Tässä me nyt arvioimme hänen älykkyyttään, koska meillä todellakin on siihen varaa. Kuva Shutterstock
Tässä me nyt arvioimme hänen älykkyyttään, koska meillä todellakin on siihen varaa. Kuva Shutterstock

Katso naamaa, niin saatat arvata.

Kaikki deittipalvelu Tinderiä käyttävät naiset ilahtuvat varmasti nyt, kun heille kerrotaan, että miehen älykkyys on pääteltävissä valokuvasta. Eikä tarvita edes valokuvaa, jossa näkyy miehen kädessä oleva ratkaistu rubikin kuutio – ihan pelkkä pärstä riittää.

Kaarlen yliopistossa Prahassa on nimittäin tehty aiheesta tutkimus. Siinä neljällekymmenelle naiselle ja neljällekymmenelle miehelle näytettiin valokuvia ihmisistä, joiden älykkyysosamäärä oli testattu. Kun naiset pääsivät arvaamaan, ketkä kuvien miekkosista olivat älykkäitä, he olettivat usein teräviksi sellaiset henkilöt, joilla oli

- kapeammat kasvot
- silmät hiukan kauempana toisistaan
- isompi nenä
- terävähkö leuka
- ylöspäin kaartuvat suupielet

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vastaavasti he olettivat hiukan höpsömmiksi miehet, joiden kasvot olivat pyöreämmät, silmät lähellä toisiaan, nenä pienempi, leuka jykevämpi ja suupielet alaspäin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ja nyt ette arvaa, huhhuh, ta-daa, nimittäin: naiset arvasivat oikein! Ainakin sen verran usein, että kyse ei voi olla sattumasta. Tutkimuksesta ei ole tutkijoiden mukaan tehtävissä sellaisia johtopäätöksiä, että tietynnäköiset miehet olisivat fiksuja tai että viehättävät miehet olisivat fiksuja, mutta keskimäärin me naiset voimme olettaa, että ainakin intuitiomme toimii. Ainakin joskus.

Entä sitten?

Arvaatteko, mitä seuraavaksi on tulossa? Tietenkin sellainen jymy-yllätys, että miehiltä ei vastaava arvaus naisten kuvista onnistunut ollenkaan. Miksiköhän ei? Ehkä koehenkilöiksi sattui tomppeleita miehiä ja huomiokykyisiä naisia? Ehkä naiset osaavat meikata itsestään älykköjä? Ehkä miehet eivät vain motivoituneet arvioimaan naisten älykkyyttä, koska sillähän ei ole heille mitään merk...

Tyhmät yleistykset sikseen. Palatkaamme kuvan mieheen. Onko hän älykäs? Silmäthän ovat aika lähellä toisiaan. V-kaula-aukkoinen paita ei näytä kovin fiksulta. Nenä on pienehkö. Leuka aika jykevä. Hän on mahdollisesti tyhmä.

Toisaalta, hirveän kiltti ilme ja kaunis hymy. Sileä iho. Hiusraja ei näytä pakenevan. Tilastot valehtelevat aina. Jos hän tulisi Tinderissä vastaan, niin kai sitä voisi säälistä klikata.

Sisältö jatkuu mainoksen alla