Kodin Kuvalehti
No nyt on sen näköistä kehonkieltä, ettei kannata ihan heti antaa anteeksi.
No nyt on sen näköistä kehonkieltä, ettei kannata ihan heti antaa anteeksi.

Aidosta anteeksipyynnöstä puuttuvat sanat ”mutta” ja ”jos”. Kodin Kuvalehden juttu muistuttaa, että myös kehonkieli paljastaa, onko anteeksipyytäjä tosissaan.

Mikään ei ole vaikeampaa kuin anteeksi pyytäminen – paitsi anteeksi antaminen. Molempia taitoja kannattaa silti harjoitella, sillä ilman niitä ei kestä yksikään ihmissuhde.

Anteeksi voi antaa jopa silloin, kun toinen ei pyydä.

– Anteeksiantoon kannattaa pyrkiä aina, sillä parhaimmillaan se syventää ihmissuhteita ja vapauttaa valtavasti energiaa, psykologi Pirjo Latvanen sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Anteeksipyytäminen taas vaatii empatiakykyä ja tervettä itsetuntoa. Jos jompikumpi puuttuu, on vaikea pyytää anteeksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Latvasen mukaan aidon anteeksipyynnön tunnistaa suoruudesta. Anteeksipyytäjän on sanottava ääneen, että hän ottaa vastuun teostaan. Toisen tuska on tunnustettava.

Anteeksipyyntöön kuuluu aina kysymys: miten voin hyvittää tekoni?

Aloittaa voi vaikka näin: Tiedän, että tein väärin. Tiedän, että satutin. Näen tuskasi, ymmärrän sen. Anna anteeksi.

Tärkeää on pukea sanoiksi se, mitä on tehnyt väärin: Tuntui varmaan hirveältä, kun petin viime kesänä luottamuksesi, anteeksi.

– Jos loukattu näkee anteeksipyytäjässä oman kärsimyksensä, hänen on helpompi antaa anteeksi. Anteeksipyyntöön kuuluu aina myös kysymys: miten voin hyvittää tekoni?

Kaksi paljastavaa sanaa: mutta ja jos

Aidon anteeksipyynnön tunnistaa sanavalinnoista. Esimerkiksi ”voitko antaa minulle anteeksi” sisältää enemmän katumusta kuin ilmaus ”pahoittelut” .

– Anteeksipyyntö koskettaa syvimpiä tunteita, sillä se kohdistuu aina omaan väärin tekemiseen. Pahoittelu on kevyemmän sarjan toteamus siitä, että voi harmi, kun näin sattui käymään, Pirjo Latvanen sanoo.

Mutta-lause kumoaa anteeksipyynnön. 

Paljastava on myös sana ”mutta”. Se vaikuttaa pieneltä ja viattomalta, mutta paljastaa heti, että ihminen ei ole ottanut täyttä vastuuta teostaan. Tähän tyyliin:

Anteeksi kun loukkasin, mutta kun sä et taaskaan ollut...

Anteeksi kun petin, mutta kun sä et ikinä...

Anteeksi kun valehtelin, mutta kun pomoni tänään...

– Mutta-lause kumoaa anteeksipyynnön. Se paljastaa, että anteeksipyytäjä ei ole ihan pyyteetön vaan vierittää syyn omasta teostaan loukatun niskaan, Latvanen sanoo.

Havahtua kannattaa silloinkin, kun kuulet katujan suusta sanan ”jos”: Anteeksi jos mielestäsi tein väärin, jos taas pahastuit, jos muka mokasin...

Jos-lausekin on toisen tunteiden vähättelyä.

– Anteeksipyytäminen on meille ihmisille hirveän vaikeaa. Siksi menemme kipsiin ja annamme ristiriitaisia viestejä. Vaikka yritämme pyytää vilpittömästi anteeksi, alamme helposti selitellä ja syytellä toista.

Sanat voivat valehdella, keho ei

Ihminen, joka katuu aidosti, myös näyttää siltä.

–  Sanat voivat valehdella, keho ei. On hyvin vaikea huijata toista kehonkielellä, Pirjo Latvanen sanoo.

Anteeksianto on sitä, että päästää irti vihasta ja suuntautuu kohti hyvää.

Aitoon anteeksipyyntöön kuuluu nöyryys. Keho kääntyy toista kohti avoimesti ja ystävällisesti, ei uhkaavasti.

Kädet eivät ole puuskassa, äänensävy ei ole vihainen.

Kiukkuisesti tiuskaistu ’no anteeks’ ei ole anteeksipyyntö. Se on vain yritys päästä vaikeasta tilanteesta nopeasti pois.

Kaikkea ei tarvitse antaa anteeksi

Pitääkö aina antaa anteeksi, jos toinen pyytää? Onko jotain, mitä ei kannata antaa anteeksi?

– Rehellisesti sanottuna en tiedä, onko jotain, mitä ei kannata antaa anteeksi. Mutta uskon, että voi olla asioita, joita ei tarvitse antaa anteeksi, Latvanen sanoo.

– Jokaisen on kuulosteltava itse, pystyykö tietyn asian antamaan anteeksi. Kukaan muu ei voi päättää sitä hänen puolestaan.

Anteeksianto ei tarkoita väärän teon hyväksymistä. Esimerkiksi uskottomuuden voi antaa anteeksi, mutta silti voi päättää erota.

– Anteeksianto on sitä, että päästää irti vihasta ja suuntautuu kohti hyvää.

Tämä on Kodin Kuvalehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.

Vierailija

Ei voi pyytää anteeksi kun puuttuu ymmärrys että on tehnyt jotain väärin.
Anteeksi anto on myös oma prosessi ei onnistu aivan hetkessä.Tarvitaan aikaa.....Tämä artikkeli osui ja upposi tähän aamuun

Vierailija

Minä osaan pyytää anteeksi mokiani. Joskus vika on täysin minussa. Joskus mies taas käyttäytyy törpösti, ja minä lopulta vastaan ilkeästi. Jos mies vuorostaan tunnistaisi ja tunnistaisi omat mokansa, olisi helppo välttää mutta-anteeksipyyntöjä, mutta koska näin ei ole, harrastan myös niitä. Voi vilpittömästi pyytää anteeksi omaa huonoa käytöstäni _mutta_ ilmaista ettei se kuitenkaan tarkoita etten olisi mielestäni sanonut aiheesta. Ei se nyt vaan toimi niin että minä olisin aina se ainoa anteeksipyytäjä ja vastuun ottaja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla