Herkut houkuttavat enemmän, jos joutuu kuuntelemaan ikäviä kommentteja painostaan. Kuva: Shutterstock
Herkut houkuttavat enemmän, jos joutuu kuuntelemaan ikäviä kommentteja painostaan. Kuva: Shutterstock

Jenkkakahvoista huomautteleva siippa ehkä tarkoittaa hyvää, mutta saattaa olla syy kilojen kertymiseen.

”Näytänkö ihan kamalalta näissä housuissa? Voi ei, taasko olen lihonut?”

Tapaatko kalastella dieetillä ollessasi painokommentteja kaverilta, puolisolta ja vielä anopiltakin, ihan vain varmuuden vuoksi? Ei ehkä kannattaisi – ellet ole varma, että läheisesi älyävät kommentoida kannustavasti.

Lähimmäisten tuki on tärkeää laihisprojektilaiselle. Tuoreen tutkimuksen mukaan rakkaiden rooli on arveltuakin suurempi. Sävy, jolla tuttavasi puhuvat vatsamakkaroistasi, voi peräti ratkaista dieettisi onnistumisen.

Kanadalaisen Waterloon yliopiston tutkimuksessa seurattiin nuoria, laihduttavia naisia. Osa kertoi saavansa lähipiiriltään lähinnä kielteisiä kommentteja ulkonäöstään, osa jäi lähes kokonaan ilman arvostelua. Loput taas saivat kuulla rakkailtaan runsaasti lempeitä sanoja: olet hyvä juuri tuon kokoisena!

Dieetissään parhaiten onnistuivat, yllätys yllätys, ne, joiden kroppaa läheiset kehuskelivat. Tästä ryhmästä osa laihtui ja loppujenkin paino pysyi samoissa lukemissa, vaikka heitä ei varsinaisesti edes kannustettu dieetille. Haukkuja kuulleet taas lihoivat seurannan aikana.

Orjapiiskuriksi tekeytyvä, jenkkakahvoista huomautteleva siippa ehkä tarkoittaa hyvää, mutta tiede sanoo toista. Yhdeksi syyksi tutkijat arvelevat sen, että solvauksien kuunteleminen nostaa stressitasoja. Stressi taas sotkee aineenvaihduntaa ja saa nälkäsignaalit jylläämään, jolloin sipsipussi ja sohvalla lököily voittavat pikkuporkkanat ja punttisalin.

Sama logiikka pätee siihen, mihin sävyyn kiloistaan kannattaa puhella omassa päässään. Moni tutkimus on osoittanut, etteivät itsesyyttelyt ja solvaava läskikritiikki ole kummoisia laihismotivaattoreita. Sen sijaan sopiva itserakkaus laihduttaa. Kun ajattelee kropastaan hyvää, sille myös tahtoo tehdä hyvää – ja vihannekset ja kävelylenkit alkavat kummasti maistua.

Lue myös:

Herkuttelusta stressaaminen voi lihottaa

Kumppanin kanssa ei kannata laihduttaa – jos haluaa onnistua

Kyllä, se on totta! Vedenjuonti laihduttaa!

Helppo, mutta kurinalainen. Tällainen on tämän hetken trendikkäin dieetti