Me Naiset
|
Eveliina Linkoheimo
Ghostasitko tindermatchin? Se saattoi olla ruma temppu – tai sitten ihan hyväksyttävä päätös. Kuva: Shutterstock
Ghostasitko tindermatchin? Se saattoi olla ruma temppu – tai sitten ihan hyväksyttävä päätös. Kuva: Shutterstock

Yleensä toisen viesteihin vastaamatta jättäminen on kurja temppu. On kuitenkin tilanteita, joissa deitti- tai kaverisuhteen lopettaminen vähin äänin voi olla oikea ratkaisu. 

Termi Ghosting kuvaa Tinder-ajan ilmiötä: deittailukaverin yhteydenottoihin ei enää vastata, jos tyyppi ei kiinnosta. ”Ghostaaja” katoaa kuin tuhka tuuleen eikä selitä, miksi kiinnostus lopahti. Treffikumppanien lisäksi myös tuttuja tai kavereita voi ghostata.

Katoamistemppu ei ole uusi ilmiö, mutta netti- ja sovellusdeittailu on tehnyt siitä yleisen ja monen mielestä normaalin tavan lopettaa orastava suhde.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mistä ghostaaminen sitten johtuu? Sitä harrastavat haluat välttää epämukavan tunteen, jonka ikävä keskustelu tuo. ”En oikeastaan halua nähdä sinua enää” on vaikeampi sanoa kuin se, ettei sano mitään. Mitä enemmän puuhaa harrastetaan, sitä normaalimmalta se alkaa tuntua, selittää psykologian tohtori Jennice Vilhauer Psychology Todayssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Monien mielestä ghostaaminen tuntuu kuitenkin ikävältä, sillä siitä voi tulla hyväksikäytetty ja typerä olo.

– Monet mielenterveydenhuoltoalan ammattilaiset pitävät mykkäkoulua henkisen väkivallan muotona, ja ghostaaminen on mykkäkoulun äärimmäinen muoto. Se hiljentää: ghostattu ei saa tietää, miksi toinen ei halua olla hänen kanssaan tekemisissä, Vilhauer selittää.

Kepeässä Tinder-maailmassakin olisi siis kohteliasta ja kilttiä kertoa toiselle, jos hänen seuransa ei enää kiinnosta.

Vilhauerin mukaan on kuitenkin olemassa joitakin tilanteita, joissa ghostaaminen on hyväksyttävä ja joskus ainoa oikea tapa viestittää toiselle ihmiselle, että haluaa lopettaa yhteydenpidon.

1. Kun tunnet olosi uhatuksi

Selittämättä katoaminen voi olla paras ratkaisu, jos joku saa sinut tuntemaan itsesi turvattomaksi. Jos olet joutunut henkisen tai fyysisen pahoinpitelyn uhriksi, hiljainen katoaminen voi olla oman turvallisuuden takaava veto.

2. Kun rajojasi on loukattu

Joskus ihastuminen voi lähteä käsistä. Jos deittisi tai muu tuttusi ilmestyy varoittamatta työpaikallesi, on yhteydessä ex-kumppaneihisi, häiriköi elämääsi, hän ei kunnioita sinun yksityisyyttäsi. Silloin katoamistemppu voi olla hyvä ratkaisu.

Häiriköivä käytös rikkoo normaalin sosiaalisen kanssakäymisen rajoja ja voi tuntua erittäin uhkaavalta. Tällaisessa tapauksessa on ensisijaista, että tunnet taas olosi turvalliseksi, ja se voi tarkoittaa yhteyden katkaisemista.

Oletko jo kertonut häirikölle, ettet halua olla hänen kanssaan tekemisissä, mutta hän ei jätä sinua rauhaan? Silloin kommunikaation katkaisemista ei voi edes kutsua ghostaamiseksi.

3. Kun toinen valehtelee tai manipuloi

Saitko kaverin tai deitin kiinni valheesta? Manipulointiyritykset ovat hyvä syy jättää vastaamatta jonkun yhteydenottoihin.

Jos saat tietää, että tapailemasi ihminen on esimerkiksi jo parisuhteessa ja on valehdellut asiasta, hän ei kunnioita tunteitasi. Sellaiselle ihmiselle et ole mitään velkaa – et edes selitystä, miksi lopetit suhteen.  

Vierailija

Jos vain ilmoittaa, ettei halua olla enää tekemisissä ja kieltää yhteydenottamisen selittämättä asiaa millään lailla, niin se on kaikkein pahinta ghostaamista.

Vierailija

Ainakin toi vika syy ghostaamiseen on mielestäni aika riippuvainen ihmisen moraalista, eli se että kokeeko olevansa mitään velkaa valehtelijalle.

Jos minulle valehdellaan, koen olevani sen velkaa, että kerron tämän oikeasti satuttavan, koska olenhan itsekkin joskus valehdellut ja olisi kiva, ettei kaikki ihmiset mua tästä syystä ghostaisi.

Mutta, jokaisella mielipiteensä(y)

Sisältö jatkuu mainoksen alla