Joskus tunnelukko voi vaikeuttaa kumppanin näkemistä omana itsenään. Kuva: Shutterstock
Joskus tunnelukko voi vaikeuttaa kumppanin näkemistä omana itsenään. Kuva: Shutterstock

Parisuhteessa myös toisen tunnelukkojen ymmärtäminen on tärkeää. – Emme ryhdy suhteeseen ainoastaan kumppanimme kanssa vaan myös hänen tunnelukkojensa kanssa, Kimmo Takanen kertoo.

Tunnelukoista on puhuttu viime vuosina paljon.

Termi nousi monien suomalaisten huulille ensimmäisen kerran vuonna 2011, kun skeematerapeutti Kimmo Takanen julkaisi tunnelukkoja käsittelevän self-help-kirjansa Tunne lukkosi – vapaudu tunteiden vallasta. Sen jälkeen Takanen on käsitellyt samaa aihetta kahdessa muussakin teoksessa.

Nyt Takanen tarttuu jälleen uudella opuksella lukkoihin. Parisuhteen tunnelukot – avaimia toimivaan rakkauteen -kirjassa (WSOY) Takanen käsittelee tunnelukkoja parisuhteiden maailmassa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Takasen mukaan erilaiset tunnelukot saattavat olla monien parisuhdeongelmien taustalla. Pahimmillaan ne voivat vesittää koko suhteen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Tunnelukot eivät anna meidän tavoitella kumppaniltamme sitä mitä todella tarvitsisimme. Ne eivät salli meidän saada tänä päivänä sitä, mitä olisimme eniten tarvinneet lapsuudessamme, Takanen kertoo.

– Ne pilaavat mahdollisuutemme onnelliseen parisuhteeseen, jossa tunnelukkojen vaikutuksesta pikemminkin kipuilemme ja oireilemme vaille jäämistämme kuin yrittäisimme saada tarvitsemamme.

Tunnista, nimeä, avaa

Mutta siis mitä ne tunnelukko oikeastaan edes ovat? Tässä lyhyt oppimäärä:

Tunnelukot ovat lapsuudessa opittuja tapoja reagoida tietyllä tavalla tietyssä tilanteessa. Ne ovat käyttäytymismalleja, joiden avulla pieni lapsi yrittää selviytyä elämän vaikeuksista.

Ongelmia käyttäytymismallit alkavat aiheuttaa aikuisiällä, kun lapsena opitut selviytymistavat eivät enää riitä. Vaikka koltiaisena vaativan vanhemman kotkotuksiin kiltisti suostuminen olisi aina toiminut, aikuisena sama taipumus voi johtaa esimerkiksi siihen, ettei osaa sanoa ensinkään ei.

Onneksi tunnelukoista on mahdollista päästä eroon. Homma alkaa siitä, että tunnistaa ja nimeää lukkonsa.

– Sitten tietää, mihin voi kiinnittää omassa käytöksessä huomiota, Takanen kertoi aiemmin Me Naisten haastattelussa.

Erilaisia tunnelukkoja on Takasen luokittelun mukaan 18. Niitä on meillä kaikilla, eikä niitä ole mitään syytä hävetä ja oudoksua. Monella meistä on itse asiassa niistä useampiakin.

– Suurimmalla osalla suomalaisista on vähintään keskivahvana uhrautumisen, alistumisen, vaativuuden, hyväksynnän hakemisen ja pessimistisyyden tunnelukot, Takanen kertoi Me Naisille.

Rakas, meillä on lukkoja

Parisuhteessa myös toisen tunnelukkojen ymmärtäminen on tärkeää, sillä ”emme ryhdy suhteeseen ainoastaan kumppanimme kanssa vaan myös hänen tunnelukkojensa kanssa.”

Tunnelukot voivat vaikuttaa suhteeseen yllättävilläkin tavoilla. Omat tunnelukot voivat vaikuttaa esimerkiksi siihen, millä tavalla kumppania katsoo.

Koostimme listaksi Takasen tuoreen kirjan pohjalta erilaiset tunnelukot ja sen, miten ne voivat vaikuttaa parisuhteeseen.

Kuulostaako jokin näistä tutulta?

 1. Alistuminen – Aiheuttaa konfliktien pelkoa, omien tunteiden piilottamista ja toisen toiveiden liiallista mukailua. Tunteiden piilottelu voi kerryttää katkeruutta kumppania kohtaan, mikä saattaa purkautua vihana. Vahvat tunteet aiheuttavat häpeää.
 2. Epäonnistuminen – Näkyy epäonnistumisen pelkona kaikilla elämän osa-alueilla. Epäonnistumisen tunnelukko voi aiheuttaa kohtuutonta ankaruutta itseä ja myös kumppania kohtaan.
 3. Estyneisyys – Synnyttää tarvetta hallita jokaista hetkeä. Parisuhteessa estyneisyyden tunnelukko näkyy siinä, että on vaikea avautua kumppanille tunteista.
 4. Hylkääminen – Aiheuttaa pelkoa siitä, että kumppani hylkää tavalla tai toisella. Menetyksen pelko voi saada takertumaan.
 5. Hyväksynnän haku – Pakottaa hakemaan kumppanin hyväksyntää jatkuvasti. Voi johtaa siihen, että välttelee tekoja ja sanoja, joista toiselle voisi tulla paha mieli. 
 6. Kaltoin kohtelu – Syntynyt usein traumaattisista kokemuksista lapsuudessa. Voi näkyä epäluottamuksena, koska lapsuuden kokemusten takia kokee, ettei kehenkään voi luottaa. 
 7. Kietoutuminen – Näkyy suurena läheisyyden kaipuuna ja suoranaisena takertumisena. Kietoutumisen tunnelukko voi näyttäytyä niin, että toinen haluaa tehdä kaiken yhdessä. 
 8. Oikeutus – Näkyy itsekkyytenä, empatian puutteena ja vian etsimisenä aina jostain muualta kuin itsestä. Oikeutuksen tunnelukko aiheuttaa yleensä sitä, että toinen kokee olevansa arkisten velvollisuuksien yläpuolella, ja asettaa omat mielitekonsa toisen halujen yläpuolelle. 
 9. Pessimistisyys – Kaikki menee kuitenkin pieleen, ajattelee tyyppi, jolla on tämä tunnelukko. Siksi haluaa kontrolloida ja suunnitella kaiken elämässä mahdollisimman pitkälle, eikä pidä elämän arvaamattomuudesta tai spontaaniudesta. 
 10. Rankaisevuus – Pienikin virhe on moitteiden paikka tyypille, jolla on rankaisevuuden tunnelukko. Hän sättii mokista niin itseään kuin kumppaniaan, koska heijastaa omia tunteitaan häneen. 
 11. Riippuvuus – Jos yksin pärjääminen tuntuu suunnattoman vaikealta, kyseessä saattaa olla riippuvuuden tunnelukko. 
 12. Riittämätön itsekontrolli – Näkyy kyvyttömyytenä hillitä itseä ja keskittyä pitkäjänteisesti. Voi aiheuttaa suhteessa ongelmia esimerkiksi niin, että ajattelee aina hauskuutta kaiken edelle eikä ota vastuuta.
 13. Suojattomuus – Varautuminen ja varmistelu kaiken pahan varalle. Ne ovat suojattomuuden tunnelukon pääpiirteitä.
 14. Tunnevaje – Näkyy suhteessa vaikeutena lähestyä toista tunnetasolla. 
 15. Uhrautuminen – Jos kumppani pyrkii aina miellyttämään ja tekemään toiselle olon mahdollisimman hyväksi omien tarpeiden ehdoilla, kyseessä voi olla uhrautumisen tunnelukko.
 16. Ulkopuolisuus – Näkyy erilaisina erillisyyden tunteina esimerkiksi kumppanin perhettä tai ystäviä kohtaan. Ulkopuolisuuden tunnelukko voi aiheuttaa ajatuksia siitä, että on outo ja joukkoon kuulumaton.
 17. Vaativuus – Jatkuva paine ja suuri stressi menestyksestä kielivät vaativuuden tunnelukosta. Suhteessa vaativuuden tunnelukko voi näkyä vaikeuksina olla läsnä hetkessä ja haluna olla aina oikeassa.
 18. Vajavuus – Aiheuttaa huonoa itsetuntoa parisuhteessa, koska ihminen kokee jatkuvasti olevansa sisäsyntyisesti huono. Saattaa myös etäännyttää puolisoita, koska voi ajaa ajattelemaan, ettei ole toisen rakkauden arvoinen.

Eikö mikään kuulosta tutulta? Joskus tunnelukkojen tunnistaminen itsestä ja erityisesti kumppanista voi olla vaikeaa. Voit testata parisuhteesi tunnelukot Takasen verkkosivuilta löytyvällä testillä.

Lue lisää omien tunnelukkojen tunnistamisesta ja niiden avaamisesta Me Naisten aiemmasta jutusta:

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla