Narsistia ei voi muuttaa, mutta jokainen voi itse vaikuttaa hyvinvointiinsa. Kuva: Colourbox
Narsistia ei voi muuttaa, mutta jokainen voi itse vaikuttaa hyvinvointiinsa. Kuva: Colourbox

Psykiatriset sairaanhoitajat Iiris Markkanen ja Jenni Kinnunen haluavat kääntää huomion narsisteista heihin, jotka ovat kärsineet manipuloivista ja empatiakyvyttömistä ihmisistä.

Narsismista on puhuttu viime vuodet kaikkialla. Samalla on pohdittu sitä, että eiväthän kaikki elämän kolhimat voi olla narsistien uhreja. Kuka on oikeasti narsisti, kuka vain törppö? Ei kai jokainen ruma ero voi selittyä sillä, että eksä on narsisti.

Iiris Markkanen ja Jenni Kinnunen ovat psykiatrisia sairaanhoitajia ja psykoterapeuttiopiskelijoita, jotka haluavat tuoda esiin uhrin näkökulman. Heidän mielestään on väärin, että narsismia kutsutaan trendidiagnoosiksi.

– On loukkaavaa, että uhrien kokemuksia vähätellään, naiset sanovat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Oikeastaan Jenni ja Iiris eivät edes halua käyttää sanaa uhri. He puhuvat mieluummin narsistin rikkomasta henkilöstä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Narsistin rikkomalle ihmiselle on tärkeintä tiedostaa, että itsellä on paha olla."

Naisten mielestä  olisi aika kääntää katse eteenpäin sen sijaan, että keskittyisi vatvomaan sitä, onko joku narsisti vai muuten vain ikävä ihminen. On luonnollista haluta selitys pahalle ololleen, mutta narsistin tunnistaminen on ammattilaisellekin vaikeaa.

– Narsistin rikkomalle ihmiselle on tärkeintä tiedostaa, että itsellä on paha olla, naiset toteavat.

Tällä hetkellä moni hakee apua vasta, kun ei enää jaksa narsistin vaikutuspiirissä.

– Moni tulee terapiaan, koska harkitsee itsemurhaa. He kysyvät, ovatko tulleet hulluiksi ja ihmettelevät itsekin omaa käytöstään, Jenni sanoo.

Jennin ja Iiriksen mielestä on tärkeää kertoa esimerkiksi masennusdiagnoosin saaneelle, että on normaalia reagoida voimakkaasti sairaaseen tilanteeseen. Sen ymmärtäminen usein helpottaa oloa.

– Silloin ihminen ei koe olevansa mielenterveyspotilas, Iiris sanoo.

Narsistia ei voi muuttaa

Narsistien määrästä on eri arvioita, mutta Jenni ja Iiris puhuvat noin prosentista väestöstä. Myös muut persoonallisuushäiriöt kylvävät ympärilleen pahoinvointia.

– Faktaahan on se, että 10–15 prosenttia väestöstämme kärsii eri persoonallisuushäiriöistä, joista jokaiseen oleellisena piirteenä kuuluu narsistityyppinen käytös, Iiris selittää.

Narsismi on ongelma myös yhteiskunnallisesti. Sen lisäksi, että se aiheuttaa uhrilleen jatkuvaa kärsimystä, seurauksena voi olla masennus ja työkyvyttömyys.

Jenni Kinnunen ja Iiris Markkanen sanovat, että on normaalia reagoida esimerkiksi masentumalla, jos joutuu narsistin uhriksi.
Jenni Kinnunen ja Iiris Markkanen sanovat, että on normaalia reagoida esimerkiksi masentumalla, jos joutuu narsistin uhriksi.

Valitettavasti paras ratkaisu empatiakyvyttömän ja manipuloivan narsistin kanssa toimimiseen on ottaa mahdollisimman paljon etäisyyttä. Aina se ei kuitenkaan ole mahdollista – narsistit esimerkiksi etenevät usein esimiestehtäviin, eikä työpaikan vaihtaminen aina käy helposti. Narsisti voi olla myös oma vanhempi.

Parisuhteessa on turha odottaa muutosta.

– Monet käyttävät vuosia siihen, että uskovat sinisilmäisesti voivansa muuttaa toisen rakkaudellaan. Se on täysin mahdotonta, Jenni sanoo.

– Kun siitä ajatuksesta pääsee viimein yli, voi keskittyä siihen, miten pääsee pois itselle tuskaa tuottavan ihmisen läheltä.

Tie toipumiseen

Koska narsistia ei voi muuttaa, Iiris ja ja Jenni kehottavat lähtemään toipumisessa liikkeelle asioista, joihin voi itse vaikuttaa. Vertaistuen merkitystä ei voi väheksyä.

1. Kartoita tilanne. "Jossain vaiheessa täytyy selvittää itselleen, missä tilanteessa on. Se on sama asia kuin olisi talousvaikeuksissa: ennen pitkää täytyy katsoa, kuinka paljon on rahaa ja kuinka paljon laskuja on maksettavana."

2. Ymmärrä, missä mennään. "On tärkeää ymmärtää narsistin tyypilliset käyttäytymismallit, esimerkiksi se, että on tullut manipuloiduksi. Muista vertaistuki."

3. Tiedosta, että vika ei ole sinussa. "Vasta, kun on selvillä ongelman syistä, voi ymmärtää, että vika ei ole itsessä."

4. Auta ensin itseäsi. "Itselle pitää myöntää, ettei voi auttaa toista ihmistä. Ainoastaan omiin valintoihinsa voi varmasti vaikuttaa. Jokaisen hyvinvointi on hänen omalla vastuullaan. Jos ei ensin voi auttaa itseään, ei voi auttaa muitakaan, esimerkiksi lapsia. Lentokoneen hyvä turvallisuusohje pätee tähän: happinaamari pitää laittaa ensin itselle, sitten vasta lapselle."

Jenni ja Iiris kirjoittavat narsismista ja mielenterveydestä Sairaan hyvät hoitajat -blogiinsa. Heitä voi seurata myös Facebookissa.

Vierailija

Ei kuulosta sairaanhoitajila kovin ammattimaiselta leimata kaikkia persoonallisuushäiriöisiä narsisteiksi ja mahdottomiksi ihmisiksi. Persoonallisuushäiriöitä on monenlaisia, kaikki niistä kärsivät eivät todellakaan ole sellaisia, millaiseksi narsisti yleensä mielletään.

Kaikki ovat narsisteja, jos nä...

On todella vaarallista kirjoitella narsismista näin kevyesti, jokainen eronnut väittää x-puolisoaan narsistiksi ja sen varjolla jättää asioista sopimisen. Syyksi sanotaan että x oli narsisti eikä sen kanssa voi keskustella. Jos ei ole lapsia, näin voi toimia. Mutta jos on lapsia, ei asioita voi kuitata näin kevyesti. Tämä kertoo aikuisen empatia puutteesta ja vastuun pakoilusta, useilla aikuisilla on kadonnut ns. aikuisen vastuu. Aikuisista tulee murrosikäisiä lapsia, kun hakevat itseään ja mitä elämältään vielä haluavat. Vertaistuki on pahinta kyseisten ihmisten kesken, toinen vahvistaa toisen tyhmyyttä. Jos eroat on molempien nieltävä viha ja hoidettava ensin lasten asiat kuntoon, sen jälkeen voidaan leikitellä narsisti sanalla miten halutaan. Ainoastaan idiootti, vähä-älyinen, narsisti tuhoaa lasten elämän, oman itsekyyden vuoksi, tämänkaltaisella vanhemmalla ei pitäisi olla oikeutta vanhemmuuteen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla