Kodin Kuvalehti
Piian ja Pasin piti mennä naimisiin kaikessa hiljaisuudessa, mutta häistä tulikin mediatapahtuma.
Piian ja Pasin piti mennä naimisiin kaikessa hiljaisuudessa, mutta häistä tulikin mediatapahtuma.

Piia ja Pasi etenivät suhteessaan vauhdilla: kihlat he vaihtoivat jo kuukausi ensitapaamisensa jälkeen ja alttarille astuivat kolme kuukautta myöhemmin. – Epäilijöitä on mahtunut matkan varrelle, mutta rakkautemme on kestänyt, sanoo Piia Kodin Kuvalehdelle.

Keväällä 2009 Piia Oksanen asui kahdestaan Matilda-tyttärensä kanssa Järvenpäässä. Hän teki vuorotyötä myyjänä, ja takana oli jo monta vuotta yksinhuoltajaelämää.

Takana oli myös paljon surua. 31-vuotias Piia kaipasi vanhempiaan, jotka olivat menehtyneet Piian ollessa alle kolmekymppinen.

Piia oli päättänyt: ei enää miehiä tai enempää lapsia hänen elämäänsä. Yksin ja tyttären kanssa olisi hyvä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kunnes eräänä toukokuun päivänä Piia sai Facebookin Zoosk-deittisovelluksessa yllättäen viestin. Teksti oli lyhyt: Hyvää äitienpäivää!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Viestin lähettäjä oli helsinkiläinen Pasi Vornanen, joka oli nähnyt Piian kuvan sovelluksessa.

Siitä alkoi Piian ja Pasin rakkaustarina, joka eteni kuin salama.

Kolmen tunnin kävelytreffit

Viestit alkoivat lennellä, ja pian oli selvää, että olisi tavattava kasvotusten. Ensitreffit olivat äitienpäivän jälkeisenä keskiviikkona Vantaalla, Kuusijärven ulkoilupuiston parkkipaikalla.

– Kiersimme järveä varmaan kolme tuntia, kävelimme polkua ja juttelimme. Oli heti sellainen olo, että olisi tuntenut toisen jo paljon kauemmin, Piia muistelee.

Juttua riitti tapaamisen jälkeenkin, ja puhelut venyivät tuntien pituisiksi.

– Puheluiden jälkeen aina harmitti mennä iltaisin yksin nukkumaan. 

Pasia jännitti Piian suhtautuminen: neljä poikaa oli melkoinen paketti.

Pasi alkoi käydä Piian luona aina, kun se oli mahdollista. Pasilla oli kahdesta aiemmasta avioliitostaan neljä päiväkoti- ja alakouluikäistä poikaa, joten vuoroviikoin hän oli poikiensa kanssa kotona Helsingissä, vuoroviikoin Piialla.

Pasia jännitti, miten Piia suhtautuisi hänen jälkikasvuunsa – neljä poikaa kun oli melkoinen paketti. Piia puolestaan varjeli omaa tytärtään, joka oli tottunut elämään yksin äitinsä kanssa.

– Selvisimme siitä vain touhuilemalla kaikenlaista yhdessä, Pasi muistelee.

– Kävimme Korkeasaaressa, retkeilimme ja olimme mattopyykillä.

Kesälomalla elämä mullistui

Juhannuksena Pasilla oli kotonaan illanistujaiset. Silloin hän kosi Piiaa.

– Minun ei pitänyt enää ikinä ottaa miestä tai tehdä lapsia, mutta sen yhden kesäloman aikana minulle tapahtui kaikki. Tuli elämäni mies ja hänen myötään liuta lapsia, ja päätettiin vielä mennä naimisiinkin, kertoo Piia.

Siitä Piia ja Pasi olivat yhtä mieltä, että isoja hääjuhlia ei järjestettäisi. Vihkiminen voisi tapahtua vaikka maistraatissa.

Tänä syksynä Piia ja Pasi aikovat uusia vihkivalansa.
Tänä syksynä Piia ja Pasi aikovat uusia vihkivalansa.

