Heidi Valasti kuvattuna vuonna 2016.
Heidi Valasti kuvattuna vuonna 2016.

Heidi Valastin mukaan hänen kirjoituksensa tarkoitus ei ollut syyllistää.

Psyko- ja pariterapeutti Heidi Valasti, kirjoitit Helsingin Sanomien mielipideosastolle maanantaina tekstin, joka julkaistiin otsikolla Naisten olisi jo aika luopua poikien ja miesten kontrolloimisesta. Siinä kirjoitat, että naisten kontrollointi vaikuttaa miesten seksuaaliseen halukkuuteen ja sitä kautta syntyvyyden laskuun. Miksi halusit ottaa kantaa syntyvyyskeskusteluun?

”Aina silloin tällöin otan kantaa asioihin. Tuli tunne, että miehet eivät puhu tästä asiasta.”

Eivät miehet varsinaisesti puhu asiasta nytkään.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Olen tehnyt töitä 20 vuotta ja puolet, joskus ylikin, asiakkaistani ovat olleet miehiä.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mielestäsi naiset kontrolloivat miehiä liikaa, mihin tämä näkemys perustuu?

”Se perustuu työkokemukseen, pariterapiassa ja miesten yksilöterapiassa kuulemiini asioihin. Tämä on yksi kärki, yhdenlainen tulokulma asiaan.
Yleensä siellä, missä on kontrolli, on turvattomuuden kokemus. Jos nainen kontrolloi miestä niin, että hän ei saa lähteä kavereidensa kanssa urheilutapahtumaan, nainen pelkää, että menettää kumppaninsa tai että mies löytää jonkun paremman.”

Miten iso ongelma mielestäsi yhteiskunnassa ja syntyvyyden kannalta on se, että nainen estää miestä lähtemästä urheilutapahtumaan? Eikö meillä kuitenkin parisuhteiden kontrollointi- ja vallankäyttömielessä ole isompi ongelma esimerkiksi miesten naisiin kohdistama lähisuhdeväkivalta?

”Kyllä, meillä on hyvin patriarkaalinen meininki ja naiset ovat yhä alisteisia miehen mielivallalle. En pidä vastakkainasettelusta, mutta kyllä hoivaamallakin voi kontrolloida. Esimerkiksi voi olla naisen tekemää seksuaalista väkivaltaa, kuten tilanteita, joissa äiti pesee pippeliä liian pitkään. Siitä syntyy paradoksi, kun äiti tekee pahaa, mutta äitiin liittyy samalla myös idealisointia. Sellainen saattaa jättää mieleen alitajuista naisvihaa.” 

Olisiko tuo kuitenkin vähän eri asia kuin se, että naiset kontrolloivat miehiä niin paljon, että sen takia meillä on yhteiskunnallinen syntyvyysongelma?

”Ehkä kannanottoni ei sitten ollut niin yhteiskunnallinen.”

Kirjoitat, että päiväkodissa poikia hillitään. Meillä on tuoretta tutkimusta päiväkodeista, joissa nimenomaan lapsia käsitellään sukupuolten mukaan niin, että pojat saavat ns. olla poikia ja tytöiltä odotetaan kuuliaisuutta. 

”Niin, näin voi olla.”

Yhteiskunnassamme hoivavastuu on perinteisesti ja nykyäänkin naisten harteilla. Millä tavalla on siis naisten syytä, että he hoivaavat?

”Syyllistäminen ei tässä ollut tarkoituksenani. Tekstissä on kärjistystä. Syyllistäminen ei vie asioita eteenpäin. Sieltä luetaan erilaisia asioita ja jotkut sitten syyllistyvät.”

Kirjoitat skumppaa juovista nuorista naisista, jotka haukkuvat miehiään. Eikö tällainen näkemys edusta naisvihaa ihan klassisimmillaan? 

”Esimerkiksi [Väestöliiton parisuhdekeskuksen johtaja] Heli Vaaranen on muistaakseni puhunut kontrolloivista nuorista naisista. Sekin taisi aikanaan herättää keskustelua.”

Monet tekstisi väittämät kuulostavat aika tutuilta siinä mielessä, että ne ovat miesten puheissa esiintyviä kliseisiä stereotypioita naisista. Eivät siis välttämättä totta, vaan tunne siitä, että näin naiset toimivat.

”Omaan maailmankuvaani voi hyvinkin vaikuttaa se, että olen hahmoterapeutti ja työskentelen asiakkaan subjektiivisen tunnekokemuksen kanssa. Mutta kyllä tunnekokemuskin on totta.”

Lopuksi kirjoitat, että olisi aika alkaa tukea poikia kasvamaan miehiksi. Miten se siis mielestäsi pitäisi tehdä?

”Mietin, miten ottaisin isien osuutta tässä esiin, mutta tämä oli kuitenkin lyhyt teksti ja kapea kärjistys. On tärkeää, että sekä miehet että naiset hoivaavat.”

Lapseton ja sinkku nainen

Suomalainenisä kirjoitti:
Yhtään vauvaa ei Suomessa synny jos nainen ei halua. Nainen päättää aina syntyykö lapsi vai ei. Vaikka mies haluaisi isäksi ja kumppani tulee raskaaksi, niin naisella kaikki oikeus yksin päättää tekeekö arbotin vai antaako vauvan syntyä.

Isillä ei ole asiassa mitään oikeuksia. Ei mitään.

Vastaavasti jos mies EI halua isäksi, hänellä ei ole miyään sananvaltaa jos nainen haluaa synnyttää lapsen, oli äiti pitkäikäinen vaimo tai vartin baarituttavuus - siinähän sitten mies maksaa, halusi tai ei.

Syntyvyys on siis täysin naisten päätettävissä ja hallinnassa. Ihan miten naiset päättävät, sellainen syntyvyys meillä on.

Olen erimieltä tuosta että miehellä EI ole mitään valtaa siihen että haluaako tulla isäksi vai ei, jos nainen haluaa synnyttää lapsen. Mielestäni mies voi aivan hyvin huolehtia ehkäisystä siinä tapauksessa, jos ei halua lapsia ja vaihtaa vaikka naista sellaiseen joka ei myöskään halua lasta. Ehkä tuostakin asiasta kannattaisi puhua ennen kuin aloittaa edes suhdetta toisen ihmisen kanssa niinkuin myös muistakin tulevaisuuden toiveista ja suunnitelmista, että jotekin edes natsaisi yhteen elämän arvot ja odotukset ja mahdollisella lapsella olisi onnelliset ja sopuisat vanhemmat. Ihan turhaa uhriutumista puolin ja toisin.

Vierailija

Totuuden häivä voi olla Vaalastin sanoissa, mutta silti miehet uhriutuvat turhaan. Tasapainoinen suhde vaatii tasaveroista kumppanuutta, ei kummankaan osapuolen idealisointia tai syyttelyä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla