Minna lähti viettelysten saarelle miehensä Sammyn kanssa. Sitä ennen hän teki Sammyn ominaisuuksista Excel-taulukon. Kuvat: Nelonen
Minna lähti viettelysten saarelle miehensä Sammyn kanssa. Sitä ennen hän teki Sammyn ominaisuuksista Excel-taulukon. Kuvat: Nelonen

Diplomi-insinööri Minnan laatima taulukko auttaa selvittämään, onko ruoho todella vihreämpää aidan toisella puolella.

Onko tämä ihminen minulle hyvä loppuelämän kumppani? Tätä suurta kysymystä pohditaan niin tosi-tv:ssä kuin kotisohvillakin.

Pitkässä parisuhteessa ajatukset saattavat harhautua muun kumppanitarjonnan suuntaan ennen ratkaisevaa sitoutumista. Tinder-deittaillessa kumppaniehdokkaiden potentiaali mietityttää jo tapailuvaiheessa.

Epäilijää neuvotaan toisinaan listaamaan suhteen tai kumppanin plussat ja miinukset. Positiivisten ja negatiivisten asioiden listojen pituuksista pitäisi sitten tehdä johtopäätöksiä. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Klassikkoneuvo voi toimia jollakulla, mutta siinä on ainakin yksi perustavanlaatuinen vika: se ei huomioi asioiden painoarvoa. Jos miinuslistalla on vaikkapa puolison epärehellisyys ja plussapuolella hänen upea tukkansa sekä kiva autonsa, listausten kappalemääräinen tarkastelu saattaa tuottaa väärän johtopäätöksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Temptation Island Suomi -ohjelmasta tutulla Minnalla on diplomi-insinöörin ratkaisu ongelmaan. Hän mainitsee Insinöörin päiväkirja -blogissaan kehittämänsä välineen, jolla kumppanin sopivuutta voi tarkastella tarkemmin: parisuhde-Excelin. 

Minna lähti viettelysten saarelle miehensä Sammyn kanssa. Hän kertoo blogissa pohtineensa eroa ennen saarelle lähtöä. 

”Ynnäilin päässäni suhteemme plussia ja miinuksia. Okei, tein niistä ihan excelinkin, jossa jokainen hyvä ja huono puoli oli arvioitu painokertoimella (koska tässä vertailussa pelkkä kvantitatiivinen tutkimusmenetelmä ei toimi)”, Minna kirjoittaa blogissa.

Sammy ja Minna lähtivät Temptation Island Suomi -ohjelmaan testaamaan suhdettaan.
Sammy ja Minna lähtivät Temptation Island Suomi -ohjelmaan testaamaan suhdettaan.

Painokertoimet kohdilleen

Jotta muutkin voisivat miettiä parisuhdettaan lukujen valossa, Minna suostui paljastamaan Me Naisille laatimansa taulukon toimintaperiaatteen. Hän kertoo, että parisuhde-Excel on hyvin henkilökohtainen, joten alla nähtävässä taulukossa listatut ominaisuudet ja painokertoimet ovat esimerkkejä, eivät Minnan omia määritelmiä hyvästä parisuhteesta.

 Ominaisuus  Painokerroin (P)  Esiintyvyys (E)  Ominaisuuden arvo A = P*E
 Jännittävä ja yllätyksellinen  5  1  5
 Sielunkumppanuus  5  1  5
 Luonne  4  0,7  2,8
 Taloudellinen turvallisuus  3  0,3  0,9
 Osaa huoltaa auton ja kodin  3  1  3
 Sosiaalinen älykkyys  3  0,9  2,7
 Hyvät harrastukset  3  0,8  2,4
 Alkoholikäyttäytyminen  3  -0,5  -1,5
 Kunnianhimo ja tavoitteet  2  0,3  0,6
 Laittaa hyvää ruokaa  2  1  2
 Pisteet yhteensä      22,9

Ominaisuuksiin taulukon käyttäjän tulee listata sellaisia asioita, joilla on itselle väliä. Myös painokertoimet täytyy valita itse, muuten taulukko ei toimi toivotulla tavalla.

– Painokertoimet valitset oman arvomaailmasi perusteella. Painokertoimia muuttamalla voi kehnokin vaihtoehto saada hyvät pisteet! Minna muistuttaa.

”Jos oma kultasi ei saa huippupisteitä, kannattaa tietysti miettiä, saisiko kukaan muukaan.”

Kun ominaisuudet ja painokertoimet on määritelty, päästään tositoimiin, eli merkitsemään, kuinka hyvin ominaisuudet kumppanissa toteutuvat.

– Esiintyvyys saa arvon nollasta ykköseen, riippuen kuinka vahvasti kumppanissa tämä piirre toteutuu. Tämä voi olla myös negatiivinen, jolloin se laskee pisteitä, Minna kertoo.

Jos siis kumppani on hyvällä tavalla erittäin jännittävä ja yllätyksellinen, saa hän ensimmäisen rivin Esiintyvyys-kohtaan arvon 1. Jos taas jännittävyyden ja yllätyksellisen taso on sellainen, että siitä aiheutuu suorastaan haittaa, voi arvoksi antaa esimerkiksi -0,5, jolloin loppupisteet vähenevät.


Loppupisteet selville

Kun painokerroin kerrotaan esiintyvyydellä, saadaan Ominaisuuden arvo -sarakkeen lukemat, joista voi ynnätä yhteen loppupisteet.

Näin puolueettomia lukuja kaipaava insinööriluonne saa parisuhdepohdintansa tueksi selviä numeroita. Harkintaa täytyy kuitenkin käyttää siinä, millaista pistesaldoa kumppanilta vaatii.

– Jos oma kultasi ei saa huippupisteitä, kannattaa tietysti miettiä, saisiko kukaan muukaan, Minna toteaa.

Minnan ja Sammyn parisuhde on ollut Temptation Islandilla kovalla koetuksella. Vielä ei tiedetä, ovatko he yhä pariskunta. 

kekkonen

no hah,hah,hah,hah,hah,hah,hah,hah,hah,hah,hah,hah,hah,hah,hah,hah,painokerrointa myös tälläisille jutuille 0,00000000000000001

Vierailija

Olen itsekin tehnyt exceleitä kulloisestakin tapailemistani miehistä. Mukana on ollut fyysinen viehättävyys, fyysinen vetovoima sekä seksin laatu.

Toki loppupeleissä ei auta kuin luottaa vaistoonsa mutta usein taulukosta on silti ollut apua omassa pohdinnassani.

Sisältö jatkuu mainoksen alla