Ihan iisisti nyt. Raivoaminen ja lautasten heittely harvoin kannattaa. Kuva: Shutterstock
Ihan iisisti nyt. Raivoaminen ja lautasten heittely harvoin kannattaa. Kuva: Shutterstock

Anna kiukuttelijan kiukutella – puuttuminen passiivis-aggressiivisuuteen saattaa olla vaikeaa, mutta ei mahdotonta.

Kirjoitimme vähän aikaa sitten passiivis-aggressiivisen käytöksen tuntomerkeistä. Lue juttu täältä.

Siinä missä jotkut ilmaisevat vihaansa huutamalla ja raivoamalla, moni tyytyy hillitympään versioon. Mykkäkouluun, piikikkäisiin lausahduksiin ja yleiseen tympeyteen muun muassa.

Miten sellaisten ihmisten kanssa sitten pitäisi toimia?

Passiivisuus-aggressiivisuudesta Psychology Today -sivustolle kirjoittanut Professori Berit Brogaard toteaa, että usein ihminen itse tietää ainakin jollakin tasolla, miten hän käyttäytyy. Siksi huomauttaminen ei välttämättä auta, vaan saattaa jopa saada tilanteen kärjistymään ja tehdä toisen entistä kiukkuisemmaksi.

– Tehokkain lähestymistapa on teeskennellä, ettei huomaa käytöstä. Jos se ei näytä vaikuttavan sinuun, siitä ei ole hyötyä ja ihminen saattaa lopettaa käyttäytymisen, koska et reagoi siihen mitenkään, asiantuntija selittää artikkelissaan.

Brogaardin mukaan passiivisuus-aggressiivisuuden taustalla voi olla esimerkiksi kateutta, mutta myös piilevä persoonallisuushäiriö tai käytöksen syynä saattavat olla esimerkiksi antipsykoottisten lääkkeiden sivuvaikutukset.

”Tehokkainta on teeskennellä, ettei huomaa käytöstä.”

Jos huomiotta jättämisestä ei ole hyötyä, toinen hyvä taktiikka on välttely – parisuhteessa se on vaikeampaa, mutta esimerkiksi töissä voi pyytää siirtoa eri työpisteeseen ja yrittää järjestää työt niin, että passiivis-aggressiivisen henkilön kanssa joutuu tekemisiin mahdollisimman harvoin. Ja silloin kun joutuu, pitäisi pysyä asiallisena ja asiassa, jotta tilanne pysyy aisoissa.

WikiHow-sivusto, joka on erikoistunut neuvomaan asiassa kuin asiassa, tarjoaa vielä lisää neuvoja. Näistä saattaa olla hyötyä myös, kun passiivis-aggressiivinen ihminen on hyvin läheinen, esimerkiksi puoliso, ystävä tai sukulainen:

1. Vältä ylireagointi. Pohdi ensin, onko kyse todella sinuun kohdistuvasta vihanpidosta. Tutki omia heikkouksiasi ja yritä asettua toisen asemaan. On mahdollista, että olit itse herkkähipiäinen tai et vain ymmärrä toisen käyttäytymismalleja.

2. Pysy positiivisena. Huomiotta jättämisen lisäksi kannattaa näyttää itse esimerkkiä siitä, kuinka toivoisit käyttäydyttävän. Tilanne pysyy hallinnassasi, kun et anna itsesi raivostua.

3. Yritä saada passiivis-aggressiivinen ymmärtämään, että hän on poissa tolaltaan. Voit esimerkiksi sanoa ystävälliseen sävyyn: ”Vaikutat aika hermostuneelta.” Tai: ”Minusta vaikuttaa siltä, että jokin vaivaa sinua.” Puhu mieluummin siitä, miltä itsestäsi tuntuu, jottet syyllistä. Mikäli keskusteluyhteys löytyy, voit yrittää saada toisen ymmärtämään myös käytöksensä seuraukset.

Tilanne pysyy hallinnassasi, kun et anna itsesi raivostua.

4. Keskity hyvään. Vaikka homma kuulostaa vähän koiran kouluttamiselta, ideana on, että hyvästä käytöksestä kannattaa antaa palautetta ja kiitosta, jotta käytös vahvistuu. Se ei ole ihan helppoa, koska huomio kiinnittyy helpommin ikäviin asioihin. Myös keskustelulle saattaa avautua mahdollisuus positiivisen kautta.

5. Pyydä tarvittaessa kolmas osapuoli avuksi. Se voi olla töissä lähin esimies tai parisuhteessa terapeutti, mutta sellainen ihminen, johon passiivis-aggressiivinen voi luottaa.

6. Tiedä, milloin luovuttaa. Jos tilanteelle ei ole tehtävissä mitään, on parempi suojella itseään loukkaavalta käytökseltä esimerkiksi aiemmin mainitun välttelyn avulla.

Vainoharhaisen ihmisen silmissä maailma näyttäytyy pelottavana ja vihamielisenä. Omassa ajattelussaan hän ei yleensä näe vikaa.

Kyttääkö puolisosi jatkuvasti puhelintasi, vaikket ole antanut mitään aihetta epäluottamukseen? Kantaako ystäväsi vieläkin kaunaa, että kerran arvostelit hänen paitaansa yläasteella? Kyse voi olla paranoidisesta ajattelusta.

Psykologian maisteri Aino Saarinen on tehnyt paranoidisesta ajattelusta väitöstutkimuksen. Saarisen mukaan paranoidisuus ulottuu lievistä ja ohimenevistä ajatuksista vakavaan vainoharhaisuuteen.

Lievänä paranoidisuus voi ilmetä esimerkiksi hetkellisinä pelkoina joutua kritiikin kohteeksi. Vakavimmillaan siihen liittyy vainoharhaisuutta eli psykoottistasoista harhaluuloisuutta. Vakavassa muodossa ihmisellä on pysyviä ja ahdistusta aiheuttavia uskomuksia – hän saattaa esimerkiksi kuvitella, että on poliisin vainoama.

Paranoidisesti ajatteleva ihminen tunnistaa hyvin harvoin itse oireiluaan. Sen vuoksi voi olla tärkeää, että läheinen huomaa tilanteen ja puuttuu siihen.

– Oireiluun tulisi hakea apua, jos paranoidisuus alkaa haitata ihmisen itsensä tai tämän läheisten elämää merkittävästi, Saarinen sanoo.

Mistä sitten tunnistaa paranoidisen ajattelun? Saarinen kertoo, että tyypillisiä merkkejä ovat muun muassa seuraavat:

1. Epäluottamus

”Perusteeton epäluottamus ja epäluuloisuus toisia ihmisiä kohtaan ovat paranoidisuuden ydinmerkkejä.”

Paranoidisesti ajatteleva ihminen saattaa esimerkiksi kuvitella toisten puhuvan hänestä pahaa selän takana tai pelätä tulevansa petetyksi tai hyväksikäytetyksi. Tämän vuoksi hänellä saattaa olla korkea kynnys uskoutua edes läheisilleen.

2. Kontrollin tarve

”Paranoidisesti ajatteleva ihminen saattaa pyrkiä seuraamaan ja kontrolloimaan läheistensä toimintaa.”

Käytännössä tämä voi näkyä esimerkiksi läheisten puhelimen käytön seuraamisena.

Vainoharhainen saattaa esimerkiksi kuvitella toisten puhuvan hänestä pahaa selän takana tai pelätä tulevansa petetyksi tai hyväksikäytetyksi.

3. Kaunaisuus

”Paranoidiset ihmiset ovat taipuvaisia kantamaan kaunaa pitkään pienistäkin loukkauksista.”

Paranoidisen saattaa siis olla vaikeaa antaa anteeksi, vaikka asiasta olisi kulunut jo paljonkin aikaa.

4. Oman edun tavoittelu

”Paranoidisen henkilön saattaa olla vaikeaa tehdä joustavasti yhteistyötä toisten kanssa.”

Saarisen mukaan paranoidinen ihminen saattaa nähdä asiat pikemminkin itsekeskeisestä näkökulmasta. Hän voi pyrkiä edistämään omia tavoitteitaan eikä yhteistä päämäärää.

5. Ylitulkinta

”Paranoidisesti ajatteleva ihminen saattaa löytää herkästi negatiivisia piiloviestejä toisten hyväntahtoisesta toiminnasta.”

Hän saattaa ylitulkita toisten puhetta esimerkiksi äänensävyn tai ilmeiden perusteella.

Paranoidinen ihminen saattaa ylitulkita toisten puhetta esimerkiksi äänensävyn tai ilmeiden perusteella.

Miten apua vainoharhaisuuteen?

Jos kokee, että läheisellä saattaisi olla vainoharhaisuutta ja että hän olisi mahdollisesti ammattiavun tarpeessa, kannattaa asia ottaa puheeksi ruohonjuuritasolla.

– Häiriökeskeistä näkökulmaa ja psykiatrisia termejä tulisi välttää. Aluksi kannattaa pyrkiä keskustelemaan esimerkiksi konkreettisista tilanteista, joissa ajattelu ilmenee, Saarinen ehdottaa.

Paranoidisen ajattelun vakavuutta voi yrittää selvittää esimerkiksi tiedustelemalla, miksi läheinen tulkitsi tilanteen niin kuin tulkitsi. Tekeekö hän samankaltaisia tulkintoja laajalti muissakin sosiaalisissa tilanteissa? Kuinka vakuuttunut hän on tulkintojensa oikeellisuudesta?

Jos kokee, että läheisellä saattaisi olla vainoharhaisuutta ja että hän olisi mahdollisesti ammattiavun tarpeessa, kannattaa asia ottaa puheeksi ruohonjuuritasolla.

Kuitenkin monissa tapauksissa paranoidisesti ajattelevaa ihmistä on vaikea saada hoitoon. Hän ei useinkaan tunnista omaa oireiluaan ja saattaa herkästi kokea asiaan puuttumisen uhkaavana. Hän voi jopa reagoida siihen aggressiivisesti.

Helpoimmin hänet saattaa saada helpommin avun pariin tarttumalla toisiin, samanaikaisesti ilmeneviin oireisiin. Saarisen mukaan paranoidiseen ajatteluun liittyy tyypillisesti esimerkiksi unettomuutta, ahdistusta tai stressiä, joihin henkilö saattaa kokea tarvitsevansa ammattiapua.

– Kun näitä oireita käsitellään ammattilaisten kanssa, saatetaan päästä keskustelemaan myös paranoidisista ajatuksista ja niiden hoidosta, Saarinen sanoo.

Toimittaja ja kolumnisti Helena Liikanen-Renger on asunut viisi vuotta Ranskassa ja tietää, miten ranskalaiset säilyttävät kipinän parisuhteissaan.

Helena Liikanen-Renger rakastui ranskalaiseen mieheen ja tajusi nopeasti, että Ranskassa parisuhteesta ajatellaan hyvin eri lailla kuin Suomessa.

 – Pariskunnat viettävät kaiken likenevän aikansa tiiviisti yhdessä. Parisuhteeseen panostetaan, eikä ikinä tarvitse tuntea huonoa omaatuntoa, jos viettää aikaa vain puolisonsa kanssa ja jättää lapset hoitoon, Helena kertoo.

Helena ei kulje kotonaan korkkareissa, mutta ymmärtää hyvin, että moni ranskalaisnainen laittautuu puolisoaan varten kotioloissakin.  

– Yksi ystäväni tarkistaa aina peilistä, että näyttää hyvältä, ennen kun hänen miehensä palaa töistä. Uskon, että meillä kaikilla on kaipuu siihen, että saisimme välillä kokea olevamme tosi naisia.

– Minusta on absurdia, että ihmiset eivät käytä aikaa elämänsä tärkeimpään ihmissuhteeseen, jonka he ovat itse halunneet. Eihän parisuhde hoitamatta pysy kunnossa, hän sanoo.

Tässä Helenan vinkit, joiden avulla jokainen voi yrittää tehdä parisuhteestaan paremman:

1. Parisuhteessa molempien ei tarvitse tehdä kaikkea

”Ajattele, että te kaksi täydennätte toisianne. Molempien ei tarvitse osata kaikkea. Jos puolisosi on parempi jossakin, anna hänen tehdä se.  Istu vaikka viereen ihailemaan häntä ja ole kiitollinen siitä, mitä hän osaa. 

Kiukuttelu siitä, että kyllä minä osaan itsekin avata oveni on ihan turhaa. Ei kukaan ranskalainen mies kyseenalaista sitä, ettetkö osaisi, mutta saa kai hän silti olla avulias.”

2. Pyri säilyttämään hippunen mystiikkaa parisuhteessasi

”Ihan kaikkea toisesta ei tarvitse tietää. Älä jaa kaikkein arkisimpia asioita, niin suhteessa säilyy pieni salaperäisyys, ja näette toisenne vuosienkin jälkeen parhaassa valossa. 

Ranskalaiset eivät koskaan leikkaa varpaankynsiä olohuoneessa, vaan menevät vessaan ja laittavat oven perässään kiinni.  Se kannattaa muistaa sulkea kaikkien muidenkin käyntien ajaksi, eikä puolisolle myöskään tarvitse tehdä selkoa vatsan toiminnasta. 

Jos rikkinäiset pieruverkkarisi eivät ole omasta mielestäsikään kauhean kauniit,  niin todennäköisesti ne eivät ole sitä puolisonkaan mielestä. Miksi kulkisit ne päälläsi puolisosi nähden, kun et pukeudu niihin myöskään mennessäsi kahville ystäväsi kanssa.”

3. Järjestä säännöllisesti kahdenkeskisiä hetkiä ilman lapsia ja kännyköitä

”Sen ei tarvitse olla kallis ravintolaillallinen tai viikonloppureissu. Aivan yhtä hyvin toimii saunan lauteilla jutustelu. 

Jos teillä on lapsia, istuttakaa jälkikasvu katsomaan Pikku Kakkosta ja juokaa sillä välin lasilliset skumppaa tai kahvit parvekkeella. Puolessa tunnissa ehtii hyvin käydä läpi päivän tapahtumat –  ja jos pystytte puhumaan muusta kuin lapsistanne, vielä parempi. ”

Helena Liikanen-Rengerin kirja Mon amour –  ranskalaisen parisuhteen jäljillä (Atena) on juuri ilmestynyt.

 

Vierailija

Laita vessan ovi kiinni äläkä kulje pieruverkkareissa, jos haluat olla rakkaudessa yhtä hyvä kuin ranskalaiset

aika lapsellista luettavaa... tarkistella peilistä arkipäivisin että näyttää hyvältä kun mies tulee kotiin, huh-huh. melko pinnallista.vai tarkistaako mieskin sitten töissä että varmasti näyttää hyvältä kotiin tullessaan. melkosta potaskaa. etenkin kun ranskassa on rakastajien "pito" täysin sallittua.
Lue kommentti