Rakkauden laittaminen paperille kuulostaa kuivalta, mutta voi auttaa pitämään suhde molempien kannalta toimivana. Kuva: Shutterstock
Rakkauden laittaminen paperille kuulostaa kuivalta, mutta voi auttaa pitämään suhde molempien kannalta toimivana. Kuva: Shutterstock

Vuosittain uudistettava rakkaussopimus voi auttaa näkemään omat ja toisen tarpeet entistä paremmin.

Ei ole olemassa kahta ihmistä, joilla olisi kaikista asioista tismalleen sama näkemys ja prikulleen samanlaiset toiveet sekä odotukset. Siksi parisuhteessa eläminen ei ole ihan helppoa. Monessa suhteessa päätetään keskittyä yhdistäviin asioihin erilaisuuksien sijaan, mikä lienee hyvä. Samalla odotukset ja toiveet voivat kuitenkin jäädä sanomatta ääneen, mikä voi vaikuttaa onnellisuuteen.

Toiveista keskusteleminen ja omien näkökulmien avaaminen toiselle ovat aina hyvä neuvoja, mutta yksi ratkaisu ongelmaan voi olla rakkaussopimuksen tekeminen – siihen kun kuuluu myös keskusteleminen. Rakkaussopimuksella tarkoitetaan kirjallista diiliä siitä, miten suhteessa toimitaan. Siitä on kirjoittanut muun muassa New York Timesin Mandy Len Catron, joka käsittelee kolumneissaan modernia rakkautta.

Catronilla ja hänen miehellään on käytössä rakkaussopimus, joka uudistetaan vuosittain. Catronin mukaan pariskunta ei suhtaudu rakkauteen pelkkänä sattumana, joten heille on luontevaa tehdä suhteestaan kirjallinen sopimus. He rakastuivat alun perinkin tieten tahtoen, käymällä läpi 36 kysymyksen kysymyspatterin, jonka pitäisi lisätä keskustelukumppaneiden välistä läheisyyttä nopeasti.

Itsestä ja toisesta välittämistä

Parisuhdesopimusta suosittelevat myös asiantuntijat. Esimerkiksi erityistason seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen on todennut, että parisuhdesopimuksesta puhuminen voi auttaa paikkaamaan suhdetta, jossa kärsitään luottamuspulasta.

– Ihmiset tekevät suhteessaan yleensä sanattomia sopimuksia, eli olettavat, että parisuhteessa toimitaan tietyllä tavalla. Kumppanit voivat kuvitella sopineensa asioista samalla tavalla, mutta tarkoittavatkin ihan eri asioita, Tanskanen kuvailee Me Naisten jutussa.

– Epäluottamus on sitä, että tuntuu, ettei toinen pidä yhteistä sopimusta. Silloin täytyy puhua siitä, mikä se sopimus on ja tarvitseeko sitä päivittää tai tarkentaa. Parisuhteen pitää olla sellainen, että molemmilla osapuolilla hyvä olo.

New York Timesissa parisuhteestaan kirjoittava Mandy Len Catron kertoo tykkäävänsä rakkaussopimuksesta, koska sopimus pitää huolen siitä, ettei kumpikaan unohda itseään suhteessa. Catron kirjoittaa olleensa aiemmin suhteessa, jossa hän mukautui liikaa toisen toiveisiin eikä edes pyytänyt asioita, joita itse halusi. Nykyisessä suhteessaan hän haluaa tehdä toisin, ja siinä rakkaussopimus on hyvä apu.

Toisaalta rakkaussopimus voi auttaa huomioimaan paremmin myös kumppania, ja kumppanin pyyteetön huomioiminen taas vahvistaa Psychology Todayn mukaan parisuhdetta ja sitoutumista.

Psychology Todayssa ehdotetaan, että kumppanille kannattaa luvata tunteisiin ja asenteeseen liittyviä asioita:

 • Lupaan toimia aina sinun parhaaksesi.
 • Asiat, jotka ovat tärkeitä sinulle, ovat sitä myös minulle.
 • Pidän lupaukseni.
 • Lakkaan miettimästä jatkuvasti, mitä minä tästä saan.
 • Suostun rakkauden ja auttamisen kohteeksi.

Koiranulkoilutusvuoroista seksiin

Mandy Len Catronilla ja hänen miehellään Markilla on hieman käytännönläheisempi suhtautuminen rakkaussopimukseen. Heidän sopimuksensa on nelisivuinen, pienellä rivivälillä printattu dokumentti, josta löytyy myös paljon käytännön asioita.

”Kun viimeksi kävimme Markin kanssa läpi sopimusta, sovimme kahdesta pikku muutoksesta: vaihdoimme minun tiistaisen koiranulkoilutusvuoroni Markin lauantaiseen vuoroon ja päätimme, että minä putsaan jatkossa keittiön tasot, Mark taas kylpyammeen,” Catron kirjoittaa.

Esimerkiksi tällaisia asioita pariskunta on kirjannut ”Mandyn ja Markin Parisuhdesopimukseen”:

 • Suhteen pyrkimyksenä on tulla paremmiksi ystäviksi, yhteisön jäseniksi ja maailmankansalaisiksi – tämä on sopimuksen epäkäytännöllinen osuus.
 • Jos jompikumpi on kipeänä, toinen pitää hänestä huolta.
 • Koiralle on sopimuksessa oma osionsa, jossa käsitellään muun muassa ulkoilutusvuoroja ja eläinlääkärikäyntejä.
 • Ravintolalaskut maksetaan puoliksi, paitsi merkkipäivinä, jolloin voi hemmotella päivänsankaria tarjoamalla.
 • Aamiaista syödään yhdessä, koska se on Mandylle tärkeää. Hänen lapsuudenperheessään tehtiin niin.
 • Mark ripustaa juoksuvaatteensa kuivumaan ylimääräiseen huoneeseen tai vessan oven päälle. Mandy tiedostaa, että juoksuvaatteita on usein kuivumassa.
 • Suhde on toistaiseksi yksiavioinen.
 • Naimisiinmenoa harkitaan.

Mitä asioita sinä haluaisit laittaa parisuhdesopimukseen tai onko teillä jo rakkaussopimus? Kerro kommenteissa!

Ei enää paperia parisuhteeseen

Parisuhde paremmaksi! Rakkaussopimukseen kirjataan kotityöt, seksi, raha-asiat ja erityistoiveet

Kerran olin suhteessa, joissa viimeinen keinoni oli koittaa sopia asioita sopia paperille kirjallisesti, koska mies ei ottanut esim. kodinhoitoon liittyvistä pyynnöistäni ollenkaan vaaria, että hänkin voisi jotain tehdä ja hoitaa edes omia sotkujaan, ja toisena ääripäänä että olisi joskus voinut kehua minua oma-aloitteisesti, sanoa kauniiksi ja sitä rataa. Hommahan oli kiinni vain siitä, että mies sattui olemaan itsekäs mulkku, jota ei kiinnostanut huomioida eikä kunnioittaa minua suhteessa...
Lue kommentti

Rakkauskikat pelastavat, kun tuntuu, että suhde jää kaiken muun jalkoihin.

Hyvästäkin parisuhteesta voi tulla huono, jos sen pitäminen korkealla tärkeysjärjestyksessä unohtuu. Joskus elämässä kuitenkin tulee kiirettä tai vaikea vaihe, ja suhde tipahtaa väkisinkin alemmas prioriteettilistalla.

Silloinkin voi tehdä edes ihan vähän, jotta suhde pelastuisi tai voisi paremmin!

Psykologi Eli Finkelin love hacksit eli rakkauskikat ovat tekniikoita, jotka onnistuvat vähällä vaivalla ja jopa ilman suhteen toisen osapuolen yhteistyötä. Hän on testannut niiden toimivuutta tutkiessaan tuhansia parisuhteita.

– Se vie vain muutaman minuutin kuukaudessa. Avioliitosta ei tule upeaa, mutta asiat paranevat selvästi, Finkel sanoo The New York Timesin jutussa, jossa esitellään myös muutama kokeilemisen arvoinen kikka.

Myönnettäköön, että nämä ”kikat” ovat helppoja ja nopeita, jos niitä vertaa vaikkapa pitkään putkeen pariterapiaistuntoja. Mutta ei omien ajatusmalliensa muuttaminen aina niin helppoa ole. Siinä kuitenkin auttaa, että alkaa kiinnittää huomiota omiin tekoihinsa sekä mietteisiinsä ja pohtii, mistä ne johtuvat. Rakkauskikat pakottavat miettimään näitä asioita.

1. Riidan tarkkailu ulkopuolelta

Eli Finkel seurasi avioparien elämää kahden vuoden ajan ja huomasi, että ensimmäisen vuoden aikana parien tyytyväisyys suhdettaan kohtaan väheni. Sen jälkeen osa pareista sai pienen tehtävän. Riitatilanteissa heitä kehotettiin kuvittelemaan itsensä riidan ulkopuoliseksi, neutraaliksi tarkkailijaksi, joka haluaa molemmille osapuolille vain hyvää. Mitä tämä henkilö ajattelisi parin välisestä erimielisyydestä? Löytäisikö hän siitä jotain positiivista?

Uudenlainen suhtautuminen riitoihin sai aikaan sen, että parien tyytyväisyys suhdettaan kohtaan säilyi. Niiden parien, joille ei annettu riitelyohjeistusta, tyytyväisyys laski edelleen.

”Se vie vain muutaman minuutin kuukaudessa.”

2. Parisuhteen kiitollisuuspäiväkirja 

Toisessa kokeessa parisuhteessa olevia neuvottiin kirjoittamaan kerran viikossa ylös, mitä heidän puolisonsa on tehnyt suhteen eteen. Toisen ryhmän henkilöitä pyydettiin kirjaamaan, mitä he itse ovat tehneet suhteensa hyväksi.

Omien hyvien tekojen huomioinen lisäsi sitoutuneisuutta hieman, mutta kumppanin panostuksen arvostaminen vahvisti sitoutumista huomattavasti. Arjessa ei välttämättä tule huomanneeksi asioita, joista on kumppanilleen kiitollinen, joten kerran viikossa on hyvä pysähtyä ja miettiä, mikä upea tyyppi vierellä onkaan!

3. Innostu vaikka väkisin

Olemme kirjoittaneet useaan otteeseen parisuhdetutkija John Gottmanista. Hänen mukaansa parhaiten pärjäävät ne, jotka suhtautuvat puolisonsa lähestymisyrityksiin myönteisesti. Ihan sama mitä kumppani sanoo, pitäisi osoittaa kuunnelleensa ja vielä vastatakin innostuneesti.

Ihan sama mitä kumppani sanoo, pitäisi osoittaa kuunnelleensa.

Myös Eli Finkel on samoilla linjoilla. Hänkin on huomannut, että positiiviset keskustelut lähentävät pariskuntia. Siksi hän neuvookin, että kun kumppani kertoo päivän onnistumisistaan, olisi parempi näyttää innostuksensa äänensävyn ja reaktioidensa avulla. Jaettu ilo on molempien ilo. Nosta siis katseesi kännykästä ja väännä hymy naamallesi vaikka väkisin – aito ilo yleensä seuraa perässä, kun edes vähän yrität.

4. Hyvät yöunet prioriteettilistan kärkeen

Tämä ei ole mikään varsinainen rakkauskikka, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan univaje nakertaa parisuhteita erittäin tehokkaasti. Mitä paremmin saa levättyä, sitä todennäköisemmin riitatilanteisiin osaa suhtautua lämmöllä ja kärsivällisyydellä.

Nukkuminen kannattaa siis ottaa tosissaan! Pelkän väsymyksestä valittamisen sijaan kannattaa järjestää arkensa niin, että uni on laadukasta ja sitä saa riittävästi. Voi vaikka päättää, että alkaa pitää kiinni järkevistä nukkumaanmenoajoista. Hyviä vinkkejä löydät esimerkiksi tästä jutustamme: ”Viisas ihminen arvottaa unen erittäin korkealle”

Onko mitään hienompaa kuin olla kaveri oman äitinsä kanssa? Listasimme syyt, miksi ystävyys oman äidin kanssa on parasta ikinä.

 1. Äiti pitää aina puolesi. Hän on tässä maailmassa se, johon voit kaikkein eniten luottaa. Vaikka tunnustaisit kaikki kauheimmat syntisi hänelle, hän ei hylkää sinua.
 2. Äiti syö ravintola-annoksesi loppuun. Kehtaisitko pyytää samaa kaveriltasi?
 3. Äiti uskaltaa nostaa kissan pöydälle. Liian moni ystävä kiertelee ja kaartelee, eikä sano suoraan, jos jokin häiritsee. Äiti uskaltaa sanoa asiat niin kuin ne ovat.
 4. Äiti uskoo sinuun aina. Vaikket itsekään uskoisi itseesi.
 5. Voitte heittää miten hurttia huumoria tahansa. Huonoja vitsejä ei tarvitse häpeillä, sillä olette huumorintajultanne yhtä kieroutuneita.
 6. Tykkäätte samoista ruoista. Ei turhaa kinastelua siitä, mikä maistuu kenellekin. Olettehan syöneet samaa ruokaa yhdessä aikojen alusta asti.
 7. Äiti maksaa shoppailusi. Jos löydätte yhdessä ihanan paidan, on melkein itsestäänselvyys, että äiti tarjoutuu maksamaan sen.
 8. Äiti näkee heti, jos jokin on vialla. Äidille ei tarvitse selitellä, jos sinulla on huono päivä. Hän myös tietää, mitä tehdä, että päiväsi paranisi.
 9.  Äidin silmissä olet hienointa, mitä tässä maailmassa on. Vähempikin ihailu vetää nöyräksi.
 10. Äiti rakastaa sinua ehdoitta. Äidinrakkautta ei tarvitse ansaita. Se vain on.