Tältähän sen siis kuuluisi näyttää. Kuva: Shutterstock
Tältähän sen siis kuuluisi näyttää. Kuva: Shutterstock

Sellaisia ne ovat, aina haluavat keskustella tunteista ja parisuhteesta.

Parisuhdekurssi: viikonlopputapahtuma, jolle naiset raahaavat vastahakoiset puolisonsa puhumaan vuorovaikutus- ja tunnetaidoista? Väärin, sanoo Parisuhdekeskus Kataja ry:n toiminnanjohtaja, pari- ja perhepsykoterapeutti Liisa Välilä.

– Useimmin nähty kurssiasiakas alkaa meillä olla nelikymppinen mies, joka kysyy, että miten saan kumppanini tyytyväiseksi ja suhteemme lämpimämmäksi. Vaikka enemmän kuin sukupuolesta tässä on kyse siitä, kumpi ensin herää siihen, että jotain tarvitsisi tehdä, Välilä toteaa.

Mahtavaa, 2010-luku! Parisuhteen hoitaminenkin on siis nykyään kuin kotityö, jota kaikki sukupuolet voivat tehdä yhtä luontevasti kuin imurointia, tiskikoneen tyhjennystä tai ikkunanpesua. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Välilä pohtii, että nykymaailmassa ihmiset ovat jo tottuneet siihen, että jos on kremppaa, käydään lääkärissä. Tai hoidetaan hyvinvointia mieluummin jo ennakolta kuntosalilla. Ja jos ei tiedetä jotain, otetaan selvää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

–  Voisiko sellainen insinöörimäinen asenne näkyä tässäkin: Nyt ei oikein toimi kotona, mikä neuvoksi – ja sitten kirjoitetaan Googleen, että ’apu tukea iloa parisuhteeseen’ ja päädytään kurssille.

Ihan itse voit vaikuttaa

Välilän mukaan kurssiviikonlopuilta lähtee takaisin kotiin pariskuntia, joilta tulee usein samaa palautetta: Miksei tällainen ole pakollista? Miksi emme tulleet jo kymmenen vuotta sitten? 

–  Meillähän on tarkoituksena saada ihmiset katsomaan peiliin ja tiedostamaan, että suhteen hyvinvointiin voi useimmiten omalla asenteella ja toiminnalla vaikuttaa.

Parisuhdekursseja annetaan kuulemma nykyään häälahjaksikin. Omia vertaistukikursseja on kuulemma tarjolla eri elämäntilanteihin: nuorille pareille, vanhoille pareille, lapsettomille, lapsiperheille, sateenkaariperheille...

Mutta jos palataan siihen heteropariskuntaan, jossa mies miettii, miten saisi vaimonsa tyytyväiseksi. Nainen, käsi sydämelle. Ei kai tämä tyyppi kuulosta tutulta?

Sisältö jatkuu mainoksen alla