Vaikka pelottaa, lentäminen on tilastollisesti hyvin turvallinen tapa matkustaa. Kuva: Shutterstock
Vaikka pelottaa, lentäminen on tilastollisesti hyvin turvallinen tapa matkustaa. Kuva: Shutterstock

Pelon ymmärtäminen ja kylmät faktat auttavat hillitsemään lentopelkoa.

Mikäli yhtään lohduttaa, et ole yksin lentopelkosi kanssa. Kyselyiden mukaan jopa 40 prosenttia aikuisista pelkää lentämistä. Psykologi Marie-Claude Dentan kertoo vinkkinsä pelkääjille.

1. Ymmärrä, mitä pelkäät. Lentämisen pelko on tuntemattoman pelkoa. Lentokone on nykyihmiselle kulkupeleistä vierain, eikä perustavis tiedä sen toiminnasta juuri mitään. Ota selvää, miten lentokone oikeasti toimii. Huomaat, että moni lentämiseen liittyvä pelko on todellisuudessa täysin absurdi.

2. Vilkaise tilastoja. Lentokone on ylivoimaisesti turvallisempi tapa taittaa matkaa kuin henkilöauto, linja-auto, polkupyörä, moottoripyörä tai juna.

3. Myönnä faktat. Onnettomuus on teoriassa mahdollinen, eikä lentopelkoisen kannata yrittää kieltää sitä. Tärkeintä on silti ymmärtää, että lentokoneen putoaminen on äärimmäisen poikkeuksellista.

4. Ajattele henkilökuntaa. Kapteenin tuolilla ei keiku kuka tahansa, vaan tarkalla seulalla valittu rautainen ammattilainen. Häntä on vuosien ajan koulutettu hätätilanteiden varalle, aivan kuten stuertteja ja lentoemäntiäkin. Dentan suosittelee nykimään lentoemoa hihasta ja kertomaan lentopelosta jo ennen nousua. Auttamisesi kuuluu heidän rutiinihommiinsa.

5. Lennä. Lentopelkoon pätee sama kuin pelkoihin yleensäkin: mitä kärkkäämmin juokset niitä karkuun, sitä suuremmiksi ne kasvavat. Nyt passi kouraan ja laukku hihnalle!

 Lähde: Huffingtonpost.fr

Lue lisää:

Lentäminen muuttuu: Köyhille kidutuspenkit, rikkaille luksussviitit

Tällaisesta luksuksesta tavallinen lentomatkustaja voi vain haaveilla