Tältä se tuntuu. Tulla ystävän hylkäämäksi. Mutta siitäkin voi selvitä. Kuva: Shutterstock
Tältä se tuntuu. Tulla ystävän hylkäämäksi. Mutta siitäkin voi selvitä. Kuva: Shutterstock

Ystävyyden loppuminen ottaa koville. Varsinkin, jos ei ikinä saa tietää, miksi tuli hylätyksi.

Edes tosiystävyys ei aina kestä ikuisesti. Ja vaikka se onkin useimmiten surullista, on ystävyyden loppuminen toisaalta myös luonnollista.

– Ystävän kanssa ei ole kävelty alttarille ja luvattu olla ystäviä hautaan asti, ystävyystutkija, filosofian tohtori Ira Virtanen on miettinyt Me Naisten haastattelussa.

Silti monille ystävyyden loppu on jopa rankempaa kuin parisuhteen loppuminen. Me kysyimme hiljattain kokemuksia siitä, miltä tuntuu joutua ystävyyssuhteissa konmaritetuksi – eli hylätyksi. Kyselyyn vastannut nimimerkki MK81 kertoo, että hänen ystävänsä katkaisi välit ”pahimmalla mahdollisella hetkellä” – juuri ennen kuin MK oli menossa naimisiin.

”Tuntui pahemmalta kuin yksikään ero.”

– Se tuntui pahemmalta kuin yksikään ero entisistä poikaystävistä. Kuin yksi raaja olisi revitty irti. Tunsin itseni hylätyksi ja nöyryytetyksi, nimimerkki MK81 kertoo.

Hän ei saanut ikinä tietää, miksi ystävyys loppui. Eikä ole edes varma, haluaisiko tietää.

”Tuskin pääsen tästä ikinä yli.”

– Luulen, että on parempi antaa asian vain olla. Itsesyytökseni ovat olleet niin pahoja. Minulta vietiin omanarvon tunne täysin yllättäen. Tuskin pääsen tästä ikinä yli.

Enemmän kuin avioliitto

Myös nimimerkki Hiljaisia sanoja kertoo, että ystävyyden loppuminen on ollut rankkaa.

– Olen joutunut kahden ystävän hylkäämäksi. Se tuntui surulliselta, jopa epätodelliselta, hän kertoo.

”Yhteyden katkeaminen kummityttöön tuntuu erityisen pahalta.”

Toisen ystävänsä kanssa nimimerkki Hiljaisia sanoja kiersi maailmaa muutaman vuoden. Toisen ystävänsä hän tunsi lukiosta saakka ja oli tämän lapsen kummi.

– En enää voi pitää yhteyttä myöskään kummityttööni. Postitan lahjat, mutta synttäreille ei kutsuta. Yhteyden katkeaminen kummityttöön tuntuu erityisen pahalta.

Toinen ex-ystävä ei ikinä kertonut syytä ystävyyden loppumiselle. Toinen taas perusteli ystävyyden loppumista sillä, että oli kuullut asioita, eikä enää osannut jutella tämän kanssa.

”Olisiko asiasta voinut jutella eikä lähettää vain tekstaria?”

– Muutuinko minä niiden kuultujen juttujen jälkeen? Olinko eri ihminen kuin ennen? Käyttäydyinkö eri tavalla kuin ennen hänen kuulemaansa? Olisiko asiasta voinut jutella eikä lähettää vain tekstaria? Miettikö ystäväni, olisinko minä ehkä tarvinnut erityisen paljon ystävää, kun kerran minusta liikkuu juttuja? En ymmärrä itse, että ystävyys voi päättyä näin. Minusta ystävyys on vielä enemmän kuin avioliitto – niin ”myötä- kuin vastamäessä”.

Tarve tietää todellinen syy

Mitä minä tein väärin? Olisinko voinut tehdä jotain toisin? Mikä minussa on vikana?

Kun tuntee tulleensa hylätyksi, nämä ovat yleisimpiä kysymyksiä, mitä hylätyksi tullut pyörittelee päässään. Moni miettii sitä todellista syytä, miksi ystävyys katkesi. Niin myös kyselyyn vastannut Sanna. Hänen ystävänsä pani välit poikka lähes 20 vuotta sitten.

– Häneltä tuli tekstiviesti, ettei ole aikaa minulle. Tämä tuntui kummalliselta, koska näimme harvoin ja välimatkaa oli 400 kilometriä.

”Liki 20 vuoden jälkeenkin mietin, mikä olikaan todellinen syy erolle.”

Sanna kysyi ystävältään tekstiviestillä todellista syytä, mutta ei saanut ikinä vastausta.

– Vieläkin mietin toisinaan ex-ystävääni ja sitä, mikä oli todellinen syy erolle. Olisi yhä helpottavaa tietää. Hänen numeronsa löytyy yhä kännykästäni ja toisinaan mietin, kehtaisiko kysellä kuulumisia.

Myös Tupua on jäänyt vaivaamaan välirikon todellinen syy. Hänen ystävyyssuhteensa loppui lopulta siihen, kun hän kyllästyi olemaan aina se, joka otti yhteyttä.

– Olen luonteeltani syyllisyydentuntoinen ja löydän helposti vikaa itsestäni, jos jokin menee vikaan. Mutta tässä tapauksessa sellaista en keksinyt. Kun ystävystyimme, olin ujo ja sosiaalisesti kömpelö. Ystäväni huomautti joskus käytös- tai etikettivirheistäni, mutta eivät ne mielestäni olleet sellaisia, että niiden takia olisi pitänyt hylätä. Eikä ystävänikään näyttänyt tekevän niistä suurta numeroa, Tupu kertoo.

Selitystä ei kannata tivata loputtomiin

On luonnollista haluta selitys tapahtuneelle. Ihmisen perusluonne kun on sellainen, että se haluaa ymmärtää ja saada selityksen. Psykoterapeutti Taina Välitalo on kertonut aikaisemmin parisuhteiden erojutussa, että eron syytä on aina oikeus kysyä, mutta loputtomiin sitä ei kannata tivata. Sama pätee myös ystävyyssuhteiden loppumiseen.

”Selittäminen ei aina luonnistu.”

– Oli kyse lyhyestä tai pitkästä suhteesta, suhde on kuitenkin aina jollain tavalla merkityksellinen. Onhan se jo hyvää käytöstä, että  ilmaisee toiselle, miksi on päätynyt kyseiseen ratkaisuun. Selittäminen ei kuitenkaan aina luonnistu. Suhteen päättymistä haluava ei välttämättä itsekään oikein käsitä tai osaa pukea sanoiksi, miksi suhde ei tunnu enää hyvältä. Usein on kyse nimenomaan selittämisen vaikeudesta ennemmin kuin haluttomuudesta, Välitalo on kertonut.

”Ystävältä ei saa vaatia enempää kuin hän on valmis antamaan.”

Monesti yksi suurin syy ystävyyden loppumiseen se on, etteivät molemmat koe saavansa siitä yhtä paljon.

– Ystävältä ei saa vaatia enempää kuin hän on valmis antamaan. Hänelle voi kuitenkin kertoa, että hei, minulla on ikävä, olisi ihanaa, jos sinulla olisi aikaa, ystävyystutkija Ira Valtanen on sanonut.

Jepjep

”Pahempaa kuin yksikään ero poikaystävästä” – naiset kertovat, miltä tuntuu joutua ystävän konmarittamaksi

Itse olen laittanut poikki kaveriin juuri ennen hänen naimisiinmenoaan. Hän oli jo pidemmän aikaan käyttäytynyt todella tökerösti ja epäkunnioittavasti minua kohtaan; Vehkeillyt selkäni takana, aiheuttanut tietoisesti pahaa mieltä. Olin sanonut tästä monta kertaa ennen lopullista välien poikkilaittoa. Olen varma, että kaikesta huolimatta hän kuvittelee olevansa uhri, vaikka kuka tahansa objektiivisesti sanoisi hänen toiminnoistaan kuullessaan, että onpa tökerö ihminen. Hassua, että...
Lue kommentti
Vierailija

”Pahempaa kuin yksikään ero poikaystävästä” – naiset kertovat, miltä tuntuu joutua ystävän konmarittamaksi

Mä laitoin lapsuudenystävän kanssa välit poikki, hän manipuloi ja riidan tullessa mä olin aina syypää. Voiko narsistille , joka kuvittelee ettei itsessä oo mitään vikaa perustella, miksi laittaa välit poikki? Ei voi, syyttää vaan sua koko jutusta. Paras päätös oli, ja oon ollu paljon onnellisempi tän vuoden aikana.
Lue kommentti

Miksi yhteiset arvot ovat niin tärkeitä, ja mitä erilaisille arvoille on tehtävissä? Pariterapeutti vastaa.

Viikon puhutuin julkkisuutinen on ollut Sara Siepin ja Roope Salmisen ero. Sara Sieppi kirjoitti eron taustoista blogissaan seuraavasti:

– Tällaisen elämänmuutoksen myötä olo on tietysti haikea ja surullinen, mutta muuta mahdollisuutta ei enää ollut. Kun arvot eivät kohtaa, on parisuhdetta mahdotonta ylläpitää.

Jokainen on tietysti oman suhteensa paras asiantuntija, mutta onko arvojen erilaisuus aina kuolintuomio suhteelle? Ja miten arvot käytännössä näkyvät parisuhteen arjessa?

– Kun arvot ovat tiedossa, niistä voidaan keskustella. Toivoa siis on, sanoo psykologi ja pari- sekä perheterapeutti Pirjo Kiiskilä

”Arvot mitataan teoissa.”

Jaetut arvot ovat parisuhteessa tärkeät, koska puolisoiden toisistaan eriävistä arvoista voi syntyä helposti ristiriitoja. Kiiskilän mukaan on myös tutkittu, että arvojen mukainen elämä tuo tyytyväisyyttä. Jos ihminen pystyy toteuttamaan arvojaan, hän voi hyvin. 


Mikä on elämässä tärkeää?

Jos arvot parisuhteessa mietityttävät, Kiiskilä kehottaa ottamaan ensin selvää omista arvoista ja lisäämään niiden mukaisia tekoja parisuhteeseen. On hyvä myös miettiä, ovatko arvot omia vai onko ne ehkä poimittu sellaisenaan kasvuympäristöstä, kuten lapsuudenperheestä. 

– Arvoissa on kysymys siitä, mikä on itselle tärkeää elämässä. Parisuhde on näyttämö, jolla näkyy se, mikä kullekin on tärkeää, Kiiskilä sanoo.

Kysyimme Me Naisten Facebook-seuraajilta, mitkä arvot parisuhteessa niin tärkeitä, että eroavaisuudet niissä voivat johtaa eroon. Muun muassa tällaisia arvoja lukijat mainitsivat tärkeiksi parisuhteelle:

  • uskollisuus, luottamus ja kunnioitus 
  • tulevaisuudensuunnitelmat: haluaako toinen lapsia, avioliiton tai yhteisen kodin?
  • elämänkatsomus ja poliittiset näkemykset
  • rahankäyttö
  • suhtautuminen tasa-arvoon
  • suhtautuminen työntekoon
  • suhtautuminen läheisyyteen ja yhteiseen aikaan
  • elämänasenne: onko toinen optimisti ja toinen pessimisti? 

Voiko suhde toimia ilman yhteistä maailmankatsomusta?

Elämänkatsomus oli monelle vastaajalle tärkeä arvo.

”Itse erosin nuorena poikaystävästäni, kun hän ei ollut uskossa. Totta kai se voisi toimia, mutta kun usko on kaiken perusta, sen kaiken haluaa jakaa toisen kanssa. On ihanaa kun voi rukoilla yhdessä ja kasvattaa lapsia samoista arvoista käsin. Parisuhteessa on jotain niin paljon enemmän, kun koko elämän voi jakaa toisen kanssa”, pohti eräs vastaaja Facebookissa.

Pirjo Kiiskilän mukaan esimerkiksi eri uskontokuntia edustavat puolisot joutuvat tekemään suhteen eteen töitä ja olemaan joustavia sekä suvaitsevaisia toisiaan kohtaan, jotta liitto toimisi. Se ei välttämättä ole huono asia, sillä täytyyhän toimivan parisuhteen eteen muutenkin työskennellä. 

Politiikka on harvoin ratkaiseva kysymys parisuhteessa, mutta osa vastaajista arveli, että täysin erilaiset yhteiskunnalliset kannat tuskin päätyvät saman katon alle.

”Vaikka pariskunta ei politiikasta paljoa puhuisikaan keskenään, niin poliittisillakin arvoilla on merkitystä; harvemmin vaikkapa vihreitä arvoja arvostava eksyy kimppaan persujen kannattajan kanssa”, Me Naisten Facebook-sivulla pohditaan.

Suuret eroavaisuudet rahankäytössä tai ajankäytössä voivat Me Naisten seuraajien mielestä ajaa eroon. Se, miten aikaa käytetään, kertookin paljon arvoista. 

– Arvot mitataan teoissa. Moni sanoo, että minulle työ ja parisuhde ovat tärkeitä, mutta jos työ vie liikaa aikaa parisuhteelta, toimiiko silloin arvojensa mukaisesti? Kiiskilä kysyy. 

Arvo vai tavoite?

Vaikka tunteet, tavoitteet ja vaikutelma oman parisuhteen toimivuudesta vaihtelevat, arvot eivät Kiiskilän mukaan muutu nopeasti. 

– Arvopohja on kivijalka, josta lähdetään liikkeelle, koska arvot ovat suhteellisen pysyviä. Tavoitteet voivat muuttua, mutta arvot silti säilyä.

”On jokaisen harkinnassa, millainen kumppani haluaa olla.”

Esimerkiksi perhe voi olla pariskunnalle tärkeä arvo, ja he voivat toivoa saavansa paljon lapsia. Elämä saattaa kuitenkin mennä niin, ettei lapsia tule. Se ei tarkoita, etteikö oman pienen perheen vaaliminen yhä olisi parille tärkeää. 

Kiiskilä huomauttaa, että arvoihin ei kannata suhtautua sääntöinä. 

– On jokaisen harkinnassa, millainen kumppani haluaa olla. Eikä ole olemassa oikeita tai vääriä arvoja, on vain erilaisuutta. 

Joskus arvojen hiljattainen muuttuminen iän myötä saattaa kuitenkin olla eron taustalla. 

– Jos on mennyt hyvin nuorena yhteen, jolloin oma psykologinen kehitysvaihe on ollut kesken eikä ole tiennyt, mitä loppuelämältä haluaa, voi kolme- tai nelikymppisenä herätä siihen, että tässäkö elämä oli. Varsinkin, jos suhde ei ole toimiva, siinä ovat arvoasiat kovalla koetuksella, Kiiskilä toteaa.

Yhdet sitoo yhteen huumori, toisten rakkaus täydentyy täydellisen nakkistoganoffin avulla.

Mikä on pitkän liiton salaisuus? Kysymykseen lienee yhtä monta vastausta kuin vastaajiakin. Yhden, monen Me Naisten lukijan mielestä varsin toimivan kuvauksen asiasta antoi aiemmin tällä viikolla MTV:n uutisankkuri Keijo ”Keke” Leppänen, 58.

– Tuli luvattua silloin joskus. Kyky erottaa pienet asiat isoista ja arjen tylsyyden sietäminen, hän kertoi Me Naisille.

Keijon kiteytyksestä inspiroituneina listasimme muidenkin tunnettujen, pitkässä liitossa elävien suomalaisten ajatuksia aikaa kestävästä rakkaudesta:

Tellervo Koivisto: ”Huumori on laukaissut monta kiperää hetkeä”

Kuva: Heli Blåfield
Kuva: Heli Blåfield

Toukokuussa 2017 edesmennyt presidentti Mauno Koivisto ja hänen puolisonsa Tellervo, 89, ehtivät olla yhdessä 64 vuotta. Keväällä 2017 Tellervo kertoi Me Naisille, että heidän yhteinen taipaleensa ei ole ollut hänelle itsestäänselvyys.

– Kyllä se ihme on ollut, olemme kuitenkin aika erilaiset ihmiset. Ehkä salaisuus on se, että hän on ajattelija, puhuja ja toimija, minä kuuntelija. Huumori on laukaissut monta kiperää hetkeä.


Reijo Mäki: ”Pohjois-Euroopan paras nakkistroganoff”

Reijo ja Marja. Kuva: Jonna Öhrnberg
Reijo ja Marja. Kuva: Jonna Öhrnberg

Vares-kirjailija Reijo Mäki, 59, ja hänen puolisonsa Marja Risku ovat pitäneet yhtä yli 30 vuotta. Ensi vuonna pari viettää 20-vuotishääpäiväänsä. Pitkän liiton salaisuudeksi Reijo kertoi toukokuussa kolme asiaa:

– Meillä se on riitely ja huumori. Ja se, että teen Pohjois-Euroopan parasta nakkistroganoffia.

Kari Aihinen: ”Pitää olla avoin ja rehellinen”

Kuva: Milka Alanen
Kuva: Milka Alanen

Tv-kokki Kari Aihinen, 46, on ollut vaimonsa Henriikan kanssa yhdessä 17 vuotta. Alkuvuodesta Kari kertoi, että pariskunnan rakkauden salaisuus on rehellisyys – ja kotisiivooja.

– Ei saa valehdella eikä salailla, vaan pitää olla avoin ja rehellinen. Pitää myös olla yhteistä aikaa. Mitä vähemmän näet ja puhut, sitä vähemmän rakkautta, kun ei ole toisen iholla.

– Myös siivooja on loistava! Ennen riitelimme joka sunnuntai, että pitääkö viikon ainoa vapaapäivä käyttää siivoukseen. Nykyään on yksi riidanaihe vähemmän.

Ulla Tapaninen: ”Asiat pitää nostaa esille”

Kuva: Heli Blåfield
Kuva: Heli Blåfield

Näyttelijä Ulla Tapaninen, 62, on ollut nykyisen puolisonsa kanssa yhdessä yli 20 vuotta. Sen aikana hän on oppinut, ettei toista pidä ottaa itsestään selvänä. Lisäksi on tärkeää, että asiat käsitellään tuoreeltaan, eikä niitä enää sen jälkeen vatvota.

