Miksi toiset selviävät yhdessä mistä vaan ja toiset kompastuvat pieniinkin vaikeuksiin? Myötäeläen vaikeudet kääntyvät voitoiksi, neuvoo psykoterapeutti.

Miten pitää parisuhdetta yllä vaikeuksien keskellä?

Kannattaa pohtia, mikä suhteessa toimii ja on hyvin, ja keskittyä sen jälkeen itse ongelmaan. Voi ajatella: meillä on toisemme, menemme eteenpäin vaikka sattuisi mitä tahansa.

Auttaa kun muistelee yhdessä, mikä kenties aiemmin auttoi vastoinkäymisissä, ja miettii , mitä nyt voidaan tehdä.

Kysymys, miksi juuri meille kävi näin, syö voimavaroja ja on turha. Katkeruus ei vie eteenpäin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Miten erottaa, onko ongelma itse suhde vai elämän haasteet?

Ihmiset masentuvat herkästi vastoinkäymisissä. Silloin tunteet latistuvat. Hyväkin parisuhde voi päättyä, kun masentunut puoliso alkaa kokea, ettei rakasta enää puolisoaan. Mieli valehtelee.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ongelma ei välttämättä olekaan parisuhde vaan masennus, johon negatiiviset ajatukset liittyvät. Masentunut ikään kuin työntää kumppaninsa pois läheltään.

Jos paha olo jatkuu eikä keskustelu puolison tai ystävän kanssa auta, kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen.

Onko hyvä hakea yksin apua, jos puoliso ei ole siihen valmis?

Parasta olisi tulla yhdessä mutta on parempi tulla yksin kuin ei ollenkaan. Ei kuitenkaan kannata tulla ”näin muutan puolisoni” -asenteella. Suhteessa on kaksi osapuolta.

Jokainen on vastuussa siitä, miten toimii, puhuu ja ajattelee.

Terapiassa voidaan miettiä, kuinka terapiaan hakeutunut voisi edistää suhteen toimivuutta. Voi myös saada ulkopuolisen näkökulmaa ja sen myötä ymmärrystä kumppanin käytöstä kohtaan.

Miksi toiset selviävät yhdessä mistä vaan ja toiset kompastuvat pieniinkin vaikeuksiin?

Silloin kun puolisoilla on keskenään paljon luottamusta ja suhteessa on positiivinen, myötäelävä ilmapiiri, nähdään toinen myönteisemmässä valossa vaikeuksissa ja riitatilanteissakin.

Näissä suhteissa kannustetaan, myötäeletään ja valetaan uskoa.

Huonossa parisuhteessa on ikävää kielenkäyttöä, halveksuntaa ja toisen latistamista. Silloin neutraalitkin viestit särähtävät korviin. Vaikeudet tuntuvat isommilta ja pahemmilta kuin mitä ne oikeasti ovat.

Asiantuntija: Hilkka Putkisaari, psykoterapeutti, parisuhde- ja seksuaaliterapeutti.

Tämä on Hyvä terveys -lehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Hyvän terveyden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/hyväterveys.

Sisältö jatkuu mainoksen alla