Lapsien ohjaaminen oikeille urille on vaikeaa. Tee pieniä sanamuutoksia elämänneuvoihin, jotta hänestä tulee onnellinen.

Monet vanhemmat haluavat lapsiensa menestyvän elämässään, tietysti. Tämän vuoksi lapsille opetetaan asenteita, joiden arvelemme auttavan heitä elämässään eteenpäin. Psykologi Emma Seppälä kuitenkin huomasi kirjoittaessaan The Happiness Track -kirjaansa, että monet avuliaat neuvot voivat jopa olla haitaksi lapselle.

Hän listaa vahingollisimmat asiat, joilla monet opettavat lapsille menestyksestä – ja mitä sen sijaan kannattaisi sanoa.

 

Mitä sanomme: Panosta tulevaisuuteen.

Mitä kannattaisi sanoa: Elä tässä hetkessä.

Jatkuva tulevaisuuteen keskittyminen altistaa suurempaan ahdistukseen ja pelkoon tulevasta. Lapselle kannattaa opettaa keskittymään tähän hetkeen, sillä esimerkiksi hyvistä arvosanoista murehtiminen tulevaisuuden vuoksi voi tehdä vain hallaa lapselle. Pieni stressi on hyvä moottori ja tavotteita on hyvä olla, mutta liika tulevaisuuteen panostaminen heikentää suorituskykyä.

Mitä sanomme: Stressi kuuluu asiaan, joten jatka samaan malliin.

Mitä kannattaisi sanoa: Opettele rentoutumaan.

Yhä nuoremmat lapset kokevat ahdistusta, stressiä ja paineita koulusta. Aikuiset usein toitottavat, että stressi on osa menestyksekästä elämää samalla kun poltamme itsemme loppuun haalimalla liikaa hommia ja hukuttautumalla kofeiiniin. Se ei ole hyvä esimerkki nuoremmille.

”Lapset ovat innostuneempia, jos he oppivat mokailun olevan okei.”

Mitä sanomme: Pidä itsesi kiireisenä.

Mitä kannattaisi sanoa: Nauti luppoajasta.

Länsimaisissa kulttuureissa ihannoidaan kiireellistä elämäntyyliä, ja lastenkin aikataulu varataan täyteen harrastuksia ja tekemistä. Tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että aivot keksivät parhaimmat ideat, kun emme tee mitään. Kun lapsen opettaa nauttimaan ”tyhjästä ajasta”, se auttaa heitä luovuuteen ja innovatiivisuuteen.

Mitä sanomme: Hyödynnä vahvuuksiasi.

Mitä kannattaisi sanoa: Tee virheitä ja opi epäonnistumaan.

Jos lapsen taitoja esimerkiksi urheilussa ylistetään liiakseen, se lokeroi lapsen, eikä hän todennäköisesti uskalla poistua mukavuusalueeltaan kokeilemaan jotain muuta. He saavat käsityksen, että vaikeuksia kohdatessaan kannattaa pysytellä vain itselle mieluisissa puuhissa. Lapset ovat innostuneempia, jos he oppivat mokailun olevan okei.

Mitä sanomme: Heikot jäävät jalkoihin, sillä ihmiset ovat susia toisilleen.

Mitä kannattaisi sanoa: Ole myötätuntoinen muita kohtaan.

Lapset ovat luonnollisesti myötätuntoisia ja ystävällisiä. Onkin siis tärkeä rohkaista lapsia huomioimaan muiden ihmisten tunteet ja opettaa heille ymmärtämään myös toisten ihmisten asemaa. Hyvät suhteet muihin ovat olennaista menestyksen kannalta.

Tutkijoiden mukaan viehättävyys vaikuttaa mieleenpainuvuuteen, muttei sillä tavalla kuin ehkä ajattelit. 

Jos näet suuren joukon ihmisiä, keiden kasvot painuvat mieleesi? Kun saksalaisen Jenan yliopiston tutkijat selvittivät asiaa, vastaus oli aavistuksen yllättävä. 

Tutkijoille oli selvää, että tavalla tai toisella joukosta erottuvat ihmiset jäävät muistiin kaikkein helpoiten. Erikoisten kasvonpiirteiden mieleenpainuvuus ei ole kovin yllättävää, joten he tutkivat kasvojen mieleenpainuvuutta erityisesti suhteessa kasvojen viehättävyyteen. 

Selvisi, että kaikkein viehättävimpinä pidetyt ihmiset eivät ole erityisen mieleenpainuvia. Tavalliset, ei erityisen hyvännäköisiksi koetut ihmiset sen sijaan painuivat tutkimuksen koehenkilöiden mieliin. 

Kuinka jäädä mieleen

Jos siis mielit tehdä pysyvän muistijäljen ihmisten mieleen pelkällä olemuksellasi, helpoin keino on lisätä ulkonäköön jotakin odottamatonta ja erikoista. Asiaa auttaa, jos et ole sitä tyyppiä, jota kulttuurissamme pidetään kaikkein kauneimpana tai komeimpana. 

Yleensä on onneksi mahdollista jäädä ihmisten mieleen myös käytöksellään ja puheillaan, ei pelkillä kasvoillaan. Jos sanan säilä on käytettävissä, hyvän vaikutelman luomiseen voi kokeilla esimerkiksi Benjamin Franklinin menetelmää tai jotakin muuta pientä psykologista kikkaa, jolla saat ihmiset puolellesi.

Viehättävä huomataan

Vaikka viehättävästä ulkonäöstä ei ole etua muistetuksi tulemisessa, siitä on muuta hyötyä. Psychology Todayssa huomautetaan, että ihmiset kiinnittävät tutkitusti huomionsa kauniisiin henkilöihin, ja huomaavat siksi heistä muutakin kuin ulkonäön. 

Viehättävä fyysinen olemus kiinnittää huomion ja kutsuu tutustumaan. Niinpä hyvännäköisinä pidetyillä ihmisillä on mahdollisuus jäädä mieleen vaikkapa käytöksellään, vaikka heidän kasvonsa eivät olisi eityisen mieleenpainuvat.

Joskus kumppanin kaveriin tai kaverin kumppaniin rakastuminen saattaa synnyttää pitkän parisuhteen. Mutta joskus se voi tuhota tärkeän ihmissuhteen.

Deittailun alkuvaiheessa moni asia voi muuttua. Kun tunteet eivät ole vielä leimahtaneet toista kohtaan erityisen palaviksi, kumppaniehdokkaan kaveri saattaakin osoittautua yllättävän kiinnostavaksi tyypiksi. Tilanne saattaa olla monessa mielessä kiusallinen sen jokaiselle osapuolelle.

Tämän joutui kokemaan myös Maajussille morsian -ohjelmasta tuutu kolmekymppinen Lauri. Hän ihastui ohjelmassa Terhiin, ja kaksikon välillä oli selkeästi orastava romanssi. Erityisen pitkälle tilanne ei kuitenkaan edennyt. Sen sijaan Lauri kertoi ohjelman viimeisessä jaksossa, että Terhi innostui enemmän Laurin kaverista.

Myöhemmin Terhi kertoi Mtv3:lle löytäneensä ohjelman avulla onnen. Sen seurauksena hän ja Lauri eivät enää pitäneet yhteyttä. Lauri ei ole myöskään enää tekemisissä ystävänsä kanssa.

Millaisia seuraamuksia sillä on, että ihastuu deittikumppanin tai jopa puolison läheiseen? Kysyimme lukijoiltamme.

Viisi tarinaa kumppanin läheiseen ihastumisesta:

1. Kumppanin velipuolesta tulikin aviomies

”Minulla ja avopuolisollani oli jo pitkään mennyt huonosti, koska avopuolisoni käytti runsaasti alkoholia. Kesäisellä mökkireissulla olimme yhdessä kumppanini ja hänen velipuolensa kanssa. Kesän mittaan aloin kiinnostua avokkini velipuolesta ja lopulta olimme kumpikin ihastuneita. Nyt olemme olleet naimisissa yli 20 vuotta – minä ja eksäni velipuoli siis.” Maija, 50

2. Kuinka niin saattoi käydä?

”Olin kihloissa opiskeluaikana. Kihlattuni ilmoitti aivan yllättäen, että haluaa lopettaa suhteemme. Hän muutti pois yhteisestä kodistamme. Lyhyen ajan kuluttua parhaisiin opiskelukavereihini kuulunut nainen muutti ex-kihlattuni luokse.

”Tästä on pitkä aika, mutta muistan sen vihan ja pettymyksen tunteen edelleen.”

Opiskelukaverini kävi joitakin kertoja meillä ennen eroamme ja mitään ei kuulemma tapahtunut selkäni takana. Eksäni ja kaverini tulivat hyvin juttuun, mutta en aavistanut mitään tällaista. Eksäni kertoman mukaan he olivat tavanneet sattumalta ravintolassa ja ihastuneet.

Tästä on pitkä aika, mutta muistan sen vihan ja pettymyksen tunteen edelleen. Kuinka he saattoivat tehdä minulle niin?” Pettynyt nainen

3. Mahdotonta antaa anteeksi

”Kun puolison salasuhde kaveriini paljastui, tuntui kuin olisin jäänyt kaivurin alle. Pahempaa ei voi tehdä ihmiselle. Kun kaksi läheistä sotkee kummankin perheen asiat perin pohjin ja pohjamutia myöden, sattuu järkyttävän paljon. Sattuu edelleen enkä anteeksi voi antaa ikinä.” Edelleen sattuu, 36

4. Vihamiehet kasvoivat naapureiksi

”Olen aina pitänyt kaverini entistä kumppania hyvänä tyyppinä. He olivat olleet jo erossa jonkin aikaa ja minä sinkkuna. Yhtenä kesänä välimme lähentyivät ja aloimme salaa tapailla kaverini eksän kanssa. Suhteemme syveni ja ei mennyt kauan, kun oli jo pakko kertoa kaverille, että tapailemme. Ajattelimme, että on parempi kuulla meiltä kuin muilta.

”Siitä seurasi kaverin ja minun vuosien välirikko.”

Siitä seurasi kaverin ja minun vuosien välirikko. Nykyään olemme kukin tahollamme naimisissa: hän lapsensa isän ja minä saman kaverin entisen kanssa. Parasta tässä on se, että olemme nykyään kaikki taas hyvissä väleissä ja vieläpä naapureita.” Hellu, 40

5. Kaverin ihastuksesta kumppaniksi

”Kaverini yritti iskeä erästä tyyppiä, mutta hän ihastuikin minuun – ja minä häneen. Jonkun aikaa tapailimme salassa, mutta lopulta kerroin kaverilleni asiasta.

Onneksi ystäväni otti tämän asian hyvin rennosti. Hän sanoi, ettei häntä haittaa ja voin jatkaa tyypin kanssa tapailemista, koska hän on kuulema aivan älyttömän mukava ja ihania. Kaverini käytännössä törkkäsi minut pitämään tyypistä. Meillä oli pitkään on–off-suhde, mutta nyt olemme seurustelleet jo yli vuoden.” Jjanskuu, 24