Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Kauhea, ihana ihastumisen tunne, jolle ei voi mitään. Kannattaako varattuun ihastuneen totella tunteitaan? Pariterapeutti Heli Pruuki neuvoo.

Kauhean ihana tuo tyyppi, mutta kun se sattuu olemaan varattu. Ja kai vielä perheellinenkin. Tunteille ei kuitenkaan mahda mitään.
Miten pitäisi toimia, jos itse on vapailla markkinoilla, mutta sattuu ihastumaan kaikista maailman ihmisistä juuri varattuun?

– Valitettavasti tähän ei ole valmista vastausta. Jotkut ovat hienotunteisempia ja toiset taas kokevat, että heillä on oikeus kuunnella tunteitaan. Omiin tunteisiin on oikeus eikä niitä voi hallita, mutta jokaisen on kannettava vastuu, mitä niillä tunteillaan tekee, pari- ja seksuaaliterapeutti Heli Pruuki neuvoo.

Pitäisikö minun tehdä jotain?

Päätös on ennen kaikkea arvovalinta. Tärkeintä on ottaa aikaa ja miettiä, mistä oikein on kyse. Ehkäpä ihastuminen liittyy vain omiin tarpeisiisi: ihastuksen kohde saa sinut tuntemaan olosi kauniiksi, ihanaksi, tärkeäksi, rakastetuksi. Ihastuminen voi kuitenkin haihtua ajallaan tai saman ihanan olon voi saavuttaa jonkun toisenkin kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Maailmassa on hirveästi mahdollisia kumppaneita, ihania ja loistavia miehiä ja naisia. Kaikki heistä eivät ole varattuja, Pruuki muistuttaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Anna palloa myös toiselle. Jos ihastuminen on molemminpuolista, vastuu on kummallakin. Jos taas tunne on yksipuolinen, mieti, kannattaako toisen kuvioita lähteä sekoittamaan.

Voiko ihastuksesta nauttia tekemättä mitään?

Voi. Ja vielä puhtaalla omatunnolla. Nauti kivoista kohtaamisista ja kutkuttavasta kemiasta. Tunteista voi nauttia sellaisenaan ilman, että tarvitsee ryhtyä suhteeseen. Pienessä flirtissäkään ei ole mitään pahaa, mutta jos siitä edetään, jotain voi jo särkyä.

Hyvältä tuntuva ihastus voi edistyä parempaan tai huonompaan suuntaan. Anna tunteillesi aikaa: ehkä kuukausien päästä et enää muista koko tyyppiä.

Entä jos toisella on perhe?

– Perheellisen parisuhteen särkymisestä seuraa tuskaa, Heli Pruuki toteaa.

Lapset tulevat mukana, halusi ihastunut sitä tai ei. Kannattaa miettiä, onko valmis suhteeseen, jossa mukana seuraa koko paketti. Perheellisen eroprosessi on muita raskaampi.

Jos kuvioon liittyy pelkästään aikuisia ilman lapsia, on tilanne erilainen, vaikka siinäkin voi satuttaa muita.

– Suhteen aloittaminen eroavan ihmisen kanssa ei ole pelkästään helppoa, Pruuki tiivistää.

Mistä tiedän, onko toinenkin kiinnostunut?

Joillakin on tapana flirttailla sinne ja tänne – ilman mitään vakavampia aikomuksia. Myös jotkut vakituisessa parisuhteessa olevat haluavat pitää yllä pientä suhteensa ulkopuolista sutinaa. Tämä ei välttämättä tarkoita, että he olisivat valmiita hylkäämään kumppaninsa ja vaihtamaan sinuun.

– Sinä voit itsekin haavoittua. Mieti tätä myös itsesuojelukysymyksenä. Millaiseen tilanteeseen kannattaa lähteä? Mikä on minulle hyväksi? Pruuki neuvoo pohtimaan.

Lue myös:

Pettämissivusto villitsi varatut – miksi ja mitä siitä seuraa?

Harkitsetko eroa? Muista nämä asiat

Sisältö jatkuu mainoksen alla