Media mukana

Kuin tilauksesta Piia näki netissä ilmoituksen: syyskuussa järjestettävässä Hääyö-tapahtumassa kaikki halukkaat pääsevät naimisiin Vantaan Pyhän Laurin kirkossa. Vihkiaikaa ei tarvitse varata, vaan paikalle voi vain mennä sormusten ja esteettömyystodistuksen kanssa.  

Piia ja Pasi innostuivat: Tässä olisi sopivan paineeton tapa mennä naimisiin.

Yön aikana naimisiin meni yli 90 paria, ja paikalla oli valtavasti mediaa. Suunnitelma pienistä, hiljaisista häistä ei aivan toteutunut.

– Vihkimisemme oli näytetty Ylen puoli yhdeksän uutisissa. Sen näki yli 900 000 katsojaa, Pasi hymähtää.

– Oma äitini näki Länsiväylä-lehdestä, että hänen poikansa on mennyt naimisiin.

Pappi pyöritteli silmiään

Piian ja Pasin vauhdikas rakkaus sai tuttujen ja ystävien kulmakarvat kohoilemaan: Oletteko ihan varmoja? Onko tuossa mitään järkeä?

– Työnantaja sanoi, että Piia, ei enää tämmöisiä kesälomia ikinä! Myös pappi, joka vihki meidät Hääyössä, pyöritteli silmiään, kun kerroimme hänelle salamarakastumisestamme, Piia kertoo.

Jos ei uskalla mitään, ei saa mitään.

Piialla ja Pasilla oli toistensa kanssa hyvä, turvallinen ja rauhallinen olo.

– Siirtomme olivat nopeita, koska suhde tuntui oikealta. Jos ei uskalla tehdä mitään, ei saa mitään, Piia sanoo.

Myös ajatus yhteisestä lapsesta tuntui pariskunnasta luontevalta. Piian ja Pasin ensimmäisenä kihlajaisvuosipäivänä perheeseen syntyi Sanni-tyttö.

– Sanni sulki meidät lopullisesti perheeksi, sanoo Piia.

Kolmen vuoden sairasloma

Elokuussa 2014 Pasi oli palaamassa moottoripyörällä kotiin, kun hänen eteensä ajoi auto kärkikolmion takaa.

– En pystynyt väistämään ja jouduin kaatamaan pyörän. Siinä meni olkapää, ja kaikki jänteet ja solisluut menivät poikki, vaikka ajoin vain neljääkymppiä, Pasi muistelee.

Olkapää leikattiin kahdesti. Pasi joutui kolmeksi vuodeksi sairaslomalle, eikä voinut enää jatkaa työtään betoniraudoitusyrittäjänä. Yritys myytiin pois.

– Onnettomuuden jälkeen oli taloudellisesti tiukempaa. Silloin riitelimme rahasta. Kun on paljon jälkikasvua, jouduimme miettimään rahankäyttöä ja hankintoja hirveän tarkasti, Piia sanoo.

Uudet valat

Salamarakkaus on kestänyt nyt vuosikymmenen. Rakkauden alkutohinoissa ei juhlimiseen ollut aikaa, mutta tänä syksynä pariskunta aikoo järjestää juhlat. Niihin kutsutaan lähimmät ystävät, jotka ovat kulkeneet mukana Piian ja Pasin ylä- ja alamäissä.

– Ajattelimme myös uusia vihkivalamme kymmenvuotishääpäivän kunniaksi, sanoo Pasi.

Vaikeuksista on syntynyt sellainen tahto, että kaikesta selvitään.

Iltaisin Piia ja Pasi käpertyvät kulmasohvalle. Piia katsoo miestään ja miettii, mistä kaikesta onkaan selvitty ja miten hyvä on olla nyt: on kiva koti, ihanat lapset ja lämmin, vakaa suhde.

Yhtään kertaa pariskunnalla ei ole käynyt mielessä luovuttaa.

– Ennemminkin vaikeuksista on syntynyt sellainen tahto, että kaikesta selvitään. Eikö se kerro siitä, että oikeasti välittää toisesta ja haluaa viettää hänen kanssaan elämänsä?

Tämä on Kodin Kuvalehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla