Ihan iisisti nyt. Raivoaminen ja lautasten heittely harvoin kannattaa. Kuva: Shutterstock
Ihan iisisti nyt. Raivoaminen ja lautasten heittely harvoin kannattaa. Kuva: Shutterstock

Anna kiukuttelijan kiukutella – puuttuminen passiivis-aggressiivisuuteen saattaa olla vaikeaa, mutta ei mahdotonta.

Kirjoitimme vähän aikaa sitten passiivis-aggressiivisen käytöksen tuntomerkeistä. Lue juttu täältä.

Siinä missä jotkut ilmaisevat vihaansa huutamalla ja raivoamalla, moni tyytyy hillitympään versioon. Mykkäkouluun, piikikkäisiin lausahduksiin ja yleiseen tympeyteen muun muassa.

Miten sellaisten ihmisten kanssa sitten pitäisi toimia?

Passiivisuus-aggressiivisuudesta Psychology Today -sivustolle kirjoittanut Professori Berit Brogaard toteaa, että usein ihminen itse tietää ainakin jollakin tasolla, miten hän käyttäytyy. Siksi huomauttaminen ei välttämättä auta, vaan saattaa jopa saada tilanteen kärjistymään ja tehdä toisen entistä kiukkuisemmaksi.

– Tehokkain lähestymistapa on teeskennellä, ettei huomaa käytöstä. Jos se ei näytä vaikuttavan sinuun, siitä ei ole hyötyä ja ihminen saattaa lopettaa käyttäytymisen, koska et reagoi siihen mitenkään, asiantuntija selittää artikkelissaan.

Brogaardin mukaan passiivisuus-aggressiivisuuden taustalla voi olla esimerkiksi kateutta, mutta myös piilevä persoonallisuushäiriö tai käytöksen syynä saattavat olla esimerkiksi antipsykoottisten lääkkeiden sivuvaikutukset.

”Tehokkainta on teeskennellä, ettei huomaa käytöstä.”

Jos huomiotta jättämisestä ei ole hyötyä, toinen hyvä taktiikka on välttely – parisuhteessa se on vaikeampaa, mutta esimerkiksi töissä voi pyytää siirtoa eri työpisteeseen ja yrittää järjestää työt niin, että passiivis-aggressiivisen henkilön kanssa joutuu tekemisiin mahdollisimman harvoin. Ja silloin kun joutuu, pitäisi pysyä asiallisena ja asiassa, jotta tilanne pysyy aisoissa.

WikiHow-sivusto, joka on erikoistunut neuvomaan asiassa kuin asiassa, tarjoaa vielä lisää neuvoja. Näistä saattaa olla hyötyä myös, kun passiivis-aggressiivinen ihminen on hyvin läheinen, esimerkiksi puoliso, ystävä tai sukulainen:

1. Vältä ylireagointi. Pohdi ensin, onko kyse todella sinuun kohdistuvasta vihanpidosta. Tutki omia heikkouksiasi ja yritä asettua toisen asemaan. On mahdollista, että olit itse herkkähipiäinen tai et vain ymmärrä toisen käyttäytymismalleja.

2. Pysy positiivisena. Huomiotta jättämisen lisäksi kannattaa näyttää itse esimerkkiä siitä, kuinka toivoisit käyttäydyttävän. Tilanne pysyy hallinnassasi, kun et anna itsesi raivostua.

3. Yritä saada passiivis-aggressiivinen ymmärtämään, että hän on poissa tolaltaan. Voit esimerkiksi sanoa ystävälliseen sävyyn: ”Vaikutat aika hermostuneelta.” Tai: ”Minusta vaikuttaa siltä, että jokin vaivaa sinua.” Puhu mieluummin siitä, miltä itsestäsi tuntuu, jottet syyllistä. Mikäli keskusteluyhteys löytyy, voit yrittää saada toisen ymmärtämään myös käytöksensä seuraukset.

Tilanne pysyy hallinnassasi, kun et anna itsesi raivostua.

4. Keskity hyvään. Vaikka homma kuulostaa vähän koiran kouluttamiselta, ideana on, että hyvästä käytöksestä kannattaa antaa palautetta ja kiitosta, jotta käytös vahvistuu. Se ei ole ihan helppoa, koska huomio kiinnittyy helpommin ikäviin asioihin. Myös keskustelulle saattaa avautua mahdollisuus positiivisen kautta.

5. Pyydä tarvittaessa kolmas osapuoli avuksi. Se voi olla töissä lähin esimies tai parisuhteessa terapeutti, mutta sellainen ihminen, johon passiivis-aggressiivinen voi luottaa.

6. Tiedä, milloin luovuttaa. Jos tilanteelle ei ole tehtävissä mitään, on parempi suojella itseään loukkaavalta käytökseltä esimerkiksi aiemmin mainitun välttelyn avulla.

Älypuhelinten tuoma etäisyys on tehnyt ystävien näkemisen perumisesta ja myöhästelystä vähän liian helppoa.

”Tuun ihan pian, tulin hetki sitten kotiin ja vaihdoin vaatteet, niin lähden ihan just!”

”Metrossa!”

”Nähdäänkö ravintolan edessä vai sisällä?”

”Mä myöhästyn kans jonkin verran.”

”Soitellaan, kun jompikumpi on perillä.”

Edelliset ovat otteita WhatsApp-keskusteluista ystävieni kanssa. Tällaista on ystävien tapaamisten sopiminen ja niihin saapuminen 2010-luvulla: kohtaamisten ajankohtaa ”katellaan” ja ”sovitaan lähempänä” päivätolkulla, ja juuri ennen sovittua tapaamisaikaa alkavat sinkoilla viestit, joissa raportoidaan myöhästymisistä. 

Silmänsä peittänyttä apinaa esittävä emoji ja hätäinen sori-sana saavat hoitaa pahoittelun virkaa, kun kumpikaan ei oikeasti ole kovin pahoillaan siitä, että lähti taas kerran kotoa myöhässä. Viestillä on helppo sinkauttaa tilannetiedotus viivästymisestä, ja kahvilan edessä päivystävä ystävä voi käyttää odotteluajan selaamalla luuriaan – ellei itsekin ole myöhässä. 

Nykyteknologian ansiosta treffipaikalla ei tarvitse haahuilla turhaan, jos ystävälle on sattunut ylitsepääsemätön este. Toisaalta, aika harvoin myöhästely tai tapaamisen peruminen johtuu jostakin aivan yllättävästä ja ylitsepääsemättömästä. Viestittelyn helppous, sosiaalisessa mediassa kevyesti sinkoilevat kutsut ja kiireisyyden ihannointi vain ovat tehneet myöhästelystä ja viime hetken peruutuksista houkuttelevan helppoa.

Kuten toimittaja Elizabeth Kiefer kirjoittaa Glamourissa, tapakulttuuri on muuttunut siihen suuntaan, että kaverien näkemisen voi skipata introverttikortin heilautuksella, eivätkä viime hetken peruutukset ole niin vakava juttu. Perumiskuume leviää ja uhkaa ystävyyksiä, Kiefer maalailee. 

Nykyään voi säilyttää kasvonsa ja jäädä sohvalle makaamaan parilla anteeksipyytävällä emojilla. 

WhatsApp-myöhästelyn ja -perumisen lisäksi hermoja kiristävät Facebook-kutsut. Facebookissa juhlakutsut on helppo naputella koko kaveriporukalle – mutta kutsu on myös helppo jättää roikkumaan Ehkä-tilaan tai unohtaa vastaaminen kokonaan.

Älypuhelinsovellusten tuoma etäisyys on tehnyt kieltäytymisestä  ja kutsujen huomiotta jättämisestä vähän liian helppoa. Lankapuhelimitse esitettyyn kutsuun olisi ollut törppöä vastata, että katsellaan miltä loppuviikosta näyttää, ja jättää sitten tulematta. Nykyään voi säilyttää kasvonsa ja jäädä sohvalle makaamaan parilla anteeksipyytävällä emojilla. 

Siispä teen muistilistan itselleni ja vähän muillekin:

 1. Jos et pääse tai et halua tulla, kieltäydy heti kohteliaasti.
 2. Suhtaudu Facebook-kutsuihin vakavasti, jos kyse on ystävälle tärkeästä tapahtumasta. 
 3. Lähde ajoissa kotoa. Oikeasti. 
 4. Lakkaa lähettelemästä tilanneraportteja tyyliin: Bussissa! Kohta siellä! Pyöräkellarissa! Katso sen sijaan kohta kolme uudestaan. 

Keräsimme naisten arviot siitä, millainen tyyppi ei pääse jatkoon deittisovelluksessa – ei ole helppoa kellään.

Kuka väitti, että tinderöinti on helppo tapa tutustua uusiin ihmisiin? Näistä syistä nainen sivuuttaa Tinder-ehdokkaan:

 1. Profiilikuva on ryhmäkuva. Harva nainen vaivautuu aukaisemaan profiilin tarkistaakseen, kuka kuvan tyypeistä mies oikein on.
 2. Kuva on otettu likaisen peilin kautta. Ei jatkoon.
 3. Paidaton kuva. Pullistelu ei ole kuumaa, vaikka moni salimarkku saattaisi luulla niin.
 4. Liika poseeraaminen, duckface tai muu yliyrittäminen kuvissa eivät toimi miehellä eikä naisella. Aitous katoaa, kun profiili muistuttaa malliportfoliota.
 5. Rasittavan aktiiviset kuvat. Ensimmäisessä kuvassa surffilauta kainalossa, toisessa hyppää laskuvarjohyppyä ja kolmannessa valloittaa vuorta. Onko sellainen tavallinen kuolevainen ollenkaan? 
 6. Negatiivinen ensivaikutelma. Tyyppi tuomitsee naiset jo biossa sutkautuksellaan ”Swaippaa suosiolla vasemmalle, jos olet feministi, heko heko”. Onnea rakkauden etsintään, hei!
 7. Biossa ainoa kuvaus on pituus. Sekö todella on tärkein tai kiinnostavin seikka?
 8. Suttuinen ja rakeinen profiilikuva luo helposti kriippailevat vibat.
 9. Murjottava profiilikuva, tuo miesten kansantauti. Antaa luotaantyöntävän kuvan.
 10. Alaviistosta otettu selfie korostaa leukaa eikä näytä varsin imartelevalta.
 11. Kaksi edellistä niin, että samanlaisia kuvia on viisi kappaletta peräkkäin.
 12. Superliken käyttäminen tarkoittaa yksinkertaisesti liian innokasta.
 13. Imelät Live, laugh, love -voimalauseet tai Marilyn Monroen siteeraaminen. Vähänpä tiesit, jos luulit, että vain naiset sortuvat niihin. 
 14. Jos miehen täytyy profiilissaan kertoa olevansa huumorintajuinen, hän ei luultavasti ole sitä. Oikeasti huumorintajuinen kirjoittaa profiiliinsa jotain nokkelaa.
 15. Sydäntä lähellä "ruoka, matkustus ja urheilu.” Todella omaperäistä, pitäisikö tässä kiinnostua.
 16. Vain yksi kuva. Ainoastaan uhka, ei mahdollisuus.
 17. Liian vanha kuva. Tähän kategoriaan kuuluvat armeija- ja ylppärikuvat. Ihan hellyttäviä, mutta todennäköisesti antavat väärän vaikutelman.
 18. Profiilissa ei ole mitään tietoja Herra Salaperäisestä. On vaikea aloittaa keskustelua, jos ei voi tarttua mihinkään faktaan.
 19. Söpösteleviä yhteiskuvia naisten kanssa. Herättää kysymyksen, seurusteleeko hän, esittääkö vaikeasti tavoiteltavaa vai yrittääkö tehdä naiset mustasukkaiseksi.
 20. Biossa käytetään sana hipsutus. Ei jatkoon.

Jos onnistut läpäisemään tämän vaativan seulan, olet aikamoinen deittiguru!