jutun, muista tämä:

– Vaikka stressi tarttuu, se ei tarkoita, että pitää jäädä olosuhteiden uhriksi. Stressi on tunnetila, valittaminen sen sijaan toimintaa. Toisin sanoen voit itse päättää, että lopetat valittamisen, työelämän tutkija Anu Järvensivu kannustaa aikaisemmin Me Naisille antamassaan haastattelussa

Ja jos nyt pikkasen nipisti sydämestä, ei ihme. Valittaminen nimittäin ihan oikeasti pilaa elämän – sekä oman että muiden. Lue lisää:

Lähteenä myös: Lifehacker

Vierailija

Tunnistatko itsesi? Valittajia on kolmea eri tyyppiä

Tunteeko Inka Simola moniakin ihmisiä, jotka ovat pelkkiä valittajia? Olen kuullut ihmisten valittavan ja purkavan tuntojaan ynnä muuta, mutta heidän leimaamisensa ainoastaan valittajiksi ei olisi pelkästään epäoikeudenmukaista ja virheellistä, vaan myös väärin. Ihmisten näkeminen puhtaasti "valittajina" kertoo aika paljon enemmän näkijästä itsestään - kyseessä on todennäköisesti itsekeskeinen ja välinpitämätön yksilö, joka kuvittelee varmaan olevansa jotenkin muita parempi. Mikä onnistuu...
Lue kommentti

Välillä on ihan okei keskittyä myös niihin sinkkuelämän hyviin puoliin.

Jostain syystä vallalla on käsitys siitä, että näin loppuvuonna kaikki haluavat olla mieluummin parisuhteessa kuin sinkkuja. Yhdysvalloissa puhutaan jopa cuffing seasonista eli sesongista, jona kaikkein vannoutuneinkin sinkku alkaa pohtia, että parisuhde saattaisi sittenkin olla kiva juttu.

Mutta ovatko talven kylmyys ja juhlapyhien vietto jonkun kainalossa riittävän hyviä syitä pariutua? Sosiaalisessa mediassa muistutellaan parhaillaan sinkkuuden hyvistä puolista, kenties vastaliikkeenä kuluvan vuodenajan parisuhdekeskeisyydelle.

Sinkkuuden iloja on jaettu kasapäin Twitterissä tunnisteella #WhenImNotDating. Sekä parisuhteessa että sinkkuudessa on tietenkin sekä hyvät että huonot puolensa, mutta nämä päivitykset saavat sinkkuuden kuulostamaan aika hiton upealta.

Poimimme twiiteistä parhaat syyt pysyä sinkkuna.

1. Voi tehdä ihan mitä haluaa

No ihan kuin parisuhteessa ei muka voisi toteuttaa itseään, mutta sinkkuna asioista ei tarvitse neuvotella sitäkään vähää. Ei kompromisseja!

2. Kaikki on omaa

Koko pitsa/karkkipussi/kirsikkatomaattirasia vain itselle, aah.

3. Voi olla juuri niin karvainen tai karvaton kuin haluaa

Kyllä, joskus karvoja tulee ajeltua myös miellyttämisen vuoksi, vaikkei sinänsä olisi mikään pakko.

4. Säästyy rahaa

Deiteillä käyminen saattaa tulla hitsin kalliiksi.

5. Itsetunto ei romahtele

Ei toiveita, ei pettymyksiä.

6. Jää enemmän aikaa hemmottelulle

Deiteillä ravaaminen vie rahan lisäksi aikaa. Joskus on ihanaa olla koko ilta yksin omassa rauhassa ja ihan vain hemmotella itseään.

7. Deittailemattomuus on hauskaa

Ei hauskanpidon tarvitse olla aina muista ihmisistä kiinni.

8. Epämiellyttävät kohtaamiset jäävät väliin

Voit tapailla vain lempi-ihmisiäsi!

9. Harrastuksiin voi todella paneutua

Koko kämppä kasveille? Sinkkuna siitäkään ei tarvitse neuvotella.

Mikä sinkkuudessa on mielestäsi parasta? Keskustele kommenteissa!