– Ei parisuhde tietenkään aina pelkkää suklaata ja samppanjaa ole, on myös kivikkoa ja vastatuulta. Silloin olen aika suora. Asiat pitää nostaa esille ja käsitellä, ja sitten niitä ei enää vatvota. En vatvo asioita muutenkaan, en menneitä enkä oikein tuleviakaan. Mitä ne vanhan vatvomiset auttavat, kun eihän menneille mitään voi? Sellainen, että ’silloin kolmekymmentä vuotta sitten sinä sanoit minulle niin pahasti’ – ei apuva!””


Claes Andersson: ”Pitkään liittoon liittyy myrskyisiäkin vaiheita”

Kuva: Heli Blåfield
Kuva: Heli Blåfield

Kirjailija Claes Andersson, 81, ja hänen puolisonsa Katriina Kuusi ovat eläneet yhdessä yli 45 vuotta. Pari ei ole naimisissa. Me Naisten haastattelussa vuonna 2016 Claes totesi, että yksi avioliitto riitti hänelle.

– Pitkään liittoon liittyy hyvin erilaisia kausia. Ennen ajattelin, että on hyvä pitää liitosta kiinni niin kauan kuin lapset tarvitsevat semmoista. Kun erosin ensimmäisestä vaimostani, nuorin kolmesta lapsestamme oli ihan pieni vielä. Ajattelin silloin koko ajan, että se oli hankalaa lapsille.

Suhde Katriinaan on jatkunut jo niin pitkään, että Claesin mukaan yhdessä olon salaisuuden on pakko olla muutakin kuin velvollisuudentunnetta.

– Eiväthän lapset enää vuosikymmeniin ole meille Katriinan kanssa olleet syy pysyä yhdessä. Kyllä tässä jokin muukin voima on. Ehkä se on lojaalisuus. Pitkään liittoon liittyy myrskyisiäkin vaiheita. Kriisejä ja rakastumisia sinne tänne. Ei ihminen ole mikään ohjelmoitava kone. Mutta kun vanhenee, tulee myös mukavuudenhaluiseksi. Ei jaksa jatkuvasti lopettaa ja aloittaa jotain uutta.

Raakel ja Nicke Lignell: ”Tulemme hemmetin hyvin juttuun”

Kuva: Jonna Öhrnberg
Kuva: Jonna Öhrnberg

Raakel, 51, ja Nicke Lignell, 52, juhlivat kesäkuussa 23. hääpäiväänsä. Päivän kunniaksi Raakel julkaisi Instagram-tilillään ihastuttavan hääkuvan pariskunnasta 23 vuoden takaa.

– 23 vuotta sitten sanoimme TAHDON. Tahdon myös tänään, Raakel kirjoitti tuolloin.

Nicke kertoi vuonna 2013 kaksikon pitkän suhteen salaisuudeksi sen, että he tuntevat toisensa niin hyvin.

– Tunnemme toisemme hyvin ja tulemme hemmetin hyvin juttuun, olemme olleet yhdessä niin pitkään. Raksun kanssa me tykkäämme toisistamme aika tavalla, ihan niin kuin ennenkin.

Kaari Utrio: ”Oppii, milloin toinen pitää jättää rauhaan”

Kuva: Heli Blåfield
Kuva: Heli Blåfield

Kirjailija Kaari Utrio, 76, ja hänen puolisonsa Kai Linnilä avioituivat vuonna 1974. Kaari kertoi syksyllä 2016, että on todella ajatellut olevansa jumalten suosiossa, kun sai sellaisen liiton kuin mitä hänellä on.

– Pitkässä liitossa oppii, milloin toinen pitää jättää rauhaan, Kaari kiteytti haastattelussa.

Sirpa ja Teemu Selänne: ”Kipinää, huumoria ja hyvää seksiä”

Kuva: Veikko Kähkönen
Kuva: Veikko Kähkönen

Jääkiekkoilija Teemu, 48, ja Sirpa Selänne, 48, avioituivat vuonna 1996. Vuonna 2014 pariskunta kuvaili Me Naisten haastattelussa, että heidän suhteestaan ei ole koskaan puuttunut säpinää.

– Olemme karanneet välillä hotelliyöksi pois kotoa. Meidän suhteessamme on riittänyt toisen kunnioitusta sekä kipinää, huumoria ja hyvää seksiä. Se on ollut pitkän liittomme salaisuus, Teemu virnistää.