Rakkauden laittaminen paperille kuulostaa kuivalta, mutta voi auttaa pitämään suhde molempien kannalta toimivana. Kuva: Shutterstock
Rakkauden laittaminen paperille kuulostaa kuivalta, mutta voi auttaa pitämään suhde molempien kannalta toimivana. Kuva: Shutterstock

Vuosittain uudistettava rakkaussopimus voi auttaa näkemään omat ja toisen tarpeet entistä paremmin.

Ei ole olemassa kahta ihmistä, joilla olisi kaikista asioista tismalleen sama näkemys ja prikulleen samanlaiset toiveet sekä odotukset. Siksi parisuhteessa eläminen ei ole ihan helppoa. Monessa suhteessa päätetään keskittyä yhdistäviin asioihin erilaisuuksien sijaan, mikä lienee hyvä. Samalla odotukset ja toiveet voivat kuitenkin jäädä sanomatta ääneen, mikä voi vaikuttaa onnellisuuteen.

Toiveista keskusteleminen ja omien näkökulmien avaaminen toiselle ovat aina hyvä neuvoja, mutta yksi ratkaisu ongelmaan voi olla rakkaussopimuksen tekeminen – siihen kun kuuluu myös keskusteleminen. Rakkaussopimuksella tarkoitetaan kirjallista diiliä siitä, miten suhteessa toimitaan. Siitä on kirjoittanut muun muassa New York Timesin Mandy Len Catron, joka käsittelee kolumneissaan modernia rakkautta.

Catronilla ja hänen miehellään on käytössä rakkaussopimus, joka uudistetaan vuosittain. Catronin mukaan pariskunta ei suhtaudu rakkauteen pelkkänä sattumana, joten heille on luontevaa tehdä suhteestaan kirjallinen sopimus. He rakastuivat alun perinkin tieten tahtoen, käymällä läpi 36 kysymyksen kysymyspatterin, jonka pitäisi lisätä keskustelukumppaneiden välistä läheisyyttä nopeasti.

Itsestä ja toisesta välittämistä

Parisuhdesopimusta suosittelevat myös asiantuntijat. Esimerkiksi erityistason seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen on todennut, että parisuhdesopimuksesta puhuminen voi auttaa paikkaamaan suhdetta, jossa kärsitään luottamuspulasta.

– Ihmiset tekevät suhteessaan yleensä sanattomia sopimuksia, eli olettavat, että parisuhteessa toimitaan tietyllä tavalla. Kumppanit voivat kuvitella sopineensa asioista samalla tavalla, mutta tarkoittavatkin ihan eri asioita, Tanskanen kuvailee Me Naisten jutussa.

– Epäluottamus on sitä, että tuntuu, ettei toinen pidä yhteistä sopimusta. Silloin täytyy puhua siitä, mikä se sopimus on ja tarvitseeko sitä päivittää tai tarkentaa. Parisuhteen pitää olla sellainen, että molemmilla osapuolilla hyvä olo.

New York Timesissa parisuhteestaan kirjoittava Mandy Len Catron kertoo tykkäävänsä rakkaussopimuksesta, koska sopimus pitää huolen siitä, ettei kumpikaan unohda itseään suhteessa. Catron kirjoittaa olleensa aiemmin suhteessa, jossa hän mukautui liikaa toisen toiveisiin eikä edes pyytänyt asioita, joita itse halusi. Nykyisessä suhteessaan hän haluaa tehdä toisin, ja siinä rakkaussopimus on hyvä apu.

Toisaalta rakkaussopimus voi auttaa huomioimaan paremmin myös kumppania, ja kumppanin pyyteetön huomioiminen taas vahvistaa Psychology Todayn mukaan parisuhdetta ja sitoutumista.

Psychology Todayssa ehdotetaan, että kumppanille kannattaa luvata tunteisiin ja asenteeseen liittyviä asioita:

 • Lupaan toimia aina sinun parhaaksesi.
 • Asiat, jotka ovat tärkeitä sinulle, ovat sitä myös minulle.
 • Pidän lupaukseni.
 • Lakkaan miettimästä jatkuvasti, mitä minä tästä saan.
 • Suostun rakkauden ja auttamisen kohteeksi.

Koiranulkoilutusvuoroista seksiin

Mandy Len Catronilla ja hänen miehellään Markilla on hieman käytännönläheisempi suhtautuminen rakkaussopimukseen. Heidän sopimuksensa on nelisivuinen, pienellä rivivälillä printattu dokumentti, josta löytyy myös paljon käytännön asioita.

”Kun viimeksi kävimme Markin kanssa läpi sopimusta, sovimme kahdesta pikku muutoksesta: vaihdoimme minun tiistaisen koiranulkoilutusvuoroni Markin lauantaiseen vuoroon ja päätimme, että minä putsaan jatkossa keittiön tasot, Mark taas kylpyammeen,” Catron kirjoittaa.

Esimerkiksi tällaisia asioita pariskunta on kirjannut ”Mandyn ja Markin Parisuhdesopimukseen”:

 • Suhteen pyrkimyksenä on tulla paremmiksi ystäviksi, yhteisön jäseniksi ja maailmankansalaisiksi – tämä on sopimuksen epäkäytännöllinen osuus.
 • Jos jompikumpi on kipeänä, toinen pitää hänestä huolta.
 • Koiralle on sopimuksessa oma osionsa, jossa käsitellään muun muassa ulkoilutusvuoroja ja eläinlääkärikäyntejä.
 • Ravintolalaskut maksetaan puoliksi, paitsi merkkipäivinä, jolloin voi hemmotella päivänsankaria tarjoamalla.
 • Aamiaista syödään yhdessä, koska se on Mandylle tärkeää. Hänen lapsuudenperheessään tehtiin niin.
 • Mark ripustaa juoksuvaatteensa kuivumaan ylimääräiseen huoneeseen tai vessan oven päälle. Mandy tiedostaa, että juoksuvaatteita on usein kuivumassa.
 • Suhde on toistaiseksi yksiavioinen.
 • Naimisiinmenoa harkitaan.

Mitä asioita sinä haluaisit laittaa parisuhdesopimukseen tai onko teillä jo rakkaussopimus? Kerro kommenteissa!

Ei enää paperia parisuhteeseen

Parisuhde paremmaksi! Rakkaussopimukseen kirjataan kotityöt, seksi, raha-asiat ja erityistoiveet

Kerran olin suhteessa, joissa viimeinen keinoni oli koittaa sopia asioita sopia paperille kirjallisesti, koska mies ei ottanut esim. kodinhoitoon liittyvistä pyynnöistäni ollenkaan vaaria, että hänkin voisi jotain tehdä ja hoitaa edes omia sotkujaan, ja toisena ääripäänä että olisi joskus voinut kehua minua oma-aloitteisesti, sanoa kauniiksi ja sitä rataa. Hommahan oli kiinni vain siitä, että mies sattui olemaan itsekäs mulkku, jota ei kiinnostanut huomioida eikä kunnioittaa minua suhteessa...
Lue kommentti

Rakkauden etsiminen on äärimmäisen tavoitteellista alkukesästä, koska noh, kukapa haluaisi tehdä juhannustaikoja yksin.

Mikä on kesäsinkkuilussa parasta? No tietenkin pirskahtelevat kesäromanssit.

Osalle sinkuista kesäheila on kirosana, mutta osa aktivoituu, koska tiedossa voi olla hurjaa hetken huumaa, tajutonta kesäseksiä tai parhaassa tapauksessa syksyllä jatkuva parisuhde. Kansallisromanttinen Suomen suvi hekumoi lempeä, ja sinkut tarttuvat mahdollisuuteen.

Me Naisten empiirisen sinkkuteorian mukaan korkeilla kertoimillakin on takaraja – juhannuksena nimittäin. Aikaa ei ole tolkuttomasti, sillä kovimmat sinkkumarkkinat ovat käynnissä juhannukseen saakka. Sen jälkeen ovi sulkeutuu.

Häh?

Fakta: kun kelit lämpenevät, niin lämpenevät myös jurot suomalaiset. He suorastaan sulavat, kuin talvella pakastunut jääkalikka. Yhtäkkiä kadut, terassit ja puistot täyttyvät ihmisistä, ja tuntemattomalle onkin ihan okei välillä jutella. Taustalla tässä kaikessa ovat hyrräävät hormonit. Tiedettä.

”Tapailu on äärimmäisen tavoitteellista, koska noh, kukapa haluaisi tehdä juhannustaikoja yksin.”

Muun muassa deittisovellus Tinderissä käy äärimmäisen kova kuhina alkukesästä. Puhelin kilisee mätseistä ja uusista viesteistä lakkaamatta. Treffeillä pitää käydä harva se ilta, ettei ehdi edes ystäviä nähdä, kertovat Me Naisten sinkkulähteet.

Tapailu on äärimmäisen tavoitteellista, koska noh, kukapa haluaisi tehdä juhannustaikoja yksin. Sinkut suorastaan janoavat rakkautta alkukesästä. Juhannus taas on rakkauden hekuman pääpäivä, sillä kondomien myynti räjähtää juhannuksena. Juhannuksena pystytetään juhannussalkoja ja suomalaiset vaihtavat tavallisen lauantaiseksin rohkeisiin tekoihin.

Vaikka heinäkuu ja elokuu ovatkin hyvää aikaa rakkaudelle, loppukesästä ihmiset käpertyvät enemmän muihin puuhiin. Peli voi olla jo menetetty. On mökkeilyä, lomareissuja ja muutenkin tekemistä ennen hyvien säiden päättymistä. Rakkauden mahdollisuus säilyy, kun on oikein optimistinen, mutta loppukesästä aikaa vieviä aktiviteetteja on vain paljon enemmän.

Syksyllä suomalaiset taas sulkeutuvat koko talvikauden ajaksi sisätiloihin, eikä lempi enää leisku samaan tahtiin. Unohda koko juttu. Sinkkuelämällä on elinkaari ja neljä vuodenaikaa, joita ei tule uhmata tai kyseenalaistaa.

Sinkku, laitahan siis töpinäksi, mikäli janoat seksihelteitä! Ovi sulkeutuu pian!

Pitääkö sarjadeittailusta kantaa morkkista?

Sinkuille tilanne on tuttu: 

Erityisesti kesän alussa Tinderissä ja muissakin paikoissa käy kuhina. Hormonit hyrräävät, ja monet etsivät kesälempeä. 

Itse kullekin voi tuoksinnassa tapahtua niin, että päätyykin tapailemaan useampaa tyyppiä samaan aikaan. Useamman kanssa treffeillä käyminen on ok, mutta jos jutut etenevät pidemmälle, tilanteessa on monia vaaran paikkoja. Kysymys kuuluu ennen kaikkea, onko okei pyöritellä montaa tyyppiä samaan aikaan ja mistä ihmeestä pitäisi tietää, kuka näistä on se oikea

Vastauksia kysymykseen on toki monia. Avioliittoterapeutti ja deittailun asiantuntija Mikko Kemppe on sitä mieltä, että usean ihmisten tapailu on jopa suositeltavaa. Se on vapauttava ja hyvä strategia tutustua uusiin ihmisiin, eikä sitä tarvitse tehdä huonolla tavoin ilkeästi.

”Jos joku ei hyväksy sitä, se on ihan okei ja kahden ihmisen ratkaistavissa oleva juttu. Toista pitää kunnioittaa.”

– Alussa tapailua ei tarvitse ottaa niin vakavasti, eikä lupautua alussa vielä mihinkään muuhun kuin tutustumiseen. Kyse on siitä, että oppii tuntemaan millaisista tyypeistä tykkää, mikä sinua kiinnostaa eniten ja kenen kanssa tunnet kemiaa. Se ei tarkoita sitä, että lupautuu mihinkään tai ryhtyy heti intiimiin suhteeseen, Kemppe sanoo.

Toki tapailukumppaneiden toiveet kannattaa ottaa huomioon. Joidenkin toive voi olla, että treffikumppaneita on vain yksi. Sarjatapailun voi hoitaa hyvin niin, että ensitreffien aikana kertoo jossain vaiheessa kumppaneilleen rehellisesti, että tapailee toisia. Jos joku ei hyväksy sitä, siitäkin tilanteesta selviää puhumalla. Tärkeintä on, että toista kunnioittaa.


Kelle annan ruusun?

Mistä ihmeestä tietää, kuka potentiaalisista deittikumppaneista on paras vaihtoehto juuri minulle? Ennen suhteiden katkomista pitäisi tehdä fiksuja päätöksiä. Miten siinä voisi onnistua?

Kemppe huomauttaa, että kaikki deittikumppanit ovat jollain tavoin oikeita. Jokainen deitti voi olla opetus itsestään, muista tai ihmissuhteista.

– Konkreettinen vinkki on, että luota tunteisiin. Älä järkeile liikaa. Mieti mieluummin, millainen olo sinulla on toisen seurassa. 

Fiiliksen syntyminen voi riippua myös elämänvaiheesta. Nuorena voi olla vaikea tietää, kuka on juuri se oikea. Jos ei vielä tunne itseään kunnolla tai tiedä, mitä elämältä tahtoo, päätösten tekeminen on usein vaikeaa. Viiskymppisenä moni voi tietää varmemmin fiilispohjalta, kuka sopii osaksi omaa elämää.

”Jos joku mies suuttuu pakeista, niin pakit onkin heille ihan hyvä juttu, jotta he kasvavat ja kehittyvät ihmisinä.”

Kun päätös on syntynyt ja intuitio alkaa kolkuttaa, Kemppe neuvoo lopettamaan kunnolla muut suhteet.

– Tapailin itse hiljattain erästä naista, joka päätti suhteen todella fiksusti. Hän kertoi kesken treffien, että on tapaillut jotain muuta miestä. Arvostin rehellisyyttä. Kun ehdotin uutta tapaamista, hän sanoi minulle, että hänen elämäntilanteensa on sellainen, että hän on velvoittanut itsensä niin moneen suuntaan, että on ehkä parempi olla näkemättä enää.

Kemppe itse arvostaa ennen kaikkea rehellisyyttä. Hän kehottaa olemaan suora ja selkeä. Ja jos joku suuttuu pakeista, pakit voivat ehkä olla heille ihan hyvä juttu. Ne voivat kasvattaa ja kehittää toista ihmisenä.

”Voiko muita kumppaneita jättää varalle, jos juttu meneekin mönkään?”

– Ja sitten, kun tapailee jotain vakavammin, voi edetä rauhassa silti sillä päätöksellä, ettei kumpikaan tapaile muita. Mitään ei ole lyöty lukkoon.

Entä voiko muita kumppaneita jättää varalle, jos juttu meneekin mönkään?

Kempen mielestä on korrektia tehdä selväksi muille, että keskittyy vain yhteen. Toista ei saa jättää vääriin oletuksiin.

– Mutta tietenkin jos törmäätte uudestaan vaikka vuoden päästä, niin miksei siitä sitten voisi vaikka syntyä jotain.