Huomioi pienet asiat. Se osoittaa, että välität. Kuva: Shutterstock
Huomioi pienet asiat. Se osoittaa, että välität. Kuva: Shutterstock

Kevät on muutoksen aikaa, mutta parisuhdetta ei kannata laittaa noin vain vaihtoon. – Ainakaan, jos kyse on vain alkuhuuman laantumisesta. Näillä jipoilla suhteesi puhkeaa uuteen kukoistukseen.

Cosmopolitanin parisuhdeasiantuntija Susan Trombetti listasi toimivia tärppejä parisuhteen elvyttämiseen.

1. Ylös ja ulos! Tehkää yhdessä jotain jännittävää. Adrenaliinin virtaaminen saa sinut kiintymään kumppaniisi enemmän.

2. Ottakaa ensitreffit uusiksi. Kun seuraavan kerran menette yhdessä ulos, pukeudu kuin ensimmäiseen tapaamiseenne. Laittautuminen saa kumppanin muistamaan, miten upea olet. Muistat itsekin varmasti, miten perhoset lentelivät vatsassa, kun kohtasitte ensimmäistä kertaa.

3. Jaa älyttömimmätkin salaisuudet. Kenestäkään ei voi tietää kaikkea edes vuosien yhdessäolon jälkeen. Avatkaa pullo hyvää viiniä ja jakakaa hauskimmat lapsuusmuistot sekä poskia kuumottavat salaisuudet. Salaisuuksien kertominen lähentää teitä entisestään.

4. Ole valmis kaikkeen. On mahdotonta pitää pelkästään samoista asioista, mutta joustaminen kannattaa. Kun katsot kumppanisi kanssa hänen lempielokuvansa kymmenettä kertaa, osoitat, miten paljon välität hänestä. Hyvässä lykyssä hän muistaa joskus tehdä vastapalveluksen.

5. Huomioi pienet asiat. Kun näet kaupungilla jotain, mistä kumppanisi voisi pitää, osta se hänelle. Kyse voi olla vain lehdestä, jonka kannessa on mielitiettyäsi kiinnostava asia. Se osoittaa, että ajattelet häntä.

Jos kaikki edellä mainitut on jo kokeiltu, voit vielä kokeilla Lovespankyn ohjetta ja lähteä armaan kanssa bilettämään oikein kunnolla. Menkää viikonloppuna ulos, tanssikaa klubilla, nojautukaa toisiinne hitaiden soidessa ja suudelkaa tanssilattialla. Ihan niin kuin silloin joskus! Jos klubien teinimeininki ei iske, valitkaa jokin muu juuri teille sopiva paikka.

Yksi onnen avain on myös siinä, että malttaa jättää murheet makuuhuoneen ulkopuolelle. Pidä huolesi, älypuhelimesi ja kirjasi pois sängyn lähettyviltä. Olkaa lähekkäin täydessä hiljaisuudessa, vaikka se tuntuisikin alkuun kiusalliselta tai tylsältä. Ilman häiriötekijöitä lähennytte muutamassa päivässä huomattavasti.

Lue myös:

Näin parannat parisuhdettasi 5 sekunnissa

Tsekkaa tästä, oletko onnellisessa parisuhteessa

17-vuotiaat Taru ja Suvi ovat kulkeneet yhdessä kohdusta kehtoon ja aikuisuuden kynnykselle.
– Parasta on, kun on aina seuraa, siskokset kertovat.

Usein väitetään, että kaksosilla on mystinen yhteys. Päätimme testata asian!

Taru ja Suvi Keurulainen saapuvat haastatteluun selkeästi erinäköisinä. Stereotypia samanlaisiin vaatteisiin pukeutuvista identtisistä kaksosista särkyy hetkessä.

– On outoa, kun kaksoset pukeutuvat samanlaisiin vaatteisiin. Vaikka olemme kaksosia, on molemmilla silti ihan oma persoonansa, Taru sanoo.

”On todella ärsyttävää, kun meidät yhdistetään yhdeksi henkilöksi.”

Taru on Suvia kahdeksan minuuttia vanhempi. Siskosten mukaan se näkyy huolehtivaisuudessa. Taru katsoo ”pikkusiskonsa” perään ja pitää huolta, että tämä herää ajoissa ja muistaa ottaa lähtiessään kaikki tavaransa mukaan.

Taru ja Suvi eivät ole ikinä käyttäneet kaksosuuttaan hyväksi esimerkiksi huijatakseen kokeissa.

– On todella ärsyttävää, kun meidät yhdistetään yhdeksi ihmiseksi, Taru sanoo Suvin nyökkäillessä vieressä.

– Se, että joku sanoo esimerkiksi ”kaksoset” eikä kutsu meitä nimillämme, on inhottavaa. Kun koulussa oli arviointitilaisuuksia, meidät kutsuttiin niihin yhdessä, vaikka kaikki muut pyydettiin yksitellen, Suvi kertoo.

”Ajattelemme usein samoja asioita”

Järjestimme kaksosille telepatiatestin. Veimme siskokset eri aikaan huoneeseen, ja kuvasimme heidän reaktionsa sana-assosiaatioihin.

– En osaa sanoa, miten meni. Ajattelemme kyllä usein samaan aikaan samoja asioita, Suvi sanoo testin päätyttyä.

Katso, kuinka Taru ja Suvi selvisivät testistä!

Tulos oli häkellyttävä, sillä 90 prosenttia vastauksista oli samanlaisia! 

– Varmasti se vaikuttaa, että olemme olleet niin paljon yhdessä. En kuitenkaan usko, että samanlainen suhde voisi muodostua ihan kenelle tahansa, sillä me olemme olleet yhdessä vauvasta asti, Taru toteaa.

”Ostamme aina eri karkkeja, ja silti tuli sama hinta”, Taru viestitti jutun ollessa kirjoituksessa. Kuva: Taru Keurulaisen kotialbumi
”Ostamme aina eri karkkeja, ja silti tuli sama hinta”, Taru viestitti jutun ollessa kirjoituksessa. Kuva: Taru Keurulaisen kotialbumi

Elinikäiset ystävät

Siskokset pitävät kummallisena, että heitä ei eroteta toisistaan. He myöntävät olevansa täysin identtisiä, mutta eivät silti koe näyttävänsä samoilta.

– Ukkimme ei erota meitä vieläkään. Se on outoa, sillä mielestäni olemme ihan erinäköiset, Taru kertoo.

– En näytä yhtään Tarulta. Haluaisin nähdä joskus ulkopuolisen silmin, kuinka me muka näytämme samalta, Suvi jatkaa.

Kaksosuuden pahimmat puolet ovat kuin kenellä tahansa siskoksella – oman vaatekaapin asut häviävät ja ilmestyvät yllättävän usein siskon ylle.

”Ukkimme ei erota meitä vieläkään.”

Syntymäpäiväänsä siskokset eivät juhli samaan aikaan. Heillä on ollut tapana pitää erilliset syntymäpäiväjuhlat nimipäivinään: Taru on juhlinut maaliskuussa, Suvi puolestaan kesällä. Tänä vuonna luvassa on kuitenkin poikkeus, kun kaksoset pitävät juhannuksena yhteiset 18-vuotisbileet.

Kaksosuuden parasta puolta ei ole vaikea keksiä.

– Se, että on aina seuraa, tytöt toteavat.

Ironista kyllä, mutta yhteen ääneen.

Tutkimusryhmä selvitti, ratkeaisivatko parisuhteen riitatilanteet kynällä ja paperilla.

Parisuhdetyytyväisyys on tärkeä hyvinvoinnin ja onnellisuuden lähde. Tutkimusten mukaan parisuhteen hyvinvointi kuitenkin tavallisesti laskee ajan kuluessa.

Psykologian professori Eli Finkel tutkimusryhmineen selvitti, miten 21 minuutin kirjoitustehtävä vaikuttaa parisuhdetyytyväisyyteen.

Tutkimukseen osallistui 120 paria, joita seurattiin kahden vuoden ajan. Puolet pareista arvottiin ryhmään, joka osallistui kirjoitustehtävän tekemiseen. Toinen puoli pareista ei puolestaan tehnyt kirjoitustehtävää.

Tutkimuksen tulos oli, että kirjoitustehtävään osallistuneiden parien tyytyväisyys parisuhteisiinsa ei laskenut. Ryhmässä, joka ei osallistunut kirjoitustehtävän tekemiseen, parisuhdetyytyväisyys sen sijaan laski.

Kirjoitustehtävässä osallistujat vastasivat näihin kysymyksiin:

1. Millainen oli viimeisin riitanne? Mieti viimeisintä suurta erimielisyyttänne viimeisten kuukausien ajalta. Keskity siihen, mitä tapahtui ja miten toimitte. Älä kuvaa tunteita tai ajatuksia.

2. Ajattele tapahtunutta kolmantena osapuolena. Mieti riitaanne ulkopuolisen silmin, joka haluaa teille molemmille vain hyvää. Mitä tämä kolmas henkilö ajattelisi erimielisyydestänne? Mitä hyvää hän löytäisi tilanteesta?

Mieti riitaanne ulkopuolisen silmin.

3. Mieti, miksi on vaikeaa olla ulkopuolinen. Kolmannen osapuolen näkökulma tilanteeseen voi helpottaa erimielisyyttä, mutta näkökulman vaihtaminen ei kuitenkaan yleensä ole helppoa. Mitkä asiat hankaloittavat kolmannen osapuolen näkökulman ottamista riitatilanteessa?

4. Sitten harjoittelemaan! Vaikka näkökulman vaihtaminen ei ole helppoa, se voi onnistua. Yritä seuraavien neljän kuukauden aikana parhaasi mukaan ottaa neutraali näkökulma erimielisyyksiin, joita sinulla on kumppanisi kanssa. Mieti, miten näkökulman vaihtaminen voisi auttaa selviytymään erimielisyyksistä?

Kirjoitustehtävän avulla riitatilanteita voisi tutkimuksen mukaan käsitellä aivan uudella tavalla. Kokeilemisen arvoinen asia, sillä kukapa jaksaisi aina vain tapella?