Me Naiset
|
ME NAISET
Öö, saanko sanoa, että en tiedä vastausta? Kuva: Colourbox
Öö, saanko sanoa, että en tiedä vastausta? Kuva: Colourbox

Työhaastattelu jännittää joka kerta ainakin vähän, mutta onneksi pahimpiinkin kysymyksiin voi valmistautua.

Kilpailu on yhä kovempaa työmarkkinoilla. Lähes jokaiseen paikkaan on runsaasti hakijoita, ja työhaastatteluihin asti pääsevät enää vain muutamat. Koska työnantajat haluavat saada selville pienimmätkin erot hakijoiden välillä, he kysyvät mahdollisimman vaikeita kysymyksiä.

Fast Company on listannut viisi vaikeaa kysymystä, jotka saattavat tulla eteen työhaastattelussa. Ne jäädyttävät helposti kokeneenkin hakijan, mutta onneksi pian tiedät, miten kysymyksiin voi reagoida fiksusti.  

Lue myös: 10 pientä asiaa, jotka paljastavat luonteesi

Sisältö jatkuu mainoksen alla

1. Miten arvioisit kykyjäsi asteikolla 1–10?

Kysymys kertoo kunnianhimostasi ja motiiveistasi sekä itsetuntemuksestasi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hyvä hakija ei koskaan arvioi itseään parhaimmalla arvosanalla – vaikka itsevarmuutta pitääkin olla. Asteikolla 1–10 kymmenen tarkoittaa absoluuttisesti maailman parasta kyseisessä tehtävässä, ja sitä on vaikea ammattilaistenkaan saavuttaa.

Työnantaja on ennen kaikkea kiinnostunut kuulemaan, miksi ja miten tuleva työntekijä aikoo pyrkiä asteikon kärkeen. Kerro siis, mitkä ovat tavoitteesi kykyjesi suhteen ja miten aiot kehittää itseäsi kohti niitä.

2. Mitkä ovat kolme negatiivista ominaisuuttasi, jotka sinulla on jonkun läheisesi mukaan?

Vastauksesi kertoo sinun itsetietoisuudestasi: kuinka hyvin tunnet itsesi?

Hakijan on syytä tietää huonot puolensa, ja hänen pitää olla valmis myös hyväksymään ja myöntämään julkisesti nämä piirteet itsessään.

Monella voi olla vaikeuksia vastata tällaisiin kysymyksiin tai he antavat huonon vastauksen. Esimerkiksi ”olen täydellisyyden tavoittelija” tai ”työnarkomaani” eivät kelpaa haastattelijalle, sillä ne voidaan käsittää myös myönteiseksi piirteiksi.

Suosittelemme! 10 erikoista kysymystä työhaastattelussa

3. Kuinka paljon on kolme neljäsosaa luvusta 12?

Vaikka et hakisikaan taloushallinnon osaajaksi, kannattaa haastattelussa varautua laskutehtäviin tai muihin outoihin kysymyksiin. Työnantaja haluaa nähdä, miten hakija pärjää yllättävissä tilanteissa: Meneekö hän lukkoon? Vai luetteleeko paljon vääriä vastauksia paniikissa?

Monessa työhaastattelussa saa ottaa kännykän esiin ja hakea apua internetistä. Muista kuitenkin kysyä, saako apuvälineitä käyttää.

Yllättävä kysymys ei välttämättä vaadi täydellistä vastausta. Työnantaja haluaa ennemminkin testata, onko hakija tarpeeksi kekseliäs ja kuinka nopeasti hän kokoaa itsensä yllättävässä tilanteessa. Pysy siis rauhallisena, vaikka et tietäisikään oikeaa vastausta.

4. Miten jatkat lausetta: Useimmat ihmiset, jotka tapaan, ovat…?

Se, miten jatkat lausetta, kertoo paljon sinusta ja suhtautumisestasi muihin ihmisiin.

Ihan mitä tahansa vastauksia ei kannata tarjota. Esimerkiksi ”kiinnostavia”-vastaus ei kerro mitään. Pahimmillaan se naamioi kielteisen asenteen, ja parhaimmillaankin se on liian epämääräinen tapa kuvailla muita ihmisiä. Tähänkin kysymykseen on parasta vastata täysin totuudenmukaisesti, vaikka se tuntuisikin vaikealta.

Yllättävä kysymys ei välttämättä vaadi täydellistä vastausta.

5. Mitä voit kertoa henkilöistä, jotka ovat olleet lähimpiä työkavereitasi?

Jos pystyt vastaamaan tähän kysymykseen nopeasti ja kerrot helposti useita toimivia esimerkkejä aiemmista työtoveruuksistasi, olet todennäköisesti haastattelijan mukaan loistava valinta tehtävään.

Kysymys kertoo työnantajalle muun muassa sen, oletko tarpeeksi sitoutunut yhteisöösi.

Työntekijän pitää omaksua työpaikalla monia asioita, kuten yrityksen tuotteet, palvelun, työkulttuurin ja -ympäristön. Ja kaiken takana ovat ihmissuhteet. Jos hakijalla on vaikeuksia puhua niistä, voi se olla varoittava merkki työnantajalle.

Mitkä ovat olleet pahimmat kysymykset, jotka sinulta on kysytty työhaastattelussa? Kerro ja keskustele aiheesta alla olevassa kommentointikentässä.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla