Kellutaan hetki tässä rakkauskuplassa. Kuva: Shutterstock
Kellutaan hetki tässä rakkauskuplassa. Kuva: Shutterstock

Voiko romanttinen rakkaus kestää ikuisesti? Entä kannattaako vaikeasti tavoiteltavan leikkiminen?

Heti alkuun sokkipaljastus: rakkaus ei ole tunne!

– Rakastuneen ihmisen aivoissa aktivoituvat samat alueet, jotka reagoivat myös kokaiiniin tai lottovoiton odottamiseen. Rakkaus näyttääkin olevan enemmänkin halu kuin tunne, sanoo Stony Brook yliopiston professori ja useita parisuhdekirjoja kirjoittanut Arthur Aron.

Aron paljastaa Barking Up The Wrong Tree -blogissa muutamia rakkauteen ja parisuhteeseen liittyviä yllättäviä faktoja.

1. Romanttinen rakkaus voi kestää ikuisesti

Onneksi olkoon, te kaikki romantikot. Mahdollisuus ikuiseen, arkipäiväistymisen välttävään rakkauteen siis on kuin onkin olemassa. Aronin mukaan ainaisesti rakastuneita pareja yhdistää yksi erityinen tekijä: paitsi rakastavaisia, parit ovat myös hyviä ystäviä.

– Kyllä. Tutkimukset ovat osoittaneet, että 40–50 vuotta yhdessä olleet parit voivat olla yhtä rakastuneita kuin vastarakastuneetkin.

Lue täältä, mitä viittä asiaa suomalaiset naiset pitävät onnellisen parisuhteen salaisuutena.

2. Vaikeasti tavoiteltavan leikkiminen ei kannatakaan

Aronin mukaan koemme kiinnostavimmiksi ne ihmiset, jotka pitävät meitä kiinnostavina. Sen vuoksi kiinnostuksen osoittaminen kannattaa.

– On hyvä, jos tapailemasi ihminen ajattelee, että olet muille vaikeasti tavoiteltava, mutta hänelle saavutettavissa. Sellainen henkilö koetaan ideaaliksi kumppaniksi.

3. Vaikeudet eivät vahvista, vaan useimmiten tuhoavat parisuhteen

Kun jotain stressaavaa tai ikävää tapahtuu, olisi tärkeää muistaa, ettei se ole suhteessa vallitseva perusolotila. Ja jos elämä tuntuu tylsältä, vika ei välttämättä ole parisuhteessa.

– Kun parisuhteessa on ongelmia ja me käyttäydymme huonosti tai kumppanimme käyttäytyy huonosti, päädytään helposti lopputulokseen, että suhde on aina ollut tällainen ja tällaisena se myös pysyy.

4. Parantamalla itsesi parannat parisuhteesi

Tämä tuskin on lopulta kenellekään yllätys. Parisuhde tuskin voi hyvin, jos toinen sen osapuolista ei voi hyvin. Hyvä uutinen on, että itseään on huomattavasti helpompi muuttaa kuin toista.

– Ihan ensimmäiseksi jokaisen tulisi katsoa itseään. Oletko ahdistunut, masentunut tai epävarma? Kärsitkö vaikeasta lapsuudesta? Jos vastasit kyllä, on aika tehdä jotain.

Lue myös:

20 seksifaktaa, joita tarvitse elämässäsi – tai ainakin haluat tietää

Rakastunut Laura Malmivaara: "En pysty esittämään vaikeasti tavoiteltavaa"

Miksi rakkautta pitää julistaa Facebookissa?