Vaikeneva mies mieluummin ottaa turhatkin syytökset vastaan kun ryhtyy väittelyyn – ja etääntyy samalla henkisesti kumppanistaan.

Kumppani on unohtanut tehdä jonkun sovitun asian. Raskaan työpäivän päätteeksi ymmärrystä ei riitä. Ilmoille pääsee muutama ärsyyntynyt syytös toista kohtaan.

Todellisuudessa unohdukselle olisi ihan hyvä selitys, mutta kumppani ottaa syytökset mukisematta vastaan. Hän ei vain yksinkertaisesti koe, että asiasta puhuminen olisi kaiken riidan ja vaivan arvoista.

Kuulostaako tutulta tilanteelta?

”Monet miehet sietävät tarpeettoman paljon kritiikkiä, kiihtymistä ja negatiivisuutta kumppaniltaan.”

Riitely on parisuhteessa täysin normaalia. On jopa tärkeää, että tietyistä asioista väännetään edes kerran. Joskus suhde kuitenkin ajautuu tilanteeseen, jossa toinen osapuoli muuttuu riitelyn osalta passiiviseksi.

Parisuhteita ja avioliittoja tutkinut psykologi Harriet Lerner kertoo Psychology Todayn artikkelissa, että usein juuri mies on se, joka vaikenee. Lernerin mukaan ilmiö voi olla parisuhteen kannalta kohtalokas.

– Monet miehet sietävät tarpeettoman paljon kritiikkiä, kiihtymistä ja negatiivisuutta kumppaniltaan sen sijaan, että omaksuisivat jämerän ja rakastavan aseman suhteessa, Lerner kuvaa.

Riitelemättömyys voi johtaa eroon

Lernerin mukaan miehet menettävät naisia useammin äänensä parisuhteessa. He muuttuvat etäisiksi ja toistelevat itselleen, ettei mikään ole tappelemisen arvoista. He saattavat myös kuitata hankalat tilanteet toteamalla, etteivät halua puhua asiasta juuri nyt.

Tuloksena on henkinen etääntyminen kumppanista, mikä voi johtaa jopa eroamiseen.

”Kaiken voi sanoa kiltisti.”

Vaikenevan miehen ja tämän kumppanin voi olla vaikea päästä oravanpyörästä eroon, mutta Lernerin mukaan koskaan ei ole liian myöhäistä tehdä muutosta.

– Mikään ei ole tärkeämpää kuin opetella itselleen selkeä, vahva ääni parisuhteessa varsinkin niitä tilanteita varten, kun suututtaa tai on turhautunut, Lerner sanoo.

– Pitää muistaa myös, että kaiken voi sanoa kiltisti. Minkä tahansa tiukan rajan voi asettaa suhteeseen ystävällisellä tavalla.