Psykologi-valmentaja Tony Dunderfelt setvii julkkisparien parisuhdeongelmia Elämä pelissä -ohjelmassa, joka alkaa tammikuun lopussa. Kuva: Sanoma-arkisto/Rosemarie Särkkä
Psykologi-valmentaja Tony Dunderfelt setvii julkkisparien parisuhdeongelmia Elämä pelissä -ohjelmassa, joka alkaa tammikuun lopussa. Kuva: Sanoma-arkisto/Rosemarie Särkkä

Psykologi Tony Dunderfeltin mielestä parisuhdeongelmia ei ratkaista pelkästään puhumalla. Siksi hän opettaa "sänkypolskaa" tekovagina Doriksella ja keinopenis Jormalla.

Psykologi Tony Dunderfelt ottaa Helsingin Sanomissa kantaa kiivaana käyvään keskusteluun naisten ja miesten rooleista parisuhteessa. Keskustelu sai alkunsa Väestöliiton Parisuhdekeskuksen johtajan Heli Vaarasen mielipidekirjoituksesta, jossa hän syytti naisten väheksyvän miehiään. Vaarasen mielestä naisista on tullut päällepäsmäreitä ja miehistä tahdottomia apureita.

Dunderfelt kertoo tunnistavansa Vaarasen mainitsevan ongelman. Hänen mielestään nykyliitoista on tullut kaverisuhteita eli miehistä ja naisista liian samankaltaisia, mikä on tappanut intohimon. Kiltit miehet eivät Dunderfeltin mukaan riitä naisille.

– Eniten minua on hämmästyttänyt, että modernit uranaisetkin haluavat rinnalleen miehekkään miehen. Ei nainen halua sänkyynsä ystävää vaan rakastajan isolla R:llä, Dunderfelt sanoo HS:ssä.

Dunderfelt perustelee väitteensä sillä, mitä naiset ovat hänelle kertoneet vastaanotolla. Psykologin mielestä yksi iso ongelma on myös se, etteivät miehet tunne naisten mielestä riittävän hyvin naisen anatomiaa ja orgasmia.

"Oli superahdistavaa myöntää, että 25 vuoden aikana minulla ei ollut hajuakaan ex-vaimoni kiihottumisen polusta."

Dunderfelt painottaa, että tasa-arvo ei ole yhtä kuin tasalaatuisuus. Hän sanoo, että seksissä on aina kaksi roolia: toimija ja vastaanottaja.

– Rooleja saa ja kuuluukin vaihdella. Oleellista on tajuta, että yhtä aikaa molemmat eivät voi ohjata tai vastaanottaa. Muuten ei synny sänkypolskaa.

Opettaa anatomiaa tekovaginalla ja keinopeniksellä

Tutkiessaan seksiä ja nautinnon puutetta Dunderfelt on päätynyt siihen, että ongelmia ei ratkaista pelkästään puhumalla. Siksi hän käyttää kursseillaan myös opetusvälineitä: tekovagina Dorista ja keinopenis Jormaa.

Dunderfelt harmittelee, miten yleistä on, ettemme tiedä, miten kumppani haluaisi itseään kosketeltavan.

– Minustakin oli superahdistavaa myöntää, että 25 vuoden aikana minulla ei ollut hajuakaan ex-vaimoni kiihottumisen polusta. Ajattelin, että kunnioitus ja rakkaus välilämme riittää.

Psykologi hyödyntää opetusvälineitä myös tammikuun lopussa alkavassa Elämä pelissä -ohjelmassa. Siinä neljä jullkisparia – Lena Meriläinen ja Olli Tola, Wilma Schlizewski ja Olli Väätäinen, Toni ja Heidi Nieminen sekä Ninja Sarasalo ja Yoshiki Tamura – osallistuu Dunderfeltin valmennusleirille.

Kysely

Oletko Dunderfeltin kanssa samaa mieltä: haluavatko naiset rakastajan isolla R:llä?

Kyllä.
Kyllä.
71.1%
Olen osittain samaa mieltä.
Olen osittain samaa mieltä.
20.4%
Ei.
Ei.
8.3%
Ääniä yhteensä: 430
RakastajaRane

Psykologi Tony Dunderfelt HS:ssä: "Nainen haluaa sänkyynsä rakastajan isolla R:llä"

Naisen paikka on nyrkin ja hellan välissä. Kun naiset tunkivat työelämään joukolla, niin siitä ei seurannut kuin ongelmia kotona. Ämmät joutuu painaa duunia sen lisäksi, että hoitavat kotihommat ja lapset. Nykyfemakkoja ei halua yksikään MIES. Vain nössöt joita taas ei halua kukaan. Näin kohtaamisongelma on valmis. Eräskin psykologi IR kertoi olleensa feministien tapahtumassa päivällä, jossa kuohittiin miehet ja vaadittiin tasa-arvoa jne. muuta shittiä. Illalla sama porukka oli baarissa ja jo...
Lue kommentti

Nykyteknologian ansiosta yhteydenpito kaukana asuvan rakkaan kanssa on helppoa. Aina se ei ole hyvä asia. 

Olen ollut etäsuhteessa kerrallaan vain alle vuoden, enkä enempää olisi jaksanutkaan. Ikävä raastoi, mutta ehkä vielä enemmän raastoivat puhelinsoitot. Luuriin tarttuessani toivoin suhdetta vahvistavaa lepertelyä ja henkevää keskustelua, mutta aika usein sain parin sanan vastauksia, molemminpuolista turhautumista ja lopulta riidan. 

Ystäväni elää pitkässä suhteessa, johon on aikojen saatossa mahtunut monta monituista etäpätkää. Nykyinen etäelo jatkuu todennäköisesti useita vuosia, mutta kumpikaan suhteen osapuoli ei vaikuta turhautuneelta tilanteeseen. Niinpä kysyin hiljattain, mikä toimivan etäsuhteen salaisuus oikein on. 

– Me ei oikeastaan soitella, ystävä sanoi. 

Pariskunta pitää silti usein yhteyttä viestein ja tapaa, kun se on mahdollista. Soitot vain ovat karsiutuneet vuosien varrella pois pahaa mieltä aiheuttavina. 

Keskittymiskyky ei riitä

Whatsapp-viestien luulisi välittävän sanatonta viestintää vielä huonommin kuin puhelujen, mutta jostakin syystä juuri puhelut näyttävät nostavan turhautumislukemat helpoiten taivaisiin.

Ehkä syy on katteettomissa odotuksissa, joita itsekin vaalin etäsuhdeaikanani. Henkevä puhelinkeskustelu tekee tutkitusti etäsuhteessa elävistä läheisempiä kuin arkensa jakavista, mutta toisaalta kunnollinen juttelu vaatii keskittymistä, joka on älypuhelinaikana vähissä – erityisesti, jos takana on pitkä työpäivä tai puhelu sattuu tilanteeseen, jossa olisi muutakin tekemistä. 

”Puhelu tulee usein huonolla hetkellä.”

Vastarakastunut ehkä antautuu mielellään tuntien puheluihin päivittäin muista kiireistään välittämättä, mutta vuosikymmenen yhteiselon jälkeen viestit tuntuvat helpommalta ja huomaavaisemmalta kommunikaatiovälineeltä. Varsinkin, jos rakastavaiset asuvat eri aikavyöhykkeillä tai tekevät eri tavalla rytmitettyä työpäivää, puhelu tulee usein huonolla hetkellä.

Skypeä vai nykyajan kirjeitä?

Osa etäsuhteessa elävistä pareista on ratkaissut keskeyttämis- ja keskittymisongelmat puhumalla puhelunsa Skypessä niin, että yhteys on auki mutta mitään erityistä ei välttämättä tehdä tai sanota. Näin voidaan simuloida yhdessä asumista, johon kuuluu samassa tilassa oleskelu ilman kummempaa yhteistä tekemistä.

Osa taas keskittyy viestittelyyn. Kuten rakkauskirjeen ennen vanhaan, myös viestin voi kirjoittaa silloin, kun sattuu olemaan puuhaan sopivassa mielentilassa. Kirjeisiin verrattuna viesteissä on se hyvä – tai no, tilanteesta riippuen myös huono – puoli, että ne saapuvat perille välittömästi. Jotta viestittely säilyy mukavana yhteydenpidon muotona, täytyy parin löytää yhteinen linja siihen, kuinka nopeasti ja millä tavoin viesteihin reagoidaan. 

Vuosia etäsuhteessa ollut yhdysvaltalainen psykologi Roni Beth Tower kehottaa etäsuhteessa olevia sopimaan säännöistä, mutta myös välttämään puheluihin ja viesteihin perustuvaa sekoilua. Vaikka yhteisiä vuosia olisi takana paljonkin, muuhun kuin kasvokkaiseen viestintään liittyy iso väärinymmärrysten riski. 

On trendikästä hankkiutua eroon energiasyöpöistä ihmisistä – mutta keitä ne sellaiset oikein ovat?

Näin vuoden alussa sitä on liikkeellä: energiasyöpöistä ihmisistä eroon hankkiutumista. Heitä luvataan karistaa uudenvuodenlupauksissa, heitä kehotetaan välttelemään oman hyvinvoinnin nimissä – mutta tärkeä kysymys odottaa vastaustaan. Mikä hitsin energiasyöppö? Joku henkilö, joka uuvuttaa, selvästikin. Mistä tiedän, olenko se minä?

Psykologi Taru Helenius toteaa, että kyseessä olisi melkein gallupin paikka: eri ihmisten mielestä eri tyypit ovat kuluttavia.

– Mikä kellekin sopii! Minä saatan kokea kovin puheliaat ihmiset energiasyöppöinä, sinusta he ovat virkistäviä. Äänekkäät, huomiohakuiset ihmiset ovat monien mielestä kuluttavia. Samoin sellaiset, jotka valittavat paljon omista ongelmistaan kuuntelematta toista. Entäs arvaamattomasti käyttäytyvät tyypit – välillä ystävälliset, välillä piittaamattomat? Hekin voivat imeä energiaa.

”Mikä kellekin sopii!”

Energiasyöppö ei siis ole aivan pomminvarma diagnoosi. Joskus kysymys voi olla persoonallisuushäiriöstä tai poikkeuksellisen pahasta itsekeskeisyydestä, mutta ei aina. Saatan hyvinkin olla jonkun ihmisen uudenvuodenlupauslistalla kohdassa ”hankkiudu eroon”, vaikka olen mielestäni erittäin hyvä tyyppi enkä tietääkseni edes narsisti. On ilmeisesti vain tarkkailtava, vastataanko viesteihini enää.

Saako heitä karistaa elämästään?

On myös niin, että vaikea elämäntilanne saattaa tehdä kenestä tahansa tarvitsevan energiasyöpön, ainakin väliaikaisesti. Sellaista energiasyöppöparkaa ei ole reilua hylätä antamatta ensin palautetta. Yllättävän moni pystyy muuttamaan käytöstään.

Taru Heleniuksen mielestä voisi silti olla ihan fiksukin idea tehdä välillä inventaariota omasta elinpiiristään: siinä olisi hyvä olla mahdollisimman hapekkaita ja tasapainoisia ihmissuhteita.

–  Radikaaleja välirikkoja en kannata, mutta pehmeitä pesäeroja kyllä! Ystävyydessä on kyse saamisesta ja antamisesta. Aikaa on muutenkin niin vähän, että turhaa sitä on tuhlata ihmisiin, joiden seurasta jää paha mieli. 
 

Vierailija

Energiasyöppö on parjattu ihmistyyppi – mistä tietää, onko itsekin sellainen?

Erkki kirjoitti: Perinteisesti karistetaan seurasta köyhtyneet, sairastuneet ja menetyksiä kokeneet. He kun eivät jaksa kauheasti iloita ja haluaisivat vielä puhuakin asioistaan. Eivätkä ole hapekkaita ja tasapainoisia. Jokainen ihminen on joskus energiasyöppö. Kannattaisi karsia ne pinnalliset hörhöt, jotka punnitsevat vain omaa etuaan ja jaksamistaan. Media-alalla on energiasyöppöjä vaikka kuinka paljon. Välttäkää näiden seuraa niin paljon kuin mahdollista.Siellä on paljon mielisairaita,...
Lue kommentti
Erkki

Energiasyöppö on parjattu ihmistyyppi – mistä tietää, onko itsekin sellainen?

Perinteisesti karistetaan seurasta köyhtyneet, sairastuneet ja menetyksiä kokeneet. He kun eivät jaksa kauheasti iloita ja haluaisivat vielä puhuakin asioistaan. Eivätkä ole hapekkaita ja tasapainoisia. Jokainen ihminen on joskus energiasyöppö. Kannattaisi karsia ne pinnalliset hörhöt, jotka punnitsevat vain omaa etuaan ja jaksamistaan.
Lue kommentti