Ihmissuhteisiin liittyvät kysymykset ovat harvinaisen vaikeita ratkaistavia. Kuva: Shutterstock
Ihmissuhteisiin liittyvät kysymykset ovat harvinaisen vaikeita ratkaistavia. Kuva: Shutterstock

Ihmissuhteisiin liittyy lukemattomia vaikeita moraalikysymyksiä: Miten ero- tai pettämistilanteessa kannattaa toimia? Tunteeko hyvä ystävä kateutta? Milloin kannattaa erota? Etsimme vastauksia.

Vaikka tilanteet ihmissuhteissa ovat aina omanlaisiaan, osaa psykoterapeutti Anniina Kerman neuvoa, kuinka yleisissä pulmatilanteissa kannattaisi toimia. Asiantuntija vastasi 11 kinkkiseen ihmissuhdekysymykseen.

1. Jos puoliso pettää, pitääkö se antaa anteeksi?

Se riippuu paljon parisuhteen tilanteesta. Jos parisuhteessa on pääasiallisesti toimivat elementit, suhde tuntuu hyvältä sekä kiintymystä ja rakkautta löytyy, anteeksianto voi olla parisuhteen syvemmälle tasolle pääsemisen tapa. Jos kumppanilleen pystyy antamaan anteeksi, suhteesta tulee varmasti ihan toisenlainen. Uskottomuus voi siis periaatteessa olla jopa hyvä asia parisuhteelle.

Lue myös: 15 syytä, miksi pettäminen on niin vaikea antaa anteeksi

2. Jos pettää kumppaniaan, pitääkö siitä kertoa?

Uskottomuutta on monentasoista, eli fyysistä ja emotionaalista pettämistä. Uskottoman tulee aina punnita, miten parisuhde tulee kestämään uskottomuuden sekä miten asiasta kertominen vahingoittaa kumppania.

Suotavaa tietenkin olisi, että jo ennen uskottomuutta – kun ajatus pettämisestä käy mielessä – heräisi miettimään, mitä parisuhteessa on meneillään ja miksi kaipaa jotain muuta. Henkisessä pettämisessä asiat taas saavat usein liian isot mittasuhteet. Jos sovittuja suhteen rajoja ei ole ylitetty, kannattaa asia pitää omana tietona, koska parisuhde haavoittuu siitäkin. Mikäli mitään fyysistä ei ole tapahtunut, on usein parempi jättää asia taka-alalla ja käsitellä oma tunnekokemus itse kuin siirtää se kumppanin käsiteltäväksi. On hyvä ottaa vastuu omista tunteista ja niiden työstämisestä.

Lue myös: Henkinen pettäminen voi satuttaa enemmän kuin fyysinen – 9 merkkiä kertovat, oletko menossa liian pitkälle

3. Jos saa selville ystävän kumppanin pettävän, pitääkö omalle ystävälle kertoa asiasta?

Tällaisessa tapauksessa on tärkeää tuntea ystävänsä hyvin. On olennaista miettiä omaa arvomaailmaansa ja sitä, mitä toivoisi ystävän tekevän itselle. Aika monet toivoisivat, että myös ystävä kertoisi, jos tämä saisi tietää oman kumppanin pettämisestä. Jos ystävyyssuhde on riittävän vakaa ja hyvällä pohjalla, on suotavaa, että on rehellinen ystävälleen.

Lue myös: Kaverini petti kumppaniaan silmieni edessä – ja yhdestä syystä en puuttunut asiaan

4. Voiko olla hyvä ystävä, jos on kateellinen ystävälleen hänen onnekkuudestaan tai menestyksestään?

Tietyt asiat voivat kyllä laukaista kateutta, mutta kateus ei kuitenkaan ole koko ajan läsnä ystävyyssuhteessa. Sellaisissakin ystävyyssuhteissa, joissa kateutta ilmenee, on myös jotain kannattavaa voimavaraa, mikä pitää ihmissuhdetta yllä. Helposti käy niin, että hyvällekin ystävälle on jostain kateellinen, mutta silloin kannattaa kysyä itseltä, miten toisen onni on itseltä pois. Todennäköisesti myös ystävä voi olla kateellinen jostain, missä toinen on onnistunut. Kateus ei tarkoita, ettei ystävyyssuhde voisi olla hyvä.

5. Mistä tietää, milloin vaikeassa suhteessa kannattaa lopettaa ongelmien selvittely-yritykset kumppanin kanssa ja erota?

Niin kauan kuin on tahtoa ja halua selvittää ongelmia, on myös toivoa ja keinoja tehdä niin. Kun taas ääripään tapauksissa suhteeseen tulee mukaan henkistä tai fyysistä väkivaltaa, on viimeistään silloin mietittävä tarkkaan, tuhoaako suhde vain oman elämänlaadun.

Lue myös: 8 arkipäiväistä merkkiä paljastavat, että on aika erota

6. Pitääkö eksän kanssa olla hyvissä väleissä?

Etenkin silloin, kun on myös lapsia, on hyvä lasten elämänlaadun takaamiseksi, että vanhempien välillä on jonkinlainen yhteys, joka välittyisi lapsillekin. Elämä ei tietenkään ole aina niin yksinkertaista, ja jos kokee tulleensa hyvin loukatuksi ja kaltoin kohdelluksi, ystävyys ei ole välttämättä mahdollinen ratkaisu.

Usein voi kuitenkin olla itsellekin hyötyä antaa anteeksi eksälle. Pitkittyneen vihan ja katkeruuden kantaminen ei loppupeleissä tuo hyvää omaan elämään. Oman hyvinvoinnin voi siinäkin tilanteessa laittaa etusijalle ja miettiä tilannetta sen kautta.

7. Mistä tietää, että parisuhde tulee kestämään?

Jotta suhteella voisi olla hyvät mahdollisuudet, edellyttää se esimerkiksi sitä, että on jatkuvasti kiinnostunut kumppanista ja arjen haluaa jakaa, on riittävästi läheisyyttä, kosketusta ja seksiä ja asioista pystytään puhumaan toisen kanssa. Salailu taas voi olla merkki kestämättömästä suhteesta.

8. Saako kaverin eksän kanssa seurustella?

Useinhan ajatellaan, että niin sanotusti kuormasta ei saisi syödä, mutta ei omia tunteitaan voi myöskään kieltää. Se, millä pohjalla ystävyyssuhde on, voi myös määritellä, voiko toisen eksän kanssa seurustella. Loppujen lopuksi parisuhteen rakentaminen on kuitenkin aina kahden ihmisen kauppa.

Lue myös: Päädyitkö sänkyyn ystävän eksän kanssa? Selvitä tilanne näin

9. Suhteissa, joissa ollaan paljon yhdessä, alkavat väistämättä jotkin asiat ärsyttää. Mistä tietää, milloin toiselle kannattaa sanoa ärsyttävästä asiasta, ja milloin kannattaa vain koettaa hyväksyä, että toinen on luonteeltaan mitä on?

Keho kyllä kertoo jatkuvasti toiselle niistäkin asioista, joita ei sano ääneen. Jo pelkästään eleet ja ilmeet kertovat toiselle, että jokin ärsyttää. Toisen jatkuva epätieto siitä, mikä on pielessä, ei ole kovin toimivaa suhteessa. Aina kannattaa puhua auki asiat, jotka ärsyttävät. Se on myös suhteen kehittämistä ja eteenpäin viemistä, kun voidaan keskustella asiasta kuin asiasta ja erilaisista tunteista.

Jos taas ei koskaan kerro toiselle ärsytyksen tunteistaan, muutostakaan ei tapahdu. Toimivan suhteen elementteihin kuuluu, että myös vaikeista asioista voidaan puhua ja pohditaan yhdessä, voiko joitain asioita suhteessa muuttaa, pitäisikö ne hyväksyä vai kannattaisiko tehdä kompromisseja. Jos ärsytyksistä ei koskaan puhu, ne alkavat kasaantua ja jonain päivänä kaikki räjähtää kerralla.

Lue myös: Nämä arkiset asiat ärsyttävät kumppanissa eniten

10. Jos ystävät eivät tule toimeen kumppanin kanssa, onko se varma huono merkki?

Tilanteesta riippuen se voi olla huono merkki tai sitten ei. Tärkeämpää on kuitenkin muistaa se, että kumppania hakee itselle eikä ystävälle. On myös hyvä tuntea ystävänsä ja kumppaninsa sekä selvittää, mistä negatiiviset tunteet ovat peräisin. Voi olla esimerkiksi, että uuden suhteen alkaessa ystävät ajattelevat eksän olleen parempi ja haluavat sabotoida uutta suhdetta. Ystäviä kannattaa tietenkin aina kuunnella, mutta oman elämänsä rakentaa kuitenkin aina itse.

11. Jos kumppani käyttäytyy huonosti tai oudosti aiemmissa ihmissuhteissaan kokemiensa asioiden, vaikean lapsuuden tai petetyksi tulemisen takia, voiko kumppani muuttua ja oppia luottamaan?

Voi, ehdottomasti. Se kuitenkin tarkoittaa sitä, että usein tarvitaan jonkinlaista terapiaa rinnalle, ja parisuhteesta tulee löytää sen korjaavat kokemukset ja työstää niiden avulla kiintymyssuhdetta eheämmäksi. Jos esimerkiksi on tullut hylätyksi, uudessa suhteessa työstetään turvallisuuden tunteen löytämistä ja luottamusta toiseen.

Jos aikuinen lapsi on etäinen, siihen saattaa vaikuttaa yhdeksän asiaa vanhemman käytöksessä.

Kuin mököttävä teini tai kiukutteleva pikkukakara. Taannutko sinäkin, kun menet lapsuudenkotiisi tai vietät aikaa vanhempiesi kanssa pidempään kuin päivällisen verran. Jos taannut, et ole ainoa. Psykologi Merja Kokkonen on nimittäin kertonut, että aika moni aikuinen taantuu vanhempiensa seurassa – ja varsinkin omassa lapsuudenkodissaan. 

– Kun palaamme tuttuun paikkaan, loksahdamme helposti vanhoihin rooleihimme. Olemme kuitenkin viettäneet lapsuudenkodissamme 15–20 vuotta ja tottuneet toimimaan vuosikaudet tietyllä tavalla ja ajattelemaan vanhemmista vanhasta muistista kaikenlaista. Vaikka lapsuudenkotiin olisi ottanut etäisyyttä, jo pelkät tutut­ tuoksut ja tavarat riittävät laukaisemaan vanhat toiminta- ja ajattelu­tapamme, Marja Kokkonen on kertonut Me Naisten jutussa. 

Joskus on myös niin, että vanhempi ei itse päästä irti vanhasta roolistaan, jolloin se on aikuiselle lapsellekin lähes mahdotonta. Psychology Today -sivustolla sosiaalipsykologi Jane Adams keksii useita syitä, miksi aikuinen lapsi saattaa kantaa kaunaa vanhemmilleen. Listasta voi olla hyötyä myös vanhemmalle, jos miettii, miksi oma lapsi käy vain harvoin kylässä eikä reagoi viesteihin tai soittoihin.

9 syytä, miksi aikuinen lapsi saattaa olla nihkeä

 1. Haluat aina olla oikeassa

   

 2. Et tunne lastasi.
 3. Et päästä lastasi irti hänen lapsuuden roolistaan
 4. Luulet, että käsittelemätön avioero/lapsuuden riidat eivät vaivaa lastasi enää.
 5. Puutut jatkuvasti hänen elämäänsä, etkä anna elää omaa elämää. 
 6. Et kunnioita hänen rajojaan.
 7. Kysyt, mutta et kuuntele häntä.
 8. Asetut jonkun puolelle.
 9. Otat vapauksia, joihin sinulla ei oikeastaan ole oikeutta.

Tutkijoiden mukaan viehättävyys vaikuttaa mieleenpainuvuuteen, muttei sillä tavalla kuin ehkä ajattelit. 

Jos näet suuren joukon ihmisiä, keiden kasvot painuvat mieleesi? Kun saksalaisen Jenan yliopiston tutkijat selvittivät asiaa, vastaus oli aavistuksen yllättävä. 

Tutkijoille oli selvää, että tavalla tai toisella joukosta erottuvat ihmiset jäävät muistiin kaikkein helpoiten. Erikoisten kasvonpiirteiden mieleenpainuvuus ei ole kovin yllättävää, joten he tutkivat kasvojen mieleenpainuvuutta erityisesti suhteessa kasvojen viehättävyyteen. 

Selvisi, että kaikkein viehättävimpinä pidetyt ihmiset eivät ole erityisen mieleenpainuvia. Tavalliset, ei erityisen hyvännäköisiksi koetut ihmiset sen sijaan painuivat tutkimuksen koehenkilöiden mieliin. 

Kuinka jäädä mieleen

Jos siis mielit tehdä pysyvän muistijäljen ihmisten mieleen pelkällä olemuksellasi, helpoin keino on lisätä ulkonäköön jotakin odottamatonta ja erikoista. Asiaa auttaa, jos et ole sitä tyyppiä, jota kulttuurissamme pidetään kaikkein kauneimpana tai komeimpana. 

Yleensä on onneksi mahdollista jäädä ihmisten mieleen myös käytöksellään ja puheillaan, ei pelkillä kasvoillaan. Jos sanan säilä on käytettävissä, hyvän vaikutelman luomiseen voi kokeilla esimerkiksi Benjamin Franklinin menetelmää tai jotakin muuta pientä psykologista kikkaa, jolla saat ihmiset puolellesi.

Viehättävä huomataan

Vaikka viehättävästä ulkonäöstä ei ole etua muistetuksi tulemisessa, siitä on muuta hyötyä. Psychology Todayssa huomautetaan, että ihmiset kiinnittävät tutkitusti huomionsa kauniisiin henkilöihin, ja huomaavat siksi heistä muutakin kuin ulkonäön. 

Viehättävä fyysinen olemus kiinnittää huomion ja kutsuu tutustumaan. Niinpä hyvännäköisinä pidetyillä ihmisillä on mahdollisuus jäädä mieleen vaikkapa käytöksellään, vaikka heidän kasvonsa eivät olisi eityisen mieleenpainuvat.