Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Kauhea, ihana ihastumisen tunne, jolle ei voi mitään. Kannattaako varattuun ihastuneen totella tunteitaan? Pariterapeutti Heli Pruuki neuvoo.

Kauhean ihana tuo tyyppi, mutta kun se sattuu olemaan varattu. Ja kai vielä perheellinenkin. Tunteille ei kuitenkaan mahda mitään.
Miten pitäisi toimia, jos itse on vapailla markkinoilla, mutta sattuu ihastumaan kaikista maailman ihmisistä juuri varattuun?

– Valitettavasti tähän ei ole valmista vastausta. Jotkut ovat hienotunteisempia ja toiset taas kokevat, että heillä on oikeus kuunnella tunteitaan. Omiin tunteisiin on oikeus eikä niitä voi hallita, mutta jokaisen on kannettava vastuu, mitä niillä tunteillaan tekee, pari- ja seksuaaliterapeutti Heli Pruuki neuvoo.

Pitäisikö minun tehdä jotain?

Päätös on ennen kaikkea arvovalinta. Tärkeintä on ottaa aikaa ja miettiä, mistä oikein on kyse. Ehkäpä ihastuminen liittyy vain omiin tarpeisiisi: ihastuksen kohde saa sinut tuntemaan olosi kauniiksi, ihanaksi, tärkeäksi, rakastetuksi. Ihastuminen voi kuitenkin haihtua ajallaan tai saman ihanan olon voi saavuttaa jonkun toisenkin kanssa.

– Maailmassa on hirveästi mahdollisia kumppaneita, ihania ja loistavia miehiä ja naisia. Kaikki heistä eivät ole varattuja, Pruuki muistuttaa.

Anna palloa myös toiselle. Jos ihastuminen on molemminpuolista, vastuu on kummallakin. Jos taas tunne on yksipuolinen, mieti, kannattaako toisen kuvioita lähteä sekoittamaan.

Voiko ihastuksesta nauttia tekemättä mitään?

Voi. Ja vielä puhtaalla omatunnolla. Nauti kivoista kohtaamisista ja kutkuttavasta kemiasta. Tunteista voi nauttia sellaisenaan ilman, että tarvitsee ryhtyä suhteeseen. Pienessä flirtissäkään ei ole mitään pahaa, mutta jos siitä edetään, jotain voi jo särkyä.

Hyvältä tuntuva ihastus voi edistyä parempaan tai huonompaan suuntaan. Anna tunteillesi aikaa: ehkä kuukausien päästä et enää muista koko tyyppiä.

Entä jos toisella on perhe?

– Perheellisen parisuhteen särkymisestä seuraa tuskaa, Heli Pruuki toteaa.

Lapset tulevat mukana, halusi ihastunut sitä tai ei. Kannattaa miettiä, onko valmis suhteeseen, jossa mukana seuraa koko paketti. Perheellisen eroprosessi on muita raskaampi.

Jos kuvioon liittyy pelkästään aikuisia ilman lapsia, on tilanne erilainen, vaikka siinäkin voi satuttaa muita.

– Suhteen aloittaminen eroavan ihmisen kanssa ei ole pelkästään helppoa, Pruuki tiivistää.

Mistä tiedän, onko toinenkin kiinnostunut?

Joillakin on tapana flirttailla sinne ja tänne – ilman mitään vakavampia aikomuksia. Myös jotkut vakituisessa parisuhteessa olevat haluavat pitää yllä pientä suhteensa ulkopuolista sutinaa. Tämä ei välttämättä tarkoita, että he olisivat valmiita hylkäämään kumppaninsa ja vaihtamaan sinuun.

– Sinä voit itsekin haavoittua. Mieti tätä myös itsesuojelukysymyksenä. Millaiseen tilanteeseen kannattaa lähteä? Mikä on minulle hyväksi? Pruuki neuvoo pohtimaan.

Lue myös:

Pettämissivusto villitsi varatut – miksi ja mitä siitä seuraa?

Harkitsetko eroa? Muista nämä asiat

Rakkauskikat pelastavat, kun tuntuu, että suhde jää kaiken muun jalkoihin.

Hyvästäkin parisuhteesta voi tulla huono, jos sen pitäminen korkealla tärkeysjärjestyksessä unohtuu. Joskus elämässä kuitenkin tulee kiirettä tai vaikea vaihe, ja suhde tipahtaa väkisinkin alemmas prioriteettilistalla.

Silloinkin voi tehdä edes ihan vähän, jotta suhde pelastuisi tai voisi paremmin!

Psykologi Eli Finkelin love hacksit eli rakkauskikat ovat tekniikoita, jotka onnistuvat vähällä vaivalla ja jopa ilman suhteen toisen osapuolen yhteistyötä. Hän on testannut niiden toimivuutta tutkiessaan tuhansia parisuhteita.

– Se vie vain muutaman minuutin kuukaudessa. Avioliitosta ei tule upeaa, mutta asiat paranevat selvästi, Finkel sanoo The New York Timesin jutussa, jossa esitellään myös muutama kokeilemisen arvoinen kikka.

Myönnettäköön, että nämä ”kikat” ovat helppoja ja nopeita, jos niitä vertaa vaikkapa pitkään putkeen pariterapiaistuntoja. Mutta ei omien ajatusmalliensa muuttaminen aina niin helppoa ole. Siinä kuitenkin auttaa, että alkaa kiinnittää huomiota omiin tekoihinsa sekä mietteisiinsä ja pohtii, mistä ne johtuvat. Rakkauskikat pakottavat miettimään näitä asioita.

1. Riidan tarkkailu ulkopuolelta

Eli Finkel seurasi avioparien elämää kahden vuoden ajan ja huomasi, että ensimmäisen vuoden aikana parien tyytyväisyys suhdettaan kohtaan väheni. Sen jälkeen osa pareista sai pienen tehtävän. Riitatilanteissa heitä kehotettiin kuvittelemaan itsensä riidan ulkopuoliseksi, neutraaliksi tarkkailijaksi, joka haluaa molemmille osapuolille vain hyvää. Mitä tämä henkilö ajattelisi parin välisestä erimielisyydestä? Löytäisikö hän siitä jotain positiivista?

Uudenlainen suhtautuminen riitoihin sai aikaan sen, että parien tyytyväisyys suhdettaan kohtaan säilyi. Niiden parien, joille ei annettu riitelyohjeistusta, tyytyväisyys laski edelleen.

”Se vie vain muutaman minuutin kuukaudessa.”

2. Parisuhteen kiitollisuuspäiväkirja 

Toisessa kokeessa parisuhteessa olevia neuvottiin kirjoittamaan kerran viikossa ylös, mitä heidän puolisonsa on tehnyt suhteen eteen. Toisen ryhmän henkilöitä pyydettiin kirjaamaan, mitä he itse ovat tehneet suhteensa hyväksi.

Omien hyvien tekojen huomioinen lisäsi sitoutuneisuutta hieman, mutta kumppanin panostuksen arvostaminen vahvisti sitoutumista huomattavasti. Arjessa ei välttämättä tule huomanneeksi asioita, joista on kumppanilleen kiitollinen, joten kerran viikossa on hyvä pysähtyä ja miettiä, mikä upea tyyppi vierellä onkaan!

3. Innostu vaikka väkisin

Olemme kirjoittaneet useaan otteeseen parisuhdetutkija John Gottmanista. Hänen mukaansa parhaiten pärjäävät ne, jotka suhtautuvat puolisonsa lähestymisyrityksiin myönteisesti. Ihan sama mitä kumppani sanoo, pitäisi osoittaa kuunnelleensa ja vielä vastatakin innostuneesti.

Ihan sama mitä kumppani sanoo, pitäisi osoittaa kuunnelleensa.

Myös Eli Finkel on samoilla linjoilla. Hänkin on huomannut, että positiiviset keskustelut lähentävät pariskuntia. Siksi hän neuvookin, että kun kumppani kertoo päivän onnistumisistaan, olisi parempi näyttää innostuksensa äänensävyn ja reaktioidensa avulla. Jaettu ilo on molempien ilo. Nosta siis katseesi kännykästä ja väännä hymy naamallesi vaikka väkisin – aito ilo yleensä seuraa perässä, kun edes vähän yrität.

4. Hyvät yöunet prioriteettilistan kärkeen

Tämä ei ole mikään varsinainen rakkauskikka, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan univaje nakertaa parisuhteita erittäin tehokkaasti. Mitä paremmin saa levättyä, sitä todennäköisemmin riitatilanteisiin osaa suhtautua lämmöllä ja kärsivällisyydellä.

Nukkuminen kannattaa siis ottaa tosissaan! Pelkän väsymyksestä valittamisen sijaan kannattaa järjestää arkensa niin, että uni on laadukasta ja sitä saa riittävästi. Voi vaikka päättää, että alkaa pitää kiinni järkevistä nukkumaanmenoajoista. Hyviä vinkkejä löydät esimerkiksi tästä jutustamme: ”Viisas ihminen arvottaa unen erittäin korkealle”

Onko mitään hienompaa kuin olla kaveri oman äitinsä kanssa? Listasimme syyt, miksi ystävyys oman äidin kanssa on parasta ikinä.

  1. Äiti pitää aina puolesi. Hän on tässä maailmassa se, johon voit kaikkein eniten luottaa. Vaikka tunnustaisit kaikki kauheimmat syntisi hänelle, hän ei hylkää sinua.
  2. Äiti syö ravintola-annoksesi loppuun. Kehtaisitko pyytää samaa kaveriltasi?
  3. Äiti uskaltaa nostaa kissan pöydälle. Liian moni ystävä kiertelee ja kaartelee, eikä sano suoraan, jos jokin häiritsee. Äiti uskaltaa sanoa asiat niin kuin ne ovat.
  4. Äiti uskoo sinuun aina. Vaikket itsekään uskoisi itseesi.
  5. Voitte heittää miten hurttia huumoria tahansa. Huonoja vitsejä ei tarvitse häpeillä, sillä olette huumorintajultanne yhtä kieroutuneita.
  6. Tykkäätte samoista ruoista. Ei turhaa kinastelua siitä, mikä maistuu kenellekin. Olettehan syöneet samaa ruokaa yhdessä aikojen alusta asti.
  7. Äiti maksaa shoppailusi. Jos löydätte yhdessä ihanan paidan, on melkein itsestäänselvyys, että äiti tarjoutuu maksamaan sen.
  8. Äiti näkee heti, jos jokin on vialla. Äidille ei tarvitse selitellä, jos sinulla on huono päivä. Hän myös tietää, mitä tehdä, että päiväsi paranisi.
  9.  Äidin silmissä olet hienointa, mitä tässä maailmassa on. Vähempikin ihailu vetää nöyräksi.
  10. Äiti rakastaa sinua ehdoitta. Äidinrakkautta ei tarvitse ansaita. Se vain on.