Tunnetko sinä jonkun narsistin? Kuva: Colourbox
Tunnetko sinä jonkun narsistin? Kuva: Colourbox

Narsismista puhutaan niin paljon, että narsisteja vaikuttaa olevan kaikkialla. Ei ole. Mutta näin tiedät, onko tapaamasi ihminen iso N.

Narsistin tunnistaminen on vaikeaa, sillä kuten muihinkin psyykkisiin häiriöihin, myös narsismiin liittyy vaihtelevia piirteitä. Muutamat asiat kuitenkin toistuvat. Selvimmin narsisteihin liitetään se, että he kuvittelevat olevansa maailman napoja ja ovat siksi hankalia ja uuvuttavia ihmisiä niin perheenjäseninä kuin työtovereinakin.

Näistä viidestä piirteestä saatat tunnistaa narsistin.

Hän myöntää olevansa narsisti

Koska narsistilla on kohtuuttoman suuret luulot itsestään, hän ajattelee ansatsevansa erityiskohtelua eikä halua salata sitä muilta, toteaa The Independent. Siksi narsistin voi toisinaan tunnistaa ihan vain kysymällä, pitääkö tämä itseään narsistina. Todennäköisesti narsisti vastaa kyllä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Yhden kysymyksen taktiikka on tutkimuksissa todettu yhtä toimivaksi narsismin havaitsijaksi kuin 40 kysymystä sisältävä testi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hänelle muut ihmiset ovat käyttötavaraa

Terveesti narsistisen ja häiriintyneesti narsistisen erottaa suhtautuminen muihin ihmisiin. Psykologi Teija Jokipii kertoo Hyvä Terveys -lehdessä, että terveesti narsistisella ihmisellä on hyvä itsetunto ja uskoa omiin mahdollisuuksiinsa, ja hän haluaa olla vuorovaikutuksessa muiden kanssa. Häiriintyneesti narsistinen ihminen puolestaan näkee muut ihmiset vain keinoina päästä tavoitteisiinsa. Narsisti ei kykene aitoon läheisyyteen vaan pitää yllä suojakuorta.

Ihmissuhde hänen kanssaan on täynnä työtä

Mind Body Green -sivusto vinkkaa, että narsistin tunnistaa siitä, kuinka vaikea hänen kanssaan on ylläpitää suhdetta. Oli narsisti sitten ystävä, perheenjäsen tai puoliso, joudut käyttämään kaiken energiasi narsistin pitämiseen tyytyväisenä. Narsistin kanssa toimiminen on henkisesti ja joskus fyysisestikin uuvuttavaa, sillä hän on kiinnostunut toisista lähinnä palvelijoina.

Hän siirtää ikävät tunteensa muihin

Narsisti on pohjimmiltaan epävarma itsestään ja asemastaan, mutta yrittää päästä eroon näistä tunteista, psykologi Craig Maltin kirjoittaa Huffington Postissa. Narsisti lyttää ympärillään olevia ihmisiä, joskus huomaamattomasti ja toisinaan päivänselvästi. Hänen tarkoituksenaan on siirtää vaikeat epävarmuuden ja pienuuden tunteet muihin.

Hän näyttää hyvältä

Yllättävää kyllä, on tutkittu, että narsistit koetaan keskimäärin viehättävämmiksi kuin ihmiset, joilla ei ole yhtä paljon narsistisia piirteitä, kertoo Psychology Today. Tulos lienee mieleinen kaikille narsisteille. Washingtonin yliopiston tutkijat totesivat, että narsistit vaikuttavat muiden silmiin ensivilkaisulla tyylikkäiltä, hyväntuulisilta ja fyysisesti viehättäviltä. Sekä mies- että naispuoliset narsistit todettiin tutkimuksessa myös keskimääräistä laittautuneemmiksi.

Narsisteja on arviosta riippuen alle prosentista muutamaan prosenttiin väestöstä. Narsismin kirjo ulottuu terveellä tavalla narsistisista, itsevarmoista tyypeistä psykopaatteihin.

Lue myös:

Selvä narsisti – vai sittenkin vaan törppö?

Narsisti työkaverina? – Toimi näin

Sisältö jatkuu mainoksen alla