Öö, saanko sanoa, että en tiedä vastausta? Kuva: Colourbox
Öö, saanko sanoa, että en tiedä vastausta? Kuva: Colourbox

Työhaastattelu jännittää joka kerta ainakin vähän, mutta onneksi pahimpiinkin kysymyksiin voi valmistautua.

Kilpailu on yhä kovempaa työmarkkinoilla. Lähes jokaiseen paikkaan on runsaasti hakijoita, ja työhaastatteluihin asti pääsevät enää vain muutamat. Koska työnantajat haluavat saada selville pienimmätkin erot hakijoiden välillä, he kysyvät mahdollisimman vaikeita kysymyksiä.

Fast Company on listannut viisi vaikeaa kysymystä, jotka saattavat tulla eteen työhaastattelussa. Ne jäädyttävät helposti kokeneenkin hakijan, mutta onneksi pian tiedät, miten kysymyksiin voi reagoida fiksusti.  

Lue myös: 10 pientä asiaa, jotka paljastavat luonteesi

1. Miten arvioisit kykyjäsi asteikolla 1–10?

Kysymys kertoo kunnianhimostasi ja motiiveistasi sekä itsetuntemuksestasi.

Hyvä hakija ei koskaan arvioi itseään parhaimmalla arvosanalla – vaikka itsevarmuutta pitääkin olla. Asteikolla 1–10 kymmenen tarkoittaa absoluuttisesti maailman parasta kyseisessä tehtävässä, ja sitä on vaikea ammattilaistenkaan saavuttaa.

Työnantaja on ennen kaikkea kiinnostunut kuulemaan, miksi ja miten tuleva työntekijä aikoo pyrkiä asteikon kärkeen. Kerro siis, mitkä ovat tavoitteesi kykyjesi suhteen ja miten aiot kehittää itseäsi kohti niitä.

2. Mitkä ovat kolme negatiivista ominaisuuttasi, jotka sinulla on jonkun läheisesi mukaan?

Vastauksesi kertoo sinun itsetietoisuudestasi: kuinka hyvin tunnet itsesi?

Hakijan on syytä tietää huonot puolensa, ja hänen pitää olla valmis myös hyväksymään ja myöntämään julkisesti nämä piirteet itsessään.

Monella voi olla vaikeuksia vastata tällaisiin kysymyksiin tai he antavat huonon vastauksen. Esimerkiksi ”olen täydellisyyden tavoittelija” tai ”työnarkomaani” eivät kelpaa haastattelijalle, sillä ne voidaan käsittää myös myönteiseksi piirteiksi.

Suosittelemme! 10 erikoista kysymystä työhaastattelussa

3. Kuinka paljon on kolme neljäsosaa luvusta 12?

Vaikka et hakisikaan taloushallinnon osaajaksi, kannattaa haastattelussa varautua laskutehtäviin tai muihin outoihin kysymyksiin. Työnantaja haluaa nähdä, miten hakija pärjää yllättävissä tilanteissa: Meneekö hän lukkoon? Vai luetteleeko paljon vääriä vastauksia paniikissa?

Monessa työhaastattelussa saa ottaa kännykän esiin ja hakea apua internetistä. Muista kuitenkin kysyä, saako apuvälineitä käyttää.

Yllättävä kysymys ei välttämättä vaadi täydellistä vastausta. Työnantaja haluaa ennemminkin testata, onko hakija tarpeeksi kekseliäs ja kuinka nopeasti hän kokoaa itsensä yllättävässä tilanteessa. Pysy siis rauhallisena, vaikka et tietäisikään oikeaa vastausta.

4. Miten jatkat lausetta: Useimmat ihmiset, jotka tapaan, ovat…?

Se, miten jatkat lausetta, kertoo paljon sinusta ja suhtautumisestasi muihin ihmisiin.

Ihan mitä tahansa vastauksia ei kannata tarjota. Esimerkiksi ”kiinnostavia”-vastaus ei kerro mitään. Pahimmillaan se naamioi kielteisen asenteen, ja parhaimmillaankin se on liian epämääräinen tapa kuvailla muita ihmisiä. Tähänkin kysymykseen on parasta vastata täysin totuudenmukaisesti, vaikka se tuntuisikin vaikealta.

Yllättävä kysymys ei välttämättä vaadi täydellistä vastausta.

5. Mitä voit kertoa henkilöistä, jotka ovat olleet lähimpiä työkavereitasi?

Jos pystyt vastaamaan tähän kysymykseen nopeasti ja kerrot helposti useita toimivia esimerkkejä aiemmista työtoveruuksistasi, olet todennäköisesti haastattelijan mukaan loistava valinta tehtävään.

Kysymys kertoo työnantajalle muun muassa sen, oletko tarpeeksi sitoutunut yhteisöösi.

Työntekijän pitää omaksua työpaikalla monia asioita, kuten yrityksen tuotteet, palvelun, työkulttuurin ja -ympäristön. Ja kaiken takana ovat ihmissuhteet. Jos hakijalla on vaikeuksia puhua niistä, voi se olla varoittava merkki työnantajalle.

Mitkä ovat olleet pahimmat kysymykset, jotka sinulta on kysytty työhaastattelussa? Kerro ja keskustele aiheesta alla olevassa kommentointikentässä.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Mistä tietää, rakastaako toista ihmistä vai onko vain rakastunut? Eroasiantuntija vastaa mieltä askarruttaviin kysymyksiin rakkaudesta. 

Mitä rakastuminen on? 

– Rakastuminen on reaktio, joka tapahtuu kehossa ja mielessä, määrittelee erotutkija Marika Rosenborg. 

Hän on julkaissut vastikään kirjan Sinä selviät kyllä (Hidasta elämää), jossa käy läpi rakkautta erojen näkökulmasta.

”Rakastuminen haihtuu aina.”

Rosenborgin mukaan keskuudessamme on sarjarakastujia, jotka lähtevät helposti hormonivirtojen vietäväksi uudelleen ja uudelleen. Tällaiset ihmiset tarvitsevat aina uuden annoksen rakkautta ja jäävät helposti koukkuun tunteeseen. 

– Rakastuminen on mielestäni ainoana syynä huono pohja parisuhteelle tai naimisiin menemiselle, sillä rakastuminen haihtuu aina. Sen sijaan tarvitaan rakastamisen taitoja. 

Rakastaminen merkitsee pysyvyyttä, turvallisuutta ja kumppanuutta. Onnistuneiden parisuhteiden kannalta olisi tärkeää, että ihmiset puhuisivat siitä, mitä tarvitsevat parisuhteilta. 

Mistä sitten tietää, rakastaako toista ihmistä vai onko vain rakastunut?

Rosenborgin mukaan ei ole kehitetty mittareita, joka auttaisi tietämään onko rakkaus "oikeaa". Ihmisellä on oikeus määritellä se itse.

Monesti rakastuneena hehkutetaan: ”Minusta ei ole koskaan aiemmin tuntunut tältä”. Aika usein ihminen pystyy vasta jälkikäteen arvioimaan, oliko kyseessä aito rakkaus vai esimerkiksi pyörremyrskyromanssi. 

Kuinka montaa ihmistä voi rakastaa elämänsä aikana? 

– Vaikka kuinka montaa! Ei sille ole mitään rajaa. Osa ihmisistä on alttiimpia rakastumisen prosessille kuin toiset, Rosenborg kertoo. 

Onko mahdollista elää saman kumppanin kanssa koko loppuelämä? 

– Koko elämän kestävä parisuhde saman ihmisen kanssa on edelleen monen ihmisen toivelistan kärjessä, ja haluamme uskoa siihen, Rosenborg kertoo.

Hänen mukaansa elinikäinen parisuhde ei ole mahdoton, mutta sellaisen ylläpitäminen on entistä haastavampaa, kun ihmiset elävät yhä vanhemmiksi.

– Ihmisten parisuhdekäsitys on monimuotoistunut, ja nykyään on entistä enemmän polyamorista rakkautta ja avoimia suhteita. 

Rosenborg kuitenkin uskoo, että oikein rakennettu parisuhde voi kestää vaikka läpi elämän. 

Vierailija

Rakastuminen on huono pohja naimisiinmenolle – eroasiantuntija kertoo syyn

Minua viisaampi on sanonut, että rakkaus tulee ja menee, ystävyys on ikuista. Itse menin naimisiin rakkauden huumassa ja eihän se jatkunut sitä kahta vuotta kauempaa. Lopulta olimme avioliitossa, jossa molemmat ihmettelivät, miksi alunperinkään kuvittelimme voivamme elää onnellisina ikuisesti. Onneksi erosimme, ennen kuin teimme toistemme elämästä pahemman helvetin. Nyt muutamien "rakastumisten" ja niiden hiipumisten jälkeen olen vasta käsittänyt, että puolison pitäisi ennemmin olla se...
Lue kommentti

Oliko tavoitteissasi kivuliaaseen eroon kiinnijääminen? Tästä muistilistasta on hyvä lähteä liikkeelle.

1. Pidä yhteyttä.

Lähde liikkeelle vaivaannuttavan tiiviistä yhteydenpidosta. Käytä kaikkia mahdollisia viestimiä rajoittamatta kommunikointia pelkkiin pitkiin puheluihin. Myös hänen työsähköpostinsa ja Instgraminsa ovat kelpo osoitteita muistutuksille olemassaolostasi.

2. Kiellä kaikki.

Sulkeudu täysin ja anna negatiivisten tunteidesi patoutua. Purkautumisvaiheesta tulee paljon jännempää.

3. Ehdota yhteenpalaamista…

…joka toinen päivä. Muuta mieltäsi niin usein kuin mahdollista ja jätä viimeisistä käänteistä hänen vastaajaansa vuoroin syyllistäviä, vuoroin rakastavia ääniviestejä.

4. Puhu ex-kumppanistasi pahaa.

Kerro vahvasti väritetty ja eksääsi demonisoiva versio tapahtumista kaikille, jotka suostuvat kuuntelemaan. Sujauta joukkoon henkilökohtaisia salaisuuksia, joita olette jakaneen keskenänne onnellisina aikoina.

5. Avaudu hänen lähipiirilleen.

Hänen kavereihinsa törmätessäsi anna palaa. Onhan heidän hyvä tietää näkökulmasi asiaan.

6. Vakoile.

Tarkista päivittäin hänen kuulumisensa somesta. Pidä samalla silmällä hänen perheensä, futiskavereidensa ja lukioaikaisen ihastuksen puuhia.

7. Sulje ystäväsi ulos elämästäsi.

Pysyttele kaukana ymmärtäväisistä kuuntelijoista. Heillä on tapana nopeuttaa erosta selviämistä huolestuttavan paljon.

8. Tee itsellesi soittolista yhteisistä biiseistänne.

Kuuntele sitä aina hereillä ollessasi.

9. Lukittaudu kotiisi.

Älä lähde ulos. Ihmisten tapaaminen saattaa viedä ajatuksesi pois olennaisesta ja pahimmillaan piristää.

10. Laiminlyö itseäsi.

Jätä syöminen ja nukkuminen vähemmälle. Kärsiminen asiaan.