Jes, vihdoinkin omassa rauhassa! Introvertti välittää ihan täysillä läheisistään, mutta akkunsa hän kuitenkin lataa kaikista tehokkaimmin yksin. Kuva: Shutterstock
Jes, vihdoinkin omassa rauhassa! Introvertti välittää ihan täysillä läheisistään, mutta akkunsa hän kuitenkin lataa kaikista tehokkaimmin yksin. Kuva: Shutterstock

Hei ekstrovertti! Älä pakota introverttia puhumaan tai ylitulkitse hänen hiljaisuuttaan. Tämän jutun luettuasi ymmärrät miksi.

Etkö sinäkään erityisemmin nauti esiintymisestä tai väsytkö ollessasi koko päivän ihmisten seurassa? Rakastatko yksin olemista ja omaan rauhaan käpertymistä?

Onneksi olkoon, olet introvertti! Lue täältä, mikä kaikki tekee introverteistä ihan mahtavia ystäviä.

Sääli kyllä, sosiaalisuutta arvostavassa yhteiskunnassamme kaikki eivät ymmärrä introverttien hienoutta. Siksi moni introvertti on joutunut kuulemaan epämiellyttäviä tulkintoja persoonastaan ja siitä, kuinka heidän pitäisi muuttaa omaa käytöstään. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Listasimme 10 lausetta, jotka introvertti on hyvin todennäköisesti kyllästynyt kuulemaan:

1. ”Puhuisit vähän enemmän.”

Yleisen harhaluulon mukaan kaikki introvertit ovat tuppisuita. Todellisuudessa moni puhuu oikein mieluusti silloin, kun tilanne ja seura ovat sopivia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusien tuttavien seurassa introvertti kuitenkin tyytyy usein vähiin sanoihin. Se johtuu yksinkertaisesti siitä, että introvertti haluaa punnita tokaisujaan.

Uusien tuttavien seurassa introvertti tyytyy usein vähiin sanoihin.

”Ärsyttää, kun ihmiset kysyvät minulta kuulumisia, koska kysymys vaatii niin välittömän vastauksen. En keksi ikinä ”mitäkuuluuseen” mitään järkevää vastattavaa, koska a) en yleensä ole sillä fiiliksellä, että haluaisin jakaa todellisia kuulumisiani spontaanisti jollekin puolitutulle ja b) on jotenkin kiusallista heittää jotain turhanpäiväistä läppää säästä”, 29-vuotias nainen kuvailee.

2. ”Sinun pitäisi päästä yli tuosta ujoudestasi.”

Vaikka introverttius ja sosiaalinen pelokkuus usein sekoitetaan toisiinsa, ne eivät missään mielessä kulje käsikkäin. Introvertti voi olla tietyssä tilanteessa toki arka, mutta se ei tarkoita, että hän olisi sellainen aina.

”Koska en jatkuvasti pälpätä muiden päälle, minua pidetään helposti arkana. Mielestäni se on epäkohteliasta – en itse ajattele olevani erityisen ujo. Minulla ei vain jatkuvasti riitä energiaa siihen, että avautuisin kaikille”, kertoo 28-vuotias nainen.

3. ”Vaikutat siltä, että vihaat kaikkia.”

Moni introvertti on saanut otsaansa myös ihmisvihaajan leiman. Pahimmillaan introvertti on pitkin elämäänsä joutunut vakuuttelemaan useaan otteeseen, ettei vihaa toisia.

”Ajoittainen hiljaisuus, omasta olosta nauttiminen ja pitkällinen harkitsevuus eivät tarkoita sitä, etten tykkäisi toisista ihmisistä ja pystyisi rakastamaan”, 31-vuotias nainen huomauttaa.

Lue myös: Tapailetko introverttiä? Nämä 10 asiaa hän haluaisi sinun tietävän

4. ”Kun ensimmäisen kerran tapasin sinut, en pitänyt sinusta yhtään.”

Eräs 25-vuotias nainen kertoo kuulleensa tämän virkkeen lukemattomia kertoja:

”Hyvät ystävänikin ovat ohimennen sanoneet, että vaikutin ensimmäisellä tapaamiskerrallamme kylmältä ja etäiseltä. He ovat kertoneet, että minuun tutustuminen vaatii aikaa. Tottahan se on, mutta joka kerta kun kuulen tämän, minulle tulee vaikea olo. En pysty ajattelemaan muuta kuin sitä, kuinka omituiselta mahdan vaikuttaa muiden silmissä. Nykyään olen hyvin tietoinen siitä, kuinka huonon ensivaikutelman teen, vaikka kuinka yrittäisin muuttua. Siksi olisi kiva, jos nämä kommentit jäisivät sanomatta. Tiedän kyllä ilmankin, millainen olen.”

5. ”Lähdetään/tehdään ex-tempore jonnekin/jotain! Älä nyt hannaa!”

Koska introvertti lämpenee hitaasti, hän saattaa suhtautua uusiin ja yllättäviin tilanteisiin aluksi varautuneesti. Älä siis odota, että introvertti innostuu uusista asioista sekunneissa.

”Toivoisinkin, ettei minulta vaadittaisi välitöntä vastausta mihinkään.”

”Vastaan yllättäviin ehdotuksiin todella helposti ei. Se johtuu yksinkertaisesti siitä, että en saa tarpeeksi aikaa ajatella, jolloin koen kieltäytymisen helpoimmaksi vaihtoehdoksi. Toivoisinkin, ettei minulta vaadittaisi välitöntä vastausta mihinkään. Se saisi minut useammin vastaamaan tapaamisiin, reissuihin ja muihin kivoihin ehdotuksiin myöntyvästi”, 32-vuotias nainen kertoo.

6. ”Olet ihan liian paljon yksin, sinun täytyy olla yksinäinen.”

Yksin oleminen ja yksinäisyys ovat kaksi eri asiaa. Introvertti nauttii omasta seurastaan, joten hänelle itsen kanssa hengaileminen ei ole taakka – päinvastoin.

7. ”Kyllähän sinä nyt voit tulla edes piipahtamaan niissä juhlissa…”

Ei kannata olettaa, että rentoihin kekkereihin osallistuminen olisi jokaiselle pelkkä ilo. Monelle introvertille uusia ihmisiä kuhiseviin tilaisuuksiin osallistuminen on väsyttävää.

Ei kannata olettaa, että rentoihin kekkereihin osallistuminen olisi jokaiselle pelkkä ilo.

”Pahimpia ovat kokkarit, joissa en tunne ketään ja joissa pitäisi mennä smaltalkaamaan tyhjästä tuntemattomien ihmisten kanssa. Tuntuu raskaalta. Mieluiten jätän menemättä, jos mahdollista”, 40-vuotias nainen kertoo.

Lue myös: Tunnistatko itsesi? 9 asiaa, jotka vain introvertit tajuavat

8. ”Etkö voisi olla vähän enemmän kuin ________ (lisää ekstrovertin tyypin nimi)?”

Ehkäpä. Viimeaikaisen tutkimuksen perusteella ihminen pystyy kyllä muuttamaan persoonaansa, jos oikein kovasti yrittää. Mutta miksi meidän kaikkien pitäisi olla samanlaisia? Mitä vikaa introverttiudessa on?

No ei tietenkään yhtään mitään. Sen sijaan siinä on paljonkin vikaa, että kehottaa toista ihmistä muuttumaan ihan ilman oikeaa syytä.

9. ”Älä ole niin vakava koko ajan.”

Joskus introvertti saattaa olla pitkäänkin hiljaa, kun muut jutustelevat niitä näitä. Sen takia introvertti saatetaan leimataan tylyksi pessimistiksi. 

”Keskityn usein toisten sanomisiin todella intensiivisesti, enkä halua kommentoida heidän asioitaan ennen kuin ymmärrän täysin, mitä he tarkoittavat. Yritän siis ihan tosissani olla hyvä tyyppi. Harmi kyllä tämä tulkitaan usein epäkohteliaaksi. Siksi olen alkanut yhä enemmän sutkautella turhanpäiväisyyksiä keskustelun lomaan. Minua se väsyttää, mutta ainakin ihmiset suhtautuvat minuun nykyään suopeammin”, kertoo 26-vuotias nainen.

10. ”Eläisit vähän!”

Yleensä introvertti kuulee tämän virkkeen silloin, kun joku yrittää maanitella häntä pois omasta rauhastaan. Kaikille elämisen tärkein osa ei ole kuitenkaan se, että viettää koko ajan aikaa toisten kanssa.

”Uskokaa jo, jotkut nauttivat täysin rinnoin siitä, että saavat olla ihan yksin ja katsoa Netflixiä koko viikonlopun.”

”Uskokaa jo, jotkut nauttivat täysin rinnoin siitä, että saavat olla ihan yksin ja katsoa Netflixiä koko viikonlopun. Se ei tarkoita sitä, ettei nauttisi elämästään”, toteaa 25-vuotias nainen.

Lue myös: Viihdytkö itsesi seurassa? Yksinolo tekee hyvää – monin tavoin

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Ei tämä juttu auttanut ymmärtämään introverttejä yhtään. Piinallisen mykkiä seinään tuijottelijoita, jotka yrittävät paeta, kun sanoo päivää. Miksi kukaan haluaisi heihin tutustua? Eivät osaa vastata kyllä tai ei. Ei mitään sanottavaa. Outo juttu ettei työpaikkaa ja ihmissuhteita löydy.

Onneksi sinä olet niin kiinnostava, että kaikki palavat halusta tutustua ja tutustuttuaan eivät malta muuta kuin kuunnella yllä olevan kommenttisi laatuisia elämänviisauksia.

Kusiaispesä

Näyttäisi että ekstroverttit odottavat vastapuolelta samanlaisia ominaisuuksia eivätkä ymmärrä ihmistä. Muutoin.vaimoni on ekstrovertti ja jonkunverran ylpeakin siitä. Tosiasiassa sehän helpottaa seurassa.mutta on myös raskasta kun hän vie kaiken tilan. Käy jopa niin hassusti että koetan sopertaa itse jotain väliin eikä kukaan edes huomaa että minullakin oli asiaa. Ehkä joskus joku kysyy kohteliaisuudesta sitten mitäs minun töihini kuuluu. On se kyllä raskasta.olis ollut helppo yksin. Pahinta on etten pysty muuttumaan.ne kuulkaas jaksaa istua aamusta myöhään nokikkain ja koko ajan on hirveesti asiaa. Täyttä paskanjauhantaa. Nyt koetan tehdä niin että rajoitan reilusti sitä olemista näissä kaakatus tilaisuuksissa mutta käyn joskus viereen malliksi. Iläänkuin pöydän koristeeksi.koska eroaminen on synti ja niin pois päin